Αντίδοτο στην επιδημία των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών ψάχνουν Σαμαράς-Βενιζέλος
23/07/2014 16:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίδοτο στην επιδημία των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών ψάχνουν Σαμαράς-Βενιζέλος

Οι δυο αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σβήσει η φωτιά που άναψε και καίει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Χαριλάου Τρικούπη.

Αντίδοτο στην επιδημία των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών θα επιχειρήσουν να βρουν αύριο Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη σκιά της έντονης ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης που κυριαρχεί για το ζήτημα της αξιολόγησης και των απολύσεων στο Δημόσιο, οι δυο αρχηγοί θα προσπαθήσουν να βρουν σημείο επαφής ώστε να σβήσει και η φωτιά που άναψε και καίει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης οι δυο αρχηγοί θα οριστικοποιήσουν και τις διατάξεις που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο θα «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες με τις προαπαιτούμενες δράσεις του Ιουλίου και θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ευρωζώνη. Βασική διάταξη είναι η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Ακόμη θα συζητήσουν και το θέμα του νέου εκπροσώπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, καθώς έως το τέλος του μήνα πρέπει να κλείσει η υπόθεση.

«Πυρά» ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Να μη μας κουνάει το δάχτυλο...»

Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του επέκρινε, έμμεσα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το καλοκαίρι του 2011, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ επέκρινε και ορισμένους χειρισμούς του κ. Σαμαρά.

Σε ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ, η Χαρ. Τρικούπη χαρακτηρίζει «όψιμο διαπραγματευτή» τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο ζήτησε «να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ», και του ζητεί, εμμέσως, να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τον τρόπο που επιχειρεί την αξιολόγηση. Του επισημαίνει, εξάλλου, ότι «ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Επίσης, καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει και να μάθει ότι η τρόικα, το 2011, είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα και ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να μπει σε μια τέτοια λογική, χωρίς νέο συνολικό πρόγραμμα, το οποίο επιτεύχθηκε με τη νέα δανειακή σύμβαση, που περιελάμβανε και το PSI.

Και επιτίθεται στη ΝΔ αναφέροντας ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση «πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η υπό τον κ. Σαμαρά κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 και, όπως σημειώνει, μάλιστα βουλευτές της ΝΔ, πρόσφατα, ζήτησαν την επαναφορά του, χαρακτηρίζοντάς τον «δίκαιο φόρο».

Επικρίνει, επίσης, και τον κ. Σαμαρά, αναφέροντας ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα μπροστά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012, όταν επιβεβαίωσε όσα συμφωνήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου του 2011, αλλά αμφισβητήθηκαν λόγω της επιμονής της ΝΔ στις εκλογές νομίζοντας ότι θα πάρει αυτοδυναμία.

Ολόκληρο το κείμενο που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο, έχει ως εξής:

«Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι και προσπαθώντας πεισματικά να υποστηρίξει το παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15% αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις, είπε μεταξύ άλλων, «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας (...). Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να προσπαθήσει να θυμηθεί ή αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει να μάθει, πως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε από τη χώρα και τον υπουργό Οικονομικών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να μπει στη λογική πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι πήραμε το νέο δάνειο των 177 δισ. ευρώ και μείωση χρέους 180 δισ. σε όρους καθαρής παρούσης αξίας. Το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μέτρο με τέτοιο αντάλλαγμα που καταφέραμε να πετύχουμε, μετά από μεγάλη μάχη. Αλλά βέβαια εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα.

Αξίζει να θυμηθούμε όμως ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012, ενώ μάλιστα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ προσφάτως, όταν αποφασίστηκε ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ζητούσαν την επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ, χαρακτηρίζοντας το ως δίκαιο φόρο!

Να θυμηθούμε επίσης πως το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012 όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), άλλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 23/07/2014 16:56:21

  To πασοκ δεν έχει τίποτα να χάσει και θα το παίζει και φιλολαϊκό και θα στηρίξει και τον Σύριζα , αν ο Αλέξης του απονείμει ΜΟΝΟ πολιτικές ευθύνες στην εξεταστική που θα κάνει . Εδώ τι θα γίνει που θα τους φορτώσουν και τις πασοκικές ευθύνες όπως έγινε και με τον Καραμανλή .

  • sxolioblog avatar
   sxolioblog @ κοινός νούς 24/07/2014 00:41:10

   θα γίνει, θα γίνει. Η εναπομένουσα ΝΔ θα διευρυνθεί στο εναπομένων λοβερδο-χρυσοχοιδικο-αντι-βενιζελικο ΠΑΣΟΚ. Και ο ψηφοφόρος ΝΔ στην β Αθηνών... θα σηκωθεί να πάει να ψηφίσει. Μιλάμε για εγκεφαλους σχεδιασμου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.