13/04/2009 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίλογος στις δημοσκοπήσεις


_______________________________________________________________________________________________
Η διαφορά των 5 - 8 μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, δεν είναι αναστρέψιμη υπό κανονικές συνθήκες. Ιδιαίτερα όταν οι βουλευτικές εκλογές είναι σχετικά κοντά (λιγότερο από ένα χρόνο). Αν οι γενικές εκλογές γίνονταν Σεπτέμβρη του 2011 τότε θα υπήρχαν περιθώρια ανατροπής του σκηνικού. Αλλά με πιθανότερο χρόνο εκλογής το Μάρτιο του 2010 ή και νωρίτερα η κατάσταση - υπό κανονικές συνθήκες πάντα - είναι μη αναστρέψιμη.

Είναι όμως οι συνθήκες κανονικές;

Όταν λειτουργεί ο δικομματισμός («κανονικές συνθήκες» μέχρι σήμερα), το κόμμα της αντιπολίτευσης γίνεται δοχείο απορρόφησης της απογοήτευσης από την κυβέρνηση και τη φθορά της.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν λειτουργεί πλέον ο δικομματισμός με αυτή την έννοια. Άρα οι συνθήκες δεν είναι «κανονικές». Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα μας χωρίζουν μόνο λίγοι μήνες.

Σήμερα, υπάρχει «αποσταθεροποίηση δομών και θεσμών», υπάρχει μια μεγάλη οικονομική κρίση που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, υπάρχει κοινωνική πόλωση και ανασφάλεια (κυρίως αυτή), υπάρχει φτώχεια, πείνα και κοινωνική βία.

Πως είναι λοιπόν τόσο σίγουροι οι δημοσκόποι - οι ίδιοι που μέχρι πριν από λίγους μήνες μας μιλούσαν για το «τέλος του δικομματισμού» - ότι στις σημερινές συνθήκες ο δικομματισμός θα επιβεβαιωθεί σε πείσμα της κοινωνικής αναταραχής;

Και κυρίως, ως είναι τόσο σίγουροι ότι αυτοί που εγκαταλείπουν τη ΝΔ θα πάνε εύκολα στο ΠΑΣΟΚ;

Ποιοι θέλουν να αγνοούν ότι η μεγάλη μάζα των απογοητευμένων ψηφοφόρων της ΝΔ, παραμένουν τόσο δύσπιστοι προς το ΠΑΣΟΚ , όσο και το 2004, και επιπλέον δεν εμπιστεύονται ούτε το ΛΑΟΣ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σκεφτείτε και τα εξής:

Το 1999, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, η χώρα ετοιμαζόταν και τότε για ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ υστερούσε 6-7 μονάδες της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και έχασε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου με τρεις μονάδες διαφορά. Δέκα μήνες αργότερα, κέρδισε στις εθνικές εκλογές με μια μονάδα διαφορά

Το 2004 σε συνθήκες παγκόσμιας σταθερότητας, ευημερίας και ανάπτυξης η ΝΔ υπερείχε 10-12 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και τελικά η διαφορά στις εκλογές ήταν πολύ μικρότερη - γύρω στις 5 μονάδες.
Το γεγονός ότι σε συνθήκες διεθνούς κρίσης η ΝΔ «κρατάει καλύτερα» από ότι το ΠΑΣΟΚ το 2004 σε συνθήκες διεθνούς ευημερίας, μάλλον δεν πρέπει να προβληματίσει όσους βιάζονται να συμπεράνουν ότι «ο κύβος ερρίφθη»;

Προεκλογικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tiramola avatar
  tiramola 13/04/2009 15:40:46

  Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε λέξεις...
  Με λίγη καλή προσπάθεια και μερικές σκόρπιες γνώσεις το άπρο μπορεί να γίνει μαύρο...

  Όσο πλησιάζει η ώρα της συντριβής στην κάλπη τόσο η φτώχεια των επιχειρημάτων θα γίνεται εμφανής όπως και η γελοιότητα...
  Στο ποστ δεν αναφέρεται η παράμετρος που τόσο πολύ έχει συζητηθεί και αφορά το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ που κάνει τους πολίτες δύσπιστους...
  Αυή η παράμετρος με λίγη καλή προσπάθεια (που δικαιούται να την κάνει και το ΠΑΣΟΚ νομίζω)θα εκτοξεύσει την διαφορά σε διψήφιο πριν την ώρα της εκλογικής μάχης...
  Αν θέλουν κάποιοι να αναμασούν τις δηλώσεις διαφόρων δεξιών στελεχών ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την εικόνα , λες και πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα στο ημίχρονο πλανώνται πλάνην οικτρά...

 2. mikrh_loulou avatar
  mikrh_loulou 13/04/2009 15:41:20

  Ποιές δημοσκοπήσεις το 2004 έδειχναν την ΝΔ να προηγείται 10 έως 12 μονάδες????? ίσα ίσα... μόλις ανέλαβε ο Γ.Παπανδρέου έδειχναν την "ψάλίδα να κλείνει" και καλά...

 3. osaperas avatar
  osaperas 13/04/2009 16:11:00

  Το να συγκρίνουμε τις πάσης φύσεως δημοσκοπήσεις του παρελθόντος και τα εκλογικά αποτελέσματα που ακολουθησαν με τα σημερινά είναι ουτοπία.

  Ο μέσος έλληνας ΠΟΤΕ στη ζωή του δεν βρέθηκε στη κατάσταση που είναι σήμερα. ΠΟΤΕ. Μπορεί να έχει διαβάσει ή να έχει ακούσει για χειρότερες καταστάσεις στο παρελθόν αλλά όλα αυτά δεν τα έχει ζήσει.

  Οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης είναι ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ για το μέσο έλληνα. Τέτοιο ζόρι κανείς μας -μικροί και μεγάλοι-δεν είχε τραβήξει στο παρελθόν.

  Και πιο παλιά κλέβανε οι πολιτικοί και οι πέριξ αυτών-ίσως μάλιστα και περισσότερα. Και πιο παλιά πολλά πράγματα ήταν άσχημα.

  Όμως τέτοιο ζόρι που τραβάμε όλοι μας (άλλος σε μικρότερο κι άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό) δεν έχει ματαγίνει όσο ο καθένας από εμάς θυμάται τον εαυτό του.

  Φταίει η διεθνής κριση; Μπορεί. Τα άδεια ταμεία του ΠΑΣΟΚ πριν από μερικά χρόνια;Μπορεί. Ο Σόρος και ο Αλαβάνος και οι κουκουλοφόροι; Μπορεί.

  Αλλά τέοιου είδους καταμερισμός ευθυνών μπορεί να γίνει σε "στρογγυλό τραπέζι" από λόγιους.

  Ο μέσος έλληνας (όπως πάντα) -και έχοντας ένα τεράστιο αγγούρι πίσω του-θα διαολοστείλει τον (κάθε) κυβερνήτη του ελπίζοντας (έστω και εσφαλμένα) ότι ο (κάποιος) αλλος θα κουμαντάρει τα πραγματα καλύτερα.

