13/03/2009 00:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιπαράθεση των δυο τάσεων στον ΣΥΝ


______________________________________________________________________________________________
Με την παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου ο οποίος τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τις εσωκομματικές κόντρες, επειδή διαφορετικά τις συνέπειες θα τις πληρώσει ο ΣΥΝ, φαίνεται πως εκτονώθηκε προς το παρόν η διένεξη που προκάλεσαν οι εσωκομματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο μεταξύ του «Αριστερού Ρεύματος» του Αλέξη  Τσίπρα και της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Φώτη Κουβέλη. Ο  κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με τους κ. Τσίπρα και Κουβέλη χθες στο γραφείο του στην Βουλή.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η απαίτηση των ανανεωτικών να αλλάξει η σειρά στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και να τοποθετηθούν τα στελέχη του ΣΥΝ στην πρώτη και στη δεύτερη θέση (αντί στην πρώτη και στην τρίτη), όπως έχει συμφωνηθεί στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε αποδεκτό από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα εκλεγεί κανένας από τις άλλες συνιστώσες της συμμαχίας, σε περίπτωση που το ποσοστό της στις ευρωεκλογές δεν είναι πάνω από 10,5%. Θα εκλεγεί όμως πιθανότατα ο κ. Παπαδημούλης.
Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ αλλά και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «τορπίλη» στην ενότητα της συμμαχίας αλλά και στην εικόνα του κόμματος, εν όψει ευρωεκλογών, την στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Πριν καλά καλά δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα της εσωκομματικής αναμέτρησης που ανέδειξε πρώτο τον γραμματέα του ΣΥΝ Νίκο Χουντή και δεύτερο, αλλά επίσης ενισχυμένο τον νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, η Ανανεωτική Πτέρυγα έριξε το γάντι στον Α. Τσίπρα  ζητώντας με ανακοίνωσή της αλλαγή πλεύσης. Επιχειρώντας παράλληλα να πάρει την ρεβάνς από το Αριστερό Ρεύμα και την ήττα της στο πρόσφατο Συνέδριο, όταν το πρόγραμμα εγκρίθηκε με ποσοστό 81,5%. Η ηγεσία του ΣΥΝ απάντησε κατηγορώντας τους «Ανανεωτές» ότι προβαίνουν σε πολεμικές κινήσεις που δεν συμβάλλουν στην ενότητα του κόμματος.

Οι δύο πλευρές ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο το αποτέλεσμα του εσωκομματικού «δημοψηφίσματος». Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος τόνιζαν ότι επρόκειτο για καθαρή νίκη του Νίκου Χουντή, που κέρδισε με διαφορά 800 ψήφων. Και αυτό, προσέθεταν, συνέβη ενώ η συμμετοχή έφτασε το πρωτοφανές ποσοστό 76%. «Όταν το λόγο έχουν τα μέλη, η Ανανεωτική Πτέρυγα μιλά για εκκαθαρίσεις», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα ερμηνεύει το αποτέλεσμα με έναν άλλο τρόπο και θεωρεί ότι υπάρχει αλλαγή συσχετισμών εντός του ΣΥΝ. Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, «η διαφορά μαρτυρά ότι οι συσχετισμοί, οι οποίοι διαμορφώνονται στη βάση του κόμματος είναι διαφορετικοί από εκείνους που καταγράφονται μέσα από φίλτρα της επιλογής αντιπροσώπων για τα συνέδρια» (τι είχες Γιάννη μ΄ τι είχα πάντα)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/03/2009 00:47:48

  Αν κρίνω από τον περίγυρό μου, ο ΣΥΝ δεν θα πιάσει ούτε το όριο του 3% αυτή τη φορά. Η στήριξη του κάθε είδους παραβατικού, δυστυχώς θα γίνει μπουμεραγκ. Κρίμα.
  Εν τω μεταξύ μαλώνουν μεταξύ περί όνου σκιάς.... δεν βλέπουν ότι έχασαν το παιχνίδι; Ότι ο μέσος πολίτης τους σιχάθηκε ειδικά μετά τα Δεκεμβριανά;Μα είναι τόσο εκτός πραγματικότητας;

 2. zapata avatar
  zapata 13/03/2009 08:32:12

  για την ώρα τους μόνους που βλέπω να έχουν λυσσάξει είναι οι παραπάνω σχολιαστές... θα συνηθίσετε..

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/03/2009 09:50:03

  Ζαπάτα, πρόσεχε το καλσόν.....

