#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2008 23:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδρούν οι ΗΠΑ για τη συμφωνία Πούτιν - Καραμανλή


(Ανανεωμένο) Την ενόχληση των ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για τον South Stream εξέφρασε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Με δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα ξεγέλασε τις ΗΠΑ και πως με την επιλογή του South Stream ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στην ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών. Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει όσους αγωγούς επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να προωθήσει πρώτα τον TGI, αλλιώς θα μείνει μόνο με τον South Stream.Ερωτηθείς εάν ο κ. Καραμανλής προχώρησε στη συμφωνία για πολιτικούς λόγους, ο κ. Μπράιζα δήλωσε: «Δεν έχω ιδέα. Νομίζω ότι η υπογραφή της συμφωνίας απλά δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τώρα ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία μέσω της μεγιστοποίησης του αριθμού των αγωγών που περνούν από το έδαφός της. Εγώ θα υποστήριζα ότι η Ελλάδα έχει ήδη μεγάλη στρατηγική σημασία. Και θα είναι σημαντικός ενεργειακός κόμβος με την ανάπτυξη του TGI. Αυτό που λέμε είναι, ας τελειώσει αυτός. Υλοποιείστε τη φιλοδοξία να γίνει η Ελλάδα σημαντικός ενεργειακός κόμβος ολοκληρώνοντας τον TGI. Μπορείτε να έχετε και τους δυο, τόσο τον TGI όσο και τον South Stream εάν κατασκευάσετε πρώτα τον TGI. Αλλά εάν κάνετε πρώτα τον South Stream, φοβάμαι ότι θα έχετε μόνο αυτόν».

Για τον TGI σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη ότι θέλει να υλοποιηθεί ο TGI. Αυτό που λέω είναι ότι δεν είμαι βέβαιος πως όλοι στην Ελλάδα κατανοούν τη σημασία που έχει η σειρά με την οποία προχωρούν τα έργα. Έχει σημασία τι φθάνει στην αγορά πρώτο. Δεν θέλουμε να δούμε αυτό που έγινε με τον αγωγό της Κασπίας να γίνεται και στον TGI. Αρχίσαμε το έργο, προχωράμε, και κάτι άλλο εμφανίζεται στον δρόμο και καθυστερεί τον TGI για μια δεκαετία…Ο κ. Φώλιας λέει ότι στο εστιατόριό μου θέλω να έχω περισσότερους από έναν προμηθευτή τυριού. Εάν έχεις μόνο έναν προμηθευτή φέτας είσαι σε ευάλωτη θέση. Το ίδιο ισχύει και με το αέριο. Δεν λέω ότι η Γκάζπρομ θα γίνει αναξιόπιστος τροφοδότης, αλλά δίνετε περισσότερη ισχύ σε κάποιον που ήδη σας προμηθεύει το 80% ενός από τα σημαντικότερα προϊόντα σας. Τι θα κάνατε εάν ήσασταν στη θέση του; Θα χρησιμοποιούσατε αυτή την επιρροή με όποιο τρόπο θα μπορούσατε. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο Έλληνας καταναλωτής θα βρεθεί να πληρώνει μεγαλύτερο κόστος για αέριο σε σχέση με την περίπτωση που θα υπήρχε ανταγωνισμός».


Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε για το κατά πόσο η συμφωνία για τον South Stream συνιστά πρόβλημα σε σχέση με τον αγωγό Nabucco, του οποίου η κατασκευή ενισχύεται από τα κοινοτικά ταμεία δήλωσε ότι ο αγωγός South Stream δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμπληρωματικός σε σχέση με τον αγωγό Nabucco και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Γιατί αντιδρούν οι αμερικανοί; Ο λόγος είναι απλός. Ο South Stream ανοίγει διάπλατα την πόρτα προς την Ευρώπη για τη Ρωσία παρακάμπτοντας την Τουρκία, σύμμαχο των ΗΠΑ. Στον αντίποδα οι αμερικανοί προωθούν δύο άλλους αγωγούς: Τον «Ναμπούκο», που θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Άγκυρας θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη με ενδιάμεσους σταθμούς το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη και τον τουρκο-ελληνο-ιταλικό αγωγό μήκους 820 χλμ που από την Τουρκία θα φτάνει στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα με προορισμό τη Θεσπρωτία και τελική κατάληξη την Ιταλία.ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 02/05/2008 00:27:05

