16/07/2010 15:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ... Τράπεζας Πειραιώς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς αφήνει η Standard & Poorʼs, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας τίθεται υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση («on watch negative»).

Σύμφωνα με την S&P, η απόκτηση ποσοστών ελέγχου στο ΤΤ και την ATEbank από την Πειραιώς και η συγχώνευσή τους θα αποδυναμώσει το οικονομικό προφίλ της Πειραιώς.

«Σχεδιάζουμε να λύσουμε το καθεστώς CreditWatch, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πειραιώς και ελληνικού Δημοσίου, και αν καταλήξουν σε συμφωνία για την πώληση, αφού εξετάσουμε τους όρους της συμφωνίας και αναλύσουμε τις επιπτώσεις της στις δραστηριότητες και το οικονομικό προφίλ της Πειραιώς», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

«Ενδέχεται να επιβεβαιώσουμε την αξιολόγηση για την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς ή να την υποβαθμίσουμε κατά μία ή περισσότερες βαθμίδες», σημειώνει.

Στο μεταξύ, την διατήρηση στη βαθμίδα «BBB-» με αρνητική προοπτική επιβεβαίωσε για τις ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώςο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings για την κατηγορία «Long-term Issuer Default Ratings (IDR)».

Ο διεθνής οίκος προχώρησε ωστόσο σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΑΤΕbank στο «BBB-» με αρνητική προοπτική, χάρη στη στήριξη που προσφέρει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το πλαίσιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς και η ΕΚΤ.ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/07/2010 15:34:49

  Απίστευτο... Δείτε κόσμε για τι στημένο παιχνίδι μιλάμε...

  Είναι προφανές ότι ζούμε στιγμές κοσμοϊστορικών συγκρούσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

  Έρχονται τώρα κάποιοι που είχαν άλλα σχέδια να πλήξουν τον ανταγωνιστή που πάει να τους φάει τη μπουκιά μέσα από το στομα!

  Μιλάμε για σύγκρουση συμμοριών, όχι αστεία!

  Όμως, όχι, κύριε Σάλλα, δεν θα σε υποστηρίξουμε παρόλα αυτά. Να μείνει στο ελληνικό Δημόσιο η κρατική περιουσία και στην έσχατη ανάγκη να σε αγοράσουν έναντι ενός ευρώ, να σε εξυγιάνουν και να αποδώσουν μετά την Τράπεζά σου στην κοινωνία άμωμη.

  Δεν μας νοιάζουν οι συγκρούσεις σας, μας νοιάζει η πρόοδος της χώρας και η προστασία της δημόσιας περιουσίας.

  Δεν μας νοιάζει να καταλήξει σε κάποιον η "πολύφερνη νύφη" ΤΤ. Τη θέλουμε για μας. Για πάρτη μας εμείς οι Έλληνες, να την έχουμε να την καμαρώνουμε. Όχι για να σώσει το δικό σας το χρεωκοπημένο το μαγαζί.

  • sawas avatar
   sawas @ Επώνυμος 16/07/2010 17:15:38

   ...συμφωνω!!!

  • 3birdssitting avatar
   3birdssitting @ Επώνυμος 16/07/2010 18:20:25

   Εγω δεν εχω κανένα προβλημα με την εξαγορά,.

   Οι δυο τραπεζες με λογικη αποτίμηση, εχουν ΑΞΙΑ περισσότερη απο 4 ΔΙΣ.

   Δεν μπορεί ο κάθε Σάλλας, παιδί του κομματικου σωλήνα, να δινει 700 εκ σε δανεικές πενταροδεκάρες για να εξαγοράσει Δισεκατομύρια.

   Θες να αγοράσεις ?
   Τότε βάλε απο δικά σου κεφάλαια (εαν τα διαθετεις) 2-3 Δισ και μετά το συζητάμε.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Επώνυμος 16/07/2010 20:28:33

   http://www.antinews.gr/?p=54016#comment-489447 για τα λόγια της ...πρότασης...

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/07/2010 15:49:40

  Εντωμεταξύ, το καλύτερο για την πρόταση του Σάλλα, το είπε ο Παναγιωτακόπουλος:

  "Για να αντιληφθεί η κοινωνία περί τίνος πρόκειται, είναι ωσάν η Ελλάδα να θέλει να εξαγοράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο."

  Πραγματικά, όπως το λέει!

