25/10/2009 23:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιπαράθεση Κίνας – Ινδίας για την ηγεσία στην ΑσίαΤο τελευταίο διάστημα, η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο λέξεων, που όμως έχει οδηγήσει σε αύξηση της  μεταξύ τους έντασης, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν, πως μπορεί να χαθεί ο έλεγχος. Όπως λέει ο Han Hua που είναι καθηγητής, ειδικός σε ασιατικά θέματα, στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, «Δεν νομίζω πως οποιοσδήποτε από τους δυο θα ήθελε να δει τη κατάσταση, να συνεχίσει να κλιμακώνεται…».

Η τελευταία λεκτική  ανταλλαγή μεταξύ τους, ξεκίνησε με αφορμή μια συνοριακή διαμάχη που κρατάει χρόνια, και για την οποία οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει σε πόλεμο το 1962, και που παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, δεν λέει να τελειώσει. Όπως όμως αναφέρει ο Shen Dingli, που είναι αναπληρωτής διευθυντής του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών, «το δομικό πρόβλημα είναι η ηγεσία. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος ηγείται στην Ασία;».

Η εφημερίδα People's Daily που είναι όργανο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εξαπέλυσε πρόσφατα, σκληρή επίθεση εναντίον της Ινδίας, κατηγορώντας την για «αλαζονεία» αλλά  και για συντήρηση του ονείρου να γίνει «υπερδύναμη» αναμεμιγμένο με «τάσεις ηγεμονισμού». Την επίθεση αυτή ακολούθησε δήλωση του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ινδός πρωθυπουργός Manmohan Singh στη βορειοανατολική επαρχία Arunachal Pradesh, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της.

Η Ινδία ανταπάντησε με διπλωματικές διαμαρτυρίες,  για την κινεζική  προσφορά ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν Kashmir, το οποίο η Ινδία θεωρεί δική της περιοχή. Το Νέο Δελχί γνωστοποίησε, πως τον επόμενο μήνα θα επιτρέψει στον εξόριστο Δαλάϊ Λάμα, να επισκεφτεί ένα Θιβετιανό μοναστήρι στη περιοχή Arunachal Pradesh. Η κίνηση αυτή είναι σίγουρο πως θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα ζητήματα που αφορούν στο Θιβέτ, ειδικά μετά την εξέγερση που σημειώθηκε εκεί, το Μάρτιο του 2008.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία έχει μετακινήσει 2 μεραρχίες πεζικού σε περιοχές πλησίον των συνόρων της με τη Κίνα,  και παράλληλα έχει προχωρήσει στη κατασκευή τριών νέων διαδρόμων προσγείωσης στους πρόποδες των Ιμαλάϊων. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν να είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης της μεγάλης στρατιωτικής ισχύος που η Κίνα διαθέτει στο νότιο Θιβέτ, και αποσκοπεί στην αποτροπή του περάσματος των κινεζικών στρατιωτικών περιπόλων σε ελεγχόμενες από την Ινδία περιοχές. Τα σύνορα όμως δεν είναι πρόβλημα από μόνα τους, πιο πολύ αποτελούν ένα βαρόμετρο των σχέσεων των δυο χωρών.

Μεταξύ των πολλών αγκαθιών που υπάρχουν στις σχέσεις τους, η πρόσφατη συμφωνία για πυρηνική συνεργασία που υπέγραψε η Ινδία με τις ΗΠΑ, είναι από τα κυριότερα. Η συνεργασία  αυτή θα επιτρέψει στην Ινδία να σημειώσει προόδους στα πυρηνικά της σχέδια, αλλά και να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Αμερική, κάτι που το Πεκίνο φοβάται πολύ. Παράλληλα, οι Ινδοί συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους Ιάπωνες και τους Αυστραλούς,  επιδεικνύοντας μια πιο επιθετική στάση στις εξωτερικές τους σχέσεις.