  Η Γκαζπρόμ, κατά τον ρωσικό Τύπο, θεωρεί ότι ο Ναμπούκο (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) είναι τελειωμένη υπόθεση και ότι τελικώς δεν θα γίνει. Να δούμε. Στην Ελλάδα οι ειδικοί στα θέματα ενέργειας είναι πολύ επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους. Οποιος βρίσκεται κοντά τους γνωρίζει ότι αλλάζουν απόψεις για τον Ναμπούκο, όπως η φορά του ανέμου. Κι'αυτό, επειδή πράγματι ακόμα δεν έχει κάτσει κάπου η μπίλια. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, εάν δεν ισχύει η εκτίμησή τους ότι ο Ναμπούκο "πέθανε", απλά κοιτάζουν πως να διαφημίσουν και να προωθήσουν τον δικό τους. Εάν πάντως, ο Ναμπούκο δεν έχει πεθάνει, τότε οι Ρώσοι με τις συμφωνίες που έως τώρα έχουν κλείσει με πέντε χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για τον South Stream έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να δούμε βέβαια τι θα γίνει και με αυτό το σχέδιο. Διότι ο Μπουργκάς Αλεξαδρούπολη χρειάστηκε καμμιά δεκαπενταριά χρόνια για να φτάσει στο τελικό (;) στράδιο που είναι σήμερα.

  Εκτίμηση δική μου είναι ότι ο Ναμπούκο θα φτιαχτεί μόνον εάν οι αμερικάνοι βρούν τις κατάλληλες ποσότητες για να γεμίσουν τον αγωγό τους και άρα να τον κάνουν οικονομικά κερδοφόρο. Και για να το βρούν πρέπει, είτε να το πάρουν από το πολύ πλούσιο σε φυσικό αέριο Τουρκμενιστάν (Κ.Ασία) και το εξίσου πλούσιο Καζακστάν (Κ.Ασία), είτε να "ανοίξει" το Ιράν (η δεύτερη παγκόσμια δύναμη σε αέριο μετά τη Ρωσία). Οσο δεν τα έχουν, οι αμερικανοί απλά φωνάζουν για τα μάτια του κόσμου. Για να μην πώ ότι κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν Καραμανλή. Παράπλευρη απώλεια αυτής της κατάστασης φαίνεται να είναι η Ντόρα, η οποία μάλλον δεν καταφέρνει να πείσει τους αμερικανούς ότι είναι εις θέσιν να προωθήσει τα σχέδια τους και να μπλοκάρει άλλα ανταγωνιστικά σε αυτούς.

  Οι Ρώσοι αντίθετα φαίνεται να έχουν μεγάλες ποσότητες για να στείλουν στην Ευρώπη. Εχουν κλείσει συμφωνίες μαούθ με το Τουρκμενιστάν, το οποίο επειδή δεν έχει πρόσβαση, στέλνει στο αέριό του στην Ευρώπη μέσα από ρωσικό έδαφος, μέσω των παλαιών σοβιετικών αγωγών. Ενα κομμάτι του θα περάσει και από τον South Stream. Ισχυρότατη επιρροή ασκεί η Μόσχα και στο Καζακστάν. Και κάτι ενδιαφέρον. Στην τελευταία χώρα έχόυν μπεί για τα καλά αμερικανικές πετρελαϊκές με πολύ στενές σχέσεις με τη Μόσχα (Σεβρόν).

  Εάν βέβαια οι Αμερικανοί είχαν ανοικτό το Ιράν και είχαν εξομαλύνει την κατάσταση στο Αφγανιστάν (κάτι που δεν φαίνεται στο μεσοπρόθεσμο μέλλον) τότε θα ήταν έυκολο να βγάλουν το αέριο της Κ.Ασίας προς τη Δύση. Οι ΗΠΑ, ως όλα δείχνουν παγιδεύτηκαν στα μεγαλεπίβολα σχέδια-σταυροφορίες που ξεκίνησαν.