  Γιατί τελικά αυτό που μας έχει μείνει σήμερα με την κρίση θεσμών και αξιών είναι μόνο η ελπίδα Ακόμη και προς το άγνωστο..

 4. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 13/04/2009 16:57:22

  Υπάρχουν δύο ειδών προσεγγίσεις στις δημοσκοπήσεις: Αυτές που προβάλλουν τους εκάστοτε ευσεβείς (ή ασεβείς) πόθους του γράφοντος. Με αυτούς δεν μπορείς να κουβεντιάσεις, γιατι είναι ασύμβατοι μονόλογοι. Αυτοί που νομίζουν ότι όπου νάναι θα πάρουν την εξουσία είναι λυσσασμένοι - δεν ακούν τίποτε. Αυτοί που φοβούνται ότι όπου νάναι χάνουν την εξουσία είναι πανικόβλητοι - επίσης δεν ακούν τίποτε.
  Υπάρχουν, όμως και κάποιοι άλλοι. Αυτοί που προβληματίζοντα, που δεν θεωρούν ότι το ένα κόμμα είναι "όλα τα δεινά" και το άλλο "όλα τα καλά". Αυτοί που κατανοούν ότι πίσω απο τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν και επικοινωνιακά παιγνίδια. Ότι δεν αντανακλούν μόνο "τη στιγμή", αλλά "φτιάχνουν και την τάση".
  Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την δεύτερη κατηγορία, των πιο "ψυλλιασμένων", μπορούν να κουβεντιάσουν.
  Σε αυτούς λοιπόν - και μόνο - απευθύνομαι και λέω τα εξής:
  Πρώτον, η σημερινή φάση από οικονομικής άποψης ΔΕΝ είναι η χειρότερη. Η χειρότερη ήταν τη διετία 1985-87, όταν υπο Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργού Εθνικής Οικνομίας Κώστα Σημίτη, μετά από τρείς διαδοχικές υποτιμήσεις της δραχμής μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έζησε το απόλυτο πάγωμα μισθών και συντάξεων, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεψε με ρυθμός 18% κατά μέσον όρο! (δέστε και το βιβλίο του Νίκου Χριστοδουλάκη, για να αντιληφθείτε ότι ήταν η πιο σκληρή λιτότητα και που έζησε η Ελλάδα μεταπολεμικά). Από οικονομικής άποψης αυτά που ζούμε τώρα είναι ακόμα παιγνίδια σε σχέση με τη διετία εκείνη.

  Δεύτερον, τα δεινά της εποχής εκείνης ήταν απολυτο αποτέλεσμα της οικονομικής διάλυσης που επέφερε η πρώτη τετραετία ΠΑΣΟΚ, ενώ διεθνώς τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά. Τα σημερινά δεινά είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς κρίσης που ακόμα δεν έφτασε εδώ.

  Τρίτον, πολλοί ανεβάζουν τεχνητά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν απογοήτευση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το έχει καταλάβει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (και πολύ σωστά) γι' αυτό και κατεβάζει τους τόνους όσο μπορεί. Κάτι φανατικοί ΠΑΣΟΚοι όμως, ούτε που τόχουν πάρει χαμπάρι.

  Τέταρτον, οι σφιγμομετρήσεις του 2002-αρχές 2003 έδειχναν πάνω από 10 μονάδες προβάδισμα της ΝΔ. Κι ας μην υπήρχε κρίση τότε. Εκείνες δεν έγιναν αμέσως γνωστές (έγιναν μετά τις εκλογές) αλλά οδήγησαν το Σημίτη στη "αιφνιδιαστική" άπόφαση να παραδώσει το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου.
  Πίστευαν τότε ότι με την νέα ηγεσία θα ανέκοπταν την τάση καθίζησης του ΠΑΣΟΚ και θα κέρδιζε ο νέος αρχηγός το χαμένο έδαφος. Πράγματι, φάνηκε τότε τάση αντιστροφής του κλίματος. Αλλά παρά την αντιστροφή, που συνεχίστηκε ως τις εκλογές περίπου, τελικώς η υπεροχή της ΝΔ στις εκλογές ήταν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σκεφτείτει πόσο ήταν πρίν την "αντιστροφή".

  Τέλος, παρά την μεγάλη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ σήμερα ο Καραμανλής διατηρεί και ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ την υπεροχή του σε "καταληλλότητα". Αυτό δεν το βλέπει κανείς; Ότι θέλουν διαβάζουν στους αριθμούς;

  Μην βιάζεστε ακόμα

  Σε οτι με αφορά είμα βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
  Αλλά το τι θα γίνει μετά μην είστε τόσο σίγουροι...

 5. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 13/04/2009 17:05:16

  Είναι απόλυτο δικαίωμα όσων θέλουν να ελπίζουν σε αντιστροφή τουο κλίματος.
  Κι είναι επίσης απόλυτα δικαίωμα όσων θέλουν να προεξοφλούν θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ.
  Αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να κατηγορεί τον άλλον για τους φόβους του ή τις προσδοκίες του, ή για το γεγονός οτι το παλεύει και δεν το βάζει κάτω (όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά γι' αυτόν) ή ότι δεν εφησυχάζει (όταν τα πράγματα πάνε καλά).
  Ας μάθουμε να συζητάμε κάποτε.
  Είναι πολύ πιο συναρπαστικό από το να βριζόμαστε...

 6. ataktos avatar
  ataktos 13/04/2009 17:05:38

  Tiramola -αυτή την υπερωρία ποιος κομματικός λογαριασμός την καταληπτή του Ακη η του Κωστάκη

 7. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 13/04/2009 17:19:13

  4 Θ.Κ., μάλλον ήσουν μικρός το 85-87. Πράγματι πάγωσαν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά νωρίτερα είχαν διπλασιαστεί και λίγα λέω. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και άλλα σοσιαλιστικά και αντιφιλελεύθερα. Ο κόσμος αγόραζε ομόλογα του δημοσίου με τρελά επιτόκια κι έβγαζε τζάμπα λεφτά. Σιγά το ζόρι που τράβηξε ο κόσμος. Καμμία σχέση με σήμερα. Μέρα με τη νύχτα.

  Επ' ευκαιρία, η σημερινή μέση αγοραστική δύναμη έχει υπολογιστεί ισόποση με αυτήν του 1984. Αν δει κανείς πόσο έχει αυξηθεί το εθνικό προϊόν έκτοτε, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 8. osaperas avatar
  osaperas 13/04/2009 17:19:27

  @4
  Αν εννοείς ότι στη διετία 1985-87 η οικονομία μας στα χαρτιά ήταν χειρότερη, δεν ξέρω δεν γνωρίζω δεν μπορώ να απαντήσω. Υπάρχουν καλύτεροι από εμένα σχολιαστές για να συμφωνήσουν η να διαφωνήσουν μαζί σου.

