#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2013 15:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα άφησε ο Γ. ΣτουρνάραςTo λάθος του ΔΝΤ και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, μεταφέρθηκε και στη Βουλή όπου συγκρούστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γ. Στουρνάρα που απάντησε στην ερώτησή του.

Ο υπουργός Οικονομικών για πρώτη ίσως φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στην τελευταία δανειακή σύμβαση.

Επίσης, επιτέθηκε με... τακτ στον 'Ολι Ρεν για τις πρόσφατες δηλώσεις του τονίζοντας: «Εγώ βέβαια έθεσα το θέμα στο Eurogroup αλλά και πολύ νωρίτερα από όταν έγινε η παραδοχή από τον κ.Μπλανσάρ», είπε ο Γ. Στουρνάρας που αναφερόμενος ειδικά στην πρόσφατη απάντηση του 'Ολι Ρεν είπε: «Και βέβαια ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι για την όλη ύφεση ευθύνεται μόνο η Ελλάδα». Αναφερόμενος στο λάθος και τη διαπραγμάτευση τόνισε: «Φυσικά και δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση. Διαστρεβλώσατε όμως όσα είπα. Διότι είπα ακριβώς ότι το θέμα δεν είναι ακαδημαϊκό γι΄ αυτό και ζήτησα κοινή δήλωση των τριών μερών, (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Την οποία δεν πήρα. Φυσικά και θεωρώ ότι είναι σημαντικό το θέμα του πολλαπλασιαστή. Ένα μεγάλο ποσοστό του λάθους είναι δικό μας. Μεγάλη ευθύνη όμως έχουν και οι εταίροι μας γιατί αντελήφθησαν πολύ αργά ότι η ευρωζώνη έχει προβλήματα αρχιτεκτονικής και ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα». Διαβεβαίωσε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα μείωσης μισθών, αλλά αντιθέτως μέτρα αναδιοργάνωσης του κράτους και αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με το γνωστό ύφος του ξερόλα, κατηγόρησε τον Αν. Σαμαρά για «λιποταξία» από την «ώρα του πρωθυπουργού» ζητώντας από το προεδρείο να εξετάσει ακόμη και την προοπτική κατάργησης της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Έχω καταθέσει 8 επίκαιρες ερωτήσεις και ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να απουσιάζει», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Για το λάθος και την επαναδιαπραγμάτευση είπε: «Όχι μόνο δεν θέσατε το θέμα, αλλά το χαρακτηρίσατε ακαδημαϊκή συζήτηση. Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σέβομαι ότι είστε ακαδημαϊκός αλλά όταν ασχολείστε με εφαρμοσμένη πολιτική πρέπει να είστε πιο προσεκτικός».

Κάλεσε δε τον υπουργό να απαντήσει εάν συμφωνεί με την άποψη του κ. 'Ολι Ρεν ότι οι συνέπειες του λάθους πολλαπλασιαστή είναι «οριακές και άνευ σημασίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/02/2013 15:02:39

  Για παγκόσμια κρίση διαρκείας μιλά η Societe Generale, η οποία είχε αφετηρία το 2007 και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2018. Όπως εξηγεί, βρισκόμαστε περίπου στη μέση της δεύτερης φάσης - από τις τρεις συνολικά, μίας κρίσης της αγοράς χρέους και της αγοράς νομισμάτων, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, συνέχισε στην Ευρώπη και θα καταλήξει στις Αναδυόμενες Αγορές και την αγορά εμπορευμάτων.

  Σύμφωνα με την τράπεζα, το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε το 2007 με το ξέσπασμα της κρίσης του subpirme δανεισμού στις ΗΠΑ, με την κρίση στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας να ακολουθείται από την χρηματοπιστωτική κρίση. Ο αντίκτυπος σε Ευρώπη και Ασία ήταν έμμεσος, ωστόσο όλες οι assets classes παγκοσμίως οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με την στρατηγική «τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» ( cash is king ) να κυριαρχεί σε όλη την τριετή διάρκεια αυτής της φάσης της κρίσης , από το 2007 δηλαδή, μέχρι το 2012.

  Η δέυτερη φάση της κρίσης ξεκίνησε περίπου το 2010 με την σφραγίδα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Τα σενάρια για διάλυση της ευρωζώνης ή για αμοιβαιοποίηση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών, οδήγησαν σε νομισματική κρίση του ευρώ, η οποία είχε έμμεσο αντίκτυπο στα εμπορεύματα και στις αναδυόμενες αγορές. Το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και πανικού σε πολλές περιπτώσεις, οδήγησε σε ένα τράστιο κύμα τοποθετήσεων στα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Societe General, αυτή δεύτερη φάση της παγκόσμιας κρίσης θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το 2015.

