#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2011 07:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και κλείνουν πολλά σπίτιαΑν θα μπορούσε να βγει ένα συμπέρασμα από όλη αυτή την υπόθεση με το σημερινό υπουργικό είναι ότι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και κλείνουν πολλά σπίτια. Κι αυτό μπορούμε να το δικαιολογήσουμε άνετα. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις ρυθμίσεις που προωθούνται είναι σωστές και σε γενικές γραμμές το να μην υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι σωστό, εντούτοις η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πέσει στη λούμπα του ΔΝΤ. Κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόϊκας περνά νομοσχέδιο σκούπα που θα αλλάξει τις ζωές χιλιάδων επαγγελματιών κι ενδεχομένως και χιλιάδων πολιτών. Χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με πρόχειρες διατάξεις και με μια λογική ισοπεδωτική περνά νόμο που πιθανότατα περισσότερο κακό θα κάνει παρά καλό.

Αλλωστε η λογική των συνοπτικών διαδικασιών ποτέ δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη δημοκρατία.

Εν πάση περιπτώσει, σε όλα τα επαγγέλματα, ανοικτά και κλειστά, υπάρχουν τα ρετιρέ και οι πληβείοι, αυτό μην το ξεχνάμε. Για παράδειγμα στο χώρο των φαρμακοποιών υπάρχουν τα «φιλέτα» με την άδεια να κοστίζει ακόμη και 700.000 ευρώ και τα μικρά φαρμακεία με τους μικρούς τζίρους που θα πληγούν άμεσα.

Το ίδιο με τους δικηγόρους. Υπάρχουν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ούτε που θα τους αγγίξει ο νέος νόμος, υπάρχουν όμως και χιλιάδες άλλα που ζουν με την ελάχιστη αμοιβή και ορισμένες παραστάσεις σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Δείτε τι γίνεται με τους δικηγόρους της Αθήνας. Δεν συμμετέχουν στην απεργία διότι η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών αυτούς ευνοεί αφού με το όνομά τους θα μπορούν να παίρνουν υποθέσεις και στην περιφέρεια, σε βάρος των μικρών δικηγόρων. Επομένως, βλέπουμε να κλείνουν πολλοί μικροί επαγγελματίες αφού δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.

Τι θα γίνει δε όταν θα έρθουν οι ξένοι δικηγόροι από μεγάλα γραφεία της ΕΕ ή ακόμη και οι επιχειρηματίες φαρμακοποιοί με αλυσίδες σε όλο τον κόσμο ή η πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ; Δε θα κλείσουν τάχιστα τα συνοικιακά φαρμακεία;

Λέει η κυβέρνηση ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν κατώτατες αμοιβές αλλά την ίδια στιγμή υποκρίνεται. Γιατί τότε η κ. Μπιρμπίλη όρισε κατώτατη αμοιβή στους ενεργειακούς επιθεωρητές ή στους μηχανικούς που κάνουν τα χαρτιά για τους ημιυπαίθριους;

Λέει, επίσης, ότι θα αυξηθεί η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και θα πέσουν οι τιμές των υπηρεσιών. Όμως, παραδείγματα από άλλες χώρες αποδεικνύουν το αντίθετο.

Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική διότι είναι φανερή η πρεμούρα κάτω από την πίεση των ξένων που θέλουν να βάλουν χέρι σε μια σειρά από επαγγέλματα.

Υπάρχουν και πολλά σημεία που είναι σωστά, τα οποία άλλωστε και η ΝΔ βλέπει και γι’ αυτό θα ψηφίσει επί της αρχής.

Όμως, θα έπρεπε η κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο εκτεταμένο για ένα θέμα που αφορά τόσο κόσμο και όχι να πάει σε συνοπτικές διαδικασίες διότι το λέει το μνημόνιο. Δηλαδή χάθηκαν τόσες δεκαετίες και αν χανόταν και μερικοί μήνες θα πάθαιναν τίποτε.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση μιλά για ιστορικές αλλαγές προς όφελος του πολίτη, μένει ωστόσο να φανεί στην πράξη. Σύμφωνα δε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα γίνουμε …παράδεισος αφού τα οφέλη θα είναι η μείωση στην τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διευκόλυνση των νέων και των νεοεισερχόμενων επαγγελματιών στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η μεσομακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών επίσης ως συνέπεια της αύξησης του ανταγωνισμού, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου της οικονομίας.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Στο (γενικό) α' σκέλος του νομοσχεδίου προβλέπεται η οριζόντια ρύθμιση, με την οποία καταργούνται:

περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus)


η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη "πραγματικής ανάγκης" κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής


οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος


οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων


οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων


η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή


οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο


η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών


η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ανωτέρω περιορισμοί και απαιτήσεις καταργούνται 4 μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, εκτός εάν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και ο περιορισμός που διατηρείται είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος (αρχή αναλογικότητας).

Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά, για τα οποία προβλέπονται (ή έχουν προβλεφθεί αλλού) ειδικές ρυθμίσεις για την άρση περιορισμών με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Στο β΄σκέλος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα των εξής κατηγοριών:
-συμβολαιογράφοι (μείωση ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων),
-δικηγόροι (κατάργηση των μη αναγκαίων περιορισμών για ελάχιστες αμοιβές, την απαγόρευση της διαφήμισης, τους γεωγραφικούς περιορισμούς άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος),
-αρχιτέκτονες (ελάχιστες αμοιβές),
-μηχανικοί- αρχιτέκτονες (ελάχιστες αμοιβές),
-ορκωτοί ελεγκτές (ελάχιστες αμοιβές)

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής για κάθε ένα από τα πέντε επαγγέλματα:

Συμβολαιογράφοι

Οι συμβολαιογράφοι- κατά το Σύνταγμα- είναι δημόσιοι λειτουργοί, ασκούν δημόσια εξουσία και απολαύουν της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας. Συνεπώς η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά με νόμο.

Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής και για τις περιπτώσεις που η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο με Προεδρικό Διάταγμα όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη αμοιβή του συμβολαιογράφου.

Δικηγόροι

Με το νομοσχέδιο:

- Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας: κάθε δικηγόρος μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας.

- Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία.

Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.