  Όμως το στρίμωγμα (στη καθημερινότητα) το σημερινό (καθημερινότητα δεν είναι μόνο η οικονομία) δεν υπήρχε την διετία εκείνη. Μεγάλοι είμαστε και μνήμη έχουμε και κυρίως έχουμε ζήσει μέσα από την δουλειά μας και το τότε και το τωρα.

  Άλλο πράγμα είναι το ποιος φταίει για τα σημερινα ζοριλίκια και άλλο πράγμα είναι ότι για όλους μας οι σημερινές ημέρες είναι από τις πιο δύσκολες σε όλους τους τομείς (και όχι μόνο -ξαναλέω-οικονομικά) από ποτέ στη ζωή μας.

  Δεν χρειάζεται να κοροδεύουμε τον εαυτό μαςς για αυτό. Και κάτω από αυτή τη πίεση μας φταίνε πάντα οι έχοντες τα γένια και τα χτένια.

  Κια μιας και το έφερε η κουβέντα: Δεν χρειάζεται η κυβέρνηση κάτι τύπους σαν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Βεβαίως και δεν έχουμε ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ και τους Άκηδες αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι "έχει δικαίωμα" ο κάθε ευριπίδης σήμερα;

 9. τιραμολα avatar
  τιραμολα 13/04/2009 17:21:04

  Την κλείσαμε την εταιρεία ρε άτακτε...είμαι σε άδεια...

 10. nikosx avatar
  nikosx 13/04/2009 17:25:30

  θ.Κ


  η "αντικειμενικότητα" σου χτυπάει κόκκινο (μάλλον μπλε) :))

 11. nikosx avatar
  nikosx 13/04/2009 17:27:21

  θ.Κ:

  "Τα σημερινά δεινά είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς κρίσης που ακόμα δεν έφτασε εδώ."

 12. τιραμολα avatar
  τιραμολα 13/04/2009 17:28:46

  Για τον υποψιασμένο κύριο Θ.Κ....
  Με πρόλαβε ο αγανάκτηση 7.
  Να θυμίσω επίσης την έκρηξη της οικοδομής την δεκαετιά του 80.
  Επειδή παριστάνεις τον παλαιό κύριε ΘΚ...
  Μήπως θυμάσαι πόσοι έμεναν σε ενοίκιο και πόσοι έχουν δικά τους σπίτια τώρα?
  που να θυμάσαι...
  Η κρίση στην Ελληνική οικονομία προυπήρχε της διεθνούς κρίσης.
  Μήπως ξέχασες και την "ήπια προσαρμογή"?

 13. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 13/04/2009 17:44:16

  Για το πόσων ετών ήμουν το 1985 αφήστε το καλύτερα. Παίρνω την παρατήρηση της "αγανάκτησης" ως πολύ κολακευτική φιλοφρόνηση.
  Για τα υπόλοιπα: Όσοι λένε ότι σήμερα έχουμε το βιωτικό επίπεδο του 1984 απλώς λένε μπαρούφες! Τότε το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν 7 χιλιάδες δολάρια και σήμερα είναι 25 χιλιάδες δολάρια. Και στο μεταξύ το δολάριο δεν έχει τριπλασιαστεί σε πραγματική αξία (αγοραστικη δύναμη). Έχει μόλις διπλασιαστεί.
  Δηλαδή σε δολάρια του 1985 σήμερα έχουμε μιάμιση φορά και πλέον (πάνω από 50%) υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης (κατά κεφαλήν εισοδήματος σε σταθερές νομισματικές μονάδες).
  Είναι βέβαιο, ότι πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν επιδεινωθεί, όπως η δημόσια ασφάλεια, η εργασιακή ασφάλεια, η υψηλή χρέωση των νοικοκυριών (που παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, εντούτοις). Αλλά δεν συζητάμε γι' αυτό.
  Την οκταετία 1981-98 έγινε πλήρης αποβιομηχάνιση της Ελλάδας. Τότε το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε (σε συνθήκες καλής οικονομικής κατάστασης διεθνώς) από 30% του ΑΕΠ, στο 88% του ΑΕΠ! Τ
  ην επόμενη πενταετία εκτινάχθηκε κι άλλο 20% του ΑΕΠ, από τα θαλασσοδάνεια που συνήψε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια μέσω των ΔΕΚΟ με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και μόλις έχασε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία άρχισαν να καταπίπτουν οι εγγυήσεις και "χρεώθηκαν" αυτή την αύξηση του χρέους οι κυβερνήσεις της ΝΔ (για θαλασσοδάνεια που είχαν συναφθεί επί ΠΑΣΟΚ)!
  Αυτά μην τα πιστεύετε που σας τα λέω εγώ. Διαβάστε τα στο βιβλίο του Χριστοδουλάκη, αλλά και σε αρθρογραφία στελεχών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (επί Σημίτη).
  Θα βρείτε τη σχετική βιβλιογραφία στο βιβλίου του Χριστοδουλάκη κι αλλού. Τα βρίσκετε, αν θέλετε και στα αρχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Κομμισσιόν (αν και εδώ η έρευνα είναι λίγο πιο δύσκολη.
  Στη διάθεσή σας για άλλες πηγές ανεπιλήπτου αμεροληψίας, αν ενδιαφέρεστε.
  Ό,τι και λέτε για τα σφάλματα της κυβέρνησης καραμανλή να τα συζητήσουμε. Αλλά μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα...

 14. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 13/04/2009 17:54:30

  Βρε Θ.Κ. ποιος μίλησε για κατα κεφαλήν εισόδημα; Για βάλε έναν μέσο μισθό και υπολόγισε τι εισόδημα βγάζει για ένα έτος. Βγάζει 25.000$? Δηλαδή κατά μέσο όρο βγάζει ο κάθε Έλληνας (εργαζόμενος, συνταξιούχος, άνεργος, άεργος, μαθητής, φοιτητής) δυο χιλιάδες δολλάρια το μήνα;

 15. Κανένας avatar
  Κανένας 13/04/2009 18:10:57

  Ευσεβείς πόθοι...

 16. ataktos avatar
  ataktos 13/04/2009 18:11:41

  Θ.Κ. Αν γνωρίζεις πες μας για το προσδόκιμο ζωής του γηγενή (όπως τον ονομάζουν ) Ελληνα τότε και τώρα ...

