#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2012 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις στη λειτουργία των καταστημάτων τις ΚυριακέςΛέτε  στο υπουργείο Ανάπτυξης να αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν έργο; O υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, αποφάσισε σήμερα να ανοίξει το θέμα των Κυριακών για τα εμπορικά καταστήματα ανακοινώνοντας την απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους. Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι:

- Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise.

Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.

- Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές τον χρόνο:

δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.

Η ρύθμιση για τις εκπτώσεις προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο:

Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των προσφορών θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά, και όχι το ποσοστό μείωσης της τιμής.
Τι προβλέπεται για τις πειραγμένες αντλίες των καυσίμων:

Oι ποινές είναι:
- φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (από 30 ημέρες),
- κατάσχεση των μέσων αλλοίωσης των ενδείξεων,
- πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία
και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο στον παραβάτη ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού με τον παραβάτη.
Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, με στόχο όπως επισημάνθηκε να περιοριστούν τα περιθώρια συναλλαγών μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων. Οι προσφυγές κατά των προστίμων γίνονται με προϋπόθεση την καταβολή του 20% του ποσού, ενώ αν ο ελεγχόμενος παραιτηθεί από την ένσταση μπορεί να καταβάλλει το μισό πρόστιμο (ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα πρόστιμα της τροχαίας).

Επιτέλους, κάτι άρχισε να κινείται στο Ανάπτυξης. Άμα δούμε και λίγη... ανάπτυξη τότε θα τους πούμε και μπράβο.

Αντιδρούν στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Αντίθετη με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των μικρών (έως 250 τμ) καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πειραματισμούς των "γενίτσαρων" της Τρόικας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης» και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας».

Κατά την ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τμ) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι -και για πάντα», υποστηρίζει και καταλήγει: «Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, πρέπει να είναι έτοιμοι και για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους. Ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στις τσέπες των καταναλωτών. Οι ανοιχτές Κυριακές θα εξασφαλίσουν ότι και τα ελάχιστα διαθέσιμα που μένουν θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με μεγάλη διασπορά και σε χώρους κάτω των 250 τμ», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε  και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ )τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

«Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα "καταναλωτές", στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για "shopping therapy"», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ και προσθέτει:

«Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: "Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο Ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις"».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panos avatar
  panos 10/12/2012 20:35:03

  Η ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΓΣΕΒΕΕ τα λεει ολα με το ονομα τους. Ο θανατος του μικρου και η συγκεντρωση του εμποριου στα διαφορα εμπορικα κεντρα και εκπτωτικα χωρια και στις ξενες εταιριες, με συνεπεια και την εξαγωγη συναλλαγματος. Βεβαια για τα εκατομμυρια των ανεργων και τα λουκετα ουδεις ασχολειται.

 2. TARAMAS avatar
  TARAMAS 10/12/2012 20:45:05

  Χώρα και λαός μούμια, μισεί την αλλαγή ακόμη κι όταν βουλιάζει και πνίγεται. Τόσο ερωτευμένοι με τον τρόπο ζωής τους και τα επιτεύγματά τους, τόσο γοητευμένοι από την επιτυχία τους και την ευμάρειά τους, που οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το status quo βρίσκει απέναντί της λυσσώδεις αντιδράσεις. Αφού ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμο, γιατί να αλλάξουμε οτιδήποτε; Όλα όσα κάνουμε καλώς τα κάνουμε. Δε θέλουμε να αλλάξουμε, εμείς τα ξέρουμε καλύτερα. Να αλλάξουν οι αποτυχημένοι κι οι χρεοκοπημένοι.