Οι Ινδοί είναι εδώ και πολύ καιρό στενοχωρημένοι από τις κινεζικές προσπάθειες να μειωθεί η επιρροή τους στην κεντρική Ασία. Στις προσπάθειες αυτές εντάσσονται και οι στενές σχέσεις που το Πεκίνο καλλιεργεί με τους παραδοσιακούς εχθρούς της Ινδίας, τους Πακιστανούς. Οι Ινδοί αισθάνονται και μια νευρικότητα όσον αφορά στη κινεζική στρατιωτική βοήθεια προς γειτονικά τους κράτη, όπως είναι το Μπαγκλαντές, η  Βιρμανία, το Νεπάλ, και η Σρι Λάνκα.

Η Κίνα πάλι, ανησυχεί για τις προθέσεις της Ινδίας. Όπως λέει ο καθηγητής Han, «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις από τη γενικότερη ισορροπία δυνάμεων στη περιοχή». Και συνεχίζει λέγοντας πως, «η αμερικανική στρατηγική είναι να χρησιμοποιηθεί η Ινδία ως τρόπος ελέγχου και περιορισμού της κινεζικής ανάπτυξης. Η πυρηνική συνεργασία με το Νέο Δελχί αποτελεί συμβολική κίνηση της στρατηγικής τους συνεργασίας».

Με φόντο την αμοιβαία καχυποψία, η επερχόμενη επίσκεψη του Δαλάϊ Λάμα σε αμφισβητούμενες περιοχές, μάλλον θα ανάψει τα αίματα. Τα σκληρά δημοσιεύματα της κινεζικής People's Daily, ήταν ένα μήνυμα προς τους Ινδούς, λέει  ο καθηγητής Han, και συνεχίζει,  «Δεν θέλουν τους Ινδούς να εμπλακούν σε οτιδήποτε αφορά στο Θιβέτ». Όπως όμως αναφέρει ο Dr. Pant, «Οι Ινδοί δεν έχουν κανέναν άλλο τρόπο να πιέσουν το Πεκίνο παρά μόνο τον Δαλάϊ Λάμα. Η επίσκεψή του, σηματοδοτεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Κινέζους. Γίνεται ως απάντηση σε αυτά που κάνει η Κίνα στα σύνορα…».

Η τακτική αυτή όμως, είναι άκρως ανησυχητική. Υπάρχει μια σύγκρουση εθνικισμών, που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Κανένας δεν γνωρίζει πως και εάν η κόντρα αυτή θα σταματήσει.

 ABC News

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 26/10/2009 01:56:11

  Στην Κίνα γίνεται πανικός και κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι. Το 1/4 του εδάφους της έχει χάσει πρόσβαση σε διαδίκτυο/τηλεφωνία εδώ και 4 μήνες.

  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jDByyshZ0Foc4Oir2dwLSfBmpj4A

  Απόσπασμα:

  Residents in China's restive Xinjiang region remain isolated from the outside world with long-lasting Internet and phone cuts that have prompted some businesses to relocate, locals said Saturday.

  Emails are still blocked nearly four months after deadly ethnic unrest erupted in the regional capital Urumqi, as are text messages and international phone calls, residents told AFP.

 2. Vachus avatar
  Vachus 26/10/2009 09:59:35

  Είναι μια στρατηγική των ΗΠΑ η καλλιεργεια έντασης μεταξύ των 2 χωρών αυτών. Αν οδηγηθούν και στα άκρα, ακόμα καλύτερα, μιας και οι μεγαλύτεροι πιστωτές των αμερικάνων θα οδηγηθουν σε πυρηνική εξώντωση. Έτσι πάει και το χρέος που είναι ο μεγάλος βραχνάς για τις ΗΠΑ.

 3. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 26/10/2009 14:54:44

  Το "Μεγάλο Παιχνίδι" είναι, παίδες. Απλά, διεξάγεται με άλλους όρους.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Game

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.