 17. Νἰκος avatar
  Νἰκος 13/04/2009 18:15:13

  Θ.Κ. συμφωνουμε γενικα ειδικα ως προς την αποβιομηχανιση αλλα αν προσαρμοσουμε το εισοδημα προς τον πληθωρισμο που σημερα εχει ετιναχθει στην Ελλαδα, ειδικα μετα την εισοδο στο Ευρω που εν ολιγοις το παρουσιασαν σαν την μεταφυσικη απαντηση στις Ελληνικες "ιδαιτεροτητες" πιστευω οτι οι μετρησεις σου θα δειξουν οτι ειχαμε ουσιαστικα μειωση του πραγματικου εισοδηματος. Διοτι οι μεσοι οροι (mean, median, συγνωμη αλλα δεν θυμαμαι την Ελληνικη ορολογια) ειναι απλη στατιστικη αφαιρεση. τα δεδομενα δεν ειναι κατανεμημενα στην καμπυλη του Γκαους και εν πασει περιπτωσει τον μεσο ορο τον ανεβασαν οι ελαχιστοιπου πλουτησαν ενω ο μεσος ορος των μισθωτων επεσε δραματικα. Γι'αυτο εχουμε φαινομενα "κατοχης"σχεδον, με συνανθρωπους μας να ψαχνουν στα σκουπιδια.

 18. τιραμολα avatar
  τιραμολα 13/04/2009 18:25:35

  Για νεότερους συνομιλητές.
  Ο όρος "θαλασσοδάνεια" έχει την εξής ιστορία.
  Το βαμπιρ Μητσοτάκης έπεισε τον ΚΚ τον Α΄ σαν υπουργός συντονισμού στην κυβέρνηση του να δωθούν χρήματα από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την μορφή δανείων σε επιχειρηματίες προκειμένου να κάνουν επενδύσεις στις πεπαλαιόμενες επιχειρήσεις τους.
  Τα χρήματα δώθηκαν , οι επενδύσεις ποτέ δεν έγιναν , τα χρήματα πήγαν βαλιτσάτα στην Ελβετία (δεν υπήρχαν off shore τότε) και ερχόμενος ο Ανδρέας στην κυβέρνηση κοινωνικοποιεί τις επιχειρήσεις για να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

 19. Κ.Μ. avatar
  Κ.Μ. 13/04/2009 19:52:31

  Φίλε 4Θ.Κ., αν θέλεις να συγκρίνεις τον πληθωρισμό, να σε βοηθήσω (μελέτησε και τα 1979 - 1981 της ΝΔ καθώς και το 1990):

  1973:31,0%
  1974 12,9%
  1975 16,2%
  1976 11,5%
  1977 12,5%
  1978 11,8%
  1979 24,6%
  1980 26,3%
  1981 22,3%
  1982 19,1%
  1983 20,2%
  1984 18,0%
  1985 24,8%
  1986 17,0%
  1987 15,8%
  1989 14,8%
  1990 22,9%
  1991 18,0%
  1992 14,4%
  1993 12,1%
  1994 10.8%
  1995 8,1%
  1996 7,5%
  1997 4,7%
  1998 3,9%

 20. hypo avatar
  hypo 13/04/2009 20:34:51

  Στις ευρωεκλογές προετοιμάζεται συντριβή και παραίτηση του Γιώργου. Γι' αυτό ανεβάζουν την διαφορά. Για να φανεί ως συντριβή του Γιώργου. Έρχεται ο Βενιζέλος!

 21. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 13/04/2009 20:42:03

  βρε πως ευημερούν οι αριθμοί...

 22. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 13/04/2009 21:28:36

  Eτσι ειναι ,εκλεινε η ψαλλιδα,εως οτου ο φοβερος δημοσιογραφος,(ενας ειναι αυτος),εβγαλε την υποθεση Παχτα,και εβαλε ξανα στο μυαλο των ψηφοφορων που δισταζαν τι θα κανουν,την ιδεα και τη σιγουρια,οτι ολοι οι πασοκοι ειναι κλεφτες,τερμα και τελειωσε,οπότε οι ανθρωποι τρελλαθηκαν,και πηγαν και τους μαυρισαν με χερια και με ποδια.
  Οι πασοκοι βεβαια,μπορει να ηταν κλεφτες,οπως πααρα πολλοι στη χωρα μας,φευ,αλλα ο Παχτας,δεν ηταν,και τσαμπα τον πηρε στο λαιμο του,το σαινι της δημοσιογραφιας,που αργοτερα,πολυ αργοτερα,προσπαθησε να τα μπαλωσει, καλωντας τον στην εκπομπη του,αλλα ο ανθρωπος,ειχε στιγματισθει.

 23. Κ.Μ. avatar
  Κ.Μ. 13/04/2009 21:32:49

  Απάντηση στην ερώτηση του 23 Anonymos:
  Ούτε εσύ ούτε εγώ: Τα παιδάκια μας και τα εγγόνια μας. Απλά, κάνω κέφι τους οπαδούς. Τουλάχιστον, αν έτρωγαν κι αυτοί, να βγαίνουν να υποστηρίζουν. Με τις ξανθές το ξέρεις; Αυτοκτόνησαν όταν έμαθαν ότι οι άλλες πληρώνονται. Χα.

 24. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 13/04/2009 21:35:54

  Εγω δε θυμαμαι ποσοι εχουν σπιτια σημερα,αλλά ποσα δαση καηκαν για να χτιστουν τα σπιτια αυτα.
  Και τα δαση αυτα,καηκαν,γιατι οι κυβερνησεις,θεωρησαν οτι ειναι πολυ οικονομικο να γινει αυτο.
  Και οι πολιτες,τα μεγαλα αυτα σαινια,που ολο ζητανε και τιποτα δε δινουν,ουτε τον ιδρωτα τους, για το κοινο καλο,ζηταγαν,συνεχεια ζηταγαν.
  Και πουλαγαν "οικοπεδα",μεσα στα δαση,και αγοραζαν αυτοι Μπεμμμμβε,και Πορσσσε,και οι αλλοι εχτιζαν μαιζονετες.
  Ομορφος κοσμος ηθικος,αγγελικα πλασμενος.
  Αναπτυξη εις βαρος του περιβαλλοντος.
  Και τι μας νοιαζει;Αλλοι θα το φανε στη μαπα αυριο.

 25. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 13/04/2009 21:43:43

  Για τα δανεια,ενας κολητος του Δρακουμελ,πηρε δανειο μεγαλο, απο την Εθνικη νομιζω,με ενεχυρο λαδι.Ειχε καποιες αποθηκες,που "ειχαν" λαδι.
  Στν πραγματικοτητα,ειχαν βαλει μια σωληνα απο το ανοιγμα μεχρι τον πατο,(με διαμετρο οσο το πωμα),που ειχε λαδι,ενω ολο το υπολοιπο,ειχε νερακι του Θεου.
  Τα υπολοιπα,τα καταλαβαινετε.
  Εχουν φαει οι κρατικες τραπεζες φεσια,απο τους αλητες της πολιτικης,που δεν εχουν τελειωμο.
  Γιατι η Αγροτικη,τι εχει παθει απο τους "συνεταιρισμους" το 80;ΤΑ δις χαμενα,και κανενας ενοχος.
  Ας ειναι καλα το πασοκ και οι συνδικαλισταδες του.
  Αυτοι με τις μουστακες ντε.
  Τωρα,θα πεσουν τα μπλε λαμογια,για να ελθουν τα πρασινα,δινοντας ετσι στον κοσμο,την ψευδαισθηση,οτι κατι μπορει να αλλαξει προς το καλυτερο.
  Καλα κρασα.
  Απο ολες τις μεριες,χαμενοι ειμαστε,απο τη στιγμη,που τους εχουμε αναθεσει ενλευκω,τα παντα,και καθε τεσσερα χρονια που υποτιθεται οτι τους γυρευουμε λογαριασμο,παιρνουμε αντι γι αυτο,το μπουλο.

