30/01/2012 14:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών Alpha - EurobankΣε προσφατη ανάρτηση θέταμε ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η Goldman Sachs αγοράζει μετοχές της Alpha Bank, ενώ οι τράπεζες έχουν πάθει ντελίριο και έχουν υπεραπόδοση πάνω από 100% σε λίγες μόνο ημέρες.

Συγκεκριμένα, στις 21-1-2012, ρωτούσαμε:

Γιατί η Goldman Sachs αγοράζει Alpha Bank;

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι η Goldman Sachs αγόρασε τις τελευταίες ημέρες μετοχές της Alpha Bank, αξίας 6.000.000!.

Ο λόγος ωστόσο για την κίνηση αυτή δεν έγινε γνωστός.

Να συμβαίνει κάτι με το ντηλ με την Eurobank;

Να επίκεινται εξελίξεις σε σχέση με το PSIπου διακόπηκε, τις οποίες αγνοούμε;»

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

- Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση ALPHA – EUROBANK

- H μετοχή της ALPHA BANK  είχε απόδοση (κρατηθείτε) +82.55%

- Η μετοχή της EUROBANK  είχε απόδοση (κρατηθείτε πάλι) +80.52%

Τυχαίο;

Πριν από λίγο λοιπόν   το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν  την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της EFG Εurobank, κρίνοντας ότι μετά τις σημερινές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών, δεν διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος επί των συναλλαγών των δυο τραπεζών, όχι μόνο για τη σημερινή αλλά τουλάχιστον για τις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις.

Προηγουμένως η πλευρά της Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη το «κούρεμα» που έρχεται, ζήτησε την αναπροσαρμογή της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει η πλευρά της Alpha Bank, η οποία δεν σχολιάζει αν το αίτημά της σχετίζεται και με την μαύρη τρύπα που έχει βρει η BlackRock.

Από την πλευρά της η Eurobank, που βλέπει τη μετοχή της να ανεβοκατεβαίνει, επιχειρεί να συντηρήσει την διαδικασία συγχώνευσης που έχει ξεκινήσει από το Φθινόπωρο.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο η συγχώνευση, αλλά και το «κούρεμα» μέσω του PSI. Στην παρούσα φάση το PSI, διαλύει την συγχώνευση δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ενισχύοντας τα λόμπι που δεν θέλουν να υλοποιηθεί. Όπως λένε, «μπορεί να συμφωνηθεί, αλλά δεν θα εφαρμοστεί ποτέ»…

Σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank, επικαλούμενη τις διαπραγματεύσεις για το PSI, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει αυτή τη στιγμή κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ η Eurobank αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης,

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank σημειώνει: “Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημερώνει ότι, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επίτου τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement – PSI), δεν δύναται επί του παρόντος ναπαράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτήςμετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias. Ευθύς ως υπάρξουν οριστικά δεδομένα, η Τράπεζα θαεπανέλθει δια νεωτέρας ανακοινώσεως προς το επενδυτικό κοινό“.

Από την πλευρά της, η Eurobank αναφέρει τα εξής: “Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, ηΕurobank δηλώνει ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασίασυγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της“.

Κατόπιν αυτών των ανακοινώσεων το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί αρχικά σήμερα το πρωί στο ελληνικό χρηματιστήριο (κέρδη 2,2% στο ξεκίνημα) υποχωρεί κατά 1% περίπου, κάτω από τις 740 μονάδες, ενώ η Εθνική κερδίζει 0,9%, στα 2,36 ευρώ. Η Alpha Bank, από το αρχικό + 6% κερδίζει 3,4%, ενώ η Eurobank υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, φτάνοντας νωρίτερα και σε απώλειες 5% και πλέον. Σχεδόν 5% κερδίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Τι κρύβεται από πίσω;

Υπενθυμίζουμε τι είχαμε γράψει πρόσφατα:

Κάποιοι φαίνεται πως είχαν μάθει (από που άραγε;) για μια έκθεση της Τρόικας που υπάρχει και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εξελίξεις στις τράπεζες μετά το PSI.

Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και ολίγων επενδυτών που κερδίζουν εκατομμύρια κάθε μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται ρυθμίσεις που θα διατηρούν τον έλεγχο των τραπεζών στα χέρια των βασικών μετόχων τους. Η ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή δε θα γίνει με τρόπο ώστε να περάσουν οι τράπεζες στα χέρια του κράτους. Θα υπάρχει ένα σχέδιο για έκδοση κοινών μετοχών αλλά με προνόμια ώστε να μη χαθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών. Αυτό φαίνεται να έχουν μάθει επενδυτές τύπου Goldman Sachs και έχουν λυσσάξει να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές.

Υπάρχει μήπως εποπτεύουσα αρχή να δει τι παιχνίδι παίζεται και ποιοι κερδίζουν περιουσίες;


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/01/2012 13:05:23

  Αν δεν κάνω λάθος, η Blackrock είχε βγάλει "αναπάντεχα υγιές" το χαρτοφυλάκιο της Eurobank και, αντίθετα, είχε ανακαλύψει τρωτότητα στη μέχρι τώρα εικόνα της Alpha. Τούτου δοθέντος, δεν θα ήταν πιο λογικό να είναι η Eurobank εκείνη που θα ζητούσε (προς όφελός της) τροποποίηση της σχέσης ανταλλαγής μετοχών;

  • BLADERUNNER avatar
   BLADERUNNER @ Αυριανιστής 30/01/2012 13:53:23

   ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΑΥΡΙΝΙΣΤΗ....ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΩ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ BLADERUNNER 30/01/2012 14:04:43

    Γι' αυτό είπα "αν δεν κάνω λάθος. Αφού προφανώς κάνω, αυτό θέλω κι εγώ, να έλεγες περισσότερα για να μάθω.

 2. drider avatar
  drider 30/01/2012 13:50:17

  Το μόνο που θα επέφερε το deal θα ήταν ελάττωση των λειτουργικών εξόδων της ενοποιημένης τράπεζας. Π.χ. θα ενοποιούσαν δύο διπλανά, στο ίδιο δρόμο, υποκαταστήματα σε ένα.

  Επίσης, θυμίζω ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει την απελευθέρωση των απολύσεων στον τραπεζικό τομέα.

  • BLADERUNNER avatar
   BLADERUNNER @ drider 30/01/2012 14:07:27

   ΕΝΑ ΑΥΤΟ,ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ ΟΛΗ Η ΣΑΒΟΥΡΑ ΤΗΣ EUROBANK ΜΕ ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ...ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ...ΝΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ,ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ΒΥΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
   ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΛΦΑ ΜΟΝΟ,ΧΩΡΙΣ EUROBANK,Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΟΝΤΟΝ ΣΙΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ BLACKROCK ΓΙΑ ΤΗΝ EUROBANK ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑΣ.

   ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ ΔΕΝ ΚΟΒΑΝΕ ΦΛΕΒΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΤΙΛ,ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.
   ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ Η ΟΧΙ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ BLADERUNNER 30/01/2012 14:30:51

    Δάνεια σέ Πακιστανούς;;!!!!!! Παράνομους κιόλας; Πού βαδίζουμε ρέ!

    • BLADERUNNER avatar
     BLADERUNNER @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/01/2012 14:41:03

     ΤΟΥΣ ΕΒΑΖΑΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΝ...
     ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΓΕ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΠΕΡΑ? ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΚΟΙΤΑΓΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΛΑΜΟΓΙΟΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ.....
     ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ.
     ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ....ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΦΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΕ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ....

   • anetos avatar
    anetos @ BLADERUNNER 30/01/2012 15:25:53

    "ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ ΟΛΗ Η ΣΑΒΟΥΡΑ ΤΗΣ EUROBANK .."

    άφησες έξω την σαβούρα στα συστήματα ,τους γιάπηδες και το υψηλόβαθμο προσωπικό ...

