#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοίγει η πόρτα εξόδου για 5.000 δημόσιους υπαλλήλους

Αποχωρήσεις 5.000 εργαζομένων, μέσω διαθεσιμότητας ή και με απευθείας απόλυση, από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που βρίσκεται στα… σκαριά μεταξύ κυβέρνησης και Μηχανισμού Στήριξης.
Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα περάσουν πρώτοι από όλους οι επίορκοι, ακατάλληλοι και «κοπανατζήδες» υπάλληλοι, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε περίπου 11.000. Σε δεύτερο χρόνο και πάντως μέσα στο 2013 η… δεξαμενή του προσωπικού που θα οδηγηθεί σε διαθεσιμότητα και ύστερα από την πάροδο ενός έτους σε απόλυση θα προκύψει από το προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με το δεύτερο μεγάλο… κύμα της παρέμβασης.
Οπως ανέφερε στον Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών θα λειτουργήσουν πιλοτικά. Οι επόμενες κινήσεις θα αφορούν φορείς, που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού, με το σενάριο να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν ακόμα και 260 οργανισμοί να μοιάζει αυτή τη στιγμή ως το πλέον επικρατέστερο. Η διαδικασία δεν θα δώσει μόνο μήνυμα στην Τρόικα για δραστική συρρίκνωση του Δημοσίου, αλλά θα επηρεάσει άμεσα και το απασχολούμενο προσωπικό. Ανάλογη… τύχη θα περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού του κράτους, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταστεί δυνατόν να μετακινηθούν σε κενές θέσεις διάφορων υπηρεσιών του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας θα οδηγούνται, ουσιαστικά, εκτός Δημοσίου.
Η επιμονή των εκπροσώπων του Μηχανισμού Στήριξης για άμεση απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό όφελος που αναμένεται ότι θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα μικρό, παραλίγο να τινάξει στον… αέρα τις διαπραγματεύσεις στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, το «κλειδί» για να πειστεί η Τρόικα όσον αφορά στην τύχη του προσωπικού που σήμερα απασχολείται στο Δημόσιο φαίνεται να ήταν το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης για τη συνολική αναδόμηση του κράτους, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μέτρο της διαθεσιμότητας, με στόχο από το μίγμα των παρεμβάσεων να προκύψει μετρήσιμη περιστολή στις δαπάνες.

Ακατάλληλοι και επίορκοι ανοίγουν το… χορό.
Η πρώτη κατηγορία υπαλλήλων, η οποία θα οδηγηθεί στο δρόμο της διαθεσιμότητας, θα είναι οιακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι πειθαρχικά υπόλογοι και οι «κοπανατζήδες». Ο αριθμός τους υπολογίζεται περίπου στους 11.000, ενώ, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπολογίζεται ότι στο τέλος τους έτους θα βρεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 2.000 εργαζόμενοι.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει τα πάντα για να εντοπίσει, να απομονώσει, να αποξενώσει από την τεράστια πλειονότητα των άξιων υπαλλήλων μερικές χιλιάδες υπαλλήλων, που είναι μετρημένες αλλά δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων, που είναι αποδεδειγμένα, διαπιστωμένα ακατάλληλοι όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Η ακαταλληλότητα προβλέπεται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, θα διαπιστωθεί με τις νόμιμες διαδικασίες», είχε τονίσει, σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο κ. Μανιτάκης, δείχνοντας τις προθέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, η σχετική διαδικασία μπορεί να προσκρούσει σε… αναχώματα, καθώς στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει στον κώδικα καμιά θεσμοθετημένη διαδικασία για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας. Μάλιστα, σημειώνουν πως εμμέσως και από διάφορες διατάξεις υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για να διαπιστωθεί η ακαταλληλότητα, όπως:

Η ανυπαίτια αδυναμία άσκησης καθηκόντων, λόγω σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής
-Η απαλλαγή προϊσταμένου από τα καθήκοντά του, εξαιτίας ακαταλληλότητας, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση υπουργού για λόγους διοικητικής ανεπάρκειας, προβληματικής επικοινωνίας με πολίτες ή πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του.
-Η κρίση του δόκιμου εργαζομένου ως μη μονιμοποιητέου ένα χρόνο μετά την πρόσληψή του. Δηλαδή, μετά τη λήξη της δοκιμαστικής υπηρεσίας.
-Η ένταξη υπαλλήλου σε πίνακα μη προακτέων.
-Οι κακές εκθέσεις αξιολόγησης με βαθμολογία κάτω του μετρίου.