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/07/2010 16:00:01

  Η μετοχη ανεβηκε ομως..... !!! παλιες καλες μερες Γιαννου

  ΠΠ

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/07/2010 16:03:29

   indeed , αλλά αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο επαγγελματίες , όχι σα τα μειράκια που ψάχνανε να βγάλουν ψίχουλα από τις επιπλώσεις των καινούργιων γραφείων.

  • 3birdssitting avatar
   3birdssitting @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/07/2010 18:21:23

   ΚΟΡΟΙΔΙΑ και ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ

 4. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 16/07/2010 16:21:01

  ...Απίστευτο… Δείτε κόσμε για τι στημένο παιχνίδι μιλάμε…...
  Δεν το κανεις πιο λιανα φιλε Επωνυμε να το εμπεδωσουμε;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Κοντη Λιζα 16/07/2010 16:38:47

   Σωστά.

   Λοιπόν: το σχέδιο του ΔΝΤ (των διεθνών τραπεζών δηλαδή που είναι από πίσω) είναι απλό, θα έλεγε κανείς, απλοϊκό. Μπαίνουμε σε κάθε χώρα, σαπίζουμε τους κατοίκους και όλη την οικονομία μέχρι πείνας, πέφτουν οι τιμές και τα αγοράζουμε μετά εμείς όλα κοψοχρονιά. Βασικό, κομβικό κομμάτι για να γίνει αυτό είναι ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος.

   Έρχεται τώρα ο Σάλλας, που πήγαινε φουλ για χρεωκοπία, και πάει να κάνει το κόλπο γκρόσο με το να του χαρίσει δύο τράπεζες το κράτος να τους βγει από πάνω και να σωθεί. Και να γίνει νούμερο ένα, ίσως και πιο πάνω από την Εθνική.

   Με τον τρόπο αυτό, το παιχνίδι του ΔΝΤ χαλάει διπλά. Όχι μόνον δεν κερδίζουν αυτοί, αλλά κάποιοι εγχώριοι (και ποταποί) ανταγωνιστές τους, αλλά φτιάχνεται και "καλό κλίμα" στην Ελλάδα, τέτοιο, που να ξεπεράσει την ύφεση που με το ζόρι προσπαθεί να επιβάλει το ΔΝΤ κατατρομοκρατώντας τους ιθαγενείς.

   Έρχεται τώρα η Standard & Poors, που είναι παραμάγαζο στην ουσία την αμερικανικών τραπεζών (όπως και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης) και λέει "αααα, ξέρετε, αν εξαγοράσει η Πειραιώς αυτές τις δύο τράπεζες, θα είναι μετά πιο προβληματική ως τράπεζα, από ότι αν δεν τις εξαγοράσει". Τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι με αυτές τις δύο τράπεζες-δωράκια σε τιμή κοψοχρονιά, ειδικά με το ΤΤ, η Πειραιώς θα σωθεί.

   Έρχεται τώρα δηλαδή η S&P ενάντια σε κάθε λογική και μας λέει δηλαδή ότι το ντηλ είναι πολύ χάλια και θα υποβαθμίσει την Πειραιώς, αν τυχόν και τολμήσει να εξαγοράσει!

   Αυτό είναι πολύ χοντρό, όταν όλοι ξέρουν ότι θα σωθεί, αντίθετα, και ότι αν δεν της γίνει το κυβερνητικό αυτό δώρο-σκάνδαλο, τότε είναι που πάει για φούντο.

   Είναι δηλαδή πάρα πολύ προφανές ότι δεν ισχύει, αλλά το βγάζουν εξυπηρετώντας ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ κάποιον άλλο σκοπό, κάποιον ανταγωνιστή που είχε βάλει στο μάτι το ΤΤ, κάποιον από τις διεθνείς τράπεζες που είχαν βάλει στόχο την κατάρρευση της Ελλάδας, γενικά, πάντως, κάποιον εξυπηρετεί. Μπορεί και το ίδιο το ΔΝΤ, που περίμενε να πάρει πιο εύκολα το κουμάντο της χώρας.

   Πάντως αυτό που λένε είναι ΛΑΘΟΣ και εντελώς αποπροσανατολιστικό. Μιλάμε δηλαδή για κανονική παραπλάνηση.

   Ακόμη και αν, μετά τη συγχώνευση, χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Πειραιώς, από τη στιγμή που θα έχει εξασφαλίσει όλη την ωραία φθηνή ρευστότητα του ΤΤ, θα τους είναι πολύ πιο εύκολο να την κάνουν, θα πείσουν δηλαδή και Έλληνες και ξένους να βάλουν λεφτά που αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να βάλουν.

