Αντί να τσακωνόμαστε με την τρόικα, τσακωνόμαστε μεταξύ μας
30/09/2014 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντί να τσακωνόμαστε με την τρόικα, τσακωνόμαστε μεταξύ μας

Τα όσα συνέβησαν στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν αλλά κυρίως χρεώνονται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα τα πάντα εξαιτίας της ανασφάλειάς του...

(Ανανεωμένο) Συνεχίζει να βαδίζει η κυβέρνηση σε τεντωμένο σκοινί και μάλιστα χωρίς προστατευτικό δίχτυ αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ασυνεννοησίες που υπάρχουν, δυστυχώς παρουσία της τρόικας.

Τα όσα συνέβησαν στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν αλλά κυρίως χρεώνονται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα τα πάντα εξαιτίας της ανασφάλειάς του και των «παιχνιδιών» που θέλησε να παίξει με τον Βενιζέλο. Ο δυναμίτης που πήγε να μπει ήταν όταν εμφανίστηκε στη σύσκεψη ο βουλευτής και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και ο Χαρδούβελης έπαθε... βέρτιγκο. Θεώρησε ότι «καπελώνεται» από το Μαξίμου ενώ μία ημέρα πριν είχε πει στον Βενιζέλο ότι δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στη διαπραγμάτευση κανένα στέλεχος των κομμάτων. Μόλις είδε τον Λαζαρίδη τηλεφώνησε στον Βενιζέλο για το θέμα ο οποίος με τη σειρά του πήρε στο Μαξίμου για να διαμαρτυρηθεί και τελικά να αναβάλει το ραντεβού με τη δικαιολογία ότι είναι... τζετ λανγκ από το υπερατλαντικό ταξίδι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Χαρδούβελη τηλεφώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να του τονίσει σε αυστηρό τόνο ότι τόσο ο κ. Λαζαρίδης όσο και ο κ. Παπασταύρου είναι απαραίτητοι στη διαπραγμάτευση και εκεί πρέπει να κλείσει το θέμα.

Γνώστες των όσων συμβαίνουν στο υπ. Οικονομικών τονίζουν με νόημα ότι όταν ήταν υπουργός ο Γ. Στουρνάρας είχε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, όμως, ποιος θα τολμούσε να πάει στο λάκκο με τα θηρία; Επίσης τόνιζαν ότι τόσο ο Λαζαρίδης όσο και ο Παπασταύρου συμμετείχαν σε πολλές από τις διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς και βοήθησαν σημαντικά τα προηγούμενα δύο χρόνια. Επομένως δεν μπορεί κανένας να δυσαρεστηθεί για την παρουσία του Λαζαρίδη, ούτε να απαιτεί να πάνε και ο Πρωτόπαπας του ΠΑΣΟΚ ή όποιος άλλος άσχετος που βλέπει τους τροικανούς και τρέμει από τα δύο μέτρα.

Υπήρξαν επίσης και άλλα επεισόδια του ανασφαλούς κ. Χαρδούβελη ο οποίος αισθάνθηκε τους τελευταίους μήνες παραγκωνισμένος. Φέρεται να υπήρξε επεισόδιο σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που ζητά το Μαξίμου με τον υπουργό να λέει ότι την ατζέντα την καθορίζει ο ίδιος. Μάλλον κατάλαβε λάθος...

Μέσα στο χαμό από την κυβέρνηση επιχείρησαν να μαζέψουν το θέμα που προέκυψε και κυρίως να μαζέψουν τον Χαρδούβελη και τον Βενιζέλο που βάζουν όρους για το ποιοι θα είναι στην διαπραγματευτική ομάδα.

Αργά το βράδυ, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, είπε ότι «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Κοινώς το έκανε... γαργάρα. Μοναδική παραφωνία η Σοφία Βούλτεψη που διέψευδε το επεισόδιο και έλεγε ότι είναι προβοκάτσια κατηγορώντας μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρύβεται πίσω και από τις φήμες για τη δική της παραίτηση.