- Προκειμένου να υπολογίζονται και να εισπράττονται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων, διατηρούνται τα ποσά που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές.

- Προκειμένου να επιδικάζονται οι δικαστικές δαπάνες, καθώς και οι αμοιβές των δικηγόρων όταν ελλείπει έγκυρη έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για να συνδράμουν πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, διατηρούνται ως «νόμιμες» αμοιβές (όχι ως «ελάχιστες») τα σημερινά ποσά των αμοιβών για τις δικαστικές πράξεις μόνον (όχι για τις εξώδικες εργασίες).

Νόμιμοι ελεγκτές (ορκωτοί λογιστές)

Με το νομοσχέδιο καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.

Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί

Στο νομοσχέδιο για αρχιτέκτονες και μηχανικούς προβλέπονται:

α) Ιδιωτικά έργα:

- Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές

- Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.

- Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι σήμερα παρακρατούνται από το ΤΕΕ και αποδίδονται, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.

- Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των μηχανικών.

β) Μελέτες δημοσίων έργων

- Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.

- Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 20/01/2011 08:08:08

  Πρόκειται για τεράστιο λάθος της ΝΔ να ψηφίσει "ναι" επί της αρχής. Και πολιτικό και ουσιαστικό λάθος. Θα το βρει μπροστά της, όπως και με τη στάση της με τους φορτηγατζήδες. Άντε να πείσει τον κόσμο μετά για την ειλικρινή της αντιμνημονιακότητα.

  Ως προς το πολιτικό σκέλος τα έχουμε πει αρκετές φορές. Νομιμοποιεί αντιπολιτευτικά - τουλάχιστον επικοινωνιακά, και αυτό φτάνει - την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

  Ως προς το ουσιαστικό σκέλος, νομιμοποιεί τη μέγιστη απάτη στο συγκεκριμένο ζήτημα: την απάτη ότι τάχατες πρόκειται για "κλειστά" επαγγέλματα, που πρέπει να "ανοίξουν".

  Δηλαδή θα "ανοίξει" ένα επάγγελμα, όπως του φαρμακοποιού, όταν το ελέγξουν οι πολυεθνικές του κλάδου;

  Και αυτή πάλι η εξωφρενική ανοησία ότι "σε τέσσερις μήνες θα βγει π.δ. για όσους περιορισμούς επιβάλλονται από λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος", που τη βάζετε; Άρα, υπάρχουν "επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος" που επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς. Άρα, μπορεί να μην είναι και τόσο πολύ "συντεχνιακά προνόμια" ορισμένα πράγματα και ούτε απόρροια της "κλειστότητας" κάποιου επαγγέλματος.

  Μήπως τότε ρε παιδιά να καθήσουμε να συζητήσουμε πρώτα σοβαρά ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι περιορισμοί δικαιολογημένοι; Αν θέλουν να κάνουν αλλαγές, ας κάνουν με μέτρο, ήρεμα και χωρίς να τα βάλουν με όλη την κοινωνία.

  Οι άνθρωποι είναι εγκληματίες. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να το καταλάβει η ΝΔ; Πώς είναι δυνατόν να στηρίζεις το έγκλημα σε όλες τις εκφάνσεις του, σε όποιες εκφάνσεις και να έχει αυτό;

  Υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει στην ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης ότι το κάνει τάχατες "για το καλό της οικονομίας", και δεν το κάνει για να ευνοήσει τα αφεντικά της; Αν υπάρχει, πείτε μου να ξέρω. Μόνον στους βαμμένους Πασόκους θα βρεις τέτοια αντίληψη κι εκεί πάλι αρχίζει να σπανίζει. Αν λοιπόν δεν έχει ειλικρινείς προθέσεις, τι θέλουμε στο καλό και τους στηρίζουμε;

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Επώνυμος 20/01/2011 09:10:58

   Φίλε Επώνυμε, εσύ κι εγώ και άλλοι να καθήσουμε να το συζητήσουμε" άν είναι οι περιορισμοί δικαιολογημένοι και άν επικοινωνιακά είναι λάθος και άν ουσιαστικά συμφέρει την κοινωνία, αλλά καλύτερα χωρίς την ΝΔ παρέα. Γιατί άν κάτσει κι αυτή μαζί μας να το συζητήσουμε για κανένα εξάμηνο ακόμα, το ποσοστό της θα κατέβει στο 15%.

   Γιά κοίτα τί φτύσιμο πέφτει στις πόρτες των κλειστών φαρμακείων, πώς ο κόσμος ξεσκίζει αγανακτισμένος το χαρτί με την ανακοίνωσή τους, γραμμένο σε προκλητικό ύφος !

  • Misha avatar
   Misha @ Επώνυμος 20/01/2011 09:15:31

   Eπώνυμε καλημέρα

   Πρόκειται για τεράστιο λάθος της ΝΔ να ψηφίσει “ναι” επί της αρχής. Και πολιτικό και ουσιαστικό λάθος. Θα το βρει μπροστά της, όπως και με τη στάση της με τους φορτηγατζήδες. Άντε να πείσει τον κόσμο μετά για την ειλικρινή της αντιμνημονιακότητα.

   Ως προς το πολιτικό σκέλος τα έχουμε πει αρκετές φορές. Νομιμοποιεί αντιπολιτευτικά – τουλάχιστον επικοινωνιακά, και αυτό φτάνει – την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.


   Το «δεν ψηφίζω το μνημόνιο, αλλά ψηφίζω όσα νομοσχέδια επιβάλλονται από αυτό» μοιάζει με το καρατζαφέρειο «ναι, μεν αλλά».
   Δυστυχώς , αντιλαμβάνομαστε, μέρα με τη μερα ,και τους λόγους που η ΝΔ ήταν απούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις εναντίον του κατοχικού Μνημονίου: παίζει το ρόλο του καλού μπάτσου της ανάκρισης.....

