22/09/2008 18:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις πρέσβεων στην «νωχελική» εξωτερική πολιτική

 

________________________________________________________ 

Οι ισχυρότερες μέχρι τώρα πιέσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων αναμένεται να ασκηθούν, αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρίσκονται, με την ευκαιρία αυτή, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντ. Μπακογιάννη ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κοντολίζα Ράις και ο Μάθιου Νίμιτς.

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι ο κ. Νίμιτς ενδέχεται να καταθέσει την τελική του πρόταση ελαφρώς παραλλαγμένη σε σχέση με αυτή που επέδωσε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija, ο διεθνής μεσολαβητής προτείνει:

- Η συνταγματική ονομασία των Σκοπίων (Δημοκρατία της Μακεδονίας) να ισχύει «αυστηρά για τις διμερείς τους σχέσεις». Σε ό,τι αφορά πολυμερείς συμφωνίες ή σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς, να γίνεται χρήση της ονομασίας που θα συμφωνηθεί (προτείνει Άνω ή Βόρεια Μακεδονία).

- Σε ό,τι αφορά το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, να ακολουθηθεί η πρακτική των Ηνωμένων Εθνών: οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν ότι δεν συμφωνούν και στα σχετικά έγγραφα να υπάρχει «αστερίσκος» ότι η Ελλάδα δεν έχει αποδεχτεί αυτό το ζήτημα.

Με άλλα λόγια, η ελληνική εξωτερική πολιτική κατάφερε να παγιδευτεί, για μια ακόμα φορά, με το  «πακέτο Νίμιτς». Δέχθηκε δηλαδή, όπως το διατύπωσε ο κ. Νίμιτς, να γίνει μια «πλήρης συζήτηση για όλα τα στοιχεία που αφορούν το θέμα, συμπεριλαμβανομένων της ονομασίας, του εύρους της χρήσης της , των ζητημάτων ταυτότητας και παρεμφερών θεμάτων». Όπου ως παρεμφερή θέματα εννοούνται φυσικά η «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» τα οποία επιχείρησε ο κ. Νίμιτς να λανσάρει στο πακέτο του - με την βοήθεια της ΜακΝτούγκαλ και της περιοδείας της

Όπως γράφει στο μεταξύ η εφημερίδα ΑΞΙΑ η αποδοχή του πακέτου Νίμιτς από την Αθήνα, αλλά και η «νωχελική ανοχή» στον σταδιακό εμπλουτισμό της ατζέντας των συζητήσεων με την «μακεδονική μειονότητα και γλώσσα» δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στους κόλπους έμπειρων πρέσβεων οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να διαφωνήσουν ανοικτά με τους χειρισμούς της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις. Η εφημερίδα γράφει επίσης για «κίνημα πρέσβεων» (τους ανεβάζει σε δέκα) που θα θέσει βέτο στην μυστική διπλωματία της Ντόρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/09/2008 18:34:56

  Οι πρέσβεις μπορεί να κάνουν ότι κίνημα θέλουν αλλά δεν μπρούν να υπαγορεύσουν στο Νίμιτς τι θα βάζει στο πακέτο του.
  Τα περί νωχέλειας είναι για τα μπάζα εάν δεν προτείνονται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μη-νωχελικά μέτρα.
  Ας βγουν και ας πουν να αποσυρθεί η Ελλάδα από τη μεσολάβηση του Νίμιτς.Σε μια παρόμοια περίπτωση το θέμα θα έλθει στον ΟΗΕ όπου η Ελλάδα δεν διαθέτει κανενα βέτο και ο ΟΗΕ θα αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία σκέτη εκτός αν βάλει η Γαλλία βέτο.