Κατά τα λοιπά, ο πρώτος γύρος τέλειωσε με μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οι πληροφορίες του antinews αναφέρουν ότι η τρόικα εμφανίζεται με πολύ σκληρή γραμμή και δεν πρόκειται να κάνει εύκολα πίσω. Από το υπ. Οικονομικών διέρρεαν ότι στο τραπέζι έπεσε ο «οδικός χάρτης» για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

«Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο», έλεγαν στελέχη του υπουργείου και προσέθεταν πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά Μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κίττυ avatar
  Κίττυ 30/09/2014 16:47:45

  Η αντίδραση Χαρδούβελη είναι ευθεώς ανάλογη του ποιού αναγνωρίζει ως προιστάμενου του. Τα ίδια έκανε κι ο Θεοχάρης, για να καταλήξει στο ...ποτάμι! Κλασικές μεθοδεύσεις της φιλοτροικανής παρέας του Σμίτη!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Κίττυ 01/10/2014 11:10:30

   Πήγε; Παρέα με τον (ελέφαντα) κυρ Σταύρο; Να μη του δίνουν ξύλο;

   • Kίττυ avatar
    Kίττυ @ Uncle Stgm 01/10/2014 11:43:16

    Πάντα πηγαίνανε!!! Γιατί τώρα ενοχλείται η παρέα του Σημίτη; Ξεκινάνε παντιέρα, για να ανοίξουν πόρτες στους τσιριζέαιους, μην και χάσουν την κουτάλα;

 2. ΚΒΣ avatar
  ΚΒΣ 30/09/2014 17:48:39

  Η διατύπωση του τίτλου υπονοεί οτι αν οι συγκυβερνώντες δεν τσακώνονταν μεταξύ τους, τώρα ενωμένοι θα τσακώνονταν με την τρόικα. Όμως είχα την εντύπωση οτι σύμφωνα με την κυρίαρχη και επίσημη τουλάχιστον άποψη, τσακωμός με τους δανειστές οδηγεί νομοτελειακά σε έξοδο από το ευρώ, bank run, χάος, φωτιές, λεηλασίες και ίσως απώλεια εθνικού εδάφους. Έχω μπερδευτεί λίγο, παρακαλώ κάποιον ρεαλιστή-μεταρρυθμιστή να με ξεμπερδέψει.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ ΚΒΣ 30/09/2014 18:28:02

   «Όμως είχα την εντύπωση οτι σύμφωνα με την κυρίαρχη και επίσημη τουλάχιστον άποψη ...» Λανθασμένη εντύπωση έχεις διότι αυτό που εσύ βαφτίζεις κυρίαρχη άποψη δεν είναι τίποτα άλλο από μια αισχρή προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού του Ελληνικού λαού. «οδηγεί νομοτελειακά σε έξοδο από το ευρώ, bank run, χάος, φωτιές, λεηλασίες και ίσως απώλεια εθνικού εδάφους.» Συντηρητικό σε βρίσκω ! παρέλειψες να αναφέρεις και τις δέκα πληγές του Φαραώ όπως επιδρομή ακρίδων , βατράχων , αλογομυγών κ.λ.π.

   • GregA avatar
    GregA @ Γιάννης Κιαπέκος 30/09/2014 23:26:34

    Προς το παρόν έχουμε μόνον επιδρομή Σερίφειων βατράχων.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 30/09/2014 18:01:24

  Αυτό πάντα το κάναμε, που είναι η είδηση;

 4. Crevettes à la provençale avatar
  Crevettes à la provençale 30/09/2014 18:13:50

  Τα φαινόμενα της κυβερνητικής αποσύνθεσης πληθαίνουν για ένα και μόνο λόγο. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια.

