Αντάρτες...γάλακτος
21/03/2014 10:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντάρτες...γάλακτος

Γνώριζαν τι συζητιέται, τι απαιτεί η τρόικα, τι πρέπει να αλλάξει. Κανείς δεν τους αιφνιδίασε κι ας τα αφήσουν αυτά τώρα οι αντάρτες. Και από τα δύο κόμματα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο με τα πολλά άρθρα που θα περιέχει όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με την τρόικα, έρχεται στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση. Μια εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία η οποία μπορεί να κρίνει ακόμη και τη συνοχή της κυβέρνησης καθώς οι πρώτες φωνές αντίδρασης έχουν ήδη ακουστεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πνιγεί σε μια… κουταλιά γάλα καθώς αρκετοί βουλευτές έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν το σχετικό άρθρο που αλλάζει τους όρους σχετικά με το γάλα ημέρας. Ο Μιχάλης Κασσής και ο Θ. Μωραϊτης από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Βλάχος και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία θεωρούνται οι «σίγουροι» που δεν θα ψηφίσουν αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα στη Βουλή. Και μπορεί ειδικοί να μην είμαστε για το γάλα, μπορεί κάποιοι να έχουν δίκιο ότι εξυπηρετούνται μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα ή να φέρνουν γάλα από τα Βαλκάνια και να το ονομάζουν «φρέσκο», ωστόσο, αν μετά από τέσσερα χρόνια απίστευτων θυσιών με νομοσχέδια που πέρασαν και διέλυσαν την ελληνική κοινωνία, πέσει η κυβέρνηση για το γάλα τότε θα πρόκειται περί αυτοχειρίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει πολύ χειρότερα νομοθετήματα τα οποία πήγαν στη Βουλή με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο. Πέρασαν φόροι, χαράτσια, απολύσεις, διαθεσιμότητες, ανατροπές στα εργασιακά που δεν έγιναν ποτέ άλλοτε σε μια χώρα. Και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση για το γάλα; Αυτό ίσως είναι αδιανόητο, όμως, μπορεί να συμβεί και ήδη τα κόμματα έχουν πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που υπάρχουν στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι θεωρητικά 153 βουλευτές και μπορεί να γίνουν 155 με την προσθήκη των κ. Λοβέρδου και Αηδόνη ίσως και ακόμη περισσότερων. Αν δεν ψηφίσουν το άρθρο για το γάλα οι 4 μέχρι τώρα διαφωνούντες πάμε στους 151, άρα και πάλι θα περάσει ολόκληρο το νομοσχέδιο, εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η πλειοψηφία μπορεί να πέσει στους 148 βουλευτές καθώς δεν θα παρευρίσκονται οι 6 προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής.

Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από το γάλα κρύβεται κάτι πολύ βαθύτερο το οποίο έχει να κάνει με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ για την οποία έχουμε γράψει πολλές φορές. Η κυβερνητική συνοχή κρίνεται από το αν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κάτι για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν. Τι θα κάνει άραγε ο Παπανδρέου και οι βουλευτές που επηρεάζει στο θέμα των τραπεζών; Τι θα κάνουν άλλοι βουλευτές που βρίσκονται στα «κάγκελα»; Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η χθεσινή σύγκρουση του Γ. Μιχελάκη με τον Λ. Γρηγοράκο για την τροπολογία για τους μετανάστες. Πολλοί μάλιστα είδαν «δάκτυλο» Βενιζέλου σαν ένα είδος προειδοποίησης στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, το πρωτάκουστο να αποσύρει ο υφιστάμενος Γρηγοράκος μια διάταξη που ήθελε ο προϊστάμενός του Μιχελάκης αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις της παρέας του Κουκουλόπουλου για μια ρύθμιση που κατά βάθος ήταν σωστή, κρύβουν κάτι. Ούτε τυχαία είναι η επίθεση που εξαπέλυσε το «πουλέν» του Βενιζέλου, ο Δ. Καρύδης κατά του Τάκη Μπαλτάκου τον οποίο χαρακτήρισε ακροδεξιό.

Αν λοιπόν για το γάλα ή για τους μετανάστες που καταγγέλλουν ψευδώς κακομεταχείριση γίνεται ο χαμός και το ΠΑΣΟΚ βγαίνει στο αντάρτικο τότε κάποιο λάκο έχει η φάβα. Θέλει να κάνει ηρωϊκή έξοδο από την κυβέρνηση; Θέλει να εκβιάσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Σαμαρά; Επιδιώκει να εμφανιστεί ως φιλολαϊκό κόμμα και να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ μπας και αρπάξει καμιά ψήφο στις ευρωεκλογές η Ελιά; Ότι κι αν είναι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ να την… κάνει με ελαφρά πηδηματάκια πιστεύοντας ότι θα διασωθεί και αδιαφορώντας για το αν θα προκύψει πολιτική και οικονομική κρίση. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που το καράβι έχει αλλάξει πορεία.