   • Tem avatar
    Tem @ Misha 20/01/2011 09:26:32

    Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενας καλός μπάτσος της ανάκρισης δεν κινείται ποτέ εναντίον του οποιουδήποτε κατοχικού μηχανισμού. Ζεί και πορεύεται μέσα στα πλαίσια του μηχανισμού.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 20/01/2011 09:41:10

   H βιασυνη οφειλεται στους ορους του μνημονιου.Για να παρουν την τεταρτη δοση πρεπει να ανοιξουν τα επαγγελματα.Αρα ψηφιζουν ενα νομο - σκουπα σαν μπαζουκας που τα ανοιγει ολα και μετα αρχιζουν τη συζητηση με τους ενδιαφερομενους και την τροικα για ενα τετραμηνο για το ποια θα ξανακλεισουν.
   Αυτη ειναι η λογικη μεσα στον παραλογισμο τους.
   Τωρα για τη ΝΔ το προβλημα της ειναι οτι το μνημονιο περιεχει πολλα φιλελευθερα μετρα που τα ελεγε η ιδια για χρονια στο προγραμμα της.
   Δεν μπορει να ειναι τελειως αρνητικη χωρις να γινει ανακολουθη.
   Εκεινο που θα επρεπε να κανει ειναι να διευκρινισει πιο καλα οτι η διαφωνια στο μνημονιο αφορα τα μαθηματικα του χρεους και περικοπες μισθων και αυξησεις φορων και οχι επι μερους μετρα.
   Εχω ξαναγραψει το παραδειγμα των πανεπιστημιων : για 20 χρονια η ΝΔ ζητουσε ιδιωτικα πανεπιστημια και μαλιστα καθε βδομαδα προπερσι γινονταν πορειες εναντιον του στοχου αυτου.Αν τωρα ο Παπανδρεου βαλει τα ιδιωτικα πανεπιστημια στο μνημονιο και πει οτι το κανει για να παρει καποια δοση δανειου η ΝΔ δεν μπορει να πει οχι.
   Μπορει απλως να τον καταγγειλλει για πολιτικο απατεωνα -που ετσι κι αλλιως ειναι και το εχουν καταλαβει πολλοι - αλλα αν πει οχι γινεται η ιδια απατεωνας.

   • zackii avatar
    zackii @ ψυχραιμια 20/01/2011 16:54:05

    Άρα η ΝΔ αυτοπαγιδεύτηκε με αυτά που έλεγε τόσα χρόνια, και τώρα που το ΠΑΣΟΚ χτυπάει την εκλογική της πελατεία κλαίει και θρηνεί αλλά μάλλον -όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις- σε ώτα μη ακουόντων. Ας πρόσεχε. Χτυπάς τον εχθρό με τα όπλα του. Κοιτάς το ρεύμα του εκλογικού σώματος τις εξαγγελίες του αντιπάλου σου και υπερθεματίζεις. Δεν λες τα αντίθετα. Και μην ακούσω καμμιά κουταμάρα γιά λαικισμούς!! Ο πρώτος που θα το πει ας σκεφτεί πρώτα πόσα χρόνια θα φάει τώρα στη μάπα το ΓΑΠ.

    • zackii avatar
     zackii @ zackii 20/01/2011 17:04:44

     Και γιά να το κάνω λιανά επειδή πάντα μιλάω καθαρά εξηγούμαι. Αν θέλεις να εκλεγείς και αφου έχεις κάνει τους υπολογισμούς σου, εξαγγέλεις αυτό που θέλει να ακούσει ο απελπισμένος Έλληνας σήμερα. Άμεση επιστροφή των ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ μισθών και συντάξεων. Και όποιος νομίζει ότι δεν γίνεται μπαίνει στη λογική του ΓΑΠομονόδρομου γιά το ΔΝΤ. Ξαναδίνεις την ελπίδα και κερδίζεις τις επόμενες εκλογές χαλαρά-περίπατο. Αλλιώς αφήνεις το ΓΑΠ τουλάχιστον μία τετραετία ακόμα....και άντε γειά Ελλάδα

 2. Άναυδος avatar
  Άναυδος 20/01/2011 08:12:15

  Στην αρχή το "θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα" μου φαινόταν κάτι καλό. Τα κλειστά επαγγέλματα, στην χώρα μας, είναι μια κατασκευή προνομιακών τάξεων μέσω των οποίων η εκάστοτε εξουσία ελέγχει εύκολα τους πολλούς της κοινωνίας με συναλλαγές για λίγους.

  Όμως, τελευταία, δεν μου φαίνεται οτι πρόκειται για αλλαγή σε αυτό το καθεστώς αλλά για είσοδο καινούργιων μονοπολιακών παικτών, πιθανόν ακόμη πιο λίγων, ενδεχομένως και από εκτός Ελλάδος.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Άναυδος 20/01/2011 10:51:45

   Σωστό είναι αυτό που γράφεις. Το σφάλμα όμως στην περίπτωση των φαρμακοποιών είναι ότι είχαν κάνει κατάχρηση των προνομίων, ακόμα και αντίθετα στον νόμο. Τα Σάββατα, για παράδειγμα, ήταν ανεπίτρεπτο να μένουν τόσο λίγα φαρμακεία ανοιχτά. Είχα αγανακτήσει πάμπολλες φορές που βρέθηκα σε ανάγκη. Τα ωράριά τους ήταν τραγικά, αν εξαιρέσεις Τρίτες, Πέμπτες, Παρασκευές απόγευμα, ωράρια δημόσιας υπηρεσίας, ούτε καν ΚΕΠ. Τα περιθώρια κέρδους τεράστια. Πληρώνουμε τα πιο ακριβά φάρμακα στην Ευρώπη ή από τα πλέον ακριβά.
   Οι ίδιοι έστρωσαν τον δρόμο για την ισοπέδωσή τους, τελικά, με την ανελαστικότητά τους. Θα λυπηθώ πάρα πολύ αν δω το φαρμακείο της γειτονιάς μου να κλείνει λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από ένα φαρμακείο-σούπερ μάρκετ ή από ενα παράρτημα αλυσίδας και είναι κάτι που δεν το θέλω. Αλλά για τα παιδιά μου, ας πούμε, η εξαφάνιση του μικρού φαρμακοποιού θα είναι κάτι που θα το ακούνε από τους γονείς τους ή θα το θυμούνται αμυδρά. Δεν θα έχει καμία σημασία για αυτά. Οπως εγώ λίγο θυμαμαι τον μπακάλη της γειτονιάς που μούτρωνε όταν σε έβλεπε να περνάς μπροστά με τη σακούλα του σούπερ μάρκετ που μόλις είχε ανοίξει.