 2. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 22/09/2008 18:44:37

  Τι σημαίνει πρακτικά "θα θέσει βέτο στην μυστική διπλωματία της Ντόρας";Που θα το θέσει και τι μπορεί να προκαλέσει αυτό; Και τι πληροφορίες έχει η εφημερίδα γι΄αυτήν την μυστική διπλωματία;

 3. ahab avatar
  ahab 22/09/2008 19:07:32

  Αμήν και πότε.
  Χεστήκαμε που πιέζεται ή Εβραιοσυμμορία στην Ουάσιγκτον . Να μήν υπογράψει κανείς τίποτα εκτός και αν αγνοεί το 85% του Ελληνικού λαού.
  Και άν θέλουν να το πάνε και πιό διπλωματικά υπάρχουν και παρελκυστικές τακτικές ώστε να μήν υποχρεωθεί κανείς σε οτιδήποτε εν αναμονή των Αμερικάνικων εκλογών. Αν θέλουν ξέρουν πολύ καλά τον τρόπο.
  Dragging the time for non commitment.

 4. provato avatar
  provato 22/09/2008 19:18:40

  Εδώ η παρούσα τάξη πραγμάτων θρυματίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου εν αναμονή της διαμόρφωσης των νέων συσχετισμών.Εδω οι ΗΠΑ μοιάζουν σαν να βρίσκονται ενα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση και εμείς συζητάμε με τα μικροφασιστάκια και τον νταβάτζη(βαλτό και ... αντικειμενικό) διαπραγματευτή τα συνθετικά (γεωγραφικά ή μη) ...της βλακείας μας.

  ΥΓ:Μια ζωή υποτελείς ..............

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 19:35:52

  ψυχραιμια Says: "Ας βγουν και ας πουν να αποσυρθεί η Ελλάδα από τη μεσολάβηση του Νίμιτς.Σε μια παρόμοια περίπτωση το θέμα θα έλθει στον ΟΗΕ όπου η Ελλάδα δεν διαθέτει κανενα βέτο και ο ΟΗΕ θα αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία σκέτη εκτός αν βάλει η Γαλλία βέτο."

  Ωραία λοιπόν ας καταγγείλουμε εμείς την ενδιάμεση συμφωνία και η ΓΣ του ΟΗΕ ας αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.(τι 120 χώρες τι 180)
  Ταυτόχρονα όμως εμμένουμε στο ΒΕΤΟ για ΝΑΤΟ και ΕΟΚ και το παιχνίδι τελειώνει.
  Γιατί συζητούν βρε παιδιά τα Σκόπια μαζί μας μην τρελαθούμε? Για να αναγνωριστούν ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ? 124 χώρες το έχουν κάνει ήδη, να "τρυπώσουν" στο ΝΑΤΟ και ΕΟΚ θέλουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν.
  Τόσο απλά και το κλειδί το κρατά η Ελλάδα.
  Αλλά όταν η εξωτερική μας πολιτική ασκείται από Γιωργάκη (έχω μπερδευτεί Καταλληλότερος Γ ή καλύτερος Α θέλει να χριστεί)και Ντόρα (θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη) πως να μας πάρουν σοβαρά και να μην είναι σε πλεονεκτική θέση τα Σκόπια?

  ΥΓ

  & και για να τελειώσει το παραμύθι, επειδή νομίζω ότι έχουμε Δημοκρατία (νομίζω ...) το 85% του Ελληνικού Λαού συμφωνεί με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών....αν την θυμούνται οι καταλληλότεροι, οι καλύτεροι, και τα λοιπά....

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/09/2008 19:57:47

  @ ιθαγενής.
  Οι μικρες χώρες δεν μπορούν να αγνοούν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  Ολη η πολιτική της Ελλάδος στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ.Ο λόγος που πριν κάθε σημαντική στιγμή η Μπακογιάννη πηγαίνει στο Παρίσι είναι για να μάθει το βαθμό στήριξης της Γαλλίας.
  Εάν πέρυσι οι Γάλλοι είχαν αντιρρήσεις δεν θα έμπαινε κανένα βέτο στο ΝΑΤΟ.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 20:12:31

  @8 ψυχραιμία

  ...δεν υπάρχουν μικρές χώροι μόνο μικροί άνθρωποι.


  "Ολη η πολιτική της Ελλάδος στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ"

  Για αυτό έχει λυθεί...

  Αν τώρα στο τρίτο σκέλος το βέτο μας "άφησαν" οι Γάλλοι να το θέσουμε καιρός να μεταναστεύσουμε...

