#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/07/2010 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανησυχία από ρήγμα στην Μαυροπηγή…

Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν οι φόβοι των κατοίκων της Μαυροπηγής, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, για τις συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή από τη διάνοιξη του ορυχείου της ΔΕΗ στην κτηματική περιοχή της Μαυροπηγής, καθώς την Πέμπτη μία θεριζοαλωνιστική μηχανή που πήγαινε να οργώσει ένα χωράφι με σιτηρά έπεσε σε ένα ρήγμα μήκους 150μ.-200μ. περίπου και βάθους σχεδόν μισό μέτρο.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής Σπύρος Μήτρου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι παρατηρείται γενικότερα καθίζηση του εδάφους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στον ίδιο τον οικισμό της Μαυροπηγής, καθώς άρχισαν να παρατηρούνται ρωγμώσεις σε κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην είσοδο του οικισμού.

Ο πρόεδρος της Μαυροπηγής ειδοποίησε για το ρήγμα που αποκαλύφθηκε κατά το θερισμό του χωραφιού του το νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή και αμέσως επικοινώνησε μαζί του ο αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Ν.Α. για να ελέγξει το ρήγμα. Στον τόπο έφθασε και ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΕΗ, ο οποίος έδωσε εντολή να στηθούν πασαλάκια για να σημανθεί ο χώρος και δήλωσε στον κ. Μήτρου ότι το ρήγμα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και όχι στη δραστηριότητα του ορυχείου.Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κ.κ. Μήτρου και Εμμανουήλ, παρατηρείται γενικότερα κάποιο πρόβλημα καθίζησης και στον οικισμό της Μαυροπηγής. Όπως ανέφερε μάλιστα ο τελευταίος «οι πόρτες στα σπίτια μας άρχισαν να γέρνουν και να μην κλείνουν, ενώ στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου έχουν δημιουργηθεί σχισμές στο μωσαϊκό δάπεδο».

Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Μήτρου, καθώς δήλωσε στον «Π» ότι το τελευταίο διάστημα δέχεται διαμαρτυρίες από κατοίκους που μένουν κοντά στην είσοδο του χωριού ότι έσπασαν τα μπετά και οι πλακοστρώσεις στις αυλές τους και ότι άρχισαν να πλημμυρίζουν υπόγεια που δεν είχαν πλημμυρίσει ποτέ, φαινόμενο που αποδίδουν στην καθίζηση του εδάφους και την υποχώρηση των υποστυλωμάτων των κτηρίων.

Ταυτόχρονα όμως, οι κάτοικοι της Μαυροπηγής διαμαρτύρονται και επειδή αν και η ΔΕΗ δημιούργησε μία ογκώδη απόθεση, ύψους 8 μέτρων περίπου, για να λειτουργήσει ως ηχόφραγμα στον οικισμό από το θόρυβο του ορυχείου το μόνο που απολαμβάνουν μέχρι στιγμής είναι να πνίγεται ο οικισμός στη σκόνη όταν φυσάει αέρας. «Αν δεν πέσει φυτική γη στην απόθεση της ΔΕΗ το χωμάτινο αυτό ηχόφραγμα δεν είναι αποτελεσματικό, γιατί αυτή τη στιγμή το μόνο που προξενεί είναι να πνίγει το χωριό στη σκόνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουήλ.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμέος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/07/12/mavropigi/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 14/07/2010 12:42:51

  και να εξηγουμαστε ..η αναφορα 933/02 Ε.Ε. ..Η ΑΠΟΦΑΣΕΙ. Resolution CM/ResChS(2008)1
  Complaint No. 30/2005
  by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece
  (Adopted by the Committee of Ministers on 16 January 2008
  at the 1015th meeting of the Ministers' Deputies)
  The Committee of Ministers,1
  Βλεπε και στο αρχειο ...του block αυτου ..αφορουσε την Μαυτοπυγη..λετε να γλειτοσουν ..οι ανευθηνοι ...