 26. thanos avatar
  thanos 13/04/2009 21:43:54

  4-Θ.Κ. Says:
  April 13th, 2009 at 4:57 pm

  Ελα ρε μεγαλε πεστα...Σκατα απο μαγο εφαγες?

 27. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 13/04/2009 21:46:02

  Το κακο ειναι,οτι τα λεφτα δεν υπαρχουν καπου ζεστα,να παμε να τα παρουμε,γιατι ταχουν χωνεψει τοσα χρονια.

 28. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 13/04/2009 21:57:48

  Μπαμπα !

  Οταν μεγαλωσω θελω να γινω ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ!!!!


  Χεσθηκα να να μαθω γραμματα! (οι αριθμοι αρκουν)

 29. Res avatar
  Res 13/04/2009 22:57:37

  @4 Γράφεις:
  "Τέλος, παρά την μεγάλη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ σήμερα ο Καραμανλής διατηρεί και ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ την υπεροχή του σε “καταληλλότητα”. Αυτό δεν το βλέπει κανείς; Ότι θέλουν διαβάζουν στους αριθμούς;"
  Εσύ που βλέπεις και διαβάζεις πίσω από τους αριθμούς πες μου, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ που ρωτήθηκαν, ποιόν ψήφισαν για καταλληλότερο;
  5 μήλα και 3 πορτοκάλια φίλε @4 δεν κάνουν 8 μήλα.
  Δεν έμαθες οτι ανόμοια πράγματα δεν προστίθενται;
  Εκτός και αν δεν κατάλαβες οτι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για πολλούς και διαφόρους λόγους βάζουν όλα τα φρούτα μαζί.

 30. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 13/04/2009 23:20:49

  Ψυχραιμία παιδιά. θα σκίσετε κανένα καλσόν.
  Όταν μετράμε το ΑΕΠ σε δραχμές, μετράμε και τον πληθωρισμό σε δραχμές. Όταν μετράμε το ΑΕΠ σε δολάρια (ή ευρώ), ο δείκτης πληθωρισμού με τον οποίο απο-πληθώρίζουμε το ονομαστικά μεγέθη του ΑΕΠ είναι ο πληθωρισμός σε δολάρια (ή ευρώ) όχι ο πληθωρισμός σε δραχμές...
  Και κάτι ακόμα: 5 μήλα και 5 πορτοκάλια κάνουν μια... φρουτοσαλάτα. Δεν κάνουν 10 μηλοπορτόκσλλα.
  Μάθετε πώς μετράμε τα μεγέθη αυτά κι ύστερα ελάτε (με την κηδεμόνα σας)

  Και τώρα μερικά μαθήματα ακόμα δωρεάν (για να μη μπλέκετε τα σώβρακα με τις γραβάτες)
  Όταν μιλάμε για "ευημερία", μιλάμε για ένα πράγμα κυρίως: Για την διαχρονική εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (από-πληθωρισμένου με τον αντίστοιχο πληθωρισμό). Δεν μιλάμε για μισθούς Πρώτον διότι στην Ελλάδα τα μισθωτά εισοδήματα είναι αρκετά χαμηλά ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος, δεύτερον διότι οι μισθοί έχουν πολύ μεγαλύτερη ανισοκατανομή σε σχέση με το μέσο οικογενειακό εισόδημα και τρίτον, διότι στην Ελλάδα υπάρχει και το ΜΗ μισθολογικό εργατικό κόστος (εργοδοτικές εισφορές) που είναι σχετικά πολύ υψηλό μερίδιο του εργοδοτικού κόστους.
  Συνεπώς ωε μέτρο ευημερία, το ύψος των μισθών είναι πολύ επισφαλής βάση σύγκρισης και διαχρονικά (στην ίδια χώρα) και από χώρα σε χώρα (την ίδια στιγμή)

  Για να καταλάβετε πόσο απατηλά είναι τα στοιχεία που επικαλέστηκαν κάποιοι αρκεί να αναλογιστείτε το εξής:
  Βάσει των στοιχείων του #23, το ελληνικό ΑΕΠ (τελευταία στήλη) αυξήθηκε από 80 δισ, δολάρια περίπου το 1995, σε 245 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου το 2008. Δηλαδή σε δεκατέσσερα χρόνη υπερτριπλασιάστηκε!
  Ο πληθυσμός έμεινε στάσιμος από το 1995 μέχρι σήμερα (άντε να ανέβηκε ένα εκατομμύριο- κυρίως από μετανάστες). Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ονομαστικό εισόδημα τριπλαστιάστηκε στην Ελλάδα μέσα σε 14 χρόνια:
  Υπόψιν μάλιστα ότι ο πληθωρισμός αυτά τα χρόνια ήταν σχετικά χαμηλός (σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα - μονοψήφιος ήδη από το 1995 και μετά το 1997 κάτω από 5%).
  Τι ακριβώς έγινε, λοιπόν; Αν είχαμε τόση μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, στάσιμο πληθισμό και σχετικά χαμηλό πληθωρισμό, αυτό σημαίνει ότι το μέσο εισόδημα στα τελευταία δεκαετία χρόνια πρέπει να υπερδιπλασιάστηκε.
  Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια
  Τότε τι συνέβη.
  Απλώς ένα μέρος της φαινομενικά μεγάλης ανόδου του ΑΕΠ οφείλειται στην υποτίμηση του δολαρίου ως προς το ευρώ (με τον οποίο μετράμε το ΑΕΠ μας μετά το 2001) και στην αναπροσαρμογή του ΑΕΠ (που άρχισε να συμπεριλαμβάνει κομμάτι της γκρίζας οικονομίας, το οποίο πριν παράγονταν αλλά δεν καταγράφονταν).
  Γι' αυτό έχουμε πολύ μεγαλύτερη φαινομενική άνοδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ απ' όσο "νιώθουμε" καθημερινά. Διότι μεγάλο μέρος της είναι "λογιστικό"

  Παρ' όλα αυτά: Για να έχουμε τριπλασιασμό ονομαστικού εισοδήματος την περίοδο 1995-2008 (όπως τα στοιχεία του #23 υποδηλώνουν), πρέπει να υπάρχει μέσος ετήσιος ρυθμός ονομαστικής ανάπτυξης ου ΑΡΠ κατά 8,16%
  Αν αφαιρέσετε ένα μέσον όρο ετήσιου πληθωρισμού την ίδια περίοδο της τάξης του 4,2%, τότε μένει μέσος πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,96% (κάντε τις πράξεις κι αν θέλετε πέστε μου να σας δώσω τους αλγόριθμους)
  Με τέτοιο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης η πραγματική άνοδος του ΑΕΠ (αποπληθωρισμένου) είναι της τάξης του 72%. Αν αφαιρέσετε το 12% άνοδο του πληθυσμού πέφρουμε στο 60%.
  Συνεπώς με τα στοιχεία που έδωσε ο #23 η άνοδος τα τελευταία 14 χρόνια σε πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 60%.

