#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2010 08:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανταπόκριση στην ανοιχτή πρόσκληση


Γράφει το capital.gr :

«ΔΕΗ: Επιστολή ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ για αιολικά πάρκα

Σε ανταπόκριση της ανοιχτής πρόσκλησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τοποθέτηση στην πρόταση εξαγοράς από αυτήν του χαρτοφυλακίου της BCI, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) απέστειλαν σχετική επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, κ. Γ. Περιστέρης και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Παπασταματίου, το κόστος είναι εύλογο και εντός των πρακτικών της αγοράς από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται: "Η επιχειρηματική απόφαση για την εξαγορά ενός έργου ΑΠΕ σχετίζεται άμεσα με το συνολικό κόστος επένδυσης και την απόδοση του συγκεκριμένου έργου. Για το λόγο αυτό ένας ευρέως διαδεδομένος δείκτης που χρησιμοποιείται διεθνώς για την αποτίμηση του εύλογου του τιμήματος μιας εξαγοράς είναι ο λόγος του συνολικού κόστους (τίμημα εξαγοράς πλέον ίδια κεφάλαια επένδυσης πλέον δάνεια) προς την ετήσια παραγόμενη ενέργεια.

Από τα στοιχεία που περιέχονται στις ανακοινώσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκύπτει ότι για το σύνολο των εξαγοραζόμενων αιολικών πάρκων το ανωτέρο συνολικό κόστος είναι της τάξεως των 720€/MWh.

Σε αυτή τη βάση το κόστος αυτό θεωρείται εύλογο και εντός των πρακτικών της αγοράς από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου".

Επιτρέψτε μου να χλευάσω και την ΕΣΗΑΠΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ… Και την ΔΕΗ Ανανέωσιμες… Επιστολή με την οποία αποφαίνονται για το εύλογο του τιμήματος της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της BCI, από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Γνωματεύσεις για το εύλογο του τιμήματος εξαγοράς, φυσικά και δίνονται από ανεξάρτητους οίκους. Ωστόσο, σας υπογράφω, ότι ακόμα και οι εγκυρότεροι των «οίκων», στην Ελλάδα, γνωματεύουν κατά παραγγελία, ή κατά το συμφέρον τους, και ενώ λυπάμαι για αυτό, τουλάχιστον οι «οίκοι» παίρνουν την ευθύνη της γνωμάτευσής τους, έστω και τυπικά…

Αλλά το να γνωματεύσουν οι λομπίστες των αιολικών, οι σεσημασμένοι κυνηγοί επιδοτήσεων και Νόμων κατά παραγγελία, ή, όσο πιο ευγενικά γίνεται, οι «αιολικοί επιχειρηματίες» περί του ευλόγου του τιμήματος είναι χυδαία προκλητικό. Το προφανές ερώτημα είναι «Εάν, κύριε ΕΣΗΠΑΠΕ , το τίμημα ήταν εύλογο, γιατί δεν το αγοράσατε εσείς»; Ή κάποιος σαν και εσάς… Και η γνωμάτευσή σας είναι ελαφρώς χιουμοριστική, αφού κάθε αιολικός επιχειρηματίας, παρασιτολογεί σε βάρος του καταναλωτή, που πληρώνει κερατιάτικα, για χάρη σας, και για χάρη των δικών σας προμηθευτών και μετόχων. Και με το ζόρι! Και το ότι πληρώνει η ΔΕΗ για την εξαγορά, πληρώνω σαν καταναλωτής τα κερατιάτικα, και σαν φορολογούμενος μέτοχος της ΔΕΗ για το ξύλο. Και κερατάς, και δαρμένος, αλλά γνωματεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και ο ΕΣΗΑΠΕ, ότι όλα είναι εύλογα.

Σας προκαλώ, κύριοι της ΔΕΗ, πάρτε έναν διεθνή οίκο να σας δώσει αντίστοιχη γνωμάτευση (και αναρωτιέμαι γιατί, μα γιατί, δεν το έχει σκεφτεί η Αντιπολίτευση να σας το ζητήσει...). Με το που θα προσλάβετε τον οίκο, θα τον ρωτήσω για το εύλογο του feed in tariff , γενικά, και ειδικά... θα αναγκαστούν να επικαλεστούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ε ρε γέλια...

Το χαρτί σε πράσινο φόντο είναι από εδώ, και σε μαύρο φόντο από εδώ (με μικρές αλλαγές). Για γνήσιες γνωματεύσεις, εδώ. Και αυτή η ανάρτηση είναι η τοποθέτηση του φορολογούμενου καταναλωτή. Μήπως να μαζέψω και υπογραφές;

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sotos avatar
  sotos 02/10/2010 10:31:46

  Αρχαιε εχεις απολυτο δικιο!
  Με τα λεφτα μας θα φτιαχτουνε, με αερο-δανεια θα επεκταθουνε και ο λογαριασμος σε μας! Βρε ουστ !!!!

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 02/10/2010 13:54:23

  Bάζουν τη ΔΕΗ να αγοράζει σαβούρα για να την χρεωκοπήσουν. Γνωστό το παίγνιο πλέον.

 3. Monocultural avatar
  Monocultural 02/10/2010 19:44:36

  Βράστα Αρχαίε! Από την ΔΕΘ ο Σαμαράς κατηγορούσε τον ΓΑΠ ότι καθυστερεί με τα αιολικα!

 4. ataktos avatar
  ataktos 02/10/2010 19:53:47

  όταν η παραγωγή Η/Ε από λιγνίτη θα φτάσει φέτος και με το ζόρι στο επίπεδο του... 1998 .. τότε φανταστείτε ...την φτώχεια περιμένει όλους μας ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.