12/08/2010 07:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντι-ΝΑΤΟικός ο νέος πρέσβης της πΔΓΜ στο ΝΑΤΟ

Ο Martin Trenevski είναι ο νεοδιορισθείς αντιπρόσωπος των Σκοπίων στην έδρα του ΝΑΤΟ και η θητεία του αρχίζει επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του προς τους συμπατριώτες του υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ προκαλεί πολιτική και οικονομική επίθεση κατά της χώρας μας και υποστηρίζει ανοιχτά την Ελλάδα στην διαμάχη για το όνομα». Πρόκειται δε να ζητήσει άμεσα από την συμμαχία «να διορθώσει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου και να αλλάξει στάση» έναντι της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον νέο πρέσβη των Σκοπίων «το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε γραφειοκρατικά το πρόβλημα του ονόματος» όταν ζήτησε από την πΓΔΜ να λύσει το θέμα πριν ενταχθεί στην Συμμαχία και αυτή η προσέγγιση έγινε τελικά «μια πολιτική θέση».

Για τον Trenevski, η Συμμαχία αντιμετωπίζει τώρα μια σοβαρή γεωστρατηγική και στρατιωτική κρίση δεδομένων των μεγάλων ζημιών και απωλειών στο Αφγανιστάν και σε αυτό το πλαίσιο, τα Σκόπια οφείλουν «να εκμεταλλευτούν την αξία τους επιμένοντας πως η διεύρυνση της συμμαχίας θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να συμπεριληφθούν χώρες όπως η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και Βοσνία, χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης».

Ο Trenevski ελπίζει να βρει συμπαράσταση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία και χώρες της Βαλτικής όπως η Πολωνία ωστόσο θα πρέπει να βρει υποστηριχτές κατ' αρχήν στην ίδια του την χώρα καθώς η αντιπολίτευση όπως και κάποιοι εκπρόσωποι από τον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρούν ότι οι δηλώσεις του είναι «μη ρεαλιστικές, επιθετικές και συγκρουσιακές».

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να μην ξεχνά πως αν δεν υπάρξει συμβιβασμός με την Ελλάδα δεν πρόκειται η χώρα τους να γίνει μέλος της Συμμαχίας δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αλλάξει την διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ένταξη, μια διαδικασία που βασίζεται στην συναίνεση μεταξύ των μελών της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Igor Ivanovski «το 'όραμα' του νέου πρέσβη είναι ριζοσπαστικό και αντιπροσωπεύει τις θέσεις της κυβέρνησης που όμως δεν τις λέει ανοιχτά. Ο θεός να μας βοηθήσει!» και εύχεται καλύτερα να μην πάει καν στις Βρυξέλες ο Trenevski αν σκοπεύει να συνεχίσει την προώθηση αυτών των θέσεων.

(euobserver.com)Μάγια

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στέργιος avatar
    Στέργιος 12/08/2010 08:34:36

    Υπάρχει και το ASEAN, το NATO της ΝΑ Ασίας. Αν θέλει, μπορεί να ενταχτεί εκεί ο κύριος πρέσβης. Δεν έχει παρά να γράψει ένα βιβλίο "ιστορίας" στο οποίο με ακλόνητα ιστορικά στοιχεία θα αποδεικνύει ότι οι Ινδονήσιοι και οι Φιλιππινέζοι είναι απ'ευθείας απόγονοι των αρχαίων σλαβόφωνων Μακεδόνων. Αφού η εθνική τους ψύχωση έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, δεν μπορώ να καταλάβω τι κρατάει τον κύριο πρέσβη.

  2. Ο Θείος avatar
    Ο Θείος 12/08/2010 11:00:48

    Άλλος για Caraibba! Βαλκανική ενδημική (ψυχική) νόσος έχει καταντήσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.