  Τώρα ποιά δεν ακούνε την Ουάσιγκτων ούτε οι Ευρωπαίοί. Μην ξεχνούμε δεν προέταξε ο Κωστάκης τα στήθη του για το ρωσικό αέριο, αλλά κινητήριες δυνάμεις ήταν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και ακολουθούν Γάλλοι, ακόμα και Βρετανοί (και αυτοί θα πάρουξν ρωσικό αέριο όταν περάσει ο Βόρειος αγωγός στη Γερμανία υποθαλάσσια από την Βαλτική). Τα ίδια άλλωστε δεν έκαναν οι Ευρωπαίοι στον Μπούς στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ; Απλά ο Καραμανλής έπαιξε τον -ευρωπαϊκό;- ρόλο του στο βαθμό που του αντιστοιχούσε. Του αποδίδουμε τα εύσημα. Οχι όμως, μεγαλύτερα από αυτά που αξίζει.

 2. Σιωπηλός avatar
  Σιωπηλός 02/05/2008 00:31:27

  Το ερώτημα είναι γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ξεγελάστηκαν; Ποιός/ά τους ξεγέλασε και πως; Υποψιάζομαι κάποια ψυχή, αλλά νομίζω ότι δεν ήξερε ότι τους ξεγέλαγε. Μάλλον πίστευε ότι τελικά θα τα κατάφερνε και ο αγωγός θα πήγαινε περίπατο. Οπότε τώρα θα την θεωρούν (την ψυχή) ανξιόπιστη και καμένο χαρτί. Ε ρε γέλιο.

  Πάντως η δήλωση του εκπροσώπου της EE περέχει πλήρη κάλυψη στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 3. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 02/05/2008 01:46:38

  TEHRAN, Iran (AP) -- Iran, OPEC's second-largest producer, has stopped conducting oil transactions in U.S. dollars, a top Oil Ministry official said Wednesday, in a concerted attempt to reduce reliance on Washington at a time of tension over Tehran's nuclear program and suspected involvement in Iraq.

  Mahmoud Ahmadinejad, Iran's President, has called the dollar a 'worthless piece of paper.'

  Iran has dramatically reduced dependence on the dollar over the past year in the face of increasing U.S. pressure on its financial system and the fall in the value of the American currency.

  Oil is priced in dollars on the world market, and the currency's depreciation has concerned producers because it has contributed to rising crude prices and eroded the value of their dollar reserves.

  "The dollar has totally been removed from Iran's oil transactions," Oil Ministry official Hojjatollah Ghanimifard told state-run television Wednesday. "We have agreed with all of our crude oil customers to do our transactions in non-dollar currencies."

  Iranian President Mahmoud Ahmadinejad called the depreciating dollar a "worthless piece of paper" at a rare summit last year in Saudi Arabia attended by state leaders from OPEC countries.

  Iran put pressure on other OPEC countries at the meeting to price oil in a basket of currencies, but it has not been able to generate support from fellow members -- many of whom, including Saudi Arabia, are staunch U.S. allies", (CNN, updated 6:19 a.m. EDT, Wed April 30, 2008).

  YΓ. Έχω μια απορία: τα κεφάλαια του Ντουμπάυ, που διαχειρίζεται ο Βγενόπουλος, σε τι νόμισμα είναι; Δολάρια, όπως της ARAMCO, ή άλλα, όπως, πχ, ευρώ; Ξέρει κανείς;

 4. fantomas avatar
  fantomas 02/05/2008 07:13:59

  Περαστικα τους !!

 5. Nick avatar
  Nick 02/05/2008 10:32:29

  @"χωσια". Μπορεί να είναι σε δραχμές (dirham). :)

  Παρεπιπτόντως, το Ιράκ ήθελε να αλλάξει από δολάρια σε Ευρώ και την επομένη επιτέθηκαν οι Αγγλο-Αμερικανοί...

 6. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 03/05/2008 01:20:41

  Nick,

  έμαθα, τελικά: "Ριάλι" είναι το νόμισμα. (1 ευρω = 5,75 ριάλια).

  Σχετικά με το "παρεμπιπτόντως" σου: Απο τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι και την ανατροπή του, σε ευρώ πουλούσε πετρέλαιο και ο Σαντάμ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.