#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2011 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανταρσία στο νομοσχέδιο ΝΑTURA (ΠΑΣΟΚικό κίνημα «δεν ψηφίζω»)ΠΑΣΟΚικό κίνημα «δεν ψηφίζω» εξελίσσεται αυτή την ώρα στη Βουλή

Μιλάμε ότι η Τίνα Μπιρμπίλη, η “πράσινη” Τίνα, πρέπει να πάρει Οσκαρ. Ενα νομοσχέδιο κατάφερε να στείλει στη Βουλή, αυτό για τη δόμηση σε περιοχές natura, και μόνο που δεν έριξε την κυβέρνηση. Μετά την ανταρσία που προέκυψε πριν μερικές εβδομάδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την εμμονή της υπουργού Περιβάλλοντος στα 10 στρέμματα σήμερα έγινε και πάλι το έλα να δεις κατά της Τίνας Μπιρμπίλη. Η βουλευτής Σ. Μερεντίνη απείλησε να μην ψηφίσει το άρθρο 9, οι φωνές της ίδιας κι άλλων συναδέλφων ακούστηκαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος και κάποιοι κατηγόρησαν την υπουργό ότι τους κορόιδεψε και δεν άκουσε τις προηγούμενες παρατηρήσεις τους. “Αγνοήσατε όσα είπαμε εδώ μέσα σε τόσες συνεδριάσεις. Για να πάρετε την έγκρισή μας πρέπει να μας πείσετε από που εκπορεύεται η βεβαιότητα σας ότι μπορείτε να διεκδικείτε το αλάθητο. Κανείς δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 9 του νομοσχεδίου”, είπε η κ. Μερεντίνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ από την Πέλλα, Βασίλης Γιουματζίδης ο οποίος επιφυλάχτηκε να ψηφίσει κι αυτός το άρθρο 9.

Ο βουλευτής κ. Γιάννης Δριβελέγκας εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας χαρακτηριστικά πως “με πήραν νομικοί που γνωρίζουν τα θέματα και μου έχουν δώσει αποφάσεις σε περιοχές νατούρα και μου λένε : ‘’τσάμπα νομοθετείτε, θα μας δώσετε δουλειά εμάς’’. Δεν ξέρω αν οι νομικοί σας τα έχουν δει αυτά. Κρίμα να στέλνουμε τον κόσμο τζάμπα και βερεσέ στους δικηγόρους. Δέστε το μέχρι την Ολομέλεια για να μην δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ζωίδης ο οποίος τόνισε πως “είτε εμείς δεν κατανοήσαμε τι είπαμε ή εσείς δεν μας κάνατε να κατανοήσουμε τι έχετε στο μυαλό σας, γιατί η αλλαγή δεν είναι αυτό που νομίζαμε. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ταυτόσημη άποψη με εμένα, γιατί γίνονται και συζητήσεις στο παρασκήνιο.
Τέλος, ο βουλευτής κ. Καρτάλης διερωτήθηκε εάν με το άρθρο 9 θα επιτρέπονται τουριστικές μονάδες σε περιοχές που προστατευόμενες, λέγοντας πως αυτό θα οδηγήσει τις περιοχές σε καταστροφή.

Σύμφωνα με το νόμο της κ. Μπιρμπίλη για τις κατατμήσεις που θα γίνουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ισχύει ο κανόνας των 4 στρεμμάτων.  Η εν λόγω αλλαγή έγινε μετά από την έντονη κριτική που είχε δεχτεί η Μπιρμπίλη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στο ΚΤΕ. Ωστόσο, εκτός από την κα Μερεντίνη ακόμα και αυτή η διατύπωση αντιμετώπισε ενστάσεις και συστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν επιπλέον αλλαγές πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Πάντως, είναι εμφανής η κατάσταση νευρικής κρίσης στην κυβέρνηση και δεν αποκλείονται εκπλήξεις και σε άλλα νομοθετήματα που θα έλθουν. Οι βουλευτές μπορεί να έχουν υποκύψει στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν μούτρα να εμφανιστούν στις περιφέρειές τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/02/2011 20:52:47

  Τελικά αναδιπλώθηκε η υπουργός με τα χρυσά σνίκερς.
  Δεσμεύτηκε να το ξανακοιτάξει.

 2. katalytikos avatar
  katalytikos 08/02/2011 21:07:51

  Μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις απαγόρευσης της δόμησης σε περιοχές natura, σε έκταση μικρότερη των 10 στρεμ, στο:
  http://envthink.blogspot.com/2011/01/natura.html
  και
  http://envthink.blogspot.com/2011/01/natura_25.html

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/02/2011 21:16:10

  Κάποιος να πει στα συντρόφια του Πασόκ, ότι η Μπιρμπίλη ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ έχει έρθει να κάνει ΜΟΝΟ ΕΝΑ:

  Να τονώσει τις Γερμανικές εξαγωγές:

  Πράσινα τέλη κυκλοφορίας, αιολικά, διασύνδεση, εξοικονομώ κατ΄οικον (μπογιές μονωτικά, καυστήρες, κουφώματα -- γιατι νόμίζετε πήγε ο Μανιάτης να πει οχι στα αλουμινιένα κουφώματα; Για τυποποιημένα ξύλινα και πλαστικά μέηντ ιν Τζερμανυ).

  Κυβέρνηση πλασιέ.