  Εξωτερική πολιτική με άδεια κηδεμόνα δεν γίνεται

  Απλά και Ελληνικά

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 20:16:04

  ουπς μικρές χώρες

 9. provato avatar
  provato 22/09/2008 20:23:00

  Ιθαγενή συμφωνώ.Αν σκεφτόντουσαν έτσι οι πρόγονοι μας ούτε 1821 ούτε τίποτα....Σήμερα δεν είμαστε άξιοι να δώσουμε μια αξιοπρεπή ΄΄μάχη΄΄ούτε στον διπλωματικό τομέα ...Με γιουσουφάκια και σύνδρομα υποτέλειας (το λιγότερο) δεν γίνεται εξωτερική πολιτική.

 10. t avatar
  t 22/09/2008 20:33:14

  Σύγκριση Ελλάδος - Τουρκίας
  ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  113,970 Military Man 1,338,824
  847 Aircraft 1,964
  4,403 Armored Vehicles 7,165
  12,228 Artillery 4,935
  1,775 Missile Weapons 1,552
  1,967 Infantry Weapons 9,631
  116 Navy Ships 182
  5,687 bbl Oil Production 45,460
  131,940 Sq Km Land Area 780,580
  81 Airports 117
  4,940,000 Labor Force 25,270,000
  $2,7 bn Gold Reserves 74,39 bn

 11. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 20:36:20

  @ 13 t says

  δεν υπάρχουν μικρές χώρες μόνο μικροί άνθρωποι.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/09/2008 20:47:03

  Ας υποθέσουμε ότι ο ΟΗΕ παίρνει απόφαση και τα Σκόπια ονομάζονται Δημοκρατία της Μακεδονίας.
  Σε μία παρόμοια περίπτωση θα έρχεται και θα ξαναέρχεται το ζήτημα της εισόδου τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε κάθε βέτο οι άλλες χώρες θα λένε "μας ζητάτε να παμε ενάντια σε απόφαση του ΟΗΕ".
  Υπάρχουν πολλοί μοχλοί πίεσης μιας χώρας που χρωστάει τα μαλλιοκεφαλά της.
  Εν πάσει περιπτώσει περιμένουμε από τους "πρέσβεις" τις προτάσεις τους.
  Δεν είναι θέμα κηδεμόνα.Είναι θέμα δυνατοτήτων που έχει ο καθένας.Οι Γάλλοι κάνουν αυτά που κάνουν όχι μόνο για να αγορασουμε αεροπλάνα όπως λέγεται αλλά για λόγους ευρωκοινοτικής αλληλεγγυης μια που είναι στόχος της χώρας αυτής η πολιτική Ευρώπη.
  Σε όλα όμως υπάρχουν όρια.
  Αν το πακέτο που αναφέρει το δημοσιευμα είναι αλήθεια το μειονέκτημα του είναι ότι δεν προβλέπει το σύνθετο όνομα και για τις σχέσεις των Σκοπίων με τρίτες χώρες.
  Εάν αυτό αλλάξει και στο κείμενο αναφέρεται -όπως λέει το δημοσίευμα -ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τον όρο "μακεδονικό έθνος" και "μακεδονική γλώσσα" τότε η πρόταση πρέπει να γίνει δεκτή.
  Εχω ξαναγράψει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε την ονομασία του έθνους και της γλώσσας
  αλλά μόνο του κράτους.Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εμείς να μην αναγνωρίσουμε μακεδονικό εθνος και γλώσσα.Διεθνώς θα αναγνωρίζεται και αυτό δεν αλλάζει.Μόνο το διεθνές όνομα του κράτους αλλάζει.
  Αυτά τα δύο -έθνος και γλώσσα - έχουν καθιερωθεί από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

 13. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 22/09/2008 20:47:40

  probatο –ευτυχώς για κάποιους δικούς μας τότε οι Ευρώπη των Ρομαντικών μας ήθελε και μας στήριξαν .Σήμερα μόνο μπελάδες , χρέη και μπαμπεσιά και τα προβλήματα μας έχουμε να τους προσφέρουμε .Μην το πάρουμε και πάνω μας .Τελείωσαν τα ψέματα .Ούτε να μας δουν δεν θέλουν . Πότε ειδές έναν ξένο πολιτικό να διασχίζει το Μέγαρο Μαξίμου .

