#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2011 07:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεπανάληπτο αλαλούμ με την εφεδρεία
Η χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο συνοδεύθηκε από ένα ανεπανάληπτο αλαλούμ. Υπηρεσίες που αναγκαστικά βάζουν λουκέτο επειδή αποχωρούν οι μοναδικοί υπάλληλοι που απασχολούνταν σε αυτές, φορείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αφού δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο προσωπικό, και οργανισμοί στους οποίους δεν εκδόθηκε καμία διαπιστωτική πράξη επειδή οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις, συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό χάους. Όλα αυτά αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας έγινε με τρόπο πρόχειρο, χωρίς κανένα σχεδιασμό για την ικανοποίηση του στόχου που θα έπρεπε να έχει τεθεί. Δηλαδή, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά χωρίς να προκληθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Αντ’ αυτού, διαπιστώνουμε ότι τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι υπάλληλοι που ωθούνται προς την έξοδο έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι θα σημειωθούν αστοχίες στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και εξ αυτού του λόγου.

 

Χαρακτηρσιτικά αναφέρουμε ότι τα τελωνεία θα υπολειτουργούν και θα οργιάσει το λαθρεμπόριο, οι εφορίες με μειωμένο προσωπικό θα αδυνατούν να εισπράξουν τα κρατικά έσοδα, ενώ θα επιδεινωθεί τραγικά η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε εσπευσμένα στην ψήφιση του νόμου της εργασιακής εφεδρείας, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει στην Τρόικα μια αβέβαιη μείωση δαπανών, αγνοώντας τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στην εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι καταφέρνουν να διώξουν από το Δημόσιο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό δύο χρόνια νωρίτερα από τη σύνταξη, όταν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται. Η προχειρότητα και οι αντιφάσεις στον -ανύπαρκτο- σχεδιασμό σε όλο τους το μεγαλείο.

 

Το αλαλούμ με τον πρόχειρο σχεδιασμό της εφεδρείας, που δίνει τη χαριστική βολή στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, δεν είχε τέλος. Τρανταχτό παράδειγμα το λουκέτο που έβαλε στη Λαμία η Χημική Υπηρεσία, καθώς αποχώρησε, με προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, ο μοναδικός (!) υπάλληλος. Παράλληλα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας ηλεκτρολόγος για τις τεράστιες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενώ στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί και η λειτουργία των τελωνείων σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Μένουν χωρίς έμπειρο  προσωπικό τα υπουργεία

 

 

-Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπολογίζεται περίπου 20 άτομα εμπίπτουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, είτε σε πρόωρη. «Είναι όλοι έμπειροι συνάδελφοι, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι, διευθυντές και τμηματάρχες, και σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση» λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιάννης Σιώμος, τονίζοντας ότι μέχρι το μεσημέρι οι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει ακόμα τις διαπιστευτικές πράξεις.

 

-Στο υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης αποχωρούν περί τους 30 υπαλλήλους. «Μας παίρνουν άτομα, δημιουργώντας πρόβλημα σε ένα υπουργείο παραγωγικό. Hδη έχουμε 50% έλλειψη προσωπικού, τώρα θα γίνει μπάχαλο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Νίκος Κακαβάς.

 

-Στο υπουργείο Πολιτισμού σε εφεδρεία βγαίνουν 100 μόνιμοι, ενώ από φορείς και με συμβάσεις αορίστου χρόνου άλλοι 500, αν και με ακρίβεια η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει από 1η Δεκεμβρίου. Χθες, πάντως, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Διοικητικού, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί ούτε να σταλεί προς δημοσίευση καμία διαπιστωτική.

 

-Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας τα συνολικά 31 άτομα που θα αποχωρούσαν, προτίμησαν να κάνουν τα χαρτιά τους και να συνταξιοδοτηθούν. «Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, να εξαναγκάσει τους υπαλλήλους να φύγουν», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μιχάλης Χατζόπουλος.

 

-Στο υπουργείο Οικονομικών είχε προηγηθεί μεγάλο κύμα οικιοθελών συνταξιοδοτήσεων. Περίπου 1.500 άτομα υπολογίζεται πως αποχώρησαν Οκτώβριο και Νοέμβριο. Με καθεστώς εφεδρείας υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν γύρω στους 30.

 

Πολλοί εργαζόμενοι που θα κληθούν να ανέβουν από τις αρχές του νέου χρόνου το γολγοθά της εργασιακής εφεδρείας στρέφονται ήδη σε δικηγόρους και ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές ακύρωσης ή ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στην εργασία τους. Βασικά νομικά επιχειρήματα είναι ότι στοχοποιούνται όσοι βρίσκονται από μια ηλικία και επάνω και πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό του κάθε φορέα.

 

 

Η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ

 

«Αποφράδα ημέρα για τους δημοσίους υπαλλήλους» χαρακτήρισε τη χθεσινή η ΑΔΕΔΥ, εξαιτίας της έναρξης ισχύος του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο οδηγεί στην έξοδο από την εργασία τους χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο. «Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, χωρίς να υπολογίζεται το βαρύ ανθρώπινο κόστος, καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα καθιέρωσής της», σημείωσε η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, έκανε λόγο για δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς ακόμα εργαζομένους τα αμέσως επόμενα χρόνια, που θα οδηγηθούν «σε βίαιη αποχώρηση και σε καθεστώς ημιανεργίας» και ανέφερε ότι δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πτερέλαος avatar
  Πτερέλαος 29/11/2011 08:11:13

  Τί μας λέτε! Θέλετε και "εύρυθμη λειτουργία του κράτους"! Γιατί; Γιατί να υπάρχει κράτος με εύρυθμη λειτουργία; Όταν δαιμονοποιούσατε τους δημοσίους υπαλλήλους (και από εδώ μέσα) συνολικά, καθολικά και απόλυτα, ήταν καλά!!!!!

