25/05/2009 16:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανησυχία από την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Βαθύτατα ανήσυχος για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τη Β. Κορέα για ακόμη μια φορά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας. «Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στην περιοχή, όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε και τόνισε ότι «όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου».

Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ήταν τέσσερις φορές πιο ισχυρή από την πρώτη πυρηνική δοκιμή του 2006, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία αναφέρεται το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, η ισχύς που απελευθερώθηκε σήμερα είναι αντίστοιχη με εκείνη της βόμβας στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945, που προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

(στη φωτό, η περιοχή εκτόξευσης)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 25/05/2009 17:25:59

  Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ανησυχητικό να έχει πυρηνική βόμβα η Β.Κορέα και δεν είναι που έχει π.χ το Ισραήλ.

 2. Αθανασιος Ι avatar
  Αθανασιος Ι 25/05/2009 17:27:54

  Καλά για αυτούς κάτι μαθαίνουμε ,για της δίκες μας δεσμεύσεις με την Βουλγαρία θα μάθουμε ποτέ τίποτα .Επιτέλους το ενεργειακό μνημόνιο Χατζηδάκη με την Βουλγαρία θα μας ανακοινώσουν ποτέ ???

 3. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 25/05/2009 18:20:31

  Χρήση ατομικών όπλων έχει γίνει μόνο από μία χώρα. Από αυτή που θεωρεί ότι κατέχει τη γνώση τη σοφία και την αρετή του όλου του κόσμου.

 4. Κανένας avatar
  Κανένας 25/05/2009 18:34:03

  Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Οι Κορεάτες δεν είναι μουσουλμάνοι. Μόνο με τους μουσουλμάνους ανησυχούμε, ε factor;

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/05/2009 18:38:50

  Αυτός είναι ΝοτιοΚορεάτης αν δεν κάνω λάθος.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/05/2009 19:34:57

  Τα Ασιατικά χρηματιστήρια πήραν την κατιούσα εξ` αιτίας της δοκιμής.

 7. περιπετών avatar
  περιπετών 25/05/2009 19:46:17

  ΑΥτή είναι η λογική των αλαζόνων της Δύσης. Εμείς μπορούμε να έχουμε πυρινικά και να απειλούμε όλον τον κόσμο αλλά εσείς είστε κακοί οπότε δεν πρέπει νά'χετε....  Είτε όλοι θά'χουν πυρινικά είτε κανείς.

 8. Naruto avatar
  Naruto 25/05/2009 19:56:19

  Jap attack?
  4 φορες το Ναγκασακι το ΄Β ακουγεται λιγο για το 2009.

 9. Naruto avatar
  Naruto 25/05/2009 19:57:16

  @ περιπετών χωρις αυτα θα μιλουσαμε κινεζικα ολοι για να λεμε και συκα συκα.

 10. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 25/05/2009 20:13:17

  Εμείς οι Έλληνες έχουμε έφεση στις ξένες γλώσσες.
  Κάποτε, μια μερίδα ελλήνων μιλούσε πολύ καλά τούρκικα και αργότερα γερμανικά. Ήταν δε απο τους πρώτους που έμαθαν εγγλέζικα.

