Αντώνη... ξύπνα!
30/05/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντώνη... ξύπνα!

Όσο δεν μιλάς η Αριστερά ισχυροποιείται...

Και τώρα Αλέξη… πρέπει να διαλέξεις. Είναι η στιγμή που πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Αν όλο αυτό το αλαλούμ δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό κόλπο για να «χαζέψει» τους Συριζαίους και να τους δείξει ότι διαπραγματεύεται αλλά στην ουσία η συμφωνία είναι ήδη κλεισμένη, τότε τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι θέμα ωρών να μάθουμε που θα πάει όλη αυτή η κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα την τελική της πρόταση προς τους δανειστές που θα καλύπτει μεγάλο μέρος των ανοικτών θεμάτων. Θα πρόκειται για το… ελληνικό take it or leave it με το οποίο θα επιχειρήσουν να πείσουν τους δανειστές ότι είναι έτοιμοι για συμφωνία στην Αθήνα αρκεί να υποχωρήσουν και οι ξένοι.

Όμως, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενθαρρυντικά. Όσο κι αν οι ξένοι δεν θέλουν να σκάσει στα χέρια τους μια χρεοκοπία επιπέδου Lehman Brothers δεν αποκλείουν πλέον τίποτε φοβούμενοι ότι υποχώρηση προς την Ελλάδα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και αλλού. Μια ευνοϊκή μεταχείριση στην ελληνική οικονομία θα δώσει σήμα στους Podemos της Ισπανίας, στον Ρέντσι ή στον Ολάντ ενώ ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύεται δραματικά σε χώρες όπως η Βρετανία, η Φινλανδία, ακόμη και η Γερμανία.

Πλέον όλες οι εκδοχές «παίζουν», άλλες καλές, άλλες κακές κι άλλες καταστροφικές. Το καλό σενάριο είναι να υποχωρήσει η τρόικα, να δεχθεί κάποια μέτρα της Ελλάδας και να μεταθέσει για το φθινόπωρο τις συζητήσεις. Έτσι, δεν θα στραγγαλιστεί η οικονομία, θα αρχίσει να ρέει χρήμα, θα μπούμε στα προγράμματα Γιούνκερ και Ντράγκι και η κυβέρνηση θα μπορεί να «πουλήσει» στον λαό ότι πέτυχε κι ότι έρχεται η ανάπτυξη.

Το κακό σενάριο είναι και καλό αφού θα υπογραφεί μεν μια επώδυνη συμφωνία που θα πληρώσουμε όλοι μας αλλά δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα έχει μια ευκαιρία να βγει ζωντανή από την κρίση.

Το κάκιστο σενάριο που διακινείται τελευταία έχει να κάνει με μια δίμηνη «κατάπαυση του πυρός». Δηλαδή να πουν στον Τσίπρα ότι έχει αυτό το χρόνο να λύσει τα πολιτικά του προβλήματα με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά οι δανειστές δεν θα εμπλακούν επ’ ουδενί στα εσωτερικά της χώρας. Δηλαδή ο Τσίπρας είτε θα πάει σε δημοψήφισμα (λιγότερο απίθανο) είτε σε εκλογές με τα οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα του και θα έρθει να υλοποιήσει μια συμφωνία σκληρή, αλλά θα είναι αυτή που ο ίδιος δημιούργησε με την καταστροφική του πολιτική. Στους δύο αυτούς μήνες η Ελλάδα θα ζήσει ακραίες καταστάσεις, με πιθανό έλεγχο κεφαλαίων η κούρεμα καταθέσεων και με έναν ελληνικό λαό που θα βγει στα κάγκελα βρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, στο σενάριο αυτό οι εκλογές μπορεί να μην είναι και τόσο… περίπατος για τον Τσίπρα. Με κλειστές τράπεζες, με πληρωμές με… υποσχετικές και με μια οικονομία διαλυμένη και τον κόσμο να παίζει ξύλο για λίγα μετρητά οι ολετήρες της χώρας θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η πόρτα που βλέπουν δεν είναι της εξουσίας αλλά της… φυλακής.

Υπάρχει και το σενάριο της πλήρους συμφωνίας με τους εταίρους με αυτά και άλλα μέτρα που δεν ξέρουμε. Τότε η πιθανότητα είναι να φέρει ο Τσίπρας τη συμφωνία στη Βουλή και στη συνέχει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να την υλοποιήσει. Γιατί αλλιώς με τόσο σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση της αριστεράς θα βρει τον κόσμο απέναντί της.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω όλα τα σενάρια οδηγούν τελικά σε κάλπες οι οποίες μοιάζουν αναπόφευκτες και για να μη συμβούν το μοναδικό σενάριο είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ποιος όμως από τους καρεκλοκένταυρους του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να παραδώσει την εξουσία; Μάλλον κανείς.