   Γενικά, το όλο σκηνικό αυτό με την απειλή υποβάθμισης δείχνει ότι κάποιοι από το διεθνές ή και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιδρούν και αντιδρούν πολύ άγαρμπα, με κίνδυνο να τους πάρουν χαμπάρι.

   Επειδή όμως αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι παραμάγαζο του κάθε μικρομεσαίου, το πιθανότερο είναι το παιχνίδι να παίζεται αρκετά ψηλά, σε επίπεδο δηλαδή αυτών που προσπαθούν να μας κάνουν πλιάτσικο μέσω ΔΝΤ.

   Η σωστή λύση είναι, φυσικά, να μείνει το ΤΤ και η ΑΤΕ υπό κρατικό έλεγχο και να κάνει παιχνίδι το κράτος με το τραπεζικό σύστημα έχοντας το πάνω χέρι σε σχέση με τον έλεγχο της φθηνής ρευστότητας του ΤΤ.

   • Greg avatar
    Greg @ Επώνυμος 16/07/2010 17:29:20

    Είναι παρόμοιο με τους εθνικούς πρωταθλητές;

    Παίρνει κάτι έλληνας = διαπλοκή
    Παίρνει κάτι ξένος = ξεπούλημα

    Να μείνουν οι τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο δεν είναι κομμουνιστικό;

    Μήπως η κυβέρνηση θέλει να κάνει πάσα ΤΤ και ΑΤΕ σε δικό της άνθρωπο για να ξεφύγει από τα δόντια και τις πιέσεις του ΔΝΤ;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 16/07/2010 18:17:12

    Το τελευταίο που λες ως σενάριο θα είχε πιθανότητες, εάν δεν ΞΕΡΑΜΕ ότι η κυβέρνηση το ΗΘΕΛΕ το ΔΝΤ.

    Προσωπικά νομίζω ότι η ιστορία του ΤΤ και της ΑΤΕ είναι δουλειά άλλων Πασοκανθρώπων με επιρροή, που δεν σχετίζονται με το σύστημα ΓΑΠ. Ή που ενδεχομένως σχετίζονται με το σύστημα ΓΑΠ, αλλά όχι με τον ίδιο το ΓΑΠ, που είναι ο βασικός, αν όχι αποκλειστικός παίκτης στην εσκεμμένη έλευση του ΔΝΤ.

    Το πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι του ΔΝΤ να είχαν άλλα σχέδια και όχι να πάει στο Σάλλα.

    Για τις συγκεκριμένες δύο τράπεζες δεν το βρίσκω και τόσο κομμουνιστικό. Να μη σου πω ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με το τραπεζικό σύστημα ίσα που μπορεί και να μην το βρίσκω καθόλου κομμουνιστικό γενικώς να υπάρχει αποτελεσματικός δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.

 5. Γιωργος avatar
  Γιωργος 16/07/2010 17:06:28

  η εξαγορά δεν πρόκειται να προχωρήσει, ο Σάλλας είναι ο λαγός αλλά για λογαριασμό ποιού;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιωργος 16/07/2010 17:13:58

   Αυτό είναι ένα σενάριο που μοιάζει πιθανό, αλλά από την άλλη, αν δεν έκανε αυτή την πρόταση δεν είχε καμία άλλη ελπίδα να επιβιώσει, ή έστω να γλιτώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (και την ουσιαστική κρατικοποίηση της τράπεζάς του).

   Δηλαδή, το μόνο σενάριο που "βγαίνει" για τον ίδιο το Σάλλα, είναι αυτό του να την εννοούσε την πρόταση. Άλλο ότι φαίνεται να μην προχωράει.

   Από την άλλη τίποτε δεν αποκλείεται και σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν τα ξέρουμε (ακόμα).

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/07/2010 18:17:56

  Εντωμεταξύ, Φάκτορα, αυτή η συγκεκριμένη είδηση για την S&P έχει θαφτεί από τις περισσότερες ιστοσελίδες. Ναυτεμπορική, π.χ., λέξη!

 7. tony avatar
  tony 16/07/2010 18:32:27

  Και οι τρεις εκαθαριση τώρα.
  Να ανοίξει λίγο ο χώρος.
  Να μείνουν λίγοι να δουλέψουν.
  Οι τράπεζες είναι περισσότερες από τα περίπτερα.

 8. anonymos avatar
  anonymos 16/07/2010 23:32:24

  Μήπως από Δευτέρα όλοι πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους από αυτές τις τράπεζες?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.