#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2013 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις φόρωνΛοιπόν, να μας το θυμηθείτε. Ο Πολ Τόμσεν είναι Έλληνας, διότι δε γίνεται να κάνει τόσες πολλές «κωλοτούμπες» σε λίγες ημέρες και να βλέπει το άσπρο – μαύρο και το αντίθετο.

Αφού μας περνούσε γενεές δεκατέσσερις όσο ήταν στην Αθήνα, από την Ουάσιγκτον, όπου μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής της τρόικας μόνο που δεν έκανε… αγιογραφία της Ελλάδας.

Παράλληλα, δε μπορεί. Ο Τόμσεν διαβάζει και antinews. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εμείς γράφαμε εδώ ότι ο καθένας μπορεί να δει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο κι εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Αυτό ακριβώς θα διάβασε και ο Τόμσεν και είπε ότι πλέον το ποτήρι είναι μισογεμάτο στην Ελλάδα.

Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά:  «Το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο».

Και το τρίτο: Ο Τόμσεν πρέπει να είναι οπαδός του Σαμαρά. Διότι μόλις ο πρωθυπουργός μίλησε για μειώσεις φόρων, τις πρώτες μέσα στο Μνημόνιο, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ βγήκε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις φόρων σε  ΦΠΑ στην εστίαση και στο πετρέλαιο θερμασμένης, «εάν η κυβέρνηση μπορέσει να εξεύρει τα έσοδα από αλλού».

Αν και δύσκολο το τελευταίο, με πρωτογενή πλεονάσματα και με τη μείωση δημοσίων δαπανών, μπορεί να επιτευχθεί μείωση φόρων. Άλλωστε, το προβλέπει και το Μνημόνιο με τις ρήτρες επίτευξης στόχων, κάτι που φαίνεται ότι η Ελλάδα τους πετυχαίνει. Ωστόσο, η ικανοποίηση του Τόμσεν το επιβεβαιώνει, όπως επίσης και το γεγονός ότι και ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δε θα ληφθούν άλλα μέτρα. Πάντως, πρέπει να γίνουν πολλά. Κι έχει δίκιο στις συστάσεις του ο επικεφαλής τροικανός.

Αναφέρθηκε στην έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, δηλαδή ότι πληρώνουν οι φτωχοί κι όχι οι πλούσιοι. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη φορολογική διοίκηση, πως πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Το επόμενο στοίχημα για την τρόικα, σύμφωνα με τον Π. Τόμσεν, είναι να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα του δημόσιου τομέα, τόνισε ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος στην προοπτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εξέφρασε αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου.

Τράπεζες

Ο κ. Τόμσεν, πάντως, έκανε και τον ελιγμό του για να αποφύγει την ευθύνη της τρόικας για το ναυάγιο του deal Εθνικής – Eurobank. Όπως ανέφερε η τρόικα «δεν είχε εγκρίνει ποτέ» τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και το έθεσε ως «μη δικαίωμα ανάμειξης» σε υποθέσεις δύο ιδιωτικών οντοτήτων, προσθέτοντας: «Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF». Φυσικά, δε λέει όλη την αλήθεια, και το γεγονός ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην κυβέρνηση τον κάνει περισσότερο… Έλληνα αφού είναι ίδιον της χώρας αυτής να φταίνε όλοι οι άλλοι.

Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fitsoulas avatar
  fitsoulas 20/04/2013 12:35:32

  Μάλιστα, στα διαλείμματα των διαπραγματεύσεων ζήτησε να πιεί φραπέ!!

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 20/04/2013 13:21:46

  Για τα ασφαλιστικα Ταμεια ειπε τιποτα; Απο που θα καλυφθουν τα τεραστια ελλειμματα τους και τα διαρκως νεα που δημιουργουνται;

  • Apostolos Vlahos avatar
   Apostolos Vlahos @ Ρηνα 21/04/2013 08:33:26

   Guess! που λένε και οι αμερικάνοι.

 3. drider avatar
  drider 20/04/2013 14:13:27

  Καταρχήν δεν μας ενδιαφέρει αν ο Τόμσεν είναι "Έλληνας"... για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους είναι εκπρόσωπος των δανειστών (τελεία). Με αυτή του την ιδιότητα αντιπροσωπεύει το ΔΝΤ αλλά και όλους τους ιδιώτες/ιδιωτικούς οργανισμούς (π.χ. τράπεζες) που συνεχίζουν να διακρατούν ελληνικά ομόλογα και έχουν "έννομο" συμφέρον στο ελληνικό χρέος.

  Θα μου πείτε ότι εκπροσωπεί υπερθνικές αλλά και ελληνικές ελίτ. Θα μου πείτε ότι δεν έχουν όλοι οι "αντιπροσωπευόμενοι" τις ίδιες προσβάσεις (π.χ. οι μικρομολογιούχοι που ήταν και αυτοί δανειστές στο ελληνικό κράτος). Το ουσιαστικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση το χρέος χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης από τα διαφόρων ειδών συμφέροντα...