Αν πράγματι το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαλύσει την κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Ας το πει, όμως, κι ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να κρύβεται ούτε πίσω από τον Γρηγοράκο, ούτε πίσω από τον Καρύδη. Δεν μπορεί να είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά. Άλλωστε, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, η συμφωνία με την τρόικα έγινε με πολύ έντονη παρουσία βουλευτών και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Γνώριζαν τι συζητιέται, τι απαιτεί η τρόικα, τι πρέπει να αλλάξει. Κανείς δεν τους αιφνιδίασε κι ας τα αφήσουν αυτά τώρα οι αντάρτες. Και από τα δύο κόμματα.

Θα είναι πολύ πιο έντιμο να βγουν τώρα όλοι όσοι διαφωνούν και να το πουν, να «αγαπήσουν» την ευθύνη τους και να πάμε παρακάτω. Με όσους μείνουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean times avatar
  Aegean times 21/03/2014 11:14:07

  Το πασοκ ξέρει πολύ καλά ότι θα καταποντιστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, αυτό είναι δεδομένο, επιχειρεί την ύστατη στιγμή να διαφοροποιηθεί από την ΝΔ και να παρουσιαστεί ως ο μεγάλος επαναστάτης, ο άγρυπνος φρουρός των λαϊκών συμφερόντων μπας και ξαναπαρασύρει τίποτα ξεχασμένους ψηφοφόρους. Στο τέλος θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιατί πολύ απλά κανένας δεν τολμά να ρίξει την κυβέρνηση, όλοι ξέρουν ότι μετά θα έρθουν οι μέλισσες με πολύ άγριες διαθέσεις.

 2. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 21/03/2014 11:55:15

  Δυστυχώς αντί για κλαυθμούς και οδυρμούς δεν βλέπουμε καμία σοβαρή προσέγγιση από τους επαναστάτες του γάλακτος. Και οι παραγωγοί καλά θα κάνουν να μη δίνουν βάση σε κομματάνθρωπους που αναλαμβάνουν εργολαβικά την «υπεράσπισή» τους, αλλά να πάρουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους, με οδηγούς τους νέους κτηνοτρόφους που και ιδέες έχουν και όρεξη και μπορούν να γυρίσουν την κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία. Το γάλα χαμηλής παστερίωσης, ανάλογα και με τις συνθήκες συσκευασίας και την ποιότητα της αλυσίδας ψύξης (εδώ είναι το πραγματικά μεγάλο θέμα) επιστημονικά κρατάει 8-14 ημέρες, άντε πες 8-10 μέρες για την ελληνική πραγματικότητα. Η διάρκεια ζωής των 5 ημερών ήταν αυθαίρετα καθορισμένη, νομοθετικά επιβεβλημένη στα πλαίσια του προστατευτισμού προς την ελληνική κτηνοτροφία. Το γάλα δηλαδή δεν χαλούσε στις 5 ημέρες, εκτός κι αν η συντήρηση ήταν πλημμελής οπότε μπορεί να χαλούσε και στις 3 μέρες. Θίγεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος ; Σαφώς και ναι. Λύση όμως είναι η διατήρηση του προστατευτισμού σε ένα περιβάλλον που είναι θέμα χρόνου η κατάργηση όλων των περιορισμών και μάλιστα των μη επιστημονικά υποστηριζόμενων, ή η εύρεση τρόπων να στηριχτεί ο έλληνας παραγωγός με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του; Δηλαδή της ποιότητας και της γεωγραφικής εγγύτητας στην ελληνική αγορά; Η προώθηση του γάλακτος ολίγων ημερών είναι ένας τρόπος, η κίνηση συνεταιρισμών όπως στη Λάρισα, που προσφέρει γάλα πολύ φτηνότερο και πιο «φρέσκο» από τα τυποποιημένα των εταιριών, δείχνει το δρόμο. Τέλος ο χαρακτηρισμός "φρέσκο" στο γάλα είναι ούτως ή άλλως παραπλανητικός, το μόνο φρέσκο γάλα είναι το νωπό, δηλ. το θερμικά ανεπεξέργαστο γάλα ημέρας από την αγελάδα, που ούτως ή άλλως συνήθως είναι επικίνδυνο να καταναλωθεί. Επιστημονικά το γάλα "χαμηλής παστερίωσης" μπορεί να πιστοποιηθεί με τις δοκιμασίες φωσφατάσης και υπεροξειδάσης. Το "φρέσκο" δεν υπάρχει σαν πραγματική κατηγορία και δεν μπορεί καμία επιστημονική δοκιμασία να το πιστοποιήσει. Είναι χαρακτηρισμός κατά απονομή, κάποτε η ονομασία "φρέσκο" δινόταν στο γάλα με διάρκεια 4 ημερών, μετά 5 ημερών, με ένα νόμο θα μπορούσε να δοθεί και στο γάλα 8 ημερών ή στο 1 ημέρας κλπ. Από κει και πέρα, οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν την δυνατότητα να παστεριώνουν το γάλα στα κατώτερα επιτρεπόμενα όρια και να του βάζουν μικρότερη διάρκεια πλασάροντας το σαν γάλα «υψηλότερης ποιότητας» 3-4-5 ημερών, ή σε λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες ή χρόνο (στα πλαίσια πάντα της χαμηλής παστερίωσης) και να του βάζουν διάρκεια 10 ημερών. Όποιος έχει τη δυνατότητα να το πληρώσει, σίγουρα θα πάρει αυτό το γάλα, όποιος δεν την έχει, καλά θα κάνει και θα αγοράσει το φτηνότερο εισαγόμενο.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 21/03/2014 12:11:05