 5. Xoris aftapates afou oles tis ekapses avatar
  Xoris aftapates afou oles tis ekapses 30/09/2014 21:03:29

  Εγώ ανησυχώ κυρίως που απέκοψαν από την άμεση πληροφόρηση τον γίγαντα Πρωτόπαππα. Και μόνο η παρουσία του, θα είχε εξασφαλίσει την υποχώρηση των Τροϊκανών, τουλάχιστον για τα 400 από τα 1000 προαπαιτούμενα.

  • GregA avatar
   GregA @ Xoris aftapates afou oles tis ekapses 30/09/2014 23:28:39

   Είναι άδικο να περιθωριοποιείται έτσι αυτός ο πολιτικός γίγαντας. Που είναι και ο Παπουτσής, ο Παπαντωνίου οέο;

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 01/10/2014 09:53:36

  Στους 100 ισχυρότερους των Τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως ο κ. Τσαμάζ Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ συμμετέχει στη λίστα GTB Power100 η οποία απαρτίζεται από τις 100 πιό ισχυρές προσωπικότητες στην παγκόσμια βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών. Στην 1η θέση του ίδιου καταλόγου βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ στη 16η θέση βρίσκεται ο επικεφαλής της Deutsche Telekom Τίμοθι Χέντγκες. Τέλος στην 28η θέση έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής του Vodafone Group, Βιτόριο Κολάο. Ο κ. Τσαμάζ φέτος κατετάγη στην 63η θέση και βρίσκεται 21 θέσεις πιό ψηλά από τη θέση που κατείχε το 2013. Είναι το μοναδικό στέλεχος από τη χώρα μας που περιλαμβάνεται στη λίστα GTB Power100 και η οποία καταρτίζεται από το βρετανικό περιοδικό Global Telecom Business. Σύμφωνα με το περιοδικό, για τη διάκριση αυτή, η επιτροπή του GTB Power100 συνεκτίμησε τον ρόλο του κ. Τσαμάζ στην αναδιάρθρωση και τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε ένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «μοντέρνο, ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Αυτή η επιτυχία», προστίθεται, «απέδωσε (στον κ. Τσαμάζ) μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε., στην κοινοπραξία δηλαδή που σύστησαν οι εταιρείες Deutsche Telekom και Orange στο Ηνωμένο Βασίλειο». Οι συντάκτες του περιοδικού ωστόσο συνυπολογίζουν για τη διάκριση του Προέδρου του ΟΤΕ, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. «Από το 2013, (σ.σ. ο κ. Τζαμάζ) ηγείται ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την τετραετία, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, το οποίο όχι μόνον θα ενισχύσει την πληγείσα επιχειρηματικότητα λόγω των μέτρων λιτότητας, αλλά θα γεφυρώσει ένα σημαντικό τεχνολογικό κενό, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών». Έντυπη Καθημερινή – Οικονομία / 1η Οκτωβρίου 2014

 7. danas avatar
  danas 01/10/2014 10:04:34

  κάτι δεν πάει καλά στο βασίλεις της Δανιμαρκίας. Εκλογές τώρα, οικουμενική κυβέρνηση των δυό μεγάλων κομμάτων, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με ευρωπαίους και ΔΝΤ. Δεν γίνεται να σέρνεται άλλο αυτή η κατάσταση.

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/10/2014 10:31:48

  Δύσκολα να περπατήσει το ντήλ της Ισαβέλλας και του Φερδινάνδου, αλλάπου θα πάει; Η ιστορία λέει ότι έτσι στήνονται τα πραγματικά κράτη. Προς το παρόν άρχισαν τα ανακτορικά πραξικοπήματα και οι δολοπλοκίες των συγγενών των δύο "παιδιών": Ο κόμης Γκί(κ) ντε Χαρντού και ο βαρώνος Γκολντμπλούμεν Λαζαρούχτεν έκαναν θερινό το ένα μαγαζί με νούμερα ζίου ζίτσου. Στο άλλο ο βοηθός Σάχη Φραξ Μπεν Μαριάμ Λαφσαζανί ανταλάσσει μπαλωθιές με τον κληρονόμο του βασιλιά Μίνωα, πρίγκηπα Σάκη Ντράγκα.
  Βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα εμού της άμοιρης προξενήτρας (και χωρίς ένσημα), γ...ώ τα συνοικέσιά μου μέσα !