  Συγκερασμός στις "εξυπηρετήσεις" που κάνει η τρόικα σαφώς και υπάρχει σε κάποιο επίπεδο (μιλάμε πάντα για τους "μεγάλους" παίκτες). Π.χ. χάνεις από το "κούρεμα" κερδίζεις σε επίπεδο αντιεργατικών / αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων (που πάντα ήθελες) ή λαμβάνεις και εσύ μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις (αναφέρομαι και στους "δικούς" μας μεγαλοκαρχαρίες).

  Αυτή είναι η λεγόμενη "διαπραγμάτευση" που λαμβάνει χώρα. Η μοιρασιά και η ευκαιρία να εφαρμοστούν αυτά που είχες σχεδιάσει από χρόνια αλλά δεν είχες βρει μέχρι τώρα τις κατάλληλες συνθήκες για να τα "περάσεις". Όπως είναι δεδομένο ότι το μάρμαρο της διαπραγμάτευσης το πληρώνουμε πάντα εμείς οι απλοί πολίτες.

  Η εικόνα της κυβέρνησης (αλλά και τις προηγούμενης) είναι θλιβερή... Κάνει τον τροχονόμο μεταξύ των συμφερόντων.

  "Ιδιωτικοποίησεις": Από την μια έχεις τις υπερεθνικές ελίτ να πιέζουν για να αγοράσουν τσάμπα οποιοδήποτε asset του ελληνικού δημοσίου έχει ακόμα κάποια αξία, από την άλλη έχεις την ντόπια ελίτ που θεωρεί ότι ό,τι όποιο περιουσιακό στοιχείο βγαίνει στη σέντρα είναι "δικαιωματικά" δικό της.

  "Μεταρρυθμίσεις": Ο,τιδήποτε μπορεί να ρίξει το κόστος εργασίας / ασφάλισης ή να συντελλέσει στην πραγματική μεταφορά πλούτου από τους "πολλούς" στους "λίγους". Ειδικά για το δημόσιο ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του και εν γένει στην απαξίωση του εν όψει "ιδιωτικοποιήσεων".

  Η συνέχεια:

  α) συνεχίζουν να τα βρίσκουν στην μοιρασιά με τους δικούς μας + ο λαός δεν επεμβαίνει δυναμικά για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του + δεν "σπάει" κάποιος άλλος κρίκος της ευρωζώνης: συνεχίζεται το παραμυθάκι των "μνημονίων" και της "προσαρμογής",

  β) δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά ή σπάει κάποιος κρίκος της ευρωζώνης: αυτή ή μια άλλη "εθνική" κυβέρνηση για την "προάσπιση" των συμφερόντων της Ελλάδας (όπου "Ελλάδα" βάλτε την ντόπια ελίτ), προχωράει σε (προσωρινή) έξοδο από την ευρωζώνη, καταργεί τα μνημόνια (ονομαστικά, όχι στην πράξη) κτλ.,

  γ) ο κόσμος έρχεται στο προσκήνιο δυναμικά: πολλές οι δυνατές εξελίξεις όπως ο σχηματισμός μιας πραγματικά εθνικής κυβέρνησης για την αποτίναξη του ζυγού των ντόπιων και των υπερεθνικών συμφερόντων, αντιστροφή των "μεταρυθμίσεων", επανεθνικοποίηση των πόρων και άλλων κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων, στάση πληρωμών, λογιστικός έλεγχος του χρέους και έξοδος από την Ευρωζώνη και πιθανότατα και από την ΕΕ.

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ drider 21/04/2013 20:05:49

   Eξαιρετικος !

 4. leak avatar
  leak 21/04/2013 01:54:50

  Oχι βιασύνες παιδιά.
  Πρώτα να απολύσουμε του υπεράριθμους ΔΥ και μετά.
  Χρόνος υπάρχει...

  • Apostolos Vlahos avatar
   Apostolos Vlahos @ leak 21/04/2013 08:37:35

   Αν απολύαμε και τους εθνικούς εργολάβους, ίσως είχαμε κάποια τύχη.

   • leak avatar
    leak @ Apostolos Vlahos 21/04/2013 13:35:52

    Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.
    Θα "αποζημιώσουν" τώρα τους εργολάβους, θα ανακεφαλαιοποιήσουν τις Τράπεζες και ύστερα οι δύο αυτοί ενδιάμεσοι θα μας μοιράσουν ό,τι ψίχουλο μείνει.
    Δεν μας τα δίνουν απευθείας? Χρειαζόμαστε μεσάζοντες?
    Δεν χρειαζόμαστε την δουλεία για λόγους εξάσκησης, λεφτά να ζήσουμε θέλουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.