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 10/12/2012 20:50:43

  Αλλοπροσαλλα πραγματα στην Σοβιετια της ΕΣΕΕ & ΓΣΕΒΕΕ !Προστατευτισμος της αγορας των εμπορων και των βιοτεχνων σε βαρος του κοροιδου καταναλωτη !Τι τους κοφτει αυτους που δεν θελουν να ανοιξουν τις Κυριακες {αλλου τα περι πολυεθνικων κλπ που μπορουν και λειτουργουν }?Εαν αυτοι που θα ανοιξουν τις Κυριακες δεν πανε καλα απλουστατα δεν θα ξαναανοιξουν ! Ο καταναλωτης ομως που τρεχει ολη την εβδομαδα για τις δουλειες του θα εχει την ευκαιρια με την ησυχια του να δει ,να συγκρινει και να κανει τα ψωνια του οποτε και οπου θελει οχι να καθοριζει το ωραριο των καταστηματων την καλυψη των αναγκων του !Προσφατα χαθηκε η βαλιτσα μου στο αεροδρομιο στην Λισαβωνα ημερα Κυριακη .Τα καταστηματα ηταν ανοικτα και πηγα και πηρα ενα μπουφαν λογω κρυου χωρις να μου δημιουργηθει κανενα προβλημα !Εαν ημουν στην Ελλαδα θαπρεπε να περιμενω μεχρι την Δευτερα για να καλυψω την αναγκη της αγορας του μπουφαν !Ετσι λοιπον πολυ καλα κανει το Υπουργειο και επιτρεπει το ανοιγμα τις Κυριακες !Αυτα εχει ο ανταγωνισμος κυριοι της ΕΣΕΕ & ΓΣΕΒΕΕ!

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Ραβινος 10/12/2012 21:43:02

   Τελικά όλα αυτά τα επιμελητήρια, σύλλογοι κλπ είναι μεγάλα βαρίδια..

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Ραβινος 10/12/2012 22:21:06

   Μα "Ο καταναλωτης ομως που τρεχει ολη την εβδομαδα για τις δουλειες του" θα τρέχει τώρα και τις Κυριακές για τις δουλειές του και πάλι δε θα μπορεί να ψωνίσει! Πάλι χωρίς μπουφάν θα μείνεις επειδή δε θα προλάβεις να πας στην αγορά. Θα καθιερωθεί και στο δημόσιο 10-6 τις Κυριακές (μετά τη λειτουργία).

  • Όμηρος avatar
   Όμηρος @ Ραβινος 10/12/2012 22:48:28

   Τι λέτε αγαπητέ, σοβαρά;
   Δηλαδή το ταξιδάκι μας να κάνουμε εμείς και να φροντίσουν όλοι να δουλεύουν 24h για να μην χάσουμε την άνεση, έτσι;
   Εσείς τι δουλειά κάνατε αν επιτρέπεται; Κυριακές δουλεύατε φυσικά δωρεάν να υποθέσω, για να έχετε αυτή την άποψη έτσι;
   Να δουλέψει ο μικροέμπορος χωρίς να δει ποτέ το σπίτι του, να είναι ανοιχτά την κυριακή και άμα δεν πάρει φράγκο δεν πειράζει, οι υπάλληλοι φυσικά δεν θα πληρωθούν εξτρά την ημέρα λόγω κρίσης κλπ.
   Αντε με το καλό και επέκταση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα, για να αγοράζουν παλτό αυτοί που γυρνάνε από τα μπουζούκια.

 4. kostas avatar
  kostas 10/12/2012 20:57:06

  καιρος ηταν! και τα μικροτερα καταστηματα πλεον εχουν (με παρεμβαση του κρατους) ενα πλεονεκτημα απεναντι στα πολυκαταστηματα.

  οσο για αυτους που λενε σαχλαμαρες οτι οι υπαλληλοι θα δουλεουν 7 μερες, ηδη εχει ειπωθει οτι μπορουν να κλεινουν Δευτερα.

  ας καταφερουμε να σκεφτουμε λιγο πριν αρχισουμε να φωναζουμε σε αυτη την χωρα...

 5. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 10/12/2012 21:33:36

  Και ποτέ θα βρίσκονται οι οικογένειας μαζί;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ σιδεράκιας 11/12/2012 12:17:36

   Ποτέ, αγαπητέ. Όλα προς τα εκεί συντείνουν. Στην πλήρη διάλυση του θεσμού της οικογένειας, όπως στις "αναπτυγμένες" χώρες που "δεν χρωστάνε". Να είναι όλοι, σε 24/7 βάση, δούλοι της μικροεπιχείρησής τους, που προσπαθούν να την κρατήσουν ανοιχτή ακροβατώντας μεταξύ στάσης πληρωμών και λουκέτου, και να μη βλέπουν ποτέ τα παιδιά τους (τα οποία θα μεγαλώνουν με το δορυφορικό χαζοκούτι και με το playstation).

