#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2009 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντι – κομματικό μανιφέστο


_________________________________________________________________________________________________
Αλλαχού, τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ' ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

O ορισμός της λέξεως "κόμμα" ήθελεν είναι ο ακόλουθος: Ομάς ανθρώπων ειδότων να αναγιγνώσκωσι και να ανορθογράφωσιν οίτινες ενούμενοι υπό έναν οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν διά παντός μέσου εις την έδραν του πρωθυπουργού ίνα παράσχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.

Ο ελληνικός λαός αναλίσκει τον χρόνο του εις αγόνους συζητήσεις περί κομμάτων και κομματαρχών και άπαν το χρήμα του δαπανά εις συντήρησιν κοπαδίου κομματικών κηφήνων, χάριν των οποίων στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου.

Οι κομματάρχαι μας εδημιούργησαν (ούτω) συμμορίας, των οποίων όμως αντί να είναι αρχηγοί, κατήντησαν απλοί μεσίται, διά των οποίων οι συμμορίαι αυταί διαπραγματεύονται προς το έθνος τα λύτρα, ανθ' ων συγκατανεύουσι να παραχωρήσωσιν αυτώ ασφάλειαν ζωής και περιουσίας. Τα λύτρα ταύτα καλούνται κατ' ευφημισμόν προϋπολογισμός.

Το δε όντως λυπηρόν είναι ότι και υποτασσόμενοι εις πάσαν ταπείνωσιν και κακουχίαν, στέργοντες να μένωμεν άοπλοι και εις πάσαν ύβριν εκτεθειμένοι, πάλιν δεν κατορθούμεν να πληρώνωμεν ολοσχερώς τα κατ' έτος εξογκούμενα ημών λύτρα, αναγκαζόμενοι να δανειζώμεθα ακαταπαύστως.

Η επιστήμη υποδεικνύει τας οικονομίας ως την μόνην σωτηρίας οδόν (διά να αποφύγωμεν την χρεωκοπίαν). Προς ταύτην όμως ουδείς πολιτευόμενος τολμά να τραπή, όχι εξ ελλείψεως πατριωτισμού, αλλά διότι καλώς γνωρίζει ότι αδύνατον είναι να προχωρήσει επ' αυτής, χωρίς να προσκρούση ανά παν βήμα εις συμφέροντα προσωπικά αίτινα θέλουσιν ορθωθή κατ' αυτού ως έχιδναι φαρμακεραί, των οποίων επατήθη η ουρά»

Κουβέντες του Εμμανουήλ Ροΐδη,(1836-1904), γραμμένες πριν από πολλά πολλά χρονια, που όμως νομίζεις οτι γράφτηκαν χτες.

(το έξυπνο γράφημα για τις εκλογές είναι του greekalert.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanis avatar
  kanis 01/05/2009 14:04:04

  Στρουμφάκια....έξω από το μαντρί, σας περιμένει ο Δρακουμέλ κι η Ντόρα!!!

  Αηντε να σας δούμε, που θα πάτε!!!

 2. AnonymOs avatar
  AnonymOs 01/05/2009 14:32:06

  Πάλι διαστρεβλώνει ο(η) αρθρογράφος τό νόημα τού περιεχομένου, βάζοντας παραπλανητικό 100 % τίτλο.
  Τό κείμενο τού Ροϊδη αναφέρεται 100 % στόν "λαό", τήν μάζα, τό πόπολο, ντέ !!
  Ακόμα κι' εκεί πού μνημονεύει τούς "πολιτευόμενους", τελικώς τούς αθωώνει ("ουδείς πολιτευόμενος τολμά να τραπή"), καί τήν ευθύνη επιρρίπτει : "εις συμφέροντα προσωπικά αίτινα θέλουσιν ορθωθή κατ’ αυτού ως έχιδναι φαρμακεραί,", στά οποία προσκρούουν οι πολιτευόμενοι.