Οσον αφορά στους επιόρκους και εδώ η διαδικασία φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί με μεγάλη καθυστέρηση. Η βραδύτητα με την οποία συστήνονται τα Πειθαρχικά Συμβούλια προκαλεί «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απομάκρυνση πειθαρχικά υπολόγων, με εξαίρεση περίπου 1.000 άτομα, θα απαιτήσει μεγάλο χρόνο.
«Υπάρχει η κατηγορία των πειθαρχικά υπολόγων. Και εκεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει διαδικασίες. Νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν. Και φυσικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όπως προβλέπει ο κώδικας, όσοι οδηγηθούν στα Πειθαρχικά Συμβούλια με το ερώτημα της οριστικής παύσης και καταδικαστούν θα οδηγηθούν στην έξοδο», ήταν το πρόσφατο μήνυμα του Αντώνη Μανιτάκη.
Η μάζα των εργαζομένων, που θα οδηγηθεί στο δρόμο της διαθεσιμότητας, θα προκύψει από τη νέα χρονιά και από όσους απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση.
Ειδικότερα, οι υπάλληλοι στους περίπου 260 φορείς, που αναμένεται ότι θα βάλουν «λουκέτο» ή θα συγχωνευθούν με τη νέα… φουρνιά, θα αποτελέσουν τη… δεξαμενή για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας και, σε δεύτερο χρόνο, για αποχώρηση από το δημόσιο τομέα. Οι διοικήσεις των νέων νομικών προσώπων θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναδιοργάνωσης, από τις οποίες θα προκύψουν νέα οργανογράμματα, στα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν θα χωρούν όλοι. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν και θα κριθεί ότι πλεονάζουν, εφόσον είναι μόνιμοι θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες ή θα τεθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 75% των βασικών αποδοχών και, στη συνέχεια, θα απολύονται. Οσο για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των οποίων η θέση θα καταργηθεί, αυτοί είτε θα τεθούν σε ένα νέο τύπο εφεδρείας είτε θα απολυθούν είτε θα μεταταγούν υποχρεωτικά.

Από τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βούρδουλας avatar
  Βούρδουλας 21/10/2012 09:45:02

  Πόσες και πόσες φορές έχει ανοίξει αυτή η πόρτα και πόσες φορές είδαμε ανάλογα άρθρα. Περιμένω (και θα περιμένω πολύ μάλλον) με ανυπομονησία το πρώτο άρθρο που θα έχει τίτλο "πέρασε το κατώφλι της εξόδου ο πρώτος επίορκος δυ, στα τσακίδια".

 2. panos avatar
  panos 21/10/2012 10:22:53

  Τα χαιρετισματα μας στον κυριο Μανιτακη. Αληθεια ρε Αντωνη αυτον βρηκατε να κανετε υπουργο στο πιο κρισιμο υπουργειο, οπου ηταν μια απο τις μαγαλυτερες αιτιες της καταρευσης της Ελλαδας? Το παραμυθι εχει και δρακο...........