  Εγώ υποστήριξα πιο πάνω ότι η άνοδος από το 1984 είναι 50% τουλάχιστον. Άρα μάλλον την υποτίμησα. Διότι αν τα τελευταία 14 χρόνια είχαμε βελτίωση της ευημερίας κατά 60% τότε αν πάμε άλλα 12 χρόνια πιο πίσω και μετρήσουμε από το 1884 πρέπει η άνοδος να είναι μεγαλύτερη.
  Ακομα κι συνυπολογίσουμε τα χρόνια ύφεσης (ελληνικής μόνο) ή κρίσης εκεί στο τέλης της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90...
  Θυμίζω τώρα για όσους το ξέχασαν ότι στο #7 η "αγανάκτηση" είχε υποστηρίξει ότι από 1984 μέχρι σήμερα έχουμε το ίδιο επίπεδο ευημερίας. Εγώ απάντησα ότι αυτό είναι μπαρούφες. Κι ότι η πραγματική άνοδος της ευημερίας, όπως φαίνεται από την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τουλάχιστον 50%. Όπως φαίνεται είναι πολύ περισσότερο.
  Αλλά αν λάβετε υπόψιν σας ότι τα νούμερα των τελευταίων 14 χρόνων μάλλον είναι υπερτιμημένα (λόγω υποτίμησης του δολαρίου τα τελευταία χρόνια, αναπροσαρμογής του ΑΕΠ κλπ.) τότε μάλλον το 50% που υποστήριξα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
  Εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε στα ίδια επίπεδα ευημερίας με το 1984 - είμαστε τουλάχιστον 50% καλύτερα (ή και ακόμα περισσότερο).
  Συνεπώς δεν μπορεί ο ένας να λέει ότι έχουμε γυρίσει πίσω στο 1984, ο άλλο να υποστηρίζει (με στοιχεία!) ότι έχουμε υπερτριπλασιαστεί μόνο από το 1995, κι όλοι να είστε ευχαριστημένοι.
  Για σοβαρευτείτε μερικοί-μερικοί...

 31. Res avatar
  Res 14/04/2009 00:10:34

  @ 32 "Και κάτι ακόμα: 5 μήλα και 5 πορτοκάλια κάνουν μια… φρουτοσαλάτα. Δεν κάνουν 10 μηλοπορτόκσλλα."
  Και τα ποσοστά του καταλληλότερου; τι έγιναν τώρα; φρουτοσαλάτα;

 32. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 14/04/2009 00:24:06

  @ΘΚ
  Το ΠΑΣΟΚ άφησε χρέη όπως λες την πρώτη οχταετία αλλά έδωσε προοπτική στο μισό πληθυσμό που ήταν πίσω από τον ήλιο. Ακόμη έκανε πολλά έργα,ΕΣΥ κ.λ.π. ΤΗΝ τελευταία πενταετία το χρέος αυξήθηκε από 164 δις σε 250. Το ΕΣΥ που ήθελε ενίσχυση κατάντησε ημιθανές, τα ολοήμερα σχολεία καταργήθηκαν τα περισσότερα, η ενισχυτική διδασκαλία καταργήθηκε σχεδόν και όπου υπάρχει οι καθηγητές είναι απλήρωτοι 8-10 μήνες όλες οι υπηρεσίες δεν έχουν προσωπικό κ.λ.π. Αντ' αυτών η ΝΔ αύξησε τους δημόσιους υπαλλήλους από 650000 σε 750000 άυξησε τις επιτροπές και τους οργανισμους κατά 95 για να βολέψει 5000 επί πλέον στελέχη απ'όσα βόλευε το ΠΑΣΟΚ ,που πάλι πολλά ήταν, και όλα είναι πολύ χειρότερα από πριν . Υγεία δεν έχουμε, ασφάλεια δεν έχουμε, παιδεία δεν έχουμε, δικαιοσύνη δεν έχουμε,μας σκότωσε και την ελπίδα. Επειδή ήξερε τα χάλια της επί μια 5ετια μας λέει συνεχώς πόσο χειρότερο είναι το ΠΑΣΟΚ ώστε να ψηφίσουμε μικρά κόμματα να για μην κινδυνεύσεινα χάσει την εξουσία-φαγοπότι. ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΤΑ ΚΛΕΨΑΝΕ. ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.

 33. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 00:44:53

  Συγγνώμη ποια λεφτά των ταμείων "μας κλέψανε";
  Αν εννοείται "το σκάνδαλο με τα ομόλογα", θα αγνοείται βεβαίως, ότι τα χρήματα που δόθηκαν για τα ομόλογα επιστράφηκαν όλα - μέχρι τελευταίου ευρώ - και μάλιστα εντόκως. Ακούτε; ΕΝΤΟΚΩΣ!

  Σε αντίθεση με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που έγινε επί Σημίτη και που δεν επιστράφηκε ούτε ένα ευρώ. Ούτε στο ταμεία, ούτε σε ιδιώτες...

  Θέλετε να μιλήσουμε για τα ταμεία. Που είχαν υποχρεωθεί τη δεκαετία να διατηρούν άτοκες καταθέσεις στις τράπεζες, όταν ο πληθωρισμός έτρεψε με 18-20% ετησίως;

  Και τολμάτε να μιλάτε για τα ασφαλιστικά ταμεία;

  'Ετσι πουλάκια μου. Πέστε κι άλλα τέτοια να συσπειρώσετε του χαζοβιόληδες τους νεοδημοκράτες. Πέστε κι άλλα τέτοια να θυμηθούμε το απεχθές πρόσωπο του πρασινοφρουρισμού, που κόντευαν να το ξεχάσουν.
  Πέστε κι άλλα...