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 30/01/2012 14:00:45

  Ψιθυριζόταν εδώ και καιρό αυτή η εξέλιξη. Απορούσα εξαρχής, πώς δέχθηκε να μπει η Alpha στο συγκεκριμένο deal. Τώρα η Eurobank δεν έχει άλλη επιλογή από το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας ή την υποταγή της σε αυτά που ζητάει η Alpha. Και πάλι δεν είναι συμφέρον το deal για την Alpha, κατά τη γνώμη μου.

  • BLADERUNNER avatar
   BLADERUNNER @ Διογένης 30/01/2012 14:14:55

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΟΓΕΝΗ.
   ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ,ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΕ Η ΑΛΦΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ ΤΗΣ EUROBANK.
   OXI OTI EINAI KATI ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Η ΑΛΦΑ ΑΛΛΑ EUROBANK ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ....

   • anetos avatar
    anetos @ BLADERUNNER 30/01/2012 15:32:57

    "ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΕ Η ΑΛΦΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ ΤΗΣ EUROBANK."
    σωστο ερωτημα !!!
    Το αποτελεσμα θα ηταν αναλογο οπως καταντησε το διαμαντι της ΕΓΑΣΙΑΣ η πατσαβουρα ΤΗΣ EUROBANK........

    τη
    τι δουλεια ειχε η ΠΛΕΜΠΑ ΤΗΣ EUROBANK με

 4. factorx avatar
  factorx 30/01/2012 14:18:20

  Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών Alpha - Eurobank. δείτε την ανανέωση

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/01/2012 14:23:21

  Το Capital γράφει σχετικά:

  "Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές αποδίδουν το διαφαινόμενο ναυάγιο στα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock και στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με την έκδοση κυρίως προνομιούχων μετοχών) δεν καθιστά απαραίτητη την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων.

  Αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό αλλά κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να πει δημόσια, είναι ίσως το γεγονός ότι η «μεταστροφή» της Κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με την ανακεφαλαιαοποίηση των τραπεζών μπορεί να άλλαξε τα αρχικά σχέδια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν αντιμετωπίζουν πλέον το «φάντασμα» της αποκρατικοποίησης και ως εκ τούτου μπορούν να σχεδιάζουν το μέλλον διαφορετικά."

  Μαντέψτε δηλαδή: ΕΜΕΙΣ, οι φορολογούμενοι, μέσω της παραίτησης του κράτους από το δικαίωμα ελέγχου στις τράπεζες που θα στηρίξει (!), θα πληρώσουμε την αυτόνομη "πορεία ανάπτυξης" των καρεκλοκενταύρων του κάθε ευαγούς ιδρύματος, προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν να τρωγοπίνουν "εις υγείαν των κορόιδων" στις θεσάρες τους!


  Πηγή:www.capital.gr

  • BLADERUNNER avatar
   BLADERUNNER @ Αυριανιστής 30/01/2012 14:25:31

   ΜΑ ΚΑΙ ΤΟ DEAL ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑΥΑΓΗΣΕ.
   ΓΙΑ ΤΙΣ...ΘΕΣΑΡΕΣ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ....

 6. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 30/01/2012 15:19:08

  Είναι το τρίτο deal συγχώνευσης που ανακοινώνει ....υπερήφανος ο κ. Κωστόπουλος εν συνεχεία πάλι υπερήφανος το .....ανακαλεί!
  Εν τω μεταξύ έχουν μεσολαβήσει κάτι υπεραποδόσεις ασύλληπτες!

  • Ιοκαστη avatar
   Ιοκαστη @ Κώστας Ροδινός 30/01/2012 16:01:16

   τι σαπιλα θεε μου, και καθομαστε και τα ανεχομαστε ολα αυτα!
   χειροτεροι απο τον χειροτερο Καραμπερη, τον τοκογλυφο, εχουν καταντησει!

 7. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 30/01/2012 21:58:08

  Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος.Δεν πίστευαν οι Τράπεζες ότι θα τα καταφέρουν μόνες τους και έψαχναν συγχωνεύσεις επιβίωσης.Με τις νέες εξελίξεις,αφού αποφεύγουν την κρατικοποίηση,δεν υπάρχει και άμεσος και σοβαρός λόγος συγχώνευσης.Θα τα καταφέρει η καθεμιά μόνη της

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.