  • αλχημιστης avatar
   αλχημιστης @ panos 21/10/2012 10:39:58

   O Mανιτάκης ήταν ο μόνος που διαπραγματευτηκε , που είπε οχι, που έκανε το αυτονόητο πατριωτικό και λογικό, δεν ΄δεχτηκε απολυση χωρίς λόγο, χωρίς σχέδιο (οπως αναφέρει το άρθρο το όφελος θα είναι μηδενικό"
   αλλά απόλυση των αποδεδειγμένα άχρηστων , ακατάλληλων και παρανομούντων.
   Αυτό λέγεται προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές, οι ακατάλληλοι και παρανομούντες απομακρύνονται αυτόματα.
   Αν και η υπόλοιπη κυβέρνηση δρούσε έτσι τότε θα είμασταν με το κεφάλι έξω.
   Αν έκοβε τις μαιμού συντάξεις και όχι όλες, τους μισθούς των 10 χιλ και όχι των 800 κλπ, τότε και το δημοσιονομικό όφελος θα ηταν τεράστιο και ο λαός δίπλα στην κυβέρνηση.Τώρα....καληνύχτα.
   Κατα τα άλλα κάποιους ενοχλεί που ο Μανιτάκης επειδή δεν είναι νεοφιλελεύθερος, αρνήθηκε απο την αρχή ως το τέλος να "στηθεί¨στον Τόμσεν , πράγμα που με χαρά έκανε ο Στουρνάρας και ο Βρούτσης.

   • GO avatar
    GO @ αλχημιστης 21/10/2012 14:06:31

    ...αν φορολογούσε τους λήσταρχους, ...αν, ...αν ...

   • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
    ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ αλχημιστης 21/10/2012 15:56:52

    αλχημιστη περιέγραψες ακριβώς την κατάσταση με λίγες σειρές.Εστίασες ακριβώς εκεί που έπρεπε γιατί μερικοί ή μάλλον όλοι μας έχουμε μάθει να ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους και όχι να κάνουμε αυτοκριτική.Ο Μανιτάκης έχει το πιο κρίσιμο υπουργείο στην Ελλάδα;εγώ νομίζω ότι το έχουν ο Στουρνάρας και ο Βρούτσης.Αν μερικοί νομίζετε ότι το δημόσιο είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες κατάρρευσης τα λόγια περιττεύουν.Οι αιτίες κατάρρευσης είναι η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, το χρηματιστήριο, η ολυμπιάδα, τα εξοπλιστικά, τα δημόσια έργα, η siemens και πολλά άλλα.Καιρός είναι να δούμε την αλήθεια κατάματα να εστιάσουμε στο απόστημα και να το σπάσουμε.

 3. αντισθένης avatar
  αντισθένης 21/10/2012 11:46:36

  Για τους εκατοντάδες επίορκους Δ.Υ που πρόλαβαν και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παχυλό εφάπαξ προβλέπεται κάτι;
  Θα κοπεί λ.χ η σύνταξη από πρώην Δντη εφορίας με τέσσερα σπίτια και τρία ενοικιαζόμενα καταστήματα ή θα του αποδοθεί και εύφημος μνεία για την σωστή επένδυση του μισθού του
  Και κάτι ακόμα : ποιος διόρισε όλους αυτούς τους ανθρώπους; Μήπως θα πρέπει ο πολιτικός που υπέγραψε τους εκτός ΑΣΕΠ διορισμούς να κληθεί να πληρώσει τώρα τις αποζημιώσεις των απολυμένων;

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 21/10/2012 12:06:32

  Παιδιά στο Μαξίμου μην μασάτε, αρκεί να μην απολύσετε δημόσιους υπαλλήλους! Ακόμα και τους αργόσχολους και απόντες επίορκους… μην τολμήσετε και τους πειράξετε διότι αυτοί σας έδωσαν την κουτάλα με το μέλι. Κι ας μην έχουνε να φάνε και να πηδάνε απ΄τα μπαλκόνια τους από την απελπισία οι “μη προνομιούχοι”, έτσι κι αλλιώς ψήφους δεν θα πάρετε από αυτούς, δεν είναι δικά σας παιδιά. Ας πεθάνουν λοιπόν μια ώρα αρχίτερα να γλιτώσουν και λεφτά τα ταμεία… έτσι δεν είναι?

  • panos avatar
   panos @ Κώστας 21/10/2012 13:02:49

   400 χρονια σκλαβιας και θελουμε να λεγομαστε και ευρωπαικο κρατος,οταν το ΜΠΑΞΙΣΙ και το γλειψιμο ειναι οι πρωτες λεξεις που μαθαινουμε απο την στιγμη που θα γεννηθουμε.