  Δέν σάς αδικώ, όμως. Δεκαετίες πλύσεως από θεοδωράκηδες , ρίτσους καί λαζόπουλους, έχουν επιφέρει.... αδυναμίαν κατανοήσεως ...

 3. Factorx avatar
  Factorx 01/05/2009 14:48:18

  @AnonymOs: "Μια μαχαιριά του δώσανε τον πάτησε το τραίνο. Απο την πόρτα σου περνώ και τηγανίζεις ψάρια...και σου ζητάω έναν κεφτέ, ωχ το μάτι μου" (λαικόν άσμα)

 4. Factorx avatar
  Factorx 01/05/2009 14:50:50

  @AnonymOs. Τώρα που άλλαξα τον τίτλο, τι έχεις να πεις; Περιμένω εναγωνίως

 5. kanis avatar
  kanis 01/05/2009 15:07:04

  AnonymOs

  ..αναφέρεσαι στον Θοδωράκη, που είχε πει το ιστορικό, " Ο Μητσοτάκης μετά τη Ντόρα, εμένα αγαπάει..";
  ..ή, στο δημοσιογράφο-εστιάτορα;

 6. αντί avatar
  αντί 01/05/2009 16:42:25

  Μακάρι μακάρι!!

 7. boom avatar
  boom 01/05/2009 16:43:07

  Πενία τέχνας κατεργάζεται... Ο νηστικός, πολιτικά, καρβέλια ονειρεύεται, (δηλαδή νέα κόμματα)...Και διαστρέβλωση του Ροϊδη, ρε πειναλέοι ?...

 8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 01/05/2009 16:46:02

  ΦΑΚΤΟΡΑ, ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ! ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΩ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ.
  ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΕΝΑ POST-ΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΕΧΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/05/2009 17:10:14

