#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2012 09:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοικτοί οι Ευρωπαίοι εταίροι για αλλαγές στην οικονομική πολιτικήΣημαντική αλλά όχι καθοριστική θεωρείται η αποψινή συζήτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εταίρους στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές της.

Οπως επισήμανε την Παρασκευή αξιωματούχος του Eurogroup, θέλουν να ακούσουν από το νέο Ελληνα υπουργό πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Από την άλλη, θα καταστήσουν σαφές στον κ. Στουρνάρα πως πρώτα θέλουν δείγματα γραφής και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για την επόμενη δόση, καθώς και η εξέταση του βασικού ελληνικού αιτήματος, δηλαδή της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Ναι» σε αλλαγές

Επί της ουσίας των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, ο αξιωματούχος έδωσε και το στίγμα, τονίζοντας ότι οι εταίροι είναι ανοικτοί σε αλλαγές στην οικονομική πολιτική, δηλαδή στα μέσα για την επίτευξη των στόχων, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγή στους στόχους. Ο μόνος στόχος που μπορεί να αλλάξει, εάν όλα πάνε καλά, είναι ο δημοσιονομικός, μέσω της επιμήκυνσης.

Στην αποψινή συνεδρίαση αναμένονται να ασκηθούν πιέσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, ενώ ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα ζητήσει άμεσα αποτελέσματα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Πάντως, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ρευστή και ανησυχητική, οι αγορές ύστερα από μια ευφορία λίγων συνεδριάσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής άρχισαν πάλι να πιέζουν τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, κανένας δεν έχει συμφέρον να φτάσει στα άκρα με την Ελλάδα και να εντείνει την κρίση. Το βέβαιο είναι πως θα πιέσουν, για να αποσπάσουν άμεσα τη δέσμευση για την τήρηση του προγράμματος από την κυβέρνηση. Εκείνο που θέλουν είναι έναν οδικό χάρτη με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι ίδιες πηγές αναμένουν μια ακόμη συζήτηση για την Ελλάδα, στην έκτακτη τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από τις θερινές διακοπές, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης από την πλευρά της Τρόικας, ενώ από την άλλη και η κυβέρνηση θα έχει κάνει ήδη κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Στο επίκεντρο η Ισπανία

Στην αποψινή σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει διεξοδική συζήτηση σχετικά με το ισπανικό αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης τραπεζών. Στόχος είναι να ληφθεί απόψε πολιτική απόφαση επί του σχεδίου του Μνημονίου, ώστε να ξεκινήσει παράλληλα η διαδικασία έγκρισης του Μνημονίου στα εθνικά κοινοβούλια.

Το Μνημόνιο θα ρίχνει το βάρος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει πρόθεση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε η χώρα του από τις αγορές. Πάντως, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει τα οποία εκτιμώνται σε 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) για το 2012, δεν θα αποτελούν μέρος του Μνημονίου, αλλά απόφαση της Μαδρίτης.

Το Eurogroup έχει εγκρίνει καταρχήν για τη στήριξη ισπανικών τραπεζών 100 δισ. ευρώ, ενώ η Μαδρίτη εκτιμά τις ανάγκες σε 62 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό θα προκύψει στην πορεία.

Η Ισπανία θα δανειστεί με το υπάρχουν καθεστώς, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει απευθείας προσφυγή των τραπεζών, πριν από την εισαγωγή του εποπτικού μηχανισμού των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, αυτό στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Τότε θα μπορούσε ο δανεισμός της Ισπανίας για τη διάσωση των τραπεζών να περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μέχρι τότε, το ποσό που θα λάβει από τους εταίρους θα καταγραφεί στο δημόσιο χρέος της χώρας.

Τραπεζική ενοποίηση

Σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την απευθείας πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ΕΜΣ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, κάλεσε χθες τους εταίρους να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, ο Γερμανός ομόλογός του, Β. Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη στην «El Pais», πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε φέτος την τραπεζική ενοποίηση, προκαλώντας αναστάτωση στους Ισπανούς.

Από Σεπτέμβριο αποφάσεις για την Κύπρο

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί και το αίτημα χρηματοδότησης της Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το Μνημόνιο με την Κύπρο πριν από το τέλος Αυγούστου.

Το Eurogroup αναμένεται επίσης να συμφωνήσει στην ανανέωση για έξι μήνες της θητείας του προέδρου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία κανονικά τελείωνε στις 17 Ιουλίου. Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης, διαψεύδοντας δημοσίευμα του «Spiegel» περί γαλλογερμανικής δυαρχίας κατόπιν συμφωνίας Παρισιού-Βερολίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επόμενη θητεία θα κοπεί στα δύο, με το πρώτο μισό να ασκείται από τον Σόιμπλε και το δεύτερο από τον Μοσκοβισί.