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/05/2009 22:49:08

  Αναβίωση της απειλής πυρηνικού ολέθρου;
  Επί εποχής ψυχρού πολέμου υπήρχε η λεγόμενη «ισορροπία του τρόμου» (balance of terror) που βασιζόταν στο δόγμα της «αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής» MAD (mutually assured destruction) όσον αφορά στην ύπαρξη και στην τυχόν χρήση των πυρηνικών οπλοστασίων των χωρών. Οι τότε πυρηνικοί παίκτες ήταν οι συνήθεις ύποπτες μεγάλες δυνάμεις ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία με εν δυνάμει πυρηνικό δελφίνο το Ισραήλ που το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο ήταν μόνο ανεπίσημα γνωστό.
  Λόγω της διαμορφωμένης τότε κατάστασης λοιπόν η παγκόσμια ειρήνη ήταν τρόπω τινά διασφαλισμένη καθώς οι κανόνες (γραπτοί και άγραφοι) ήταν σαφείς και οι ενδιαφερόμενοι γνωστοί αρκούντως σοβαροί. Τι γίνεται όμως σήμερα; Ο ψυχρός πόλεμος είναι μακρινή ανάμνηση όπως είναι και το πάλαι ποτέ Σοβιετικό μπλοκ. Έχει εκλείψει όμως ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου ή και ολοκαυτώματος; Μάλλον όχι. Γιατί όμως;
  Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τις διεθνείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια είναι και η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και η εξ αιτίας της ανάπτυξη πυρηνικών οπλοστασίων στις δύο αυτές χώρες. Η ασταθής πολιτική κατάσταση και η θρησκευτική μισαλλοδοξία που χαρακτηρίζει το Πακιστάν αλλά και η εγγενής αδυναμία της «περίεργης» αλλά και τεράστιας πληθυσμιακά Ινδίας είναι παράγοντες που κάθε άλλο παρά συντελούν σε ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας τόσο για τους γείτονες τους όσο και για την υφήλιο γενικότερα.
  Μια άλλη “wild card” παράμετρος που φοβίζει είναι και η πυρηνική πλέον Βόρειος Κορέα, η απειλή της οποίας μπορεί εύκολα να οδηγήσει την «φιλειρηνική» κατά τα άλλα Ιαπωνία στο να εκμεταλλευτεί το διαθέσιμο πλουτώνιό της προκειμένου να αναπτύξει και αυτή το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο. Η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την πολιτική από την στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι αυτό ακριβώς… λεπτή. Ας μη ξεχνάμε πως οι τεράστιες ποσότητες πλουτωνίου που διαθέτει η Ιαπωνία είναι ανακυκλώσιμο πυρηνικό καύσιμο που περίσσεψε από τους αντιδραστήρες της χώρας. Είναι προιόν δηλαδή ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
  Πέραν των παραπάνω περιπτώσεων υπάρχει επιπλέον και το ενδεχόμενο για ένα πυρηνικό Ιράν. Οι Ιρανοί απέδειξαν στο Natanz πως έχουν πλέον τις τεχνικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο και το μόνο που τους «κρατάει» είναι η διάθεση συμμόρφωσης τους με τις προσταγές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Αν όμως , για λόγους πολιτικούς ή άλλους, το Ιράν αποφασίσει να μην υπακούει πλέον στα κελεύσματα της Επιτροπής, τότε οι επιστήμονές του μπορούν κάλλιστα να παράξουν αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου αρκετού για ένα ή και δυο όπλα μέσα σε διάστημα το πολύ μερικών μηνών.
  Τέλος, μακροπρόθεσμα υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο πυρηνικής «αναγέννησης» στη Μέση Ανατολή καθώς εκτός του ήδη πυρηνικά οπλισμένου Ισραήλ, κράτη όπως η Αίγυπτος και η Συρία είναι γνωστό πως έχουν κατά καιρούς φλερτάρει με την ιδέα του δικού τους πυρηνικού εξοπλισμού. Το ίδιο και η φίλη μας Τουρκία… Αν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα θελήσει μπει στην πυρηνική εξίσωση και ο παράγοντας Σαουδική Αραβία. Γιατί όχι; Έχει άλλωστε όλα τα φόντα και κυρίως τα οικονομικά… Οπότε;
  Το εγγύς μέλλον μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις αλλά και αγωνίες στο θέμα του πυρηνικού εφιάλτη που μάλλον μόνο παρελθόν δεν αποτελεί.

 12. Helmut avatar
  Helmut 26/05/2009 09:59:13

  Πειράζει που ανησυχώ πολύ περισσότερο με τα πυρηνικά του Πακιστάν (που είναι πολύ πιο προχωρημένης τεχνολογίας κιόλας) τα οποία αναπτύχθηκαν με την αρωγή και τις ευλογίες των ΗΠΑ από τις γελοίες βομβίτσες ενός γραφικού καθεστώτος;

 13. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 26/05/2009 11:10:00

  Δεν αντιλαμβάνομαι τα κόμπλεξ που έχουν μερικοί. Το καλύτερο θα ήταν να μην είχε κανείς πυρηνικά όπλα, αλλά από την στιγμή που αυτό δεν γίνεται στον πραγματικό κόσμο διότι άπαξ και κάποιος τα αποκτήσει, δεν τα εγκαταλείπει οικειοθελώς (και δεν μπορεί πλέον κανείς να τον υποχρεώσει μια και είναι πλέον πυρηνική δύναμη) το επόμενο επιθυμητό σενάριο είναι να μην εξαπλωθούν παραπέρα και μάλιστα σε χώρες τύπου Β. Κορέας, όπου η αρχή είναι μια στυγνή δικτατορία που δεν είναι υπόλογη σε κανένα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, που δεν έχει καμμία διάθεση συνεργασίας με κανέναν και που δεν διστάζει να δολοφονεί ούτε τους ίδιους τους υπηκόους της. Πόσο μάλλον...

 14. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/05/2009 13:47:16

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Βορειο Κορεατική πυρηνική δοκιμή ως παραβίαση απόφασης του 2006 και θα ξεκινήσει τη λήψη μέτρων εναντίον της χώρας. Οι στενοί σύμμαχοι της Β. Κορέας, Κίνα και Ρωσία επίσης καταδίκασαν τη δοκιμή συμφωνώντας με τους δυτικούς και τον ΟΗΕ.

 15. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/05/2009 20:59:37

  Nuclear arms are better understood as an insurance policy, one that no potential aggressor has any intention of steering afoul of. Without practical military or political use, they remain held in reserve — where in all likelihood they will remain for the foreseeable future.

  "ΣΤΡΑΤΦΟΡ"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.