  Μέσα στην γενικευμένη απαξίωση που έχει κατακλύσει την Ελλάδα σε κάθε σχεδόν επίπεδο και τομέα, ο μόνος συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός που ζει και βασιλεύει είναι αυτός των πολιτικών κομμάτων. Και αυτό δεν είναι καλό. Ο θεσμός ζει και βασιλεύει γιατί ως άλλο παθογενές μικρόβιο έχει κολλήσει στον ξενιστή του (κοινωνία) και τον απομυζά. Και το εν λόγω καθεστώς επιβιώνει διότι μέσα στα πλαίσια της δήθεν ελευθερίας ο κάθε πικραμένος, γραφικός, ή απλά επιτήδειος μπορεί και ιδρύει κόμμα για «να μας σώσει.»
  Είναι πασιφανές στον καθένα εξ`ημών ότι στην Ελλάδα έχουμε απόλυτη κομματοκρατία και σε καμία περίπτωση «δημοκρατία των πολιτών». Το γεγονός και μόνο ότι λόγω των στρεβλών εκλογικών νόμων μπορεί να κυβερνάει κόμμα που πήρε ακόμη και 41% τα λέει νομίζω όλα. (Δημοκρατία σημαίνει αρχή των πολλών ή μήπως κάνω λάθος; To 41% δεν είναι μειοψηφία;) Και αυτοί οι νόμοι είναι προιόν των εκάστοτε κομμάτων. (Είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Αθήνα δεν υπήρχαν κόμματα; Χαζοί ήταν;)
  Αν και η έννοια του πολιτικού κόμματος μπορεί να ξεκίνησε σωστά ως απαραίτητος θεσμός στην Γαλλική επανάσταση, εν τούτοις οι ενδογενείς κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες της πάντα οπισθοδρομικής Ελλάδας μας οδήγησαν αργά και σταθερά σήμερα σε αυτό που θεωρώ δικτατορία των κομμάτων. Μη ξεχνάμε ότι τα πρώτα κόμματα στην Ελλάδα ήταν φύσει και θέσει ξενόδουλα (Ρωσόφιλοι, Αγγλόφιλοι και πάει λέγοντας). Σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευαν κοινωνικές ομάδες ή ανάγκες. Δεν ήταν δηλαδή μορφοποιημένες εκφάνσεις ιδεολογικών η οικονομικών παρατάξεων. Κάθε άλλο. Απλά εξυπηρετούσαν διαφορετικά (αλλοδαπά) αφεντικά που τους πλήρωναν…. Κυρίαρχη δε μορφή (ακόμη και σήμερα) ήταν ο παντοδύναμος κομματάρχης που έλυνε και έδενε. Αυτό θέλουμε; Σας ακούγεται υγιές; Εγώ προσωπικά το σιχαίνομαι. Αμφιβάλλει κανένας μας ότι, παραφράζοντας τον Όσκαρ Γουάιλντ, τα κόμματα είναι πλέον καταφύγια του κάθε λογής επιτήδειου; Είναι δυνατό στην Ελλάδα να προωθηθείς σε οποιονδήποτε τομέα (ιδιωτικό και δημόσιο) αν δεν διαθέτεις κομματικές πλάτες και κονέ; Έχουν πλέον τα κόμματα δυνατότητα άρθρωσης πολιτικού λόγου ή απλά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος όπου νόμισμα είναι η διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων δηλαδή χρημάτων;
  Η σημερινή αντιπροσωπευτική (δια των κομμάτων) δημοκρατία είναι τουλάχιστον στην Ελλάδα ένα χρεοκοπημένο σύστημα. Θα πρέπει να ψάξουμε για άλλες μορφές αντιπροσώπευσης. Και αυτό δεν είναι κακό. Είναι απαραίτητο. Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές μορφές δημοκρατικών πολιτευμάτων στον κόσμο. Στην αντίθετη περίπτωση νομίζω ότι το τέλος θα είναι οδυνηρό. Τα κόμματα έχουν φάει τα ψωμιά τους. Δεν είναι μακριά ο καιρός που κάποιος θα μας δέσει και μάλιστα με την συγκατάθεση του λαού ο οποίος βλέπει και αισθάνεται τα αδιέξοδα. (Λέγοντας λαό αναφέρομαι στους υγιώς σκεπτόμενους που δεν γλύφουν και που δεν γίνονται κομματόσκυλα για να προχωρήσουν). Και αυτός που θα μας δέσει δεν θα είναι απαραίτητα κάποιος άξεστος λοχίας. Κάθε άλλο. Ακόμη και σ`αυτόν τον τομέα υπάρχει πρόοδος. Το δέσιμο θα είναι τέτοιο (μπορεί και ηλεκτρονικό) που κανένας μας δεν θα αισθάνεται δεμένος … Αλλά θα είναι.

 10. Africa avatar
  Africa 01/05/2009 17:14:19

  BRAVO FACTORA, KALO MINA!

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/05/2009 17:18:49

  Όλοι στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν οποιοσδήποτε loser θελήσει να αποκτήσει οντότητα και προσβάσεις, τότε η μόνη λύση είναι η εγγραφή του σε κόμμα (εξουσίας κυρίως). Κάθε παράπτωμά του θα διαγράφεται συνοπτικά και με ελάχιστη τύχη πιθανόν να ανελιχθεί κιόλας σε οποιονδήποτε τομέα επιλέξει. Η αφισοκόλληση, άλλωστε, είναι πολύ πιο σπουδαίο εφόδιο από οποιοδήποτε διδακτορικό στο Ελλαδιστάν μας. Αυτή είναι η σημερινή κατάντια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Κομματοκρατία. Διαφωνείτε;

 12. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 01/05/2009 17:29:01

  13. Strange Attractor
  Μαζί σου και καλό μήνα!

 13. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 01/05/2009 17:54:02

  Το όνειρο του κάθε Έλληνα είναι το πώς θα τρουπώσει ή το πώς θα την κάνει. Τα κόμματα του δίνουν αυτή την ευκαιρία άσχετα από προσόντα για αυτό δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ εκτός κι αν ο Έλληνας αρχίσει να βλέπει άλλα όνειρα.