 6. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 10/12/2012 22:58:56

  Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

  Χρήσιμη επίσης και μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο:

  h__://www.imalex.gr/33B15397.el.aspx

 7. panos2 avatar
  panos2 10/12/2012 23:28:33

  απαραδεκτο
  εγω λεω να δουλευουμε και 24ωρο για να βρισκεται οτι θελετε

  εξαλλου ο υπνος χασιμου χρονου ειναι

 8. papasmurf avatar
  papasmurf 11/12/2012 07:37:53

  "Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων....."

 9. Κώστας Κοντοθανάσης avatar
  Κώστας Κοντοθανάσης 11/12/2012 08:37:18

  Πού είναι εκείνο το "ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία"; ΄Χωρίς κανένα σεβασμό στα λόγια του Θεού ("Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου") προτείνονται μέτρα ανεδαφικά, αφού εάν ο κόσμος έχει χρήματα, τον φθάνουν οι άλλες 6 ημέρες για να ψωνίσει ό,τι θέλει. Πόσο αποδεικνύεται ότι η κρίση έχει πνευματική βάση... Ο Θεός όμως την ηθική σήψη θα την συντρίψει!
  Μια και ο λόγος για τις αντλίες καυσίμων, εκείνο το σύστημα ελέγχου "πόσα καύσιμα μπήκαν στο πρατήριο/βγήκαν" γιατί δεν τοποθετείται εντός 3 μηνών; Γιατί δεν πλήττεται το λαθρεμπόριο καίρια; Εκεί να δεις έσοδα κι όχι να τα περιμένεις από το ΦΠΑ που θα μαζευτεί τις Κυριακές (3,60...)!

 10. Scarface avatar
  Scarface 11/12/2012 08:47:10

  Θα πρεπει να δουλευουμε και κυριακη για να ερχονται οι δυ που δουλευουν μεχρι τη μια και μιση το μεσημερι δευτερα με παρασκευη να ψωνιζουν. Δεν προλαβαινουν οι ανθρωποι. Εδω η εφορια δε δουλευει ουτε παρασκευη. Να δω οταν μας κλεισουν ολους που θα βρισκει το κρατος λεφτα να πληρωνει τους χαραμοφαηδες. Λετε να φορολογησει τις πολυεθνικες?

 11. Tasos avatar
  Tasos 11/12/2012 10:17:31

  Μπορεί να είναι μέτρο δημοκρατικό αλλά δε πάυει να είναι και μέτρο της πλάκας.
  Τόσες 10ετίες οι πάντες ζούσαν μια χαρά με 1 κυριακή τη βδομάδα να μπορούν όλοι να κάτσουν σε ένα οικογενειακό τραπέζι να νιώσουν και σαν οικογένεια που εν πάσει περιπτώσει δε κοστίζει κιόλας το συναίσθημα.
  Τόσα χρόνια, οι άλλοι πώς ψωνίζανε δηλαδή? Το 2012 διαπιστώθηκε το πρόβλημα? Άρα αυτό το επιχείρημα είναι αστείο. Ούτε θα μειωθεί το χρέος και θα αυξηθεί το ΑΕΠ δουλεύοντας τις Κυριακές. Χώρια δε που βάζεις ανθρώπους να στερηθούν τη Κυριακή που μπορεί να είναι από τις λίγες στιγμές που ξεκουράζονται και βλέπουν και καναν άνθρωπο, και τους λές "κάτσε τη Δευτέρα". Ε, δεν είναι το ίδιο. Και όταν δεν υπάρχουν λεφτά γενικώς και όλα γύρω είναι σε αποσύνθεση, αυτό το μικρό κι ασήμαντο πράγμα - η προσωρινή ψυχική ηρεμία/συναναστροφή/οικογένειακη στιγμή - είναι σπουδαίο για αυτόν που δεν έχει άλλες πολυτέλειες. Κι όλο αυτό απλά για να έχει λέει ο καταναλωτής τη δυνατότητα να ψωνίσει τη Κυριακή.
  Αν υπάρχει κάποια μελέτη από κάποιο ίδρυμα/οργανισμό που να δείχνει ότι η ζήτηση για αγορές τη Κυριακή είναι τέτοια που απαιτεί το άνοιγμα των καταστημάτων, ας μας την δείξουν να την αξιολογήσουμε κίολας. Όχι άντε αέρα κάνουμε νόμο έτσι επειδή έτσι νομίζουμε.