 5. kastis avatar
  kastis 21/10/2012 13:26:55

  Το μισθολογικό κόστος των ΔΥ -πλην ενστόλων- στην Ελλάδα το 2011 ήταν το 7,1% τού ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος μ.ο. τής ΕΕ ήταν 8,8%. Πραγματικά υπεράριθμοι είναι οι ένστολοι -και στοιχίζουν και 25% παραπάνω ο καθένας τους λόγω ειδικών μισθολογίων. Από τεμπέληδες πραιτωριανούς έχουμε πήξει. Γιατροί, νοσοκόμοι, νηπιοβρεφοκόμοι, ελεγκτικοί μηχανισμοί μάς λείπουν.
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=36569&blid=95

  • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
   ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ kastis 21/10/2012 16:28:06

   Μην τα λες, χαλάς την σούπα των Μ.Μ.Ε. άσε που μπορεί αύριο να μας αφήσουν χωρίς φαγητό, τουλάχιστον με την σούπα έχουμε και κάτι.

  • panos avatar
   panos @ kastis 21/10/2012 16:31:04

   Φιλε η Φιλη kastis μαλλον ξεχασες ποσοι ειναι στην κοινη ωφελεια-ΔΕΚΟ.Με αυτους φτανεις κοντα στο μυριο.

  • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
   ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ kastis 21/10/2012 18:43:37

   Ο Νόμος 3429/2005 ορίζει ως ΔΕΚΟ "κάθε ανώνυμη εταιρεία, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δύναται να ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό της κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν.Το ακρωνύμιο ΔΕΚΟ σημαίνει Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί και χρησιμοποιείται για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ανήκουν στο Ελληνικό κράτος ή ελέγχονται από αυτό. Ορισμένες φορές ερμηνεύεται, μάλλον λανθασμένα, ως "Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας" (κάτι που θα γραφόταν "ΔΕΚΩ")

 6. kastis avatar
  kastis 22/10/2012 08:44:12

  pano δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα.
  1. Στο μισθολογικό κόστος τού Δημοσίου δεν συμπεριλαμβάνονται οι Υπάλληλοι των υπόλοιπων υπηρεσιών και εταιρειών τού Δημοσίου. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες τού κόσμου. Αν λοιπόν θέλεις να συγκρίνεις καταστάσεις πρέπει να συγκρίνεις σε κοινή βάση.

  2. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι τού Δημοσίου (ΔΕΚΟ, ΑΕ κλπ) είναι 70 χιλ. όλοι κι όλοι και πληρώνονται από τις εταιρείες τους, όχι από τον Προϋπολογισμό.
  Από την Ναυτεμπορική: http://www.doe.gr/012/dim170712.pdf

  Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  Ένστολοι 155 χιλ.
  Ιερείς 10 χιλ.
  Αιρετοί 10 χιλ.
  (φυσικά αιρετοί και ιερείς αμείβονται από το Δημόσιο αλλά δεν είναι ΔΥ)

  Υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια 60 χιλ.
  Δάσκαλοι-καθηγητές 130 χιλ.
  Διοικητικοί κλπ (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, νοσοκομεία κλπ) 315 χιλ.

  Εταιρείες Δημοσίου 70 χιλ.

  3. Που είναι το 1 εκατ. που μάς παραμυθιάζετε λοιπόν; Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ σε αριθμό ΔΥ και η πρώτη σε ένστολους.

  Κοίταξε και τις δημόσιες δαπάνες τού 2008 (%ΑΕΠ)
  Ελλάδα/Δανία
  Στρατός και αστυνομία 4,8% / 2,7%
  Τόκοι 4,4% / 0,0%

  Εκπαίδευση 4,2% / 7,7%
  Υγεία 5,7% / 7,7%
  Ασφάλιση και επιδόματα 18,3% / 22,5%
  Ότι πληρώνεις, αγοράζεις... Στην Δανία πληρώνουν φόρους όλοι και αυτό για να έχουν κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους κυρίως οι μισθωτοί και αυτό για τον κατασταλτικό μηχανισμό και τούς τόκους (δλδ για τούς "ραντιέρηδες").
  Μην διαμαρτύρεσαι λοιπόν επειδή δεν υπάρχει υγεία, παιδεία, και παιδικοί σταθμοί. Μην αναρωτιέσαι γιατί υπάρχει φοροδιαφυγή και υψηλές τιμές στην αγορά αφού δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.