 14. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 21:07:10

  "Υπάρχουν πολλοί μοχλοί πίεσης μιας χώρας που χρωστάει τα μαλλιοκεφαλά της"

  τότε να βρούμε στρατηγικό επενδυτή για την παραχώρηση του ονόματος να βγάλουμε και κάτι...

  "ευτυχώς για κάποιους δικούς μας τότε οι Ευρώπη των Ρομαντικών μας ήθελε και μας στήριξαν"

  λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά δεν μας υποστήριξαν για αυτό, αλλά γιατί θα είμαστε καλύτεροι υπάλληλοι για αυτούς, να πάρουν πίσω τα δάνεια κλπ.

  ή εγώ είμαι χαζός και βλέπω ότι η αποδοχή του πακέτου Νίμιτς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το μέλλον της χώρας σε διεκδικήσεις τρίτων ή μερικοί παθαίνουν αλλεργία όταν θίξουμε την Υπουργό Εξωτερικών.

  Λοιπόν:

  Υπάρχει ναι ή όχι μια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Βουκουρέστι ?
  Άλλαξε η απόφασή μας?
  Μεταβλήθηκαν τα δεδομένα?
  ή
  Αγωνιούμε για τον βαθμό που θα πάρει η κα Μπακογιάννη στον έλεγχο?

  Ορισμένοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από πρόσωπα και να μην παλινοδούν
  Είτε οι Γάλλοι μας υποστήριξαν επειδή πουλάνε αεροπλάνα είτε λόγω Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είτε θα μας κάνουν ντα οι Αμερικάνοι, είτε δεν θα μας μιλάει ο ΟΗΕ, η Εξωτερική Πολιτική μιας χώρας δεν ασκείται ούτε υπό κηδεμονία ούτε γιατί θέλει να γίνει αρεστός - ή ο Υπουργός....

  Ας γίνει λοιπόν δημοψήφισμα (όπως στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν) ή τους χαλάει τα σχέδια στους πεφωτισμένους ηγέτες μας...

 15. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 22/09/2008 21:35:19

  ιθαγενη –θες να πεις ότι χάσαμε με την προσχώρηση στη Ευρώπη η απλά βρήκαμε και βρήκαν κάποιοι να φάνε ανεξέλεγκτα 27 χρόνια .Πρότεινε δημοψήφισμα να φύγουμε το ΚΚΕ υπόσχετε να φύγει θα εχεις συγουρο ένα 8,5% .Μήπως από συμφέρων δεν συμμετέχει στο Κοινοβούλιο της Ευρώπης .

 16. ntinos avatar
  ntinos 22/09/2008 21:41:01

  Το βέτο έχει αξία ουσιαστικά μόνο σαν απειλή και πάντως σε βραχυπρόθεσμη βάση. Καλά είναι πριν αρχίσουμε να λοιδωρούμε και να οικτίρουμε τους υπεύθυνους για την εξωτερική πολιτική, να έχουμε εμείς μια εναλλακτική πρόταση γιατί αλλιώς απλά αερολογούμε .. φωνασκούντες ως εν καφενείω. Γιατί καλά είναι τα "δεν υπάρχουν μικρές χώρες", αλλά στην πράξη όλοι ξέρουμε ότι αυτά είναι φούμαρα.
  Οι μαξιμαλιστικές απόψεις καλές είναι μόνο αν υπάρχουν τα μέσα για την μακροπρόθεσμη επιβολή των θέσεών μας, αλλιώς απλά αφήνουν τις ευκαιρίες να χάνονται και αυτή είναι η ιστορία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 40 χρόνια σε μια σειρά από θέματα. Το να ζεις στην κοσμάρα σου έχει και τους κινδύνους του και ο κυριώτερος είναι να έχεις αδυναμία κατανόησης του σημερινού κόσμου και άρα αδυναμία επηρρεασμού του προς το θετικότερο για σένα. Κι αν κρίνω από την ευκολία με την οποία οι συνωμοσιολογία υιοθετείται σαν εργαλείο "ερμηνείας" του διεθνούς περιβάλλοντος, μάλλον ένα μεγάλο μέρος της αυτής της χώρας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα...