Νίκος Μπέλλος, για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 09/07/2012 10:27:23

  "Πάντως, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ρευστή και ανησυχητική, οι αγορές ύστερα από μια ευφορία λίγων συνεδριάσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής άρχισαν πάλι να πιέζουν τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας."
  Οι αγορές αν δεν μας πιούν και την τελευταία ρανίδα αίματος μέχρι να αναγκαστεί επι τέλους η ΕΚΤ να τυπώσει Ευρώ δεν πρόκειται να σταματήσουν να χτυπάνε για περισσότρερη εσωτερική υποτίμηση που φέρνει περισσότερο πραγματικό χρήμα στα ταμεία των Υπερ-τραπεζών (τύπου Barclays)...
  Αλήθεια πότε η Ευρώπη θα αποκτήσει αυτόν τον περίφημο οίκο αξιολόγησης που οι πολιτικοι της ανακοίνωσαν απ' το 2007? Πόσο ακόμα θα διαρκέση το μαρτύριο? Η μήπως πιστεύουν οτι θα το μονιμοποιήσουν χωρίς να γεμίσει η Ευρώπη Τσίπρες? Οι Επαναστάσεις δεν προβλέπονται απ τα χρηματηστηριακά μοντέλα βέβαια, ξεσπούν ξαφνικά, όπως η καταιγίδα. Προμηνύματα πάντως για όσους καταλαβαίνουν, στέλνουν και πολύ έντονα μερικές φορές...

 2. M.Γ avatar
  M.Γ 09/07/2012 10:41:23

  Ολα αυτα τα τοσο "ευπρεπη" και "πολιτισμενα" και "λογικα" περι "εταιρων" που "συμφωνουν στην αλλαγη οικονομικης πολιτικης" τα πιστευετε στ αληθεια; Εχετε εξετασει την αλλη εκδοχη ; Οτι δηλαδη οι "εταιροι" ειναι διορισμενοι "πολιτικοι" και "τεχνοκρατες" (βλεπε πειθηνιοι υπαλληλοι τραπεζιτων, τοκογλυφων και διεθνων απατεωνων) που προσπαθουν να αρπαξουν οσα μπορουν περισσοτερα, οσο προλαβαινουν, με την βοηθεια των αντιστοιχων ντοπιων διορισμενων "πολιτικων" και "τεχνοκρατων" που ειναι προθυμοι να υποκυψουν και να ξεπουλησουν τα παντα, αρκει να διατηρησουν την θεσουλα και τα προνομια τους ; Κι ολα αυτα κατω απο τον μανδυα απολυτως σικε "δημοκρατικων διαδικασιων" οι οποιες -με την βοηθεια και καθοδηγηση των ιδιωτικων ΜΜΕ- εγκεινται στην σκοπιμη παραπλανηση και τρομοκρατηση ενος αδαους, ιδιοτελους και συντηρητικου πληθυσμου που ψηφιζει ο ιδιος την καταστροφη του ; Ποια απο τις δυο ερμηνειες σας καλυπτει καλλιτερα ; Η "ευπρεπης" και politicaly correct πρωτη, που ανηκει στην σφαιρα της μυθολογιας ή η δευτερη, που περιγραφει την πραγματικη πραγματικοτητα ;

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/07/2012 10:46:38

  Τα Ισπανικά και Ιταλικά 10ετή ομόλογα εξακολουθούν να έχουν απαγορευτικά επιτόκια (άνω του 7% και 6,1% αντιστοίχως).
  Κατά τον W. Münchau (FT - Spiegel), οι αγορές δεν επηρεάστηκαν από τις αποφάσεις Κορυφής, κυρίως γιατί βλέπουν ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός ESM δεν έχει επαρκή "πυρομαχικά" (έχει συνολικά μόνον 500 δις ευρώ διαθέσιμα).
  Ο "μηχανισμός αποτροπής" που επικαλέστηκε ο Μόντι (χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει όντως βοήθεια η Ιταλία) δεν λειτουργεί, γιατί χωρίς επαρκή "δύναμη πυρός" δεν υπάρχει καμμία αποτροπή.
  Εκτιμά επίσης ότι το ποσό που θα χρειαστεί τελικά η Ισπανία για τις τράπεζες θα είναι πιθανότατα πολύ πάνω από 100 δις. Η Ιταλία δεν "χωρά" με τίποτε. Χωρις άμεση εμπλοκή της ΕΚΤ, ο Μηχανισμός είναι αδύνατο να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις αγορές, συμπεραίνει.

  • abc avatar
   abc @ Ο Θείος 09/07/2012 19:07:53

   Kαι στο μεταξύ συνεχίζεται αυτό που παραστατικώτατα περιγράφει ο φίλος Μ.Π. εδώ παραπάνω και που είναι ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
   Πού είναι ο Ευρωπαικός οίκος αξιολόγησης που υποσχέθηκαν οι Μερκοζί το 2007?
   Αν δεν αντιδρά ο σκλάβος γιατί να σταματήσει το μαστίγωμα ο αφέντης?
   Κι αν τα ταμεία των αφεντικών-τραπεζών γεμίζουν γιατί να σταματήσει την κρίση η ΕΚΤ?

 4. abc avatar
  abc 09/07/2012 19:08:28

  Μ.Γ. ήθελα να γράψω..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.