   • Ιωαννης avatar
    Ιωαννης @ ΒΙΣ 24/01/2011 03:11:10

    Και τα παιδεια σου που θα εργαστουν? Και τι θα γινουν? Σκλαβοι των πολυεθνικων? Αυτο το μελλον θελεις?

 3. one way ticket avatar
  one way ticket 20/01/2011 08:46:26

  Στους δικηγόρους & τους μηχανικούς λέει ότι διατηρούνται τα ποσά που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές...
  Δηλαδή θα εισπράτει κάποιος πχ 300 και θα καταβάλει εισφορές για 600?
  Άντε γερά, πάνε για Nobel οικονομικών

 4. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 20/01/2011 09:02:29

  "θα αλλάξει τις ζωές χιλιάδων επαγγελματιών κι ενδεχομένως και χιλιάδων πολιτών"

  Γιατί όχι ; Άν πρόκειται να ωφελήσει εκατομμύρια άλλους ;

  "τα μικρά φαρμακεία με τους μικρούς τζίρους"

  Είστε σίγουρος οτι υπάρχει κάτι τέτοιο ; Γιατί εδώ στην επαρχία που ζώ οι φαρμακοποιοί έχουν αγοράσει όλο το Νομό και άν υπήρχαν οικόπεδα στη θάλασσα, θα τα αγόραζαν κι αυτά !

  "Δηλαδή χάθηκαν τόσες δεκαετίες και αν χανόταν και μερικοί μήνες θα πάθαιναν τίποτε."

  Αυτά θα κάνει και η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία ; Διαλόγους και διαπραγματεύσεις με κάθε είδους συντεχνίες ; Μοίρασμα των διαφορών, μετριασμό των εντάσεων, παζάρια με τον Λουράντο και τον Κουλουμπαρίτση κι όλα αυτά για τα οποία σιχαθήκαμε τον Παυλόπουλο και τη Ντόρα ;

  Έχετε την εντύπωση οτι θα ξαναφορέσουμε τη στολή (ζουρλομανδύα) του σοσιαλδημοκράτη αδιαμαρτύρητα ;

 5. Tem avatar
  Tem 20/01/2011 09:20:34

  Εφόσον η ΝΔ συνεχίζει συστηματικά να νομιμοποιεί την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, δεν φαίνεται καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο να παραμείνει επ αόριστον στην αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση εντός εισαγωγικών δηλαδή.....γιατί τι αντιπολίτευση είναι αυτή όταν νομιμοποιεί πλήρως τις επιλογές μιας πραγματικά ανεκδιήγητα τραγικής και επικίνδυνης κυβέρνησης ?

 6. Kasut avatar
  Kasut 20/01/2011 09:24:32

  Μπα και για το καθημερινο κλεισιμο βιοτεχνιων, καταστηματων οπου δεν υπαρχει καμια συντεχνια, κανενα κλειστο επαγγελμα κανεις δεν χυνει δακρυ. Μηπως να την κανουμε την οικονομια σοσιαλιστικη και να καθιερωσουμε απο ενα κλειστο επαγγελμα για καθε επαγγελματικη κατηγορια. Δεν πρεπει να υπαρχουν επιχειρηματιες δυο ταχυτητων προστατευομενοι και μη. Εφοσον καποιος γινεται επιχειρηματιας αναλαμβανει ρισκο. Αν δεν θελει ρισκο μπορει να γινει υπαλληλος.

 7. Rote Fahne avatar
  Rote Fahne 20/01/2011 09:58:37

  δεν ειχωμεν και ημεις την παραμικρην αμφιβολιαν οτι η Νεα Νεα. Δημοκρατια θα ηταν συμφωνει με το Ν.Σ αυτο.
  Εξ αλλου με το Πασοκ συμφωνει σε ΟΛΑ αλλα παντα "επι της αρχης".
  ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/01/2011 10:22:57

  Δηλώνω ακραίος φιλελεύθερος, αλλά σε αυτό το θέμα έχω προβληματιστεί. Είμαι υπέρ του ανοίγματος των επαγγελμάτων, θεωρητικά, αλλά η εφαρμογή και οι συνέπειες δεν είμαι σίγουρος ότι μου αρέσουν.

  Προτιμώ φαρμακεία που είναι του φαρμακοποιούς που βλέπω. ΔΕΝ προτιμώ Booth's και Duane Reade (η Καρφούρ, ή Λαβιδοκούρ) που είναι μεγάλα μπακάλικα ή ψιλικατζίδικα και στο βάθος έχουν 2 πακιστανούς με κάποιον ρουμάνο φαρμακοποιό στο πίσω γραφείο. Τα ωράρια και οι λεπρομέρειες των φαραμκείων είναι τίποτα. Μιλάμε για ένη ξήλωμα κομματιού μεσαίας τάξης. Δεν θα έχουμε Έλληνες φαρμακοποιούς σε 5-6 χρόνια. Θα ψωνίζουμε σε σουπερμάρκετ. Δεν μου ακούγεται καλό.

  Και τα περί μηχανικών και δικηγόρων δεν πολυκαταλαβαίνω. Οι μεγαλοδικηγόροι χρεώνουν ούτως ή άλλως ότι θέλουν. Οι μικροί είναι σε μάλλον στα όρια. Αυτό με τους μηχανικούς, θα τους σπρωξει σε εταιρίες. Θα έχουμε τις ίδιες αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες με περισσότερη γραφειοκρατία και υψηλότερα καπέλα.

  Ναι, θωρητικά προτιμώ το Πράκτικερ από τα μαγαζιά με είδη κιγκαλερίας στην Αθηνάς, αλλά για ρίξτε μια ματία τι είναι σήμερα η Αθηνάς και τι κάνει το Πράκτικερ.

  Εάν ήμουν ΝΔ θα ξεχώριζα την θέση μου... Δεν ανοίγουμε επαγγέλματα, ξηλώνουμε την μεσαία τάξη. Το βιβλίο λέει ότι το ξήλωμα της μεσαίας τάξης κάνει κακό.