 17. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 21:56:44

  Θα τρελαθούμε εντελώς:

  @18 δημοσθένης δημοψήφισμα για την συμφωνία (αν παρακολουθείς τις αναρτήσεις μας για εμένα (ας θυμώσουν ορισμένοι) οι μεγαλύτερες Ελληνικές επιτυχίες είναι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΟΚ.

  @19 ntinos

  Για να μπει κάποια χώρα στην ΕΟΚ χρειάζεται ομοφωνία ή όχι?
  Είμαστε μικρή χώρα όποτε βολεύει και μέλος της ΕΟΚ τις υπόλοιπες φορές?

  Μαξιμαλιστική άποψη ότι η αποδοχή του πακέτου Νίμιτς θα δημιουργήσει προβλήματα (και από τρίτους) στο μέλλον?
  Ζω στην κοσμάρα μου? Μήπως εσύ ζεις? γιατί η αποδοχή Μακεδονικής μειονότητας που καταπιέζεται, γλώσσας, περιουσιών, και αλύτρωτων περιοχών, δημιουργεί προβλήματα?
  Γιατί κανείς δεν απαντά στο γεγονός ότι υπάρχει μια Κυβερνητική απόφαση που η Υπουργός Εξωτερικών είναι υποχρεωμένη να την ακολουθήσει?
  Αν διαφωνεί παραιτείται
  Η εξωτερική πολιτική γίνεται γελοία και αναξιόπιστη όχι μόνο όταν δεν έχει συνέχεια αλλά όταν ο καθένας σε μια συντεταγμένη ομάδα που υποτίθεται ότι είναι μια κυβέρνηση κάνει ότι θέλει.

 18. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/09/2008 22:11:49

  "Το να ζεις στην κοσμάρα σου έχει και τους κινδύνους του και ο κυριώτερος είναι να έχεις αδυναμία κατανόησης του σημερινού κόσμου και άρα αδυναμία επηρρεασμού του προς το θετικότερο για σένα."

  ...μια μικρή ιστορική αναδρομή:

  Η κατανόηση του σημερινού κόσμου και η τυφλή αποδοχή οδηγεί σε φαινόμενα ...Κουίσλινγκ
  Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να είμαι Γραικύλος για να είμαι αρεστός ...
  Προτιμώ την κοσμάρα του αυτοσεβασμού παρά την αποδοχή του ραγιαδισμού

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 22/09/2008 23:05:13

  Πάλι ο γνωστός διαφημιστής τού Ουράνιου Τόξου βγήκε παγανιά και συστήνει ΄προσαρμογή στά σύγχρονα διεθνή δεδομένα΄.
  Αλλού μας συνέστηνε να ΄grow up;.
  Πές μας πάλι ρε αφελφέ τι πιστεύις για τον Βοσκόπουλο και τά παραφερνάλιά του,άλλη μιά φορά και γιά τά δικαιώματα ΄αυτοδιαθέσεώς΄του και ΄¨ασε τις συμβουλές.
  Ειπαμε...Ψυχογιό διαβάζουμε και στο Βήμα.