 12. viva avatar
  viva 11/12/2012 11:10:30

  αν ισχυσει το μετρο αυτο ,τελος τα μαγαζακια! Θα τα καταπιουν τα εκπτωτικα χωρια κ τα mall, θα πηγαινουν οι οικογενειες κυριακατικη εκδρομηκ οτι λεφτακια εχουν θα τα αγκουπανε εκει! κ οσο για τα 250τμ θα κανουν προσφυγη κ θα την κερδισουν ! Εδω νομιμοποιησαν εκ τον υστερων την παρανομια του mall στις Κυριακες θα κολησουν ?

 13. viva avatar
  viva 11/12/2012 11:20:52

  Αγαπητε Ραβινε κ Ταραμα αν υπηρχε οργανωμενο κρατος θα μπορουσε να λειτουργησει κ ο ανταγωνισμος ,γιατι θα εκανε ελεγχους κ θα διορθωνε τις στρεβλωσεις ! εδω ομως που νομος ειναι το δικιο του ισχυρου δεν θα βοηθησει τον ανταγωνισμο...κ σου δινω ενα παραδειγμα : ειναι ψεμα οτι ο Λατσης εριξε το ενοικιο απο 8 εκκ ευρω στα 900000 ευρω για το golden hall ?
  ετσι λειτουργει η ελευθερη αγορα ? με ανωθεν παρεμβασεις ? παντα υπερ του ισχυρου ? ηταν παρανομο το mall ναι η οχι ? εγινε νομιμο με νομο μετα ? αυτος ειναι ο υγιης ανταγωνισμος ?

 14. viva avatar
  viva 11/12/2012 11:23:01

  Υ.Γ μηπως η φορολογηση των εμπορακων απο το 1ο ευρω κ το ανοιγμα των Κυριακων σκοπευει στην εξολοθρευση τους ?

 15. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 11/12/2012 11:35:55

  Μιλάμε οι περισσότεροι δενδιαβάζουν ΚΑΝ τοκείμενο, ΜΟΝΟ τον τίτλο. Ο άλλος λέει ότι θα δουλεύουν ταmall την Κυριακή και θα καταπιούν τα μικρομάγαζα ενώ υπάρχει ΡΗΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ να μην ανοίγουν mall, μεγαλοκαταστήματα τύπου franchise (δηλαδή Κωτσόβολος). Ξεστραβωθείτε κάποιοι. Άλλο διαφωνώ με το μέτρο και άλλο διαστρεβλώνω το κείμενο χωρίς να το διαβάσω καβ!

  • panos avatar
   panos @ etsi_kai_allios 11/12/2012 12:29:49

   Εισαι πολυ αδιαβαστος και ανημερωτος.

 16. viva avatar
  viva 11/12/2012 12:21:52

  etsi k allios: μαλλον εσυ δεν διαβαζεις καλα....για ποιον νομιζεις οτι νοιαζονται για τον καταναλωτη? πανε να βαλουν τα πολυκαταστηματα απο την πισω πορτα !
  Αμφιβαλεις οτι αν κανουν προσφυγη θα την κερδισουν ?

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ viva 11/12/2012 12:47:29

   Αυτό είναι το σημαντικότερο. Προλειαίνεται το έδαφος να καταπέσουν πλήρως οι εξαιρέσεις, μέσω προσφυγών. Και μετά θα βγει ο νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης και θα καμώνεται τον περίλυπο λέγοντας "τι να κάνουμε, εμείς θέλαμε να ενισχύσουμε τα μικρομάγαζα αλλά πάνω απ' όλα είναι οι δικαστικές αποφάσεις" κ.λπ. κ.λπ.