 2. ataktos avatar
  ataktos 14/07/2010 17:12:05

  νέα ανταπόκριση http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/07/14/mavropigi_rigma/

 3. ataktos avatar
  ataktos 14/07/2010 18:15:13

  η μόνη που δεν αναστατώθηκε και δεν ανησύχησε .. μέχρι στιγμής... είναι η μαμά ΔΕΗ και η Μπιρμιλιο .... διαβάστε το ιστότοπο της .... αφασία σκέτη χιχχιι

  • Orestios avatar
   Orestios @ ataktos 14/07/2010 18:18:39

   Αφού δεν αφορά ανεμογεννήτριες γιατί να ασχοληθει?

 4. ataktos avatar
  ataktos 14/07/2010 19:01:25

  και να σοβαρευτούν σε αυτόν τον τόπο κάποιοι ...σας υπενθυμίζω

  Οι ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και η ΔΕΗ, από τον ιδρυτικό της νόμο του 1966, υποχρεούνται για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών.

  Προτίθεται η Ε.Ε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση εμφάνισης δύσκολων τεχνικά προβλημάτων στην τροφοδοσία, αλλά και επάρκειας ηλεκτρικής ενεργείας;11 Ιουνίου 2008
  E-2452/2008
  Απάντηση του κ. Piebalgs εξ ονόματος της Επιτροπής
  Η οδηγία 2005/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής(1), ορίζει διατάξεις διασφάλισης της παροχής ηλεκτρισμού.

  Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, η δε οδηγία δεν προβλέπει μηχανισμό ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο.

  Ο ορισμός και το πεδίο εφαρμογής της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια διατυπώνονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 2 στοιχείο β) της οδηγίας 2005/89/EΚ. Στην πράξη, ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει επάρκεια παραγωγής και δικτύου, δηλαδή ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση. Ο κυριότερος παράγων που δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων τόσο σε ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού (τόσο στο εσωτερικό των μεμονωμένων κρατών μελών όσο και σε διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών). Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρισμού (διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς) είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή βοηθά στην πρόληψη πιθανών γενικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

  Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας αναγράφεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς είναι υπεύθυνες για τους κανόνες ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για την επί καθημερινής βάσεως διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και για τον έλεγχο πιθανών περικοπών/ελλείψεων.

  Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται επίσης σε εκούσια βάση και συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού με σκοπό τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού.

 5. ataktos avatar
  ataktos 14/07/2010 20:01:34

  και να τελειώσω τον μονόλογο μου .. με έχετε προφανώς σκυλοβαρέθη ...σας ενημερώνω ότι... αυτό το αποδεδειγμένο έγκλημα ...εις βάρος του ελληνικού λαού... συγκρίνετε μόνο με το Τσερνομπίλ .. καληνύχτα σας και... συγνώμη ..

 6. ataktos avatar
  ataktos 15/07/2010 07:55:39

  http://www.youtube.com/watch?v=Q3_7JNU86m0

 7. ataktos avatar
  ataktos 15/07/2010 23:30:09

  Αποδείξει .. ποιος αποφασίζει για στη ΔΕΗ και Ελληνική Δημοκρατία για ... ΜΠΕ ορυχείων ..και τα ρήγματα ...το ιστολογιο είναι του Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΜ παράταξη ...ΠΑΣΟΚ


  Σπάρτακος: Να μη γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας το Νομαρχιακό Συμβούλιο
  Ανάρτηση: Δημήτρης Μαυροματίδης την 15 Ιουλ 2010
  Κύριε Πρόεδρε,
  Εξαιτίας της απουσίας του Προεδρείου του Σωματείου Σπάρτακος, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. στην Αθήνα, σχετικά με την Οδηγία 72/09 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει τον διαχωρισμό της Επιχείρησης, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε δια της παρούσας, προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το οποίο σήμερα πρόκειται να γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας.

  Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος και τη σημασία του για τον Νομό μας, καθώς αυτό θα αποτελέσει το κύριο κριτήριο που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής μας στην μεταλιγνιτική περίοδο, έχουμε την άποψη ότι η εν λόγω μελέτη θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης, μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης άποψης.