 9. Kommenos avatar
  Kommenos 20/01/2011 10:23:28

  Αγαπητέ FactorX,

  Όταν αποφασίσαμε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που διατηρούσα τις ίδιες αρχές μετεξελίχτηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν φυσικό να έχουμε αποφασίσει να αναθεωρήσουμε τις αρχές του κοτσαμπασισμού, και των προνομίων ορισμένων ισχυρών που μεταβιβάζονταν από πατέρα σε παιδί, των προνομίων των τραπεζικών υπαλλήλων να διορίζουν τα παιδιά τους στις τράπεζες, των συμβολαιογράφων και των φαρμακοποιών που μεταβιβάζουν και αυτοί κάποιες ευκαιρίες στα δικά τους παιδιά (ενώ τα άλλα, τα ξένα παιδιά έπρεπε να περιμένουν τον Πάγκαλο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να τους διορίσει σαν δικά του παιδιά το 1986 γεμίζοντας ένα ολόκληρο κτίριο, το κτίριο της οδού Ακαδημίας 3 με ειδικούς σε θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη χρονιά εκείνη που η Ελλάδα του Πάγκαλου θα ασκούσε την προεδρία και ο ίδιος τους χρειαζόταν μονιμοποιημένους κιόλας).

  Όλοι αυτοί οι ευνοημένοι είτε με "στενή εννοία κλειστά επαγγέλματα" είτε επαγγέλματα που σου επέβαλαν μια συγκεκριμένη κατώτατη αμοιβή ανεξάρτητα από το τι μαλακία σου έκαναν για δουλειά, παρασιωπούσαν στο λαό το γεγονός ότι είμαστε από το 1990 υποχρεωμένοι να είχαμε καταργήσει τα κλειστά επαγγέλματα και όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις περί κατώτατων αμοιβών, ώστε να καταστρέφουν τον ανταγωνισμό, να αποκλείουν τους μη ημέτερους από το να ασκήσουν και εκείνοι το ίδιο επάγγελμα με τους προνομιούχους εκτός αν π.χ. παντρεύονταν την κόρη ενός φαρμακοποιού, αγόραζαν αντί 200.000 Ευρώ την άδεια φορτηγού από έναν εξασφαλισμένο έξυπνο φορτηγατζή ή διορίζονταν σε κάποια θέση στο Δημόσιο.

  Με τον διορισμό συνεχώς ορισμένων Υπουργών, Δικαιοσύνης (πάντοτε δικηγόρου) που προστάτευαν τα δικαιώματα των δικηγόρων και διαιώνιζε το απαράδεκτο καθεστώς αυτό των προνομίων των δικηγόρων καθώς και το καταδικασμένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθεστώς που επέβαλε στον απλό πολίτη για μία και μόνο υπόθεση να προσφεύγει επί 5 χρόνια στο Συμβούλιο Επικρατείας για ακύρωση πράξεως, επί 10 χρόνια μέχρι τελεσιδικίας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο-Διοικητικό Εφετείο-αναιρετικό Συμβούλιο Επικρατείας για να πάρει αποζημίωση από την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε από τη διοίκηση, 3 χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να διορθώσει τη σύνταξή του που προέκυψε από παρανομίες που κρίθηκαν από τα 2 προηγουμένως αναφερθέντα δικαστήρια και τέλος 4 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα καταδίκαζε την Ελλάδα για όλο αυτό το απαράδεκτο δικαστικό καθεστώς συνολικά που κατέστρεψε τον πολίτη), τελικά δεν έμεναν και πολλά λεφτά στην τσέπη των πολιτών για να αγοράζουν κανένα πουκάμισο ή κανένα παντελόνι και να εξασφαλίσουν τη βιοσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων, να μην κλείσουν και να μην αυξηθεί η ανεργία.

  Με τον συνεχή διορισμό Υπουργών Υγείας (πάντοτε γιατρών) που προστάτευαν τα συμφέροντα του κλάδου τους και των συντεχνιών τους, το μεγαλύτερο ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας ξοδευόταν σε υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υπηρεσιών, τις οποίες πλήρωναν τελικά οι απλοί πολίτες, αυτοί που τώρα βλέπουν να κατεβαίνει κατακόρυφα ο βασικός μισθός, να εξαφανίζεται ουσιαστικά η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (οι κλαδικές πήγαν ήδη περίπατο) ο εργοδότης να υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε υπογραφή απαράδεκτων επιχειρησιακών συμβάσεων, με κατώτερους μισθούς επιπλέον ώρες εργασίας, εργασία τις Κυριακές χωρίς ειδικές αποζημιώσεις, απολύσεις με τη μισή αποζημίωση, και αυτή σε δόσεις έτσι ώστε αν δεν πληρωθεί η δεύτερη δόση για το έτσι θέλω του εργοδότη ο εργαζόμενος να βάζει σε υποθήκη το σπίτι του αν έχει, για να πληρώσει προκαταβολικά την αμοιβή του δικηγόρου του.

  Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως έχει γίνει και πολλή συζήτηση για το θέμα της απαγόρευσης ή μη του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Συζητάμε το αυτονόητο με επιχειρηματολογίες ανθρώπων που έχουν τελείως διαφορετικά συμφέροντα από το "αυτονόητο", από ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν το φαρμακείο στο γιό τους ή στην κόρη τους και δεν θέλουν άλλους πτυχιούχους φαρμακοποιούς παρείσακτους στα προνόμιά τους αυτά, για δικηγόρους που βολεύονται στις κατώτατες αμοιβές, που δεν δηλώνουν τις πραγματικές τιμές που εισπράτουν και μάλιστα έχουν βρεί τώρα και το επιχείρημα ότι αν δεν πληρώνουμε εμείς τα κορόιδα τις κατώτατες αμοιβές (και όχι εκείνοι τις ανώτερες αμοιβές που παίρνουν) κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Η ίδια συζήτηση με τους εθισμένους με το κάπνισμα αναγνώστες που θα υπερασπίζονται μέχρι τέλους το δίκαιωμά τους να καπνίζουν στις καφετέριες και στα εστιατόρια που πηγαίνουμε με τα παιδιά μας και τις εγκύους γυναίκες μας και πρέπει τους ανεχόμαστε γιατί αν ζητήσουμε το δίκιο μας ο καταστηματάρχης θα ταχτεί με τον τσαμπουκά καπνιστή που είναι καλύτερος πελάτης και θα βρούμε εμείς οι μη καπνιστές το μπελά μας.