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/09/2008 23:26:20

  @ ιθαγενής.
  Πουθενά στο πακέτο Νίμιτς δεν τίθεται ζήτημα μακεδονικής μειονότητας που καταπιέζεται κλπ.
  Αυτά τα γράφει στα γραμματα του προς διάφορους ο Γκρούεφσκι αλλά δεν είναι τμήμα του πακέτου.
  Εκείνο που έθεσαν τα Σκόπια και έβαλε ο Νίμιτς και υπήρχε και στην πρόταση του 2005 είναι το όνομα του έθνους των Σκοπίων ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,όχι τυχόν μειονοτικών στην Ελλάδα και το όνομα της γλώσσας.
  Στον τομέα αυτό τα Σκόπια είναι ισχυρά γιατί αυτά έχουν αναγνωρισθεί από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
  Οταν η Ελλάδα λέει ότι συζητά μόνο το όνομα του κράτους το λέγει γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα υπόλοιπα.
  Εκείνο λοιπόν που λεει το ποστ αυτό -αν είναι σωστό- είναι ότι ο Νίμιτς προτείνει σύνθετη ονομασία για το κράτος (αυτό δηλαδή που θέλουμε)με αντάλλαγμα την επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ αυτού που ήδη ισχύει δηλ. του ονόματος της γλώσσας και του έθνους με υποσημείωση ότι αυτά δεν τα αναγνωρίζει η Ελλάδα.
  O Bοσκόπουλος δεν έχει καμμία σχέση.Κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να αναγνωρίσει οποιαδήποτε μειονότητα -δεν έχει αναγνωρίσει ούτε τουρκική.

 21. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 22/09/2008 23:30:49

  Ωραιο ανεκδοτο αυτο! Ακου θα ασκηθει πιεση στην Ντορα...Μα αν ασκηθει η πιεση στο στομαχι της θα ξερασει αστεροεσσα η κοπελλα! Ημαρτον!

 22. Σπύρος avatar
  Σπύρος 22/09/2008 23:36:02

  @
  Iθαγενής.
  Μερικοί δεν είναι υποστηρικτές τής Ντόρας καλά και σώνει.Συμπτωματικό είναι.Αλλως τε ο Σημιτάκος και η ομάδα του ήταν οι πρώτοι διδάξαντες με το Μητσοτακαίικο να τού κλείνει πάντα πονηρά το μάτι.
  Υποστηρίζουν όποιον κάνει καλά την δουλειά τους.
  Τά ίδια θά εγραφαν για τον Ροζάκη ,τον Βερέμη,τόν Λιάκο η οιονδήποτε άλλον από τούς Αστέρες πού δίδαξαν Γραικυλισμό στην Ελλάδα.
  Υ.Γ
  Δεν αναφέρομαι στά σχόλια τού μέλους :Ψυχραιμία,γιά να μήν παρεξηγηθώ αλλά τού Κυρίου,πού σε άλλα θέματα κραυγάζει υπέρ τού Σαακασβίλι και τού Ουράνιου Τόξου,.

 23. Τι εννοεί ο ποιητής avatar
  Τι εννοεί ο ποιητής 22/09/2008 23:42:38

  "Είμαστε Μεσοπόλεμος, ανίατα Μεσοπόλεμος"
  Βύρων Λεοντάρης

 24. t avatar
  t 23/09/2008 00:10:31

  Πολύ φοβάμαι ότι είμαστε σε κατάσταση νιρβάνα και ότι έχουμε Φιλανδοποιηθεί.
  Ας περιοριστούμε λοιπόν στα καφενεία μας με ένα καφέ και στο ωχ αδελφέ και να παρακαλάμε την προστασία της ΕΕ, ΟΗΕ και ΗΠΑ.

 25. Τι εννοεί ο ποιητής avatar
  Τι εννοεί ο ποιητής 23/09/2008 00:19:04

  Φίλε t, μακάρι να ζούσαμε στη Φινλανδία.
  Δυστυχώς εδώ είναι νοτιοδυτικό Καραμανλιστάν. Με κάτι από Ζιμπάμπουε.

 26. t avatar
  t 23/09/2008 00:28:04

  Finlandization (Finnish: suomettuminen; Swedish: finlandisering; German: Finnlandisierung) is the influence that one powerful country may have on the policies of a smaller neighboring country.

 27. Τι εννοεί ο ποιητής avatar
  Τι εννοεί ο ποιητής 23/09/2008 00:38:36

  @ t:
  Yes, I know what is Finlandization as a diplomacy term, but I' m not sure which is really the powerful neighboring country that has a huge impact on us.
  All the neighboring countries I see, are rather so or much more unfortunate as ours.