 34. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 00:48:09

  Τη δεκαετία του 80 τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν υποχρεωθεί να έχουν άτοκες καταθέσεις στις τράπεζες, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 25%, Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι στη δεκαετία του 80 τα αποθεματικά των ταμείων έχαναν 25% σε πραγματική αξία κάθε χρόνο. Καλά εκείνη την αναλογιστική έκθεση Γιαννίτση (υπουργού του Σημίτη), έκανε κανείς τον κόπο να τη διαβάσει;

 35. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 00:54:31

  Ποιό ΕΣΥ;
  Το 2004 οταν παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ βρέθηκε με 5 δισεκατομμύρια χρέη. Σήμερα έχει εξήμιση. Σύμφωνοι, η Νέα Δημοκρατία δεν τα ξεχρέωσε. Αλλά όχι ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε "δημόσια υγεία". Ή "δημόσια Παιδεία".
  Τώρα διαλύθηκαν τα σχολεία;
  Γιατί υπήρχαν δημόσια σχολεία το 2004.
  Δεν υπήρχε παραπαιδεία τότε;
  Έχετε παλαβώσει;

  Έχετε καταλάβει ότι λίγο ακόμα και το πιο δημοφιλές σύνθημα εναντίον σας θα είναι

  -- ο λαός παθαίνει σοκ, σαν θυμάται το ΠΑΣΟΚ!

  Τουλάχιστον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει το αδύνατο σημείο της και δεν προκαλεί - κρατά χαμηλούς τόνους.
  Ο καλύτερος τρόπος για να επανασυσπειρώσετε τους αντιπάλους σας είναι να λέτε αυτά που λέτε.

  Συνεχείστε. Καλά πάτε...

 36. Factorx avatar
  Factorx 14/04/2009 01:17:16

  @Θ.Κ. Μην μας δουλεύεις βραδιάτικα. Ακου "τα λεφτά των ταμείων επιστράφηκαν" !!!! Σαν να μας λες δηλαδή οτι έρχεται ο γωνιακός Έλληνας κακοποιός (αισθάνομαι πολιτικά ορθός απόψε- δεν λέω οικονομικός μετανάστης) βιάζει μια Ελληνίδα παρθένα (αν έχει απομείνει καμία) και μετά της κάνει παρθενοραφή. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Κάπως έτσι έγινε και με τη ΝΔουλα τα ομόλογα και τα ταμεία;. Κι ας πούμε οτι έγινε. Μέχρι να τους βρει ο Ζορμπάς δεν βγάλανε απο τους τόκους; Δεν τα παίξανε στο Χρημτιστήριο. Ο κ. Καπράνος σου λέει τίποτα;

 37. Factorx avatar
  Factorx 14/04/2009 01:20:38

  @ΘΚ (πάλι. Ουδεμία αντίρρηση γι αυτα που γράφεις περι ΠΑΣΟΚ. Εχω μια ερωτησούλα όμως: Πψως εξηγείς το γεγονός οτι ενώ ο λαός μισούσε το ΠΑΣΟΚ έφτασε σήμερα να θέλει την επιστροφή του; Μήπως επειδή , σου λέει, απο τον ανίκανο είναι προτιμότερος ο πονηρός (κι ας με κλέψει;) - για να το πω κομψά

 38. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/04/2009 01:28:15

  Αντε παλι με το Χρηματιστηριο.
  Εσυ επαιξες φιλε μου;
  Αν επαιξες και κερδισες,εισαι ωραιος,και μη μιλας καθολου,μονο κανε το Σταυρο σου που ο Θεος σε φυλαξε,αν ομως εχασες,τοτε εισαι κοροιδο,που πηγες και εβαλες τα ωραια σου λεφτακια στη γκανιοτα.
  Γιατι αν δεν το ξερεις,γκανιοτα ειναι αυτο το μαγαζι.
  Θα μπορουσες να τα παιξεις μονα ζυγα η ζαρια,το ιδιο ειναι.
  Γιατι λοιπον,κατηγορεις τον Κινεζο,η το Γιαννο;

 39. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/04/2009 01:55:35

  Γιατι μιλατε για πραγματα,απαξιωτικα,οταν καθημερινα γλειφετε εκει που φτυνετε;
  Και μιλαω για την "παραπαιδεια",οπως τη λετε.
  Σαν εκεινο τον υπουργο του πασοκ,που φωναζε εναντιον της και αποκαλυφθηκε οτι ηταν κι αυτος χρηστης της για το παιδι του.
  Δεν ξερετε,οτι αν η ζητηση,ειναι μεγαλυτερη απο την προσφορα,εμφανιζεται μια υπηρεσια για να λειανει την κατασταση;
  Σας μαρανε η ανισοτητα στην εκπαιδευση;
  Γιατι,και ποτε δεν υπηρχε αυτη;Και γιατι να μην υπαρχει,οταν υπαρχει σε ολα τα αλλα;
  Να κουκουλωσουμε την ανισοτητα;
  Και δεν πρεπει να πηγαινουν παραπανω,αυτοι που τα καταφερνουν;
  Αμα θελατε ισοτητα,ας αφηνατε τα προτυπα Σχολεια,που τα καταργησατε,και που σ αυτα,μαθαιναν γραμματα,τα παιδια του κοσμου,χωρις να πληρωνουν μια.
  Βεβαια,μονο τα καλυτερα,αλλα αυτο παντα ετσι ειναι.
  Μονο που τωρα,πρεπει να πληρωσουν για να μαθουν το κατι τις παραπανω,που δεν ειναι και αυτο που μαθαινανε τοτε,ενω τοτε δεν πληρωναν τιποτα.
  Και ζητατε να μπαινουν ολα τα καμαρια σας στα 3βαθμια Σχολεια,ενω η πλειοψηφία δεν αξιζει να παει.
  Καθως καταλαβαινετε,σκατα τα καναμε.

 40. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 08:29:10

  Τα ταμεία τα παρομοιάζετε με παρθένα που υπέστη παρθενοραφή. Είστε στον κοσμάρα σας. Διαβάστε την αναλογιστική έκθεση του Γιαννίτση (πουργού του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνω). Τα έβγαζε χρεοκοπημένα ήδη από το 2000. Το σκάνδαλο με τα ομόλογα ήταν το μόνο που ΔΕΝ στοίχιση στα ταμεία, γιατί τα χρήματα επέστρεψαν ΕΝΤΟΚΩΣ. Ενώ με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, χάθηκαν 1000 φορές περισσότερα (ΧΙΛΙΕΣ φορές) και δεν επέστρεψε ούτε δραχμή. Το σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ τα πλήρωσε ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Και τα πλήρωσε πανάκριβα. Το σκάνδαλο των ομολόγων δεν το πλήρωσε κανείς γιατί αποκαταστάθηκε πλήρως.
  Είναι πολύ κακό να γίνονται σκάνδαλο. Αλλά όχι να ζητούν και τα ρέστα αυτοί που δεν άφησαν τίποτε όρθιο, Και μάλιστα από εκείνους που ότι έσπασαν το αποκατέστησαν.
  Άκου παρθενοραφή στα ταμεία που για πρώτη φορά ΔΕΝ έχασαν μια!