  Πολλά καλά πράγματα έγιναν από ανώμαλες καταστάσεις. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δημιουργήθηκε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1942). Η κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα έγινε στη διάρκεια της χούντας (1973). Ποτέ μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας (1944) ή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974) δεν ξανανοστάλγησαν οι Έλληνες το προηγούμενο καθεστώς της μή ύπαρξεης Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (που ήταν λαϊκό αίτημα από το 1840) ή την επαναφορά του θεσμού της βασιλείας. Το ίδιο θα γίνει και με τα κλειστά επαγγέλματα και τις κατώτατες αμοιβές, όταν θα περάσει η ισχύς του Μνημονίου.

  Αυτά που γράφω είναι σίγουρο ότι έχουν ορκισμένους και οργισμένους αντιπάλους, που σε πολλά συγγενή μπλογκ μαζεύονται και ειρωνεύονται, ή και σε αυτό το μπλογκ έφτασαν σε σημείο να μου λένε "δείχνετε ότι είστε όχι μόνο δικηγόρος με αυτά που γράφετε αλλά και εξειδικευμένος και προδίδετε το δικηγορικό επάγγελμα με το να το γράφετε, με ποιά ιδιότητα τα γράφετε;"

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Kommenos 20/01/2011 11:00:09

   Συμφωνώ μαζί σου στα περισσότερα που γράφεις. Μέσα από την παρούσα μέγγενη θα υπάρξουν και κάποιες θετικές εξελίξεις. Μακάρι να είχε μπει και η κατάργηση του ασύλου της αλητείας στο Μνημόνιο.
   Φτάνει, βέβαια, να μην διαρκέσει για υπερβολικά πολύ χρόνο η μέγγενη και τελικά ο ασθενής αποβιώσει από ασφυξία...

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/01/2011 10:52:15

  Ας σύρουμε στα άκρα τη λογική του ανοίγματος των "κλειστών" επαγγελμάτων, τα πλείστα των οποίων δεν είναι "κλειστά", στο παράδειγμα των φαρμακοποιών και των φορτηγατζήδων.

  Απαγορεύει -αντισυνταγματικά κατά τη γνώμη μου, στα πλαίσια του σημερινου ισχύοντος συντάγματος- στους φαρμακοποιούς και στους φορτηγατζήδες να μεταπωλούν την άδεια στο παιδί τους, ή σε κάποιο συγγενή ή και φίλο, εφόσον είναι και ο ίδιος φαρμακοποιός φυσικά.

  Γιατί αφήνει έξω π.χ. το φούρναρη, που παραδοσιακά στην Ελλάδα, αρχής γενόμενης από την Ήπειρο, μεταβιβάζει την τέχνη του και το φουρνάρικο στο παιδί του?
  Γιατί αφήνει έξω το δικηγόρο, που μεταβιβάζει το γραφείο και τους πελάτες του στο παιδί του, αν το ίδιο σπούδασε δικηγόρος?
  Γιατί αφήνει έξω το γιατρό, που μεταβιβάζει το ιατρείο και τους ασθενείς στο παιδί του, αν έγινε γιατρός?
  Γιατί αφήνει έξω τον έμπορο έργων τέχνης να μεταβιβάσει τους πελάτες και το αντικάδικο στο παιδί του?
  Γιατί αφήνει έξω το μηχανικό να παραδώσει την πελατεία και την ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ στο παιδί του?

  Η λογική αυτή της απαγόρευσης στο φαρμακοποιό της ελεύθερης πώλησης της άδειάς του για να εφαρμοζόταν ισότιμα και δίκαια σε μια κοινωνία, θα έπρεπε να ακολουθεί το σύστημα Πολ Ποτ ή και το ακραιφνώς ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ, όπου το παιδί του φαρμακοποιού, του φούρναρη, του δικηγόρου, του εμπόρου, του γεωπόνου, του γιατρού, του μηχανικού, του λαϊκατζή, του κηποτέχνη, του διακοσμητή, του οποιουδήποτε επαγγελματία, του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, πρέπει να αποκόπτεται βίαια και εντελώς από τις οικογενειακές ρίζες, να του απαγορεύεται να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ίδια γεωγραφική περιοχή, όπου ζούσε η οικογένειά του, και να στέλνεται σε άλλη "παρθένα" περιοχή, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αν έχει σπουδάσει το "οικογενειακό" επάγγελμα.
  Αντισυνταγματικά δεν είναι όλα τα παραπάνω στα πλαίσια του δικού μας συντάγματος?

  Οι δομές των "κλειστών" επαγγελμάτων, του ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΥ εν τέλει, διότι περί αυτού πρόκειται, μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο σε κοινωνία πραγματικά ελεύθερων ανθρώπων, με την κατάλληλη παιδεία από το σχολείο.
  Δεν χτυπιέται έτσι ο νεποτισμός.

  ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟ, ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΥ ΕΝ ΤΩ ΚΥΒΕΡΝΑΝ.

  Υπάρχουν 10.000 επαγγέλματα καταγεγραμμένα διεθνώς, αλλά η Ελληνική οικογένεια ξέρει μόνο τα εξής τρία: δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός. Και τα τρία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη βουλή.

  Για τους πολιτικούς δεν χρειάζεται καν να συζητήσουμε.

  υπογραφή: από ένα παιδί νομικής οικογένειας, που έσπασε τη μακραίωνη οικογενειακή παράδοση, και δεν κληρονόμησε γραφείο με δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις και εγγυημένη ευημερία.

 11. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 20/01/2011 11:10:32

  Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ιδεολογικό πρόταγμα κάθε φιλελεύθερου και ακόμη περισσότερο των κοινωνιστών φιλελευθέρων καθώς εξαλείφει στρεβλώσεις κι αδικίες που γεννά η συντεχνιακή αντίληψη του συμφέροντος της όποιας κοινωνικοοικονομικής ομάδας. Υπ' αυτή την έννοια η ΝΔ ως ιδεολογικός φορέας του κοινωνικού φιλελευθερισμού δε μπορεί να είναι αντίθετη. Με βάση τη διεθνή κι ευρωπαϊκή εμπειρία και λαμβανομένων των ελλαδικών δεδομένων θα πρέπει να εξεταστεί η κυβερνητική πρόταση που κατατίθεται στο πλαίσιο του Μνημονίου. Γι' αυτό θα πρέπει η ΝΔ, η οποία αντιτίθεται όντως στην αποικιοκρατική λογική του Μνημονίου, αλλά θέλει κι επιδιώκει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να παρουσιάσει τη δική της επί του θέματος συγκροτημένη αντιπρόταση τόσο στη Βουλή όσο και στον κόσμο με τρόπο κατανοητό και σαφή.
  Ο Σαμαράς δε θα γίνει πρωθυπουργός των ισναφιών της ταλαίνης κοτσαμπασικής Γραικίας. Ο Αντώνης θα κυβερνήσει μια χώρα σύγχρονη κι ευρωπαϊκή. Κοινωνικά δίκαιη, με ανοιχτή οικονομία, περιβαλλοντικές ευαισθησίες κι ανοιχτούς ορίζοντες.

