#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2013 22:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγιαΣοβαρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο στην Ολομέλειά του έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή αστυνομικών, στρατιωτικών, δικηγόρων, λογοτεχνών κ.λπ. Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τη διάταξη που προβλέπει την αναδρομική, από την 1η Αυγούστου 2012, μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.).

Και αυτό γιατί θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος».

Αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές προσφυγές από τους ενδιαφερόμενους που θα πατήσουν πάνω σ' αυτή την απόφαση.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε πολλές παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στο δημόσιο τομέα.

Με εισηγητή τον σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνη Κατσαρόλη, γνωμοδότησε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και άλλων διατάξεων.

Με μια διάταξη του νομοσχεδίου «αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών - καλλιτεχνών και περιορίζεται το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς στα 720 ευρώ μηνιαίως.

Η διάταξη αυτή κρίνεται από την Ολομέλεια δικαιολογημένη, με την παρατήρηση, όμως, ότι οι ίδιες διατάξεις, κατά το μέρος που περιορίζουν το ποσό της σύνταξης των επίμαχων συνταξιούχων που «ήδη λαμβάνουν σύνταξη αναδρομικώς από 1.1.2013 είναι ασύμβατες προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως περιουσιακής φύσεως».

Ακόμη, τονίζεται από τους δικαστές, ότι η μείωση «των ήδη καταβαλλόμενων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες τιμητικών συντάξεων στο ποσό των 720 ευρώ, αναδρομικά, μάλιστα, από 1.1.2013, πέραν του ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων (άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος), συνιστά προσβολή του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, που προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, χωρίς, περαιτέρω, να προκύπτει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την προσβολή αυτή.

Επίσης, η επίμαχη ρύθμιση για τη μείωση των τιμητικών συντάξεων αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), σύμφωνα πάντα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/03/2013 22:30:56

  Γιατί δεν βγάζουν και την κρίση γενικά αντισυνταγματική και παράνομη οι δικαστές να τελειώνουμε; Αφού η λύση είναι απλή!

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Γιώργος Αχαιός 08/03/2013 00:49:54

   και γιατί δεν πετάμε το Σύνταγμα στα σκουπίδια? έτσι και αλλιώς, μέχρι σήμερα, το έχουμε καταντήσει πατσαβούρα....

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 08/03/2013 13:35:15

    Ακόμα καλύτερα: γιατί δεν καταργούμε και τα ίδια τα δικαστήρια?

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Καβαλιώτης 09/03/2013 13:54:06

     Είστε μηδενιστές!

     Εγώ πρότεινα μια λύση κι εσείς μιλάτε για κατάργηση του θεσμού πάνω στον οποιο βαίζεται η λύση (δικαστικό σύστημα)!

 2. anonymous avatar
  anonymous 07/03/2013 22:57:44

  Εδώ που τα λέμε δε γίνεται αντιστράτηγος εν αποστρατεία να παίρνει 1200 Ευρώ σύνταξη.
  Επίσης είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέγεται για τον περιουσιακό χαρακτήρα της σύνταξης. Σημαίνει ότι η σφαγή στα ταμεία τέλος. Αν η σύνταξη είναι υψηλότερη από αυτά που έχεις πληρώσει μπορούν να σου την προσαρμόσουν σε αυτά που έχεις πληρώσεις. Αν όμως η σύνταξή σου είναι ίση με αυτά που έχεις πληρώσει τότε δε μπορεί να μειωθεί. Άντε να κάνουν ένα 10% μείωση αν δικαιολογείται από λόγους σχετιζόμενους με την υπηρέτηση της σύνταξης ως θεσμού π.χ. κόστους διαχείρισης της σύνταξης και των εισφορών.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ anonymous 08/03/2013 18:56:37

   Σωστό. Ομως πώς γίνεται αρχιφύλακας της παλιάς χωροφυλακής με γραμματικές γνώσεις δημοτικού, να παίρνει σύνταξη παραπάνω κατά 600 ευρώ από Διευθυντή Εκπαίδευσης;

 3. γιατι? avatar
  γιατι? 08/03/2013 00:15:30

  οι υπολοιποι υπαλληλοι δεν εχουν ψυχη?

  • pasokos avatar
   pasokos @ γιατι? 08/03/2013 02:05:24

   Σταμάτα να λαικίζεις. Οι δικαστές είναι ανώτερα όντα.

 4. ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ avatar
  ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 08/03/2013 00:26:37

  ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΝΟΥΝ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ.

 5. Γκρίλο που τους χρειάζεται avatar
  Γκρίλο που τους χρειάζεται 08/03/2013 10:10:54

  Οι δικαστές ζουν στον κόσμο τους. Πιστεύουν ότι η μηχανή κόβει χρήμα πατώντας το κουμπί. Άσχετοι στα οικονομικά και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Τόσα χρόνια έκαναν στραβά μάτια στο χαντάκωμα του κράτους επειδή πίστευαν ότι είναι στο απυρόβλητο.Όσες και αποφάσεις να βγάλουν έχουν χάσει το παιχνίδι. Η συμπαιγνία με τους πολιτικούς ,η ανοχή στην διαφθορά το δεν βαριέσαι τέλειωσαν!

 6. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 08/03/2013 10:18:56

  Λεπτομερεια οτι οι μειωσεις στις συνταξεις των στρατιωτικων ειναι διπλες σε σχεση με τις συνταξεις των υπολοιπων Ελληνων. Μονο οι υπολοιποι Ελληνες εχουν ψυχη. Δωσε αιμα στην αρενα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.