 41. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/04/2009 09:42:09

  @34 Πυροπαθής
  Τα "ολοήμερα σχολεία", οι "βοήθειες στο σπίτι" το ΕΠΕΑΕΚ -που επίσης τελειώνει οσονούπω-, και τα άλλα παρόμοια φρου-φρου (για την Ελλάδα φυσικά θεωρούνται φρου-φρου, όχι για κάποια σύγχρονη χώρα) ας μην ξεχνάμε ότι δημιουργήθηκαν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περιορισμένης διάρκειας. Και αυτή είναι η διαφορά του Yunanistan από τις σοβαρές χώρες: σε αυτές οι νέοι θεσμοί δημιουργήθηκαν για να υποστηριχθούν μετά σε βάθος χρόνου από εθνικούς πόρους και να μονιμοποιηθούν ως δημόσιες δαπάνες (με την ανάλογη συνετή διαχείριση και αναπτυξιακή προοπτική της εθνικής οικονομίας βεβαίως), ενώ στο Yunanistan αυτοί οι θεσμοί δεν αποτέλεσαν παρά μόνο προσωρινά καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

 42. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑΤΣΗΣ avatar
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑΤΣΗΣ 14/04/2009 13:25:56

  Στα πραγματικά γεγονότα οφείλουμε να είμαστε ακριβείς.Η διαφορά το 2004 δεν ήταν ποτέ 12 μονάδες όπως και η καταγεγραμμένη διαφορά στις εκλογές του 2004 ήταν 5,4 % οι δε συνθήκες και τότε και τώρα ήταν κανονικότατες.
  Την ευημερία και την ανάπτυξη την έφεραν συγκεκριμένες πολιτικές ,μεθοδική εργασία ,συγκεκριμένοι και στοχευμένοι στόχοι και όχι φανφάρες και ανίκανες κακίες από τα παπαγαλάκια του καταληλότερου.
  Τώρα ορισμένοι, δήθεν κόπτονται για την χαμένητιμή της δεξιάς. Μα πότε η δεξιά απόκτησε τιμή για να την χάσει?.

 43. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 16:05:00

  Τι θα πεί "ποτε απέκτησε η Δεξιά τιμή για να τη χάσει"

 44. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 16:19:14

  Τι θέλει να πεί ο ποιητής;
  Ότι μια μεγάλη παράταξη του Ελληνικού λαού δεν έχει τιμή, δηλαδή δεν έχει ηθική υπόσταση;
  Αυτός δεν είναι διάλογος ανθρώπων. Αυτά είναι ουρλιαχτά λυσσσμένων σκυλιών.
  Και η Δεξιά έχει τιμή και ηθική υπόσταση, και η Αριστερά έχει τίμή και ηθική υπόσταση, και δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη (αυτό το λέγαμε κάποτε "διαλεκτική", τον καιρό που οι αριστεροί μαθαίναν γράμματα και ο πρασινοφρουρισμός δεν είχε εφευρεθεί ακόμα).

  Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι μυστικές δημοσκοπήσεις τις περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2003 έδιναν στο ΠΑΣΟΚ 10-12 μονάδες υστέρηση. Αυτό ήταν το γεγονός που έπεισε το Σημίτη ότι το παιγνίδι είχε χαθεί κα αποφάσισε "ξαφνικά" να δώσει το δαχτυλίδι στο Γιώργο, αρχές Ιανουαρίου του 2004. Αυτές οι μυστικές σφιγμομετρήσεις έγιναν γνωστές μετά τις εκλογές - και μερικές αρκετά χρόνια αργότερα.

  Άλλωστε, αν με την εκλογή του Γιώργου σε Πανελλαδικό δημοψήφισμα η ψαλίδα έκλεισε κι έφτασε στις εκλογές του Μαρτίου τις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, πόσο άραγε ήταν πριν κλείσει; Ασφαλώς μεγαλύτερη. Στην περίπτωσή μας πολύ μεγαλύτερη. Πάνω απο διπλάσια. Αλλιώς δαχτυλίδι δεν θα δινόταν στο Γιώργο.

  Τέλος όσον αφορά τους "συγκεκριμένους και στοχευμένους στόχους" του Σημίτη, τους είδαμε: όταν έθαψε κάθε πρσσπάθεια αλλαγής του ασφαλιστικού απο το Γιαννίτση (κι έφαγε και το Γιαννίτση). Όταν απέρριψε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης του αίσχους του ΕΣΥ από τον Αλέκο Παπαδόπουλο (κι έφαγε και τον Αλέκο Παπαρόπουλο΄),
  όταν άφησε στο χρηματιστήριο να οργιάζουν άπαντες και στην άνοδο και στη πτώση,
  οταν αρνιόταν την υποτίμηση της δραχμής (μέχρι που του την επέβαλαν οι αγορές και τότε την έκανε ...μισή),
  όταν κλείδωσε τη δραχμή σε πολύ υψηλή ισοτιμία με το ευρώ (κι έκτοτε χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα κάθε χρόνο και δεν διορθώνεται η ζημιά αυτή),
  όταν προώθησε το Σχέδιο Ανάν που καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και έδινε συγκυριαρχία στην Άγκυρα, μέχρι που το απέρριψαν με ένα εκκωφαντικό 76% οι Ελληνοκύπριοι)΄,
  όταν, όταν...

  Αφήστε παιδιά, μη τα θυμίζετε,
  Για το δικό σας καλό
  Και κυρίως ΜΗ προκαλείτε!

 45. Factorx avatar
  Factorx 14/04/2009 17:31:11

  @Θ.Κ. Παρακαλώ στείλε μου e-mail να σου στείλω τους τραπεζικους λογαριασμούς για το ΤΣΠΕΑΘ όπου θα δεις πως εξαφανιστηκε απο το ταμείο προμηθεια 16.000.000 ευρω και πηγε σε φίλους της κυβέρνησης. Αυτό δεν ειναι απάτη; Παίρνω τα λεφτά σου και τα παίζω και κερδίζω μόνο εγώ; Πλάκα μας κάνεις;

 46. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/04/2009 23:38:20

  Δεν υποστήριξα ποτέ ότι δεν έγιναν παράνομες πράξεις με τα ομόλογα. Εκείνο που είπα είναι ότι τελικά τα χρήματα επέστρεψαν στο ακέραιο και μάλιστα ΕΝΤΟΚΩΣ.
  Κι αυτό το δέχθηκε και το Ταμείο των δημοσιόγράφων. Τα χρήματα που φαγώθηκαν ποιός τα έβαλε στη θέση τους δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν κατέγραψαν να λείπει ούτε ένα ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο, ούτε να λείπουν κάν οι τόκοι (
  (Υπήρξε μόνο μια διαφωνία για το ύψος των τόκων, αν δηλαδή θα έπρεπε να καταβληθούν τόκοι και για το διάστημα των μερικών εβδομάδων που το ομόλογο είχε "παγώσει" και μέχρι να επιστραφούν πλήρως τα χρήματα. Η διαφορά όμως - στον υπολογισμό των τόκων - ήταν μικρή και δεν μίλησε κανείς τελικά)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.