  • danas avatar
   danas @ Uncle Stgm 01/10/2014 10:56:55

   απλά ... τέλειο

  • ΆλυτηΕξίσωση avatar
   ΆλυτηΕξίσωση @ Uncle Stgm 01/10/2014 14:08:28

   Αγαπητή κυρία Γεωργία Βασιλειάδου :-), άδικα σπαταλάτε το περίτεχνο μπλα μπλα και σέρνετε βαριά τα κουρασμένα βήματά σας στα κακοτράχαλα τα ροζουλί και τα γαλάζια καλντερίμια, για να τους πείσετε τους αμετάπειστους. Αυτός ο γάμος ...σχόλασε, εδώ και 3 χρόνια. Δεν πουλάει τώρα πια. Και πού να δείτε και οι ξυπόλητοι προσκεκλημένοι, με πόσο πάθος αντιτίθενται στην άκρως συμφεροντολογική ετούτη επαναπροσέγγιση, που όλοι οι ...θεότρελοι του χωριού επιχειρούν δολίως να τη σερβίρουν από τα μισογκρεμισμένα τηλεμπαλκόνια, από τα φάλτσα ραδιομικρόφωνα κι από τις ξεφτισμένες φυλλάδες των εθνικών μας ευεργετών! Μα με μία φωνή! Τέτοιος απρόσμενος συντονισμός! ''Ευχαριστούμε και δε θα πάρουμε'', γράφουνε πια σε όοολααα τα πλακάτ οι πληβείοι, όλων των χρωμάτων. Σας λέω χαμένη υπόθεση. Κουφέτο δε θα φάνε, οι γιαλαντζί αγωνιζόμενοι υπέρ του ...εθνικού συμφέροντός (τους)....

 9. Seagull avatar
  Seagull 01/10/2014 10:59:31

  Ο μόνος χαμένος τελικά από την όλη υπόθεση φαίνεται πως θα είναι ο Χαρδούβελης, αν δεν περάσουν οι φοροελαφρύνσεις που έταξε η κυβέρνηση την έβαψε, αν η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα πατώσει ποιός άλλος μπορεί να φταίει εκτός από τον Γκίκα? Αν οι τράπεζες δεν περάσουν τα stress test σε ποιόν θα ρίξουμε το φταίξιμο? Γκίκα ετοιμάσου για μεγάλο άδειασμα. Γιατί δεν έβαζε τον ' Αδωνι υπουργό οικονομικών ο πρωθυπουργός που είναι μαγκιόρο παιδί και τα λέει έξω από τα δόντια αλλά και φιλαράκι με τους τροϊκανούς, τώρα θα είχαμε ξεμπερδέψει.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Seagull 01/10/2014 11:05:40

   Τον κόμητα τον πριονίζει ο βαρώνος. Γι αυτό έκανε αμέσως στη σκακιέρα κίνηση φορσέ, του "έρριξε" τον τιτάνιο αντιβασιλέα. Άν πειράξουν τον κόμητα, η σκακιέρα θα αναποδογυρίσει. Και τότε θα μπουκάρει στα "θερινά ανάκτορα" θριαμβευτής ο πολυχρονεμένος νεαρός πασάς των Τζουμέρκων.

   • Seagull avatar
    Seagull @ Uncle Stgm 01/10/2014 11:20:42

    Μήπως ο βαρώνος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τα " βρει με τον Τριπρ-Αλί πασά? Αν κατάλαβα καλά.....(?)

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Seagull 01/10/2014 11:24:35

     Θα δείξει... Όλοι αυτοί οι γαλαζοαίματοι, "Φραντσέζοι και Οθωμανοί", έχουν ζαλιστεί από τις πολλές "τρίπλες", μη νομίζεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.