 14. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 01/05/2009 18:21:40

  Εντάξει ρε παιδιά, ας μη φωνάζουμε. Ας κλείσουμε τα κόμματα κι ας φωνάξουμε το βασιλιά ή κανένα συνταγματάρχη.

 15. Κούνουπας avatar
  Κούνουπας 01/05/2009 18:26:43

  Ο λαός δέν είναι κουτός να βγεί έξω απο το μαντρί άσχετα με το τί λέτε μερικοί ψευτοδιανοούμενοι. Στα γκάλοπ ας λένε οτι θέλουν, ας δηλώνουν αναποφάσιστοι μπροστά στην κάλπη Νέα Δημοκρατία καρφωτό θα ρίξουν γιατί καταλαβαίνουν οτι δέν υπάρχει καμιά άλλη λύση για την χώρα.
  Μετά τον Καραμανλή το χάος η οριστική διάλυση της χώρας μόνο αυτός την κρατάει ακόμα. Άν εσείς νομίζετε οτι υπάρχει άλλη λύση εκτός απο τον Καραμανλή διαλέχτε ποιός σοβαρός άνθρωπος θα ψηφίσει για πρωθυπουργό της χώρας τον χαζοχαρούμενο ποδηλάτη? Πέρα απο τον ποδηλάτη γνωστών ανικανοτήτων δέν υπάρχει καμιά άλλη λύση άν νομίζετε οτι υπάρχει σας προκαλώ να την πείτε
  Ντορούλα, Αβραμόπουλο, Τσίπρα, Αλαβάνο, Παπαρήγα, Καρατζαφέρη ποιός απο όλους αυτούς θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του καλύτερα απο τον Καραμανλή?
  Πείτε το μήν ντρέπεστε.

 16. Στελιος avatar
  Στελιος 01/05/2009 18:39:08

  Στης βουλής τα εδρανα, ΑΧ κι'εγω να ΕΚΛΑΝΑ.

 17. osaperas avatar
  osaperas 01/05/2009 18:41:55

  Έτσι για να φέρουμε την συζήτηση στα ίσα και τι επίπεδο εκει που θέλουν μερικοί, έχω μία απορία.

  Εάν είναι αλήθεια αυτά που λένε γισ τον Ρουσόπουλο (σπίτια, εξοχικά κλπ) πως είναι δυνατόν να μην έχει πάρει χαμπάρι ο Καραμανλής τι άνθρωπο είχε δίπλα του τόσα χρόνια;

  Άλλο ο Δούκας που έβλεπε το Καραμανλή μία στις τόσες και άλλο ο Ρουσόπουλος που ήταν όλη μέρα μαζί με το Καραμανλή-μόνο που δεν κοιμόντουσαν μαζί που λέει ολόγος τόσο κολλητοί ήταν.

  Είναι σαν να λέμε για παράδειγμα ότι ένας φάκτορας θα αρχίσει να κάνει παιχνίδι υπέρ του ΠΑΣΟΚ μέσα στο σάιτ εδώ πέρα και οι άλλοι που είναι (αυτο)κολλητοί δεν θα το πάρουν χαμπάρι. Γίνονται τέτοια πράγματα; Φυσικά και όχι.

  Πως τον "έχασε" ο Καραμανλής λοιπόν τον Ρουσόπουλο; Ή μήπως;

 18. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/05/2009 18:55:49

  Σπατζιώτη, ανταποδίδω.

 19. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/05/2009 18:58:22

  φτερωτέ νεότερε φάκτορα εύχομαι καλό τερματισμό ...

 20. thanos avatar
  thanos 01/05/2009 19:12:13

  Καλο το slogan "Βγες απο το μαντρι" Αλλα που να παει? "στη στρουγκα"?

 21. ataktos avatar
  ataktos 01/05/2009 20:10:42

  καλο μηνα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.