 28. provato avatar
  provato 23/09/2008 00:45:59

  @δημοσθένη
  Μια ζωή υποτελείς και μπανανία (χωρίς να φταίνε μόνο και πάντα οι ξένοι).Όλα τα άλλα έρχονται ως φυσικό επακόλουθο.

  @ψυχραιμία
  Θα συνομιλούσε ενα κράτος που σέβεται τον εαυτό του με φασίστες όπως ο Γκρουέφκι;Τι αξιοπιστία , τι εχέγγυα και με ποιά προοπτική γίνονται αυτές οι συνομιλίες εγώ δεν κατάλαβα.Σε τι υποχώρησε η κλίκα του απο την αρχή των συνομιλιών;Η κυβέρνηση παρόλο που ο λαός δεν συμφωνεί και υπο την αίρεση του όχι σε δημοψήφισμα δέχθηκε σύνθετη ονομασία υπο όρους.Αυτοί τι;Επιστολές ,προκλητικές δηλώσεις , νέεες προκλήσεις - απαιτήσεις κτλ.Ιδιαίτερα στην τωρινή συγκυρία με τη κατάσταση της Αμερικής (οικονομική και επικείμενες εκλογές) γιατί να βιαστούμε στις διαπραγματεύσεις ακολουθώντας ξένες προτροπές αντι να περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλουν οι κάλπες εκεί;
  Ξεχάσαμε τη επίσκεψη των υπουργών στο σπίτι της Νούλαντ;Το παρακάτω είναι αφιερωμένο εξαιρετικά (απο την ελευθεροτυπία).....για να θυμόμαστε την
  ΜΠΑΝΑΝΙΑ μας και τα ΄΄χαιδεμένα παιδιά΄΄ της.
  ---------------------------------------
  «Ακόμη και τούμπες»...

  Ετσι, όσο κι αν «ξένισε» η πραγματικά αποικιοκρατική εικόνα της συμμετοχής τής ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., στη σύσκεψη, υπό την ανερχόμενη Αμερικανίδα εκπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, η Ελληνίδα υπουργός δεν μπορούσε παρά να «υπακούσει» τις «αυστηρές οδηγίες» της Ουάσιγκτον προς Αθήνα και Σκόπια, του Φεβρουαρίου, με τις οποίες οι Αμερικανοί ήταν σαφείς πως «όποιος τα σπάσει» ταυτόχρονα «θα επωμισθεί και τις ευθύνες» («Ε» 3/8/08).

  «Ακόμη και "κωλοτούμπες" θα 'κανε η υπουργός σας μπρος στην Τόρια (Νούλαντ), για να μη δείξει ανυπακοή», έλεγαν στην «Ε» πολιτικοί κύκλοι του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με σχετική γνώση των διαδικαστικών τεκταινομένων.
  ------------------------------------------------
  ΥΓ:Αυτές λέγονται λοιπόν διαπραγματεύσεις........

 29. t avatar
  t 23/09/2008 01:02:48

  @31
  Τουρκία !!!!

 30. ntinos avatar
  ntinos 23/09/2008 11:48:06

  @ 20 ιθαγενής.

  Αυτό που είπα είναι ότι καμμιά χώρα δε μπορεί να βάζει βέτο σε ένα θέμα συνέχεια και ειδικά μια χώρα που είναι ουραγός στην ΕΕ (και συνεπώς υπάρχουν πολλοί μοχλοί πίεσης εναντίον της).
  Κατά τα άλλα δεν εξέφρασα άποψη για το συγκεκριμένο πακέτο Νίμιτς (από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι λέει κιόλας), όπως θα καταλάβεις αν ξαναδιαβάσεις το post. Επεσήμανα όμως το πόσο συχνά λέμε "τι καλά που θα ήταν αν είχαμε δεχθεί το πακέτο τάδε πριν από 15 ή 30 χρόνια" και τελικά όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ορθολογισμός δε σημαίνει συνθηκολόγηση, σημαίνει βελτιστοποίηση του οφέλους σου μετά από ορθή εκτίμηση της κατάστασης. Στη χώρα μας περισσεύουν τα μεγάλα λόγια και οι αδιάλλακτες διακηρύξεις από τους πολιτικους, που όμως συνοδεύονται από τις ουσιαστικά χειρότερες εξελίξεις.
  Το β' πρόσωπο του "Το να ζεις στην κοσμάρα σου" ΔΕΝ αναφερόταν σε σένα και στα post σου, αλλά ήταν μορφή γενικού συμπεράσματος λαμβανόμενο με τα συμφραζόμενα παρακάτω.
  Καλά θα ήταν ο καθένας να μην ερμηνεύει κατά το δοκούν ότι γράφουν οι άλλοι και ακόμη καλύτερα να μην τα παρερμηνεύει και τα συκοφαντεί κακόβουλα. Δείχνει αδυναμία κατανόησης και ένδεια επιχειρημάτων. ΚΑΙ ΑΥΤΟ δεν αναφέρεται σε σένα ιθαγενή.