  Το θέμα με τους Πασόκους είναι άλλο και με τους Νεοδημοκράτες είναι άλλο. Ο Γ. Βλάχος εφέρετο και παλαιότερα να έχει τάσεις "αντάρτη", αλλά ο Χαρακόπουλος νομίζω πως όχι. Το θέμα λοιπόν με τους Νεοδημοκράτες είναι αρκετά πιο σύνθετο και περίπλοκο. Και αποτελεί ένα θέμα παρόμοιας υφής με την μνημονιακή στροφή Σαμαρά τον Νοέμβριο 2011 - Φεβρουάριο 2012. Η ουσία και τότε και τώρα, είναι να πείσει τους "αντάρτες" ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι για το καλό της χώρας. Όπως και τότε υπήρχαν πολλές δυσκολίες να πεισθούν, έτσι και τώρα υπάρχουν δυσκολίες να πειστούν. Οι δυσκολίες αυτές δεν είναι υποκειμενικές, είναι αντικειμενικές. Τι εννοώ με το "αντικειμενικές": Ας μας πει κάποιος γιατί είναι "καλύτερα" και όχι "χειρότερα" για την οικονομία μας να αλλάξει η διάρκεια ζωής του γάλακτος. Ο Χαρακόπουλος (και πολλοί άλλοι μαζί με αυτόν) έχουν κάποια επιχειρήματα. Ποια είναι η απάντηση της άλλης πλευράς; Δεν έχω δει κάποια απάντηση επί της ουσίας, ούτε νομίζω ότι η περίφημη "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ εξηγεί γιατί είναι καλύτερα εάν αλλάξει η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Το μόνο που θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς, είναι ότι θα γίνει λίγο φθηνότερο το φρέσκο γάλα. Η απάντηση εδώ είναι, ότι θα γίνει φθηνότερο διότι θα καταστούν δυνατές φθηνές εισαγωγές από βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες θα σβήσουν τον Έλληνα μικροκτηνοτρόφο, που δεν έχει τις οικονομίες κλίμακος της μεγάλης βιομηχανικού τύπου μονάδας. Το γάλα είναι ακριβότερο εδώ διότι παράγεται σε μικρότερες μονάδες. Και πάλι οριακά επιβιώνει ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Λένε λοιπόν οι αντίπαλοι αυτής της ρύθμισης: Τι είναι καλύτερο; Να έχουμε 20 λεπτά φθηνότερο γάλα ή να αφήσουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο να επιβιώσει, και ας έχουμε και 20 λεπτά ακριβότερο γάλα; Ασφαλώς και μπορεί κανείς να επιλέξει και ως σωστή την απάντηση ότι "είναι καλύτερο να έχουμε 20 λεπτά φθηνότερο γάλα". Ας μην απορούμε όμως μετά για ποιο λόγο "δεν παράγουμε τίποτα" και για ποιο λόγο "ερημώνει η ύπαιθρος" και για ποιο λόγο ο κόσμος, ενώ είχε μια τάση να γυρίσει στα χωριά του, τώρα ούτε στα χωριά του δεν θα έχει τίποτα να κάνει. Είναι εύκολο να λέμε από την αστικού τύπου εργασία μας ή καρέκλα μας ότι "ναι, να γίνει 20 λεπτά φθηνότερο το γάλα", όμως ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας θα κινδυνεύσει με καταστροφή. Αυτό λοιπόν που δεν αντιλαμβάνεται ο κάθε Χαρακόπουλος (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) είναι το γιατί "πρέπει να αλλάξει" αυτό που αλλάζει. Ειδικά ο Χαρακόπουλος ποτέ δεν έκρυψε τις αντιρρήσεις του και την πρόθεσή του να αντιδράσει για την προωθούμενη ρύθμιση στο γάλα. Δεν πείθεται από αυτά που λέει η κυβέρνηση και η αλήθεια είναι ότι ούτε και εγώ πείθομαι. Προφανώς στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση έδωσε και πήρε. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι "πήρε" την διανομή ενός μέρους του πλεονάσματος υπό μορφή κοινωνικού επιδόματος και "έδωσε" το γάλα και κάποια άλλα. Δηλαδή για την κυβέρνηση φάνηκε σημαντικότερο να μοιράσει αυτό το κοινωνικό επίδομα, σε ανθρώπους μάλιστα που δεν επλήγησαν ιδιαίτερα από τις περικοπές (η μεσαία τάξη χτυπήθηκε και ακόμη χτυπιέται πολύ περισσότερο από την χαμηλή τάξη), από το να προστατεύσει έναν ολόκληρο κλάδο της παραγωγικής μας οικονομίας. Αυτό είναι μια προτεραιότητα αξιολογικού χαρακτήρα. Τώρα το ερώτημα είναι: Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση για αυτό; Πρέπει να μην πάρουμε τις δόσεις για αυτό; Πρέπει να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την κρίση για αυτό; Η απάντηση εδώ είναι ότι η νοοτροπία που έφτιαξε τα υλικά της κρίσης ήταν η νοοτροπία του να μοιράζουμε τα λεφτά των άλλων στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έτσι έγιναν τα ελλείμματα και έτσι θα ξαναγίνουν. Δεν ξέρω πώς θα αλλάξει αυτό, υποστήκαμε τα πάνδεινα και τελικά το πολιτικό σύστημα αισθάνεται ότι και πάλι πρέπει να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόταν και πριν. Δεν μπορώ λοιπόν να δεχθώ ότι "δώσαμε" το γάλα και "πήραμε" την διανομή του περίφημου "κοινωνικού μερίσματος". Είναι μια νοοτροπία από την οποία έπρεπε ήδη να είχαμε ξεφύγει.