 12. Misha avatar
  Misha 20/01/2011 11:17:59

  Λοιπόν , Κοmmenos, θα έπρεπε να ντρέπεσαι γράφοντας πως οι Ναζί μάς έκαναν και καλό, επειδή έφτιαξαν Κρατική Ορχήστρα!!!!
  Κάτι ανάλογα έλεγαν και οι ταγματασφαλίτες εκείνης της εποχής, πως ο Χίτλερ μάς εσωσε από τον «επάρατον κομμουνισμόν».
  Επειδή όμως φαίνεται πως η τσίπα είναι είδος εν ανεπαρκεία σου χαρίζω ένα απόσπασμα από την προχτεσινή ομιλία του Μίκη, για τα «καλά» που μας φέρνει το κατοχικό Μνημόνιο:

  «Υπάρχουν όμως εποχές όπως η τωρινή, κατά την οποία όσοι ανήκουν στο μπλοκ της Εξάρτησης (ξένοι και ντόπιοι) από βοσκοί μεταβάλλονται σε λύκους που διψούν να επιβάλουν την καταπίεση, την εξαθλίωση και τον φόβο στον απλό λαό έχοντας επιπέσει πάνω στο κοπάδι με μανία που θυμίζει αμόκ. Πώς αλλοιώς αλήθεια, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη δίψα τους να πάνε τον Λαό πιο πίσω κι από την εποχή του Μεταξά, δηλαδή την εποχή που καθιερώθηκαν οι εργατικές συλλογικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν σήμερα οι δυστυχείς εργαζόμενοι απογυμνωμένοι ακόμα κι από το στοιχειώδες δικαίωμα της επιβίωσης… Για όλους αυτούς που ψήφισαν αυτό τον μεσαιωνικό νόμο προτείνω να στηθεί στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος μια μαρμάρινη πυραμίδα με όλα τα ονοματεπώνυμά τους γραμμένα με μαύρα γράμματα και να ονομαστεί «Στήλη της Ντροπής». »

  • Kommenos avatar
   Kommenos @ Misha 20/01/2011 11:53:36

   Δεν σε είδα εσένα, που δεν ντρέπεσαι ούτε εσύ όπως λές πως θα έπρεπε να ντρέπομαι εγώ.

   Δεν ζήτησες την κατάργηση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που έγινε επί γερμανικής κατοχής.

   Δεν ζήτησες την επαναφορά του θεσμού της βασιλείας που κατάργησε το 1973 η Χούντα.

   Δεν ζήτησες την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που καθιέρωσε ο Μεταξάς.

   Και πέρασαν τόσα χρόνια..

   Αν προσέξεις τι λέει ο Θεοδωράκης "... τη δίψα τους να πάνε τον Λαό πιο πίσω κι από την εποχή του Μεταξά, δηλαδή την εποχή που καθιερώθηκαν οι εργατικές συλλογικές συμβάσεις..". Δεν λέει να ντρεπόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις που είναι δημιούργημα του Μεταξά.

   Εσύ τι φαντάζεσαι; Μόλις απαλλαγούμε από το μνημόνιο θα επιστρέψουμε πάλι στα κλειστά επαγγέλματα και στις κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων και φαρμακοποιών. Θα επιστρέψουμε στο "επίδομα του οδηγού τρόλλεϋ για όσες φορές επανέφερε τον τρολλέ στο σύρμα κατά τη διάρκεια της δουλειάς του;". Θα επιστρέψουμε στο "επίδομα έγκαιρης προσέλευσης" του δημόσιου υπαλλήλου;

   Ή μήπως θα λένε τότε, όπως στο βιβλίο "Όσα παίρνει ο Άνεμος" της Μάργκαρετ Μίτσελ ".. They are gone with the Wind";

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Kommenos 20/01/2011 12:33:36

    Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφαρμόστηκαν το 1935 επί κυβέρνησης Tσαλδάρη με αναγκαστικό νόμο και όχι επί Μεταξά.

    Η αβασίλευτη δημοκρατία καθιερώθηκε με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974 και όχι από τους χουντικούς.

    Η σύσταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία προυπήρχε ως Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, έγινε επί γερμανικής κατοχής το 1943 και όχι από τους γερμανούς-ναζί.
    Νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι την διαφορά.

   • Misha avatar
    Misha @ Kommenos 20/01/2011 13:16:57

    Kommenos

    Έχεις διαστρεβλωμένη όραση της πραγματικότητας.
    Παρουσιάζεις την ίδρυση Κρατικής Ορχήστρας σαν δήθεν λαϊκό αίτημα!!!!
    Ο λαός δεν είχε να φάει, προερχόταν από συνεχείς πολέμους και τον έκοφτε αν υπήρχε κρατική ορχηστρα και λυρική σκηνή;
    Γιατί; Μήπως θα έπαιζαν εκεί τη λαϊκή μουσική που γνώριζε ή μηπως θα είχε τη δυνατότητα να πάει να την ακούσει; Όπως, ας πουμε , τρεχουν οι περαματιώτες κάθε Σ-Κ στο Μέγαρο ν ακούσουν την «Αντάντε γκρατσιόζο» Σονάτα 331 του Μπαχ;
    Πάτε καλά;

    Εδώ ξεπουλάνε την πατρίδα στα παζάρια του κόσμου, κι εσυ λές «ναι μου βίασαν τη γυναίκα και την κόρη αλλά τουλάχιστον μαζευουν τα σκουπίδια κάθε μέρα»

    Κι επί Μεταξά γραφτηκε ο Επιτάφιος του Ρίτσου, για κείνο το παλληκάρι το σκοτωμένο τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροι , 300 τραυματίες για να μη νομιστεί πως ο οιοσδήποτε Μεταξάς χάρισε οτιδήποτε από την καλή του την καρδιά...