 17. Chris avatar
  Chris 11/12/2012 13:00:52

  Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, να πάψουν να στέλνουν σαχλαμαρολόγους εκπροσώπους στις εκπομπές του Kontra και να κοιτάξουν το καθεστώς στην Τουρκία. Πήγε η μάνα μου στην Πόλη και τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σχεδόν όλη την ημέρα. Μάλιστα, διάβαζα ότι κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, επειδή ποντάρουν στους τουρίστες, οργανώνουν διάφορα events και έχουν κάτι σαν εκπτωτική περίοδο.

 18. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/12/2012 13:24:02

  Ωράρια (για τους μικροεμπόρους) και εργασιακές σχέσεις (για τους υπαλλήλους) Τουρκίας θέλεις, δηλαδή;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Αυριανιστής 12/12/2012 11:06:08

   Όχι, χρεοκοπία και αβελτηρία όπως στην Ελλάδα.

 19. Karenin avatar
  Karenin 11/12/2012 13:28:21

  Το μέτρο είναι θετικό στην βάση αν οι περισσότερες ωρες λειτουργείας προσθεσουν θέσεις εργασίας, και αν αυτοί που εργασθούν πληρωθούν την κυριακή σαν κυριακή.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Karenin 11/12/2012 14:21:41

   Ποιες είναι οι "θέσεις εργασίας που θα προστεθούν", αγαπητέ; Έχεις υπ' όψη σου ότι το 90% των (μικρο)καταστημάτων που (υποτίθεται ότι) αφορά η απελευθέρωση έχουν απολύσει και τα τελευταία... δείγματα υπαλλήλων που απασχολούσαν, προκειμένου να επιβιώσουν; Μόνο ο ιδιοκτήτης δουλεύει (άντε και τα γυναικόπαιδα στη ζούλα και στον ελεύθερο χρόνο τους), κανένας άλλος. Πόσο εύπιστος -να το πω κομψά- μπορεί να είναι κάποιος, ώστε να πιστεύει ότι η θηλιά στο λαιμό των μικροεμπόρων θα φέρει... νέες θέσεις εργασίας;!

 20. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 11/12/2012 14:39:26

  Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Δεν θα σταθώ σε αυτά.
  Επίσης μη ξεχνάτε πως ήδη, στις τουριστικές περιοχές ισχύει έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια...
  Ωστόσο θα σταθώ στο γεγονός πως αυτό προτείνεται από κάποιον υπουργό (Χατζηδάκης) ο οποίος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ...ΠΟΤΕ!
  Από τα 25 του έγινε, ελέω κόμματος, βουλευτής...και αν είναι ΤΟΟΟΟΣΟ ικανός στα θέματα της αγοράς και των επιχειρήσεων, γιατί δεν παρατά την πολιτική για να γίνει επιχειρηματίας;;;; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους Ακαδημαϊκούς θεωρητικούς ινστρούχτορες (στην επιστήμη του management όπως π.χ. αυτός ο Μπουραντάς, και οι οικονομολόγοι-υπουργοί κλπ.)
  "Κρατικοδίαιτος νεοφιλελεύθερος", όπως η Ντόρα, ο Μητσοτάκης και οι διορισμένοι τους...κάτι σαν τους "αριστερούς στην ιδεολογία αλλά δεξιοί στην τσέπη"..απόλυτη στρέβλωση του πολιτικού συστήματος...
  Τί να λέμε;

 21. hellasatt avatar
  hellasatt 11/12/2012 14:39:35

  H αγορά δε μπορεί να λειτουργεί με καθεστώς δημοσιοϋπαλληλίας. Η Κυριακή είναι όμως για τον Έλληνα κοντή γιορτή. Να μη ξεχνάμε και τα ιερά και όσια. Κάλλιστα όμως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Στο κάτω-κάτω γιατί κάποιος να μην μπορεί να δουλέψει τις Κυριακές αν το επιθυμεί και γιατί κάποιος να του το απαγορεύει;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ hellasatt 11/12/2012 14:51:11

   Κάθισε εσύ να δουλεύεις 24/7 και με τη δαμόκλειο σπάθη των χρεών / χαρατσιών / αναδουλειάς πάνω από το κεφάλι σου, και μετά να μιλάς για "δημοσιοϋπαλληλία". Όλα τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που κρώζουν για την πλήρη αποχαλίνωση κάθε ανθρώπινης συνθήκης στην αγορά, είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν δουλέψει ούτε μία μέρα (σε) μικρομάγαζο.