Το σενάριο του δημοψηφίσματος συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες αφού ούτε το δίλημμα έχει βρεθεί αλλά ούτε και θα αλλάξει κάτι καθώς τα προβλήματα για την Ελλάδα είναι μπροστά, όποια κι αν είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Δεν θα λύσει τίποτε η κάλπη δηλαδή.

Τέλος, υπάρχει και το τελευταίο σενάριο. Αυτό που προωθούν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί επιχειρηματίες και πολλά στελέχη εκτός κρατικού μηχανισμού. Είναι το σενάριο της δραχμής, να αποφασίσουμε δηλαδή να πάμε εμείς στο εθνικό νόμισμα αλλά με σπρώξιμο από τους δανειστές. Αυτό το σενάριο καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε γιατί θα διαλύσει τη χώρα. Αν και το λόμπι της δραχμής που θα πλουτίσει σε μια νύχτα διατείνεται ότι έτσι θα έρθει στην Ελλάδα η ανάπτυξη.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες και η χώρα παίζεται σε μια παρτίδα πόκερ με μπλόφες εκατέρωθεν. Το μόνο που δεν είναι μπλόφα είναι ότι η οικονομία είναι χρεοκοπημένη και οι τράπεζες ετοιμάζουν ήδη μοντέλα επίσημης χρεοκοπίας. Πώς δηλαδή θα γίνει το capital control, πόσο θα κρατήσει, τι θα συμβεί στον κόσμο και πώς δεν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Όταν προεκλογικά λέγαμε ότι μια νίκη Τσίπρα θα μας φέρει πέντε χρόνια πίσω, δεν πιστεύαμε ότι θα το έκανε τόσο γρήγορα. Μέσα σε 4 μήνες χάθηκαν οι κόποι τόσων ετών. Και τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε και τα «κερατιάτικα» του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού θα πρέπει να έρθει και η ώρα της λογοδοσίας.

Προς το παρόν, κι επειδή το τελεσίγραφο λήγει 5 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, κρατείστε τις πρώτες Κυριακές του Ιούλη ανοικτές και μην πάτε μακριά διακοπές. Γιατί μπορεί οι κάλπες να κόψουν για λίγο τα μπάνια του λαού ώστε η κυβέρνηση να βρει στηρίγματα ενόψει του άγριου φθινοπώρου. Αλήθεια; Η ΝΔ και ο Σαμαράς τι κάνουν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βελισάριος avatar
  Βελισάριος 30/05/2015 06:47:47

  Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε, η Ν.Δ. και ο Σαμαράς κάνουν το σταυρό τους, μην τυχόν και πάμε σύντομα σε εκλογές. Αυτό γιατί με τη δημοσκοπική ακόμη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. δυστυχώς δεν θα μπορέσει να βγει πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ο Σαμαράς δεν θα μπορεί να ξανά ισχυριστεί ότι δεν έχασε όπως τον Ιανουάριο και άρα θα τεθεί θέμα ηγεσίας και απομάκρυνσής του. Στην περίπτωση αυτή, μετά τις εκλογές, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι που έμειναν στη Ν.Δ. θα στραφούν οι μεν Δεξιοί σε πιό ακραία κόμματα για να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ (Χρυσή Αυγή) ή δε μετριοπαθείς μνημονιακοί στην ανερχόμενη και απενεχοποιημένη ακόμη στο λαό παράταξη του Ποταμιού. Άρα μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κόμματος μετά τις εκλογές. Εδώ βέβαια έρχεται το σενάριο της ΕΜΚΟ "Ένωσης Μνημονιακών Κομμάτων" δηλ. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς δεν θα ηγηθεί ο Σαμαράς του εγχειρήματος καθώς θα είναι ο μόνος Δεξιός σε μία λυκοφιλία Σοσιαληστών. Άρα το σενάριο αυτό θα αποτελέσει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Επιπλέον στο δεύτερο αυτό σενάριο θα αντιδράσει και η βάση της Ν.Δ. στοιχιζόμενη πίσω από την επίκαιρη σήμερα ρήση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου για το σχέδιο Ανάν που είπε: Εγώ παρέλαβα χώρα, δεν θα παραδώσω Κοινότητα. Έτσι και ο Σαμαράς θα το σκεφτεί πολύ αν θα επιλέξει να περιορίσει το κόμμα της Ν.Δ. σε μία συνιστώσα της ΕΜΚΟ.
  Για αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να παρακαλάμε να πετύχει η σημερινή διαπραγμάτευση γιατί αυτό είναι το καλύτερο και πιο συμφέρον για όλους.