 13. sanderson avatar
  sanderson 20/01/2011 12:13:12

  Κάθε φορά που διαβάζω σχόλια για το άνοιγμα των κλειστών, θυμάμαι την ατάκα από ανέκδοτο ενός - εδώ και καιρό - συχωρεμένου, που χαρακτηρίζει πλήρως τον έλληνα: Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα.

  • hellasatt avatar
   hellasatt @ sanderson 20/01/2011 12:37:40

   Αγαπητέ πολύ εύστοχο το σχόλιο σου. Ο Μακαριστός μας είχε καταλάβει απόλυτα... ¨Οσο για τα κλειστά επαγγέλματα: Είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρείται το επάγγελμα του Δικηγόρου κλειστό λόγω κατωτέρω αμοιβών ή ελαχίστων ή τιμών αναφοράς. Είναι επάγγελμα του μπάτε σκύλοι, αλέστε και αποδώστε (πλέον) ΦΠΑ.

   • Kommenos avatar
    Kommenos @ hellasatt 20/01/2011 13:32:07

    Η σωστή έκφραση δεν είναι "κλειστά επαγγέλματα", αλλά εμπαγγέλματα η θεσμοθέτηση των οποίων έγινε με τέτοιο τρόπο από τους εκάστοτε Υπουργούς Δικαιοσύνης (πάντοτε δικηγόρους, λόγω πείρας όπως είπε κάποιος) ώστε να αντιβαίνει στις αρχές του ίσου ανταγωνισμούν, των ίσων ευκαιριών και όχι του "να πληρώνει υποχρεωτικά ο πελάτης με την προείσπραξη της ελάχιστης δήθεν δικηγορικής αμοιβής το ασφαλιστικό ταμείο του δικηγόρου που δεν το πληρώνει με την πλήρη/αληθινή αμοιβή στο ποσοστό ένας φοροφυγάς δικηγόρος" ή της "απαγόρευσης επαναδιορισμού δικηγόρου μετά την πάροδο πενταετίας από την απομάκρυνσή του από το επάγγελμα, αφού έχει κανει και ο ίδιος και τις ίδιες σπουδές με τον δικηγόρο και έχει δώσει με εκείνον της ίδιες εξετάσεις για την άδεια - απλά για να κάνει τσαμπουκά η συντεχνία των δικηγόρων".

 14. tiramola avatar
  tiramola 20/01/2011 13:01:35

  Και έχεις και τον Σπίθα να καλεί σε ανυπακοή και να χειροκροτεί το ακροατήριο αποτελούμενο από μηχανικούς, δικηγόρους και εκπρόσωπους επαγγελματικών ομάδων που επι σειρά ετών επιδίδονταν στο άθλιο σπορ της φοροδιαφυγής.
  Τώρα όλοι μαζί εμφανίζονται αντιστασιακοί για την "ανεξαρτησία" της χώρας..
  Απίστευτος συνδιασμός μαλάκινσης και υποκρισίας..

 15. SAVAS avatar
  SAVAS 20/01/2011 15:47:38

  Όλοι λοιπόν απο τα σχόλια σας μπορείτε να καταλάβαιτε ορισμένα πράγματα:

  1. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων γίνεται για τις πολυεθνικές. (Πάντα μαζί με αυτές τρώνε και ορισμένοι μικροί)

  2. Η διαφθορά στα κλειστά επαγγέλματα οφειλόταν στην αδράνεια του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους. (ένα παράδειγμα γι' αυτό: Ένας μονόδρομος με μια λωρίδα κυκλοφορίας, που τόσα χρόνια μπαίναν όλοι ανάποδα αφού κανένας δεν τους έλεγχε και παρανομούσαν ξαφνικά τον κάνουν διπλής κατεύθυνσης χωρίς καινούργια έργα, για να μην παρανομεί κανείς, να εξηπυρετούνται όλοι, αλλά και πάλι χωρίς έλεγχο.)

  3. Στο προηγούμενο παράδειγμα φανταστείτε πως η πολυεθνική μπορεί να χτίσει μια γέφυρα πάνω απο το δρόμο για να κινείται μόνο αυτή.

  • Misha avatar
   Misha @ SAVAS 20/01/2011 17:08:00

   Έτσι, εταιρειοκρατία uber alles...
   Οι νέοι κολλίγοι θα είναι οι υπαλληλοι πολυεθνικών οδηγοί ταξί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κλπ...
   Και για να το τραβήξω λίγο ακόμα, αν βρεθούν μερικές φεμινίστριες ή γκέουλα να παραπονεθούν επειδή δε μπορουν να γίνουν παπαδίνες , όπως συμβαίνει στην «προχω» Εσπερία , θα υποχρεώσουν τον Ιερώνυμο να συμμορφωθεί αλλιώς θα κόψουν τη μισθοδοσία των κληρικών κλπ
   Έχει πολλά επεισόδια ακόμα το σήριαλ....

   • STATHIS avatar
    STATHIS @ Misha 20/01/2011 17:21:24

    Εκτός αν η "επιτροπή αξιολόγισης προγράμματος " που λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ....... ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να το ΚΟΨΕΙ .... κρατώντας και τα (R) δικαιώματα μελλοντικής εκμετάλευσης .!!!!


    *Μιά άποψη.-

 16. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 20/01/2011 17:29:30

  Νομίζει μήπως κανείς ότι τα φαρμακεία των πλουεθνικών θα του δίνουν βερεσέ φάρμακα? έχετε σκεφτεί ότι θα φτάσουμε σε σημείο τις συνταγές μας να τις πληρώνουμε εμείς - όσοι βέβαια έχουμε - και μετά να πηγαίνουμε στο ταμείο μας για να πληρωθούμε μετά από 10-12 μήνες και αν. Πόσοι θα πάμε και πόσες φορές για συνταγές 20-30 ευρώ? και βέβαια θέλουν να περάσουν και τα ακριβά φάρμακα των νοσοκομείων στα φαρμακεία και εκεί βέβαια όποιος έχει λεφτά θα παίρνει και τα φαρμακά του.Εχουμε πολλά να δούμε ακόμη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.