 22. SOTPAP avatar
  SOTPAP 11/12/2012 15:06:48

  Κανένας δεν διαμαρτύρεται όλα αυτά τα χρόνια που χιλιάδες υπάλληλοι , εργαζόμενοι σε μπαρ, καφετέριες και γενικά στο χώρο της διασκέδασης, δουλεύουν Σαββατοκύριακα; Αυτοί δηλ. είναι παιδιά κατώτερου θεού; Αυτοί δεν πρέπει να κάθονται στο κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας, αλλά να κάνουν το σερβιτόρο όσων βγάινουν οικογενειακώς για φαγητό και καφέ τις Κυριακές; Φαντάζεστε αν για λόγους ισότητας και προσαρμογής στα του λόγου του Κυρίου, απαγορευόταν η λειτουργία των καφέ, μπαρ, ταβερνών, εστιατορίων τις Κυριακές, τι θα λέγανε ο κ Άνθιμος και το λοιπό παπαδαριό;
  Αφήστε λοιπόν τα άκαιρα σχόλια, σε όλη την Ευρώπη όποιος θέλει ανοίγει τις Κυριακές. Δηλ. μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν οικογένειες;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ SOTPAP 11/12/2012 19:43:02

   Κλασική κουτοπόνηρη νεοελληναράδικη αντίδραση φθόνου και κοινωνικού αυτοματισμού. Καλά λέω εγώ ότι το επίδικο του επόμενου εμφυλίου στην Ελλάδα θα είναι το "άνεργοι εναντίον εργαζομένων"...

 23. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 11/12/2012 15:17:40

  Να πω κάτι στον κ. Χατζηδάκη που μάλλον δεν θα το ξέρει, ίσως το ήξερε η γιαγιά του:
  Η κυριακάτικη λειτουργία τελειώνει γύρω στις 10-10.30, ανάλογα με την ενορία και αν θέλει κάποιος να κοινωνήσει, οπωσδήποτε πριν τις 10 δεν θα μπορέσει να φύγει από την εκκλησία. Πότε θα πάει στο μαγαζί να το ανοίξει, είτε ιδιοκτήτης, είτε υπάλληλος, στις 10; Διακτινιζόμενος;
  Αυτά τα λέω επειδή ο κ. υπουργός είπε στον ανύπαρκτο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι θα φροντίσει τα καταστήματα να ανοίγουν μετά τη λήξη της κυριακάτικης λειτουργίας....
  Δηλαδή, το θέμα μας είναι οι λίγες ώρες των καταστημάτων που δεν ψωνίζουμε; Και έλεγα και εγώ, τι φταίει που νέκρωσε η αγορά και δεν πέφτουν οι τιμές. Πού να το σκεφτώ, ο βλαξ....
  Όσο για την Εκκλησία, επειδή τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί που πηγαίνουν, ας φροντίσουν οι επίσκοποί μας να υπάρχει μία μικρή αγρυπνία σε ορισμένους κεντρικούς ναούς Σάββατο βράδυ, 9-1 για παράδειγμα, για τους εργαζόμενους τις Κυριακές. Μία εκκλησία ανά μητροπολιτική περιφέρεια ή μεγάλο δήμο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να λειτουργεί το βράδυ του Σαββάτου, και φυσικά να τελείται και η πρωινή θεία λειτουργία την Κυριακή το πρωί. Αυτή τη στιγμή, η μόνη εκκλησία όπου γίνεται αυτό είναι η Ανάσταση του Χριστού στα Σπάτα.

 24. viva avatar
  viva 11/12/2012 17:14:39

  αυριανιστη τα λες καλυτερα κ απο εμενα που εχω ενα μικρο μαγαζακι αγωνιζομαι να το κρατησω.....γελαω με αυτους που ειναι υπερ....λεφτα δεν εχουμε κυριοι κ οχι χρονο....λετε να μην εχουν χρονο οι 1500000 ανεργοι να ψωνισουν?
  οσο για τις αλλες χωρες στην Ιταλια δεν δουλευει κανεις την Κυριακη ,ουτε στην γερμανια.μονο τα τουριστικα κ τα καφε-εστιατορια,στην Ιταλια μαλιστα αν δεν εισαι στην Ρωμη δεν βρισκεις ουτε να φας την ωρα της σιεστας 1400-1700.Α κ κατι αλλο τα εμπορικα κεντρα ειναι με το νομο 20 χλμ μακρια απο το κεντρο..