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 30/05/2015 08:42:47

  ''Αλήθεια; Η ΝΔ και ο Σαμαράς τι κάνουν;''.Ειναι γνωστο οτι μετα απο εναν τραυματισμο οπως αυτος της 25.1.15 πρεπει να υπαρξει μια περιοδος ιασης .Μεχρι εδω καλα .Η ιαση ερχεται με καποιο ειδος θεραπειας .Οι διαφοροι ''γιατροι'' Ντορα ο ενας ,Δενδιας ο αλλος και καποιοι αλλοι που ουτε οι οικειοι τους δεν τους ξερουν για '''γιατρους '' - που προσηλθαν αυθορμητα χωρις καποια ειδικοτητα αρχισαν να λενε τις δικες τους θεραπειες -ο καθενας την δικια του -με αποτελεσμα να μην ακολουθιεται καμια θεραπεια αλλα αντι αυτης να οριζονται διαφοροι τυχαρπαστοι υπευθυνοι -γραμματεις τους λενε - στους οροφους και τους θαλαμους του θεραπευτηριου στην Συγγρου .Ο αρχιγιατρος Σαμαρα τον λενε περιμενει πρωτα να δει τι θα γινει με μια νεα ασθενεια που ερχετα στο τοπο που την λενε συμφωνια και μετα θα κανει την δικη του διαγνωση και θεραπεια.Με ολα αυτα που ακουγονται στο θολωμενο το μυαλο ερχεται και ξαναρχεται αυτο που λεει ο λαος μηπως η θεραπεια οταν εφαρμοστει πετυχει αλλα μεχρι τοτε ο ασθενης να εχει αποβιωσει ?

 3. Jim Beam avatar
  Jim Beam 30/05/2015 09:17:13

  Ο Προεδρος δεν κοιμάται ποτέ !!!! Ούτε κοιμήθηκε ποτέ !!!! Εχει σχέδιο για όλα, εχει την σκακιέρα μπροστά του, εχει αποδείξει ότι παίζει καλό σκάκι και μάλλον αφήνει ολους να εκτεθούν και να εκφράσουν τον εαυτό τους !!!! Μετά θα τους τακτοποιήσει καταλλήλως, έναν, έναν !!! Μην ξεχνάτε ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ακόμα !!! Ειναι πρόεδρος της ΝΔ, ειναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός !!!

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/05/2015 10:42:34

  Eάν ο Σαμαράς τώρα ασκήσει επιθετική αντιπολίτευση οι συριζαίοι θα του φορτώσουν τη φυγή των καταθέσεων. Έτοιμοι είναι.Ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε τότε που έπρεπε.Τώρα τρέχουν οι άλλοι και άλλωστε η αντιπολίτευση και από Ποτάμι και Πασόκ και άλλους ανάστατους λειτουργεί υπέρ της δικαίωσης των προεκλογικών λόγων του.Τώρα είναι η ώρα της πρότασης για "εθνική συνεννόηση" που οι συριζαίοι θα απορρίψουν.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ ψυχραιμια 30/05/2015 11:59:49

   σωστο. απο την αλλη η συμπεριφορα σαμαρα μπορει να εκληφθει ως ενοχικη. οτι δεν μιλα επειδη νιωθει ενοχος. Πιστευω οτι η ρητορεια της εθνικης συνεννοησης και το καλεσμα συνεχως για αυτην ειναι το καλυτερο δυνατο υπο τις περιστασεις.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Παρατηρητής 31/05/2015 13:15:56

    Συμφωνώ απόλυτα. Δεν έχει νόημα να λέει πολλά ο Σαμαράς προ της οριστικής συμφωνίας (αν επιτευχθεί) γιατί 6/10 Έλληνες θα τον κατηγορούν έτσι κι αλλιώς λόγω αριστερής νοοτροπίας απέναντι στην κακιά δεξιά. Πρέπει να επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα της δήθεν διαπραγμάτευσης και μετά θα γίνουν όλα αυτόματα λόγω της αναγκαστικής συναίσθησης του λαού που προς το παρόν κοιμάται.