  • manos avatar
   manos @ archaeopteryx 08/02/2011 21:34:17

   Εκτός αυτών που αναφέρεις υπάρχει και το θέμα με τα φωτοβολταικά. Κάποια στιγμή πήγε η Μπιρμπίλω να περάσει απαγόρευση χρήσης βάσεων φωτοβολταικών πάνω από κάποιο ύψος. Αν θυμάμαι καλά 7 μέτρα.
   Αυτό ουσιαστικά φωτογράφιζε Ελληνικής παραγωγής trackers, έτσι ώστε να πουλήσουν οι Γερμανούχτεν τα δικής τους παραγωγής φωτοβολταικά σταθερής βάσης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιες επιχειρήσεις φυτοζωούσαν και είχαν απολύσει πολύ κόσμο.
   Σίγουρα υπάρχει στο διαδίκτυο όλη η παραφιλολογία.
   Οπως το είπες μεγάλε, κυβέρνηση πλασιέ.
   Απ'αυτούς τους γραφικούς στα παλιά πανηγύρια. Μόνο που τούτοι φοράνε αρμάνι και γκούτσι, και τρώνε σούσι και σολομό.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ archaeopteryx 08/02/2011 23:49:18

   ξέχασες τήν ναυαρχίδα. Φωτοβολταικά. Μήν ακούσω παράπονα στό μέλλον, γιατί ακρίβυνε τόσο πολύ το ρεύμα

 4. giannis avatar
  giannis 08/02/2011 21:16:54

  Βέβαια, στο νομοσχέδιο που ενοχλεί τους μπετατζήδες βρήκαν να το παίξουν μάγκες οι βουλευτές του πασοκ. Το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τρεις μήνες φυλάκιση για όποιον δεν πληρώνει εισιτήριο θα τρέξουν να το ψηφίσουν χωρίς δεύτερη κουβέντα.
  Διευκρινίζω ότι δεν τρέφω καμία συμπάθεια για τη μπιρμπίλη ούτε έχω τις εμμονές της για το περιβάλλον.

 5. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 08/02/2011 21:30:20

  Το νομοσχέδιο ΝΑTURA είναι ένα απτό δείγμα για το πως νομοθετεί η κυβέρνηση. Όπως καταγγέλλουν οι σύντροφοι βουλευτές της υπουργού,
  άλλα συμφώνησαν στις συνεδριάσεις & άλλα προτείνει προς ψήφιση.
  Και αν η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους βουλευτές της,
  μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς που γράφει τις προτάσεις των διάφορων εργαζομένων τους οποίους καλεί σε"δημόσιο διάλογο προκειμένου ..μπλα..μπλα..μπλα..."

 6. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 08/02/2011 21:44:38

  Ο προσωπικός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Βαλλιανάτος, λέει πως κυβερνάει η τρόικα!

  http://i.imgur.com/9Omj5.png

  Άραγε, τι θα πει ο κος Παπανδρέου;

 7. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 08/02/2011 21:45:51

  Θα σωθεί ο πλανητης από τις Natura της Μπιρμπίλω

 8. φωτεινη avatar
  φωτεινη 08/02/2011 21:47:16

  να το ξανακοιταξει?η να της το ξανακοιταξουνε?

 9. katalytikos avatar
  katalytikos 08/02/2011 21:53:03

  Η λογική της ¨οριζόντιας ρύθμισης" έχει επικρατήσει σε πολλά νομοσχέδια!!

 10. παραέλλην avatar
  παραέλλην 08/02/2011 23:27:25

  θα ιδρύσω ένα αντιπασοκικό κίνημα που θα ονομάζεται "δεν τρώω τυρί".

  • παραέλλην avatar
   παραέλλην @ παραέλλην 08/02/2011 23:28:46

   i.e. δεν κάθομαι να με δουλεύουν τα πασόκια.

 11. kalimera avatar
  kalimera 09/02/2011 08:52:39

  Αρχαίε, και εσύ με τους εργολάβους;

 12. kalimera avatar
  kalimera 09/02/2011 08:54:14

  Ξεσηκωμός! Και μάλιστα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο μέσος βουλευτής, εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τόπου του, και το πραγματικό συμφέρον του τόπου του, δηλαδή η τοπική λαϊκή βούληση, θέλει ένα σπιτάκι στο κτηματάκι του. Ποσώς ενδιαφέρεται για τους στόχους του δικτύου Natura, δηλαδή για το περιβάλλον που ζει ο συνάνθρωπός του και μεθαύριο τα παιδιά του. Αυτός ο εσωκομματικός «ξεσηκωμός» αντικατοπτρίζει ακριβώς το σκεπτικό με το οποίο σκέφτεται η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και με τέτοιο σκεπτικό, όχι μόνο η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά, αλλά δεν υπάρχει και η παραμικρή αξίωση για το οποιοδήποτε θετικό βήμα.

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ kalimera 09/02/2011 16:10:03

   Λάθος αγαπητέ Καλημέρα!
   Όπως σε κάθε κάθε ΜΟΝΤΕΡΝΑ ευρωπαϊκή χώρα, ο καθένας που έχει στην ιδιοκτησία του ένα κομμάτι γης έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΤΙΣΕΙ μια στέγη να μείνει.
   Απλά εδώ δεν υπάρχει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να λέει - όπως στη Γερμανία, περιοχή Μέλανα Δρυμού - π.χ. έχεις στην ιδιοτησία σου 1000 στρέμματα δάσους, αγρών κλπ., έχεις ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κτίσεις 80 τ.μ. Το κτίσμα θα αποτελείται από πέτρα, ξύλο, σίδερο. ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ.

   Έτσι λοιπόν ο πονηρός Γερμανός Βουλευτής της Ρηνανίας.Βεστφαλίας πήγε και έκτισε λίγο παραπάνω ούτε 100 τ.μ.

   Αποτέλεσμα:
   Του το γκρέμισε ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ η Νομαρχία.
   Αυτά.

 13. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 09/02/2011 16:11:43

  Του αδελφού....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.