  • panos avatar
   panos @ viva 11/12/2012 17:50:10

   Συναφελφε σε πολλες επαρχιακες πολεις εχει καταλυθει καθε εννοια της νομιμοτητας. Πολλα εμπορικα κεντρα ειναι κοντα η διπλα στη πολη και μερικα μεγαθηρια τυπου jumbo ειναι μεσα στη πολη μου κατα παραβαση του νομου. Ας ελεγξουν κατι νομαρχες κ.λ.π. που διναν τις αδειες με ιδιο...............οφελος. Το κρατος οφειλει να ελεγξει αυτες τις παρανομιες, γιατι εμεις σαν συλλογοι δεν μπορεσαμε να κανουμε τιποτα, γιατι ειναι ολοι εναντιων των μικρων δυστυχως.

 25. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/12/2012 21:38:52

  Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στη Βρετανία προσλαμβάνουν ανέργους ως "εορταστικό προσωπικό... άνευ αποδοχών" (!!!) εκβιάζοντάς τους ότι θα χάσουν το "επίδομα εργασίας" του βρετανικού ΟΑΕΔ αν αρνηθούν να δουλέψουν τζάμπα γι' αυτές! Να ποιο "μέλλον" προλειαίνουν και για εδώ τα κτήνη του νεοφιλελευθερισμού με την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων σε συνδυασμό με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε "επίδομα εργασίας"...

 26. TARAMAS avatar
  TARAMAS 12/12/2012 11:16:50

  Όποιος νομίζει ότι δε θα ψωνίζει ο κόσμος την Κυριακή, ας μην ανοίξει καθόλου ή ας ανοίξει λιγότερες ώρες. Αν όπως λέτε "λεφτα δεν εχουμε κυριοι κ οχι χρονο", το μέτρο θα ατονήσει στην πράξη. Προφανώς χρήμα υπάρχει όμως, διότι οι τιμές ακόμη τραβάν την ανηφόρα. Όταν οι μεγάλοι δεν θα μπορούν να ανοίγουν την Κυριακή, θα είναι αυτό ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους μικρούς. Και μη μου πείτε ότι θα καταφέρουν δικαστικά να συμπεριληφθούν στο μέτρο, και αλλού υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί και δεν συνέβη αυτό.
  Μερικοί δεν καταλάβατε σε τι κρίση ζούμε, θέλετε να μη χαλάσετε τη ζαχαρένια σας και να ζείτε όπως 5 χρόνια πριν. Άλλοι απλά τρολλάρετε γιατί νιώθετε ,το κόσμο που ξέρατε και στον οποίο βολευτήκατε (στο σβέρκο άλλων) να καταρρέει.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ TARAMAS 12/12/2012 12:20:36

   Για την πλήρη αποχαλίνωση (που εσύ λες "συμπερίληψη στο άνοιγμα) μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη, το "και αλλού υπάρχουν περιορισμοί αλλά δεν έγινε τίποτα" δεν σημαίνει το παραμικρό. "Αλλού" υπάρχουν ΑΛΛΟΙ νόμοι, ΑΛΛΑ συντάγματα και ΑΛΛΑ δικαστήρια. Εδώ όμως, υπάρχουν τα δικά μας. Και με βάση την εμπειρία (αλλά και την κοινή λογική), είναι απολύτως βέβαιο ότι οι περιορισμοί θα καταρρεύσουν στην πρώτη προσφυγή.

   Όσο για το αν έχουμε καταλάβει "σε τι κρίση ζούμε", αυτό που μάλλον εσύ δεν έχεις καταλάβει είναι ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί κανείς αμαχητί στις ορέξεις των ευρωναζί ή των κουκουλοφόρων του λιανεμπορίου, που αποφασίζουν και διατάσσσουν με πρόσχημα την κρίση. Κανένας μικροέμπορος δεν θα υπογράψει μόνος του τον αφανισμό του, που σίγουρα θα φέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.