 31. Τι εννοεί ο ποιητής avatar
  Τι εννοεί ο ποιητής 23/09/2008 16:05:37

  @t
  Turkey, powerfull and wealthy!
  This is otherworldly. UFO.

 32. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/09/2008 20:24:28

  # ntinos Says:
  September 20th, 2008 at 5:51 pm

  ΄Για χάριν της ακρίβειας, πρέπει να ξεκαθαρισουμε δυό - τρία πραγματάκια. Ένα μέρος των κατοίκων της Β. Ελλάδας είναι δίγλωσσοι ή κατάγονται από δίγλωσσους και η “ντόπια” διάλεκτός τους είναι μια μορφή νοτιοσλαβικής. Ένα (μικρό) μέρος αυτών ονομάζουν τους εαυτούς τους “Μακεδόνες” (Μακεντόντσκι) και εθνοτικά αυτοπροσδιορίζονται έτσι. Ο πολιτικός τους φορέας είναι το Ουράνιο Τόξο, του οποίου η θέση είναι όχι ότι θα πρέπει κάποια περιοχή της Ελλάδος να αποσχισθεί, αλλά ότι θα πρέπει να αναγνωρισθεί μέσα στα πλαίσια του Ελληνικού εθνικού κράτους η γλώσσα, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η εθνοτική τους ιδιαιτερότητα (όπως π.χ. οι βλάχοι) και ότι θα πρέπει το Ελληνικό κράτος να τους αναγνωρίσει όσα δικαιώματα αναγνωρίζει στις (εθνοτικές ή γλωσσικές κλπ ανάλογα με τις απόψεις του καθενός) μειονότητες η Ευρωπαική Ένωση και οι διεθνείς συνθήκες.'
  Σχόλιο απο το θέμα της Κυράς Μακ Ντούγκαλ...


  Eπειδή ο διαφημιστής τού Ουράνιου Τόξου μιμούμενος τούς σοβαροφανείς Λιακορεπούσηδες μιλά γιά ένδεια επιχειρημάτων παρερμηνεία καί ΄κακόβουλη συκοφαντία΄.
  Χαιρετίσματα στούς Βοσκοπουλαίους.

 33. t avatar
  t 23/09/2008 20:34:48

  @ 35 Τι εννοεί ο ποιητής Says:
  http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/profiles/Turkey.pdf
  Library of congress 2008
  Overview: Turkey’s armed forces, the second largest in the North Atlantic
  Treaty Organization (NATO).
  In 2008 the army had 402,000 active personnel, the navy had 48,600, and
  the air force had 60,100.

 34. ntinos avatar
  ntinos 23/09/2008 22:01:02

  @ 36 Σπύρος

  Ελπίζεις ότι υπάρχουν κι άλλοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν ε;

 35. Σπύρος avatar
  Σπύρος 24/09/2008 23:40:20

  Σωστότατος ο Δελαστίκ,απαντά στούς διάφορους ΄ανώτερους ορθολογιστές΄πού κινδυνολογούν γιά μιάν ακόμα φορά ακόμα και γιά το βέτο,μπάς και ξεφύγει η Ελλάδα έστω και λιγάκι απο την Αμερικανική κυριαρχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.