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 13/03/2009 10:59:47

  Απο την στιγμή πού στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν αριστεριστές τής δεκαετίας τού 70(προς το τέλος της)πού επί τής ουσίας παντα ήταν Μοναχοφαγάδες Νάρκισσοι και ήθελαν ένα Μικρόφωνο στά Αμφιθέατρα τής εποχής γιά νά ΄γοητεύουν τό πόπολο΄η Ανανεωτική Αριστερά θά υποφέρει..
  Αυτά τά γκρουπούσκουλα πού έχουν εισέλθει στον ΣΥΝ θυμίζουν τίς χειρότερες μέρες τού Σταλινισμού.
  Τουλάχιστον το Ανανεωτικό Ρεύμα,όσες διαφωνίες και νάχει κανείς με αυτό κινείται πάνω στις παραδόσεις τής παλιάς Ευρωκομμουνιστικής αντίληψης,πού διεχώριζε την Ανανεωτική Αριστερά απο τούς οπδούς τού Χότζα και τού Πολ Πότ.
  Μεγάλη ατυχία πού ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης περνάει δύσκολες ώρες και δεν μπορεί να συμβάλλει ενεργά.
  Οταν στον χώρο του ΣΥΝ υπάρχουν οπαδοί τών κατσαπλιάδων ,αριβίστες σαν τον Αλαβάνο και συνιστώσες πού έχουν μπερδέψει τον διεθνισμό μέ την Υποταγή ο Χώρος θα υποφέρει.

 5. somis avatar
  somis 13/03/2009 13:46:56

  Γκρίνια, ακούω, από τους ανανεωτικούς και για νόθευση του αποτελέσματος!

  Συγκεκριμένα, ο ΣΥΝ έστειλε στις οργανώσεις εγκύκλιο το Φεβρουάριο. Σ'αυτή υπήρχε αναφορά ότι θα ψηφίσουν όσοι ήταν μέλη εγγεγραμμένα μέχρι τις 8.12.2008, καταληκτική ημεροχρονολογία για ανανέωση της εγγραφής τους. Ομως, πολλοί γραμματείς νομαρχιακών κινήσεων και ιδιαίτερα στην επαρχία, προσκείμενοι στο Αριστερό Ρεύμα, προέβησαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις των σχετικών καταλόγων, με το πρόσχημα ότι πολλοί δεν θέλανε να επανεγγραφούν για τους οποίους ισχυρίζονταν ότι τους ειδοποίησαν τηλεφωνικώς ! Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους διαγραφέντες δεν ειδοποιήθηκαν καθόλου και έτσι απλά έγιναν αυτά που γίνονταν στο ΚΚΕ !
  Οσοι δε πεισματάρηδες από τους διαγραφέντες εμφανίστηκαν κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος στα γραφεία για να ψηφίσουν, μετά από φασαρία, κάποιοι απ'αυτούς ψήφισαν με προσθήκη στον κατάλογο !
  Το θέμα θα τεθεί και πάλι στα Οργανα !

 6. Iteanet avatar
  Iteanet 13/03/2009 17:21:39

  Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ, που έβλεπε νέα μέλη με τα κιάλια, έκαναν κάποιους που θεωρούσαν το κόμμα τσιφλίκι τους να αισθάνονται πλέον έξω από τα νερά τους.
  Το ΣΥΡΙΖΑ προχωράει και οι δυνάμεις που το είχαν προσκολήσει στο 3% δίνουν την θέση τους σε νέους ανθρώπους που ξαναφτιάχνουν την Αριστερά στον τόπο μας.

  Το ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που στήριξε τις κινητοποιήσεις τόσο της νεολαίας όσο των εργατών και των αγροτών. Αυτό είναι που ενοχλεί τους επαγγελματίες της διαπλοκής που αισθάνονται ανασφάλεια όσο και όσους δεν θέλουν να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική.

  Μια νέα αριστερά γεννιέται στην Ελλάδα κόντρα σε όσους αισθάνονται βολεμένοι με το παρελθόν.

 7. mikrh_loulou avatar
  mikrh_loulou 13/03/2009 19:46:06

  14 λες ανοησίες...αυτό δεν ελέχθη ούτε στο αποκαλυπτικό δελτίο του έξτρα... τώρα, στο βαρόμετρο ιανουαρίου της πάμπλικ ίσιου, δόθηκε ποσοστό Συριζα στις ηλικίες 18-35 "μόνο" 22%, άρα φίλε 13 ατύχησες στην πρόβλεψή σου... (όσοι σκοπεύουν να μου την πέσουν για την εταιρεία δημοσκοπήσεων που ανέφερα, ενημερώνω πως είναι η μόνη εταιρεία με απόλυτη επιτυχία προβλέψεων σε όλες τις εκλογές από το 2004 ως σήμερα)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.