 27. TARAMAS avatar
  TARAMAS 12/12/2012 18:01:07

  Τον αφανισμό του μικροεμπόρου δε θα φέρει η άρση αστείων κρατικών περιορισμών, θα τη φέρουν οι τοίχοι στο μυαλό και στα αυτιά, η αρτηριοσκλήρωση και ο εφησυχασμός στα γνώριμα μονοπάτια.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ TARAMAS 12/12/2012 20:33:28

   Το σίγουρο είναι ότι, οι επιχειρήσεις των 2,5 ατόμων (τόσος είναι ο Μ.Ο. των ΜΜΕ στην Ελλάδα) δεν μπορούν να "τεντώσουν" το ωράριό τους, γιατί δεν αντέχουν βιολογικά. Οπότε, μοιραία, θα παραχωρήσουν μέρος της πελατείας τους σε όσες αντέχουν (αυτές με τα 7+ άτομα, πχ). Ίσως Σολομώντειο, είναι όμως ηθικό; Σε συγχωνεύσεις σωτηρίας δεν θα καταφύγουν, παρά ελάχιστες, γιατί οι Ελληνικές ΜΜΕ δεν έχουν σχετική κουλτούρα. Οι άλλες θα βυθιστούν στην απόγνωση.
   (Εσύ όμως, μην ανησυχείς! Όταν μείνουν 5-6 από κάθε κλάδο, όπως έγινε και με τα είδη Supermarket, εσύ, ως Ταραμάς, θα πουλιέσαι σαν Χαβιάρι!) (εντάξει... ένα αστείο είπαμε....)

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ ΠΗΛΕΑΣ 13/12/2012 12:20:25

    Όλοι οι έμποροι λένε ότι οι Δευτέρες είναι νεκρές. Γιατί να μην κλείνουν τότε όσοι θέλουν; Λένε ότι ποιος θα ψωνίσει τον Ιούλιο τις Κυριακές. Γιατί να ανοίξουν τότε; Τρόποι υπάρχουν αν δεν υπάρχουν αγκυλώσεις, η κοινή λογική μπορεί να είναι οδηγός. Ρωτήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες τόσα χρόνια πότε δούλευαν.

 28. viva avatar
  viva 12/12/2012 21:03:02

  αυριανιστη 1000*
  ταραμα 1.αν θες παμε στοιχημα οτι θα δικαιοθουν στο δικαστηριο ?
  2. ηταν παρανομο η οχι το mall κ το ξεπλυνανε μετα
  3. μειωθηκε η οχι το ετησιο ενοικιο του golden hall του Λατση ?
  αν θες απαντας .....

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ viva 13/12/2012 12:28:13

   Για mall και hall δεν γνωρίζω. Το αν δικαιωθούν στη δικαιοσύνη ή όχι, είναι κάτι που με ελάχιστη σοβαρότητα και εργασία μπορεί να εξασφαλισθεί ότι δε θα γίνει. Αντί να δαπανάται χρόνος και κόπος στη προσπάθεια αποφυγής αναποφεύκτων, καλά θα ήταν δαπανώνται στην εξασφάλιση πως ότι γίνει, θα γίνει σωστά και σοβαρά. Το κακό είναι ότι η ελληνική είναι μια βαθιά συντηρητική κοινωνία με ελάχιστη επαφή με το διεθνή περίγυρο και μηδέν διάθεση για καινοτομία και ψάξιμο εναλλακτικών λύσεων. Βρίσκουμε εύκολη την περιχαράκωση και δύσκολη την εξωστρέφεια. Υπό μια έννοια, αυτό πληρώνουμε.

 29. Πετρος avatar
  Πετρος 13/12/2012 14:11:27

  Δηλαδη εκατσαν και σκεφτηκαν πως να τονωσουν την αγορα και αποφασισαν οτι αυτη ειναι μια καλη λυση; Συγνωμη αλλα ποση ωρα αφιερωσατε γι αυτη την μπαρουφα στο Υπουργειο;;; Ωρες ωρες αισθανομαι οτι δεν μας ψεκαζουν ολους αλλα μονο οσους ειναι στα κεντρα εξουσιας. Εμας μονο προεκλογικα. Δεν μπορω να το εξηγησω αλλιως...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.