  Κάθε άλλη ενέργεια που θα έχει το χαρακτήρα της αποσπασματικής προσέγγισης, ενόψει μάλιστα και των διοικητικών μεταβολών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, ενδέχεται να απαξιώσει παντελώς τη γνωμοδότηση του Οργάνου σας. Εκτιμούμε ότι εφόσον δεν επείγει να παρθεί Απόφαση που να δεσμεύει με προθεσμίες την περιοχή, από ένα Όργανο του οποίου η θητεία έχει ουσιαστικά λήξει εξαιτίας της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, κάθε Απόφασή σας κινδυνεύει να παρερμηνευθεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

  Για τους λόγους αυτούς, θέση του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι το Ν.Σ. Κοζάνης να μην γνωμοδοτήσει στην παρούσα συγκυρία για το εν λόγω θέμα και να αναβάλλει την λήψη Απόφασης για το εγγύς μέλλον, από το Όργανο που θα το διαδεχθεί αναλαμβάνοντας τις παραπάνω αρμοδιότητες.

 8. ataktos avatar
  ataktos 16/07/2010 09:36:12

  Είναι πλέον γνωστό, κυρίως από τα έργα των Beck και Giddens, αλλά όχι μόνο, ότι η μετανεωτερική κοινωνία παράγει, κατασκευάζει εγγενώς συλλογικές, καθολικές και μη αναστρέψιμες βλάβες, διακινδυνεύσεις-ρίσκα, τα οποία οφείλονται, κατ’ άλλους μεν στην ανθρώπινη δραστηριότητα γενικώς (βλ. π.χ. έκθεση IPCC για την κλιματική αλλαγή), κατ’ άλλους δε, πιο ριζοσπάστες, αντισυστημικούς και ολιστικούς οικολόγους, στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς–μεγέθυνσης και της δυναμικής του, αλλά και της άρρηκτα συνδεδεμένης μ’ αυτό τεχνο-επιστήμης (εργαλειοποίηση και αγοραποίηση της γνώσης). Υπάρχουν όμως και αυτοί που αποδίδουν τις διακινδυνεύσεις στην εξουσία που εκπορεύεται από συγκεκριμένες ομάδες του επιστημονικο-βιομηχανικού συμπλέγματος οι οποίες επιβάλλουν το κάθε φορά ρίσκο.
  Οι σύγχρονοι αυτοί μετανεωτερικοί κίνδυνοι-ρίσκα, οι οποίοι αφορούν ταυτόχρονα στην υγεία και στο περιβάλλον, δεν είναι ούτε «εξωτερικά» και απρόβλεπτα γεγονότα, ούτε και πλήρως προσδιορίσιμα από την επιστήμη. Με άλλα λόγια, διακρίνονται από απροσδιοριστία, πολυπλοκότητα και επιστημονική αβεβαιότητα. Τα προβλήματα που αναφύονται είναι δια- και υπερ-επιστημονικά. Είναι όμως και κοινωνικά, αλλά, τελικά, και πολιτικά. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, πώς, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, διαπλέκονται η επιστήμη με το δίκαιο και την πολιτική;

 9. ataktos avatar
  ataktos 18/07/2010 00:22:44

  αφού το εχει παραδεχτεί .. δημόσια ..και Νεστρας Κ. ... εμένα τον αδαή ...δεν μου πέφτει ο λόγος.... http://www.kozani.net/news2.php?page_module=news&p_id=18242

 10. ataktos avatar
  ataktos 11/10/2010 09:23:30

  http://www.youtube.com/watch?v=lu29biuwVwI&feature=player_embedded

 11. ataktos avatar
  ataktos 11/01/2011 19:24:31

  Έρευνα επί του φαινομένου που προκαλεί το ρήγμα στη Μαυροπηγή και την ευρύτερη περιοχή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης... http://pontokomicom.blogspot.com/2011/01/blog-post_4786.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.