31/07/2009 21:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημιουργία αρχείου DNAΔεν εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανάλυση DNA και τη δημιουργία αρχείου γενετικών αποτυπωμάτων, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στη γνωμοδότησή της, η Αρχή επισημαίνει ότι η τροπολογία είναι ελλιπής και χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες παρατηρήσεις της Αρχής είναι:

- Θα πρέπει να αποτυπωθεί θετικώς στο νόμο ότι η γενετική ανάλυση επιτρέπεται, εφόσον η ταυτοποίηση του προσώπου δεν προκύπτει, ήδη, από άλλα αποδεικτικά μέσα.

- Συρρίκνωση του κατάλογου των αξιόποινων πράξεων, είτε με περιορισμό του καταλόγου των εγκλημάτων μόνο στα κακουργήματα, είτε θα τηρούνται στη βάση δεδομένων τα γενετικά αποτυπώματα όσων κατηγορούνται για εγκλήματα ιδιαίτερης βαρύτητας.

- Να μην είναι δυνατή η εκ πλαγίου διεύρυνση του καταλόγου αξιόποινων πράξεων.

- Διαγραφή από τη βάση γενετικών αποτυπωμάτων των προσώπων που αθωώθηκαν αμετάκλητα, ενώ τήρηση των γενετικών αποτυπωμάτων των προσώπων που καταδικάσθηκαν αμετάκλητα, για συγκεκριμένο διάστημα μετά την έκτιση της ποινής.

- Μη τήρηση των γενετικών αποτυπωμάτων ανηλίκων έως 13 ετών στους οποίους επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, αλλά τήρηση για ανηλίκους άνω των 13 ετών που καταδικάστηκαν αμετάκλητα, για μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στην περίπτωση ενήλικων καταδικασθέντων.

- Πρέπει να ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις τήρησης των αταυτοποίητων γενετικών αποτυπωμάτων, ώστε να μη χρησιμοποιούνται για την εξιχνίαση άλλων εγκλημάτων όσων προβλέπονται στην τροπολογία. Επιτρέπεται, ωστόσο, να αποθηκεύονται με ελαστικότερες προϋποθέσεις.

- Πρέπει να προβλεφθεί ρητώς ότι η λήψη και η ανάλυση του γενετικού υλικού από τους ανακριτικούς υπαλλήλους να αποφασίζεται από το δικαστικό συμβούλιο ή τουλάχιστον από τον εισαγγελέα με ειδική διάταξη.

http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.