  Η τρίτη και τελευταία φάση ξεκινά το τρέχον έτος, και θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο στα τέλη του 2018. Όπως εκτιμά, οι αναδυόμενες αγορές και τα σκληρά εμπορεύματα θα ζήσουν πολύ δύσκολες μέρες, με την φάση αυτή της κρίσης να οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας και σε βουτιά τον λεγόμενων σκληρών εμπορευμεάτων ( μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες).

  Η Societe General υπογραμμίζει πως το 2013 θα χαρακτηριστεί πιθανότατα από πέντε σήμαντικα γεγονότα: τη διάσωση της Ισπανίας, τις εκλογές στην Ιταλία, την πιθανή αλλαγή εξουσίας και πολιτικής στην Κίνα, τα νέα διοικητικά συμβούλια στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας και τέλος, φυσικά, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανία το φθινόπωρο.

  Το 2014 θα σφραγιστεί από τρία γεγονότα: την εφαρμογή της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τον Ιούνιο και την νέα δι’ασωση που θα χρειαστεί η Ελλάδα.

  Σε ότι αφορά το τρέχον έτος συγκεκριμένα, η SocGen προσθέτει πως αναμένει ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία και την Ευρώπη όπου η ανάπτυξη είναι αδύναμη. Επίσης αποκαλεί σημείο καμπής για την Ευρώπη τις εκλογές στην Ιταλία και την Γερμανία, και αναμένει πως θα οδηγήσουν περαιτέρω αποδυνάμωση του γιέν και του ευρώ.

  Ελευθερία Κούρταλη από τό Κέρδος

 2. daresome avatar
  daresome 15/02/2013 15:18:45

  Αν κρίνουμε από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το "παλιό" κούρεμα, να υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες και το "νέο" .....

 3. Κώστας avatar
  Κώστας 15/02/2013 17:29:23

  too little too late...

 4. dim avatar
  dim 16/02/2013 00:54:19

  Άρπαξε τρελές σφαλιάρες σήμερα στη βουλή ο Alexis...

 5. anonymous avatar
  anonymous 16/02/2013 10:07:30

  Εχτές το βράδυ άκουσα ότι οι άνεργοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει:
  1) Ανυπαρξία ασφ. εισφορών (400 Ευρώ το μήνα με 1000 Ευρώ μισθό)
  2) Έξοδα για τα γλίσχρα επιδόματα ανεργίας (300 Ευρώ το μήνα)
  3) Πρόωρη συνταξιοδότηση, δηλ. νέα έξοδα
  4) πτώση φορολογικών εσόδων. (20%x12000 Ευρώ εισόδημα κατ έτος)

  δηλ. κατά κεφαλή ο κάθε άνεργος προκαλεί απώλειες στο κράτος 1000 Ευρώ το μήνα από φόρους, ασφ. εισφορές, κι επίδομα ανεργίας. 2 εκ άνεργοι επί 1000 Ευρώ ζημία επί 12 και βρίσκετε τη ζημία του κράτος κατ έτος. 24 δις είναι και θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον διότι τα ασφ. ταμεία θα σκάσουν οριστικά. Ακόμη κι αν δεν είναι 24 δις αλλά μόνο 5 δις πάλι έχουμε πρόβλημα.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ anonymous 16/02/2013 14:23:46

   Με απλα λογια δεν γινεται λιγοτεροι εργαζομενοι να υποστηριζουν περισσοτερους ανεργους και συνταξιουχους. Κατι πρεπει να ισοφαριστει.
   Γι αυτο φωναζω οχι αλλες απολυσεις πχ στις Τραπεζες που ως ιδιωτικες δεν επιβαρυνουν με τη μισθοδοσια τους το Κρατος, αντιθετως προσθετουν εσοδα στα Ταμεια, αν ομως γινουν συνταξιουχοι θα πρεπει το Κρατος να τους πληρωνει εξ ολοκληρου. Επιτελους ας χασει και το κεφαλαιο λιγο αυτα τα δυσκολα χρονια, τοσα εφαγε τα προηγουμενα. Εδω λοιπον ερχεται ο κρατικος παρεμβατισμος στην "ελευθερη οικονομια" που σε χωρες σαν εμας αν μεινει τελειως ελευθερη θα χανει η μανα το παιδι και το παιδι τη μανα. Να μην αναλυσω τωρα τους ατελειωτους λογους.
   Ειναι καποια κοινωνικα αγαθα που πρεπει απαραιτητως να προστατευονται απ το κρατος πχ νερο, ρευμα, συνταξεις, συγκοινωνιες...

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/02/2013 20:01:52

  Και ο ίδιος ο στουρνάρας άλλωστε είναι πάντα κοντοκουρεμένος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.