  • Οπούντιος Λοκρός avatar
   Οπούντιος Λοκρός @ Διογένης 21/03/2014 15:47:43

   Αγαπητέ Διογένη άψογη ανάλυση και σωστή τοποθέτηση. Σημείωσε απλά ότι στην σχετική ψηφοφορία οι "πατέρες" θα μάχονται περί όνου σκιάς. Ή οι αντάρτες θα βγάλουν τα δίκοχα ή θα απουσιάσουν πολλοί από την αντιπολίτευση. Θα ξαναπαιχτεί το έργο όπως στην ψηφοφορία για την αλλαγή των συμβάσεων για τις Ε.Ο.

 4. knight avatar
  knight 21/03/2014 13:00:23

  Ζήτω η Friesland, η Nounou, η Krarf. Arbeit macht frei!

 5. Hunter avatar
  Hunter 21/03/2014 17:37:53

  Μπορούμε να κάνουμε εδώ μέσα επιστημονικές αναλύσεις περί της φρεσκότητας του γάλακτος όσες θέλουμε... Των "ανταρτών" δεν τους καίγεται καρφί για τη φρεσκότητα και τον καταναλωτή! Αντί να πάνε να πάρουν τις ψήφους των καταναλωτών στις μεγάλες πόλεις ανά την επικράτεια, πάνε να κρατήσουν τις 300 ψήφους των κτηνοτρόφων που έχει ο καθένας στην περιφέρειά του... Πελατειακές σχέσεις από το 1974... Σαράντα χρόνια λειτουργούνε έτσι οι βουλευτές γιατί να αλλάξουν τώρα;;;

 6. ηλιας παπαδοπουλος avatar
  ηλιας παπαδοπουλος 21/03/2014 18:22:12

  1.Μην σας πιάνει κρύος ιδρώτας! Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο, οι ΚΟΤΕΣ θα ψηφίσουν τα πάντα. 2,Αφού, όπως λέτε, όλοι γνώριζαν τι ήθελε η τρόικα, τι διαπραγμάτευση έκαναν οι.... "δικοί μας"? (τρόπος του λέγειν "δικοί μας") Κάθε φορά το ίδιο παραμύθι, αντιστεκόμαστε,διαπραγματευόμαστε,αντιδρούμε και στο τέλος.. "αυτές ήταν οι εντολές, τι να κάνουμε....δεν θα μας δώσουν την δόση". Δεν βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια τέσσερα χρόνια τώρα?

 7. Apatsi avatar
  Apatsi 21/03/2014 18:22:19

  Hanter, μάλλον δεν διάβασες τον Διογενη πιό πάνω. Δεν ξέρω πιά είναι τα πραγματικά ελατήρια για την αντίδραση Χαρακόπουλου και λοιπών, καταλαβαίνω όμως απόλυτα ότι ξαναγυρνάμε στον παλαιοκομματισμό. Τελικά, κάθε στενή επαφή με το πασόκ αναβιώνει και επιβάλλει όλες του τις πρακτικές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.