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 30/05/2015 11:29:50

  Ότι και να πει κανείς σοβαρός τώρα δυστυχώς είναι καμμένο.Ας χρησιμοποιηθεί όσος χρόνος υπάρχει για ανασυγκρότηση. Αν μιλάμε σοβαρά για ποσα μιλάμε εδώ μεσα μιλάμε για επίπεδο 1821 ότι χρειάζεται. Όπως λέγαμε κ σε διπλανό άρθρο. Μιλήσε κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς για την επέτειο του 2021.Όλα αυτά θέλουν τιτάνια δουλειά, σχέδιο κ ανθρώπους. Μιλάμε για ανάγκη ανασύνταξης μιας κοινωνίας κ μιας χώρας, ηθική, εθνική και οικονομική. Όχι μόνο κόμμα κ σιγουρα δεν θα μας σώσουν κ ουλουδάκηδες.Ειναι μακροπρόθεσμο σχέδιο κ θελει 10 Θάτσερ για υλοποίηση (σε αποφασιστικότητα αν μη τι άλλο!!).Ελπίζω ο προεδρος να το πάει κάποια στιγμή εκεί. Κι ελπίζω αυτό να ειναι το κίνητρό του (κι οχι αυτό που άλλες κινήσεις μερικές φορές δείχνουν- δίδυμος γαρ).

 6. m.s avatar
  m.s 30/05/2015 12:31:43

  Μάλλον θα ξυπνήσει ο λαός. Θα αποκτήσει μέτρο σύγκρισης. Θα δει τι είχε και διακινδύνεψε και που βρίσκεται τώρα και τι έχασε. Θα καταλάβει ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, τα λόγια πετούν, ο λαϊκισμός είναι ακριβός, το χρήμα δεν έχει αισθήματα και η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου . Και να φανταστείτε ότι ακόμα μιλάμε υποθετικά, γιατί συμφωνία δεν έχουμε δει, ούτε σούπερ μάρκετ έχουμε πάει μετά από αυτήν ούτε εκκαθαριστικά από εφορία έχουμε πάρει , ούτε τέλη κυκλοφορίας είδαμε.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ m.s 30/05/2015 20:48:51

   Πόλύ σωστός. Αν δεν γίνει η στραβή τώρα (χρεοκοπία), τότε από Σεπτέμβρη που θα πέσουμε όλοι στην ζοφερή πραγματικότητα των φόρων και των αυξήσεων,μάλλον θα ξυπνήσουμε απότομα. Ίσως και λίγο νωρίτερα βέβαια,αν υλοποιηθεί το σχέδιο για εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και βενζίνης...

 7. Παναγιώτης Μεσολόγγι avatar
  Παναγιώτης Μεσολόγγι 30/05/2015 14:03:58

  Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο δικαιώνεται ακόμα και στο μυαλό όσων είχαν αρνητική εικόνα για τον Σαμαρά. Από την άλλη για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στη ΝΔ θεωρώ ότι έπρεπε να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλαδή χωρίς φόβο να θέσει θεμα εκλογής προέδρου από τη βάση, από τους απλούς ψηφοφόρους κι όχι από μεγαλοστελέχη. Να αναμετρηθεί ανοιχτά, να λυθεί αυτό το θέμα και μετά να στραφεί εναντίον του Συριζα εχοντας βουλωσει τα στοματα όλων.

 8. Νεύτων avatar
  Νεύτων 30/05/2015 19:50:59

  Δεν φτάνει μόνο να ζητούμε από τον Αντώνη να ξυπνήσει. Πρέπει να του ζητούμε να αρχίσει να φτιάχνει μια νέα ομάδα από στελέχη τα οποία θα σχεδιάσουν, καταστρώσουν και καταδείξουν τα βήματα για τη Νέα Ελλάδα που οραματίστηκε κάποτε και την παρουσίαζε στις ομιλίες του. Να βρει νέα πρόσωπα, καθαρά, "ξεκούραστα", που να μη θυμίζουν τίποτε από το παρελθόν. Και να τους μαζέψει όλους και να τους ζητήσει το σχέδιο υλοποίησης υπό την καθοδήγησή του. Δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να προσφέρει η πλειοψηφία όλων εκείνων των προσώπων που διαχρονικά είχαν θέσεις κλειδιά στη ΝΔ και τις κυβερνήσεις της... Και δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα στην παράταξη, με γνώση και θέληση που μπορούν να προσφέρουν, όχι για να απολαμβάνουν στο μέλλον το μισθό του βουλευτή, αλλά για να έχουν την απλή αναγνώριση από τον κόσμο ότι κατάφεραν και άλλαξαν την Ελλάδα. Θέλει πολλή δουλειά, ομαδική δουλειά, από καινοφανή πρόσωπα, άγνωστα σε όλους, αλλά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και είναι άδικο για όλους μας να ζητάμε μόνον από τον Αντώνη να ξυπνήσει. Είναι δίκαιο όμως να ζητάμε από τον Αντώνη να καταλάβει ότι ένας κούκος δε θα φέρει την Άνοιξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.