 2. CORMORAN avatar
  CORMORAN 29/11/2011 08:17:28

  Σιγουρα θα δημιουργηθουν προβληματα, ομως και το μετρο της τριετους παρατασης για οσους συμπληρωναν 35ετια, ηταν εξοργιστικο, αφου κρατουσαν ακριβοπληρωμενες θεσεις και με τη σιγουρια της αποχωρησης οποτεδηποτε το θελησουν προσφεραν ελαχιστα, ενω στερουσαν θεσεις εργασιας απο νεα παιδια.
  Τωρα τα περι εξειδικευσης, κλπ ολων των αποχωρουντων ειναι υπο συζητηση,
  αφου οι περισσοτεροι μεγαλης ηλικιας υπαλληλοι (ειπαμε, υπαρχουν παντα οι εξαιρεσεις) εχουν τους υπολογιστες στα γραφεια τους για decor, ενω οσοι κατι "σκαμπαζουν", παιζουν τη γνωστη πασεντζια.. Το μετρο σιγουρα ανεδειξε κατι που ολοι γνωριζαμε. Οι γαντζωμενοι με τη καρελα, ειχαν στοχο τους μεγαλους μισθους και τη σιγουραντζα, σε συνδυασμο με το "ραλικι". Υπαρχουν βεβαια και εξαιρεσεις, αλλα γενικα καπως ετσι ειναι τα πραγματα...
  Οσο για την ανατροπη των οικογενειακων προυπολογισμων, αυτο ισχυει για ολους, ειτε φευγουν, ειτε μενουν. Ομως το παραδειγμα του χρηματιστηριου, επρεπε να μας γινει μαθημα συνετης διαχειρισης και να μην ρισκαρουμε με θαλασσοδανεια..
  Τελος, ενα θεμα που προκυπτει, αλλα δεν θιγεται απο κανενα, ειναι οτι οσοι αποχωρουν και κατεχουν θεσεις ευθυνης (Δνες, τμηματαρχες), θα αντικατασταθουν απο αναπληρωτες, που ορισθηκαν τελειως αναξιοκρατικα απο τους ιδιους, παρακαμπτοντας την (ετσι κι΄αλλιως) αμφισβητουμενη διαδικασια των υπηρεσιακων συμβουλιων και της κουτσουρεμενης μοριοδοτησης. Ετσι θα αλωθει τελειως το κρατος απο "ημετερους" και καθε ειδους "κολλητους", με κυριο και μοναδικο (σε πολλες περιπτωσεις) προσον τη κομματικη προσηλωση, το γλυψειμο και τις "καλες" προσωπικες σχεσεις...

 3. bestgeorge avatar
  bestgeorge 29/11/2011 20:30:46

  καλησπερα σε ολους τους φιλους συναδελφους του ευρυτερου κ στενου δημοσιου τομεα, τωρα λοιπον κ κυριε υποκριτη Ρεππα κ λοιποι συμμετεχοντες δακρυβρεχτες παρθενες με τα αυτοκλητα "τσεκουρια" γνωριζετε εσεις κ Βοριδη, τις γιορτες μια βολτα στην Αγορα θα σας πεισει. Τωρα θα καταλαβετε τι πραγματικα σημαινει Δημοσιος τομεας, Αφου πρωτα το τσιρακι του γαπακι ο Ρουφιανογαλος ο ολλανδος υπηκοος Παπακωσταντινου με το αλλιστου μνημης " ΞΕΒΟΛΕΥΤΕΙΤΕ" να δουμε κ Ρεππα πως πανε; για την Αρκαδια!!!!!!!!!!!!! κ το κυριοτερο θα ερθουν εκλογες οτι κ αν κανετε κ τοτε θα δειτε ποσες ΓΑΤΕΣ χωραει το τσουβαλι. Αυτη θα ειναι η αρχη του τελους σας.

 4. foros avatar
  foros 29/11/2011 21:50:06

  Οριζόντιες περικοπές αποδοχών - Ενιαίο Μισθολόγιο - Οριζόντιες Απολύσεις - Αναξιοκρατία κλπ. Επιτέλους η πτώση της τελευταίας Σοβιετικής Δημοκρατίας έρχεται.

 5. φορομπήχτης avatar
  φορομπήχτης 29/11/2011 23:07:22

  όσοι φέυγουν ήταν φύρα κατά 90%.
  Απλά θα έπρεπε έστω για πέντε που φεύγουν να μπαίνει ενας νέος.

 6. λαλακης avatar
  λαλακης 01/12/2011 14:06:13

  Πρεπει να φυγουν μαζικα ΔΥ και γενικα νομιζω θα καταρρευσει το βιοτικο επιπεδο των ΔΥ μεχρι η χωρα να μπορεσει να δανειστει μονη της -κατι που θεωρω πολυυυ δυσκολο ...
  Αυτη ειναι η φυσικη εξελιξη και το αναποφευκτο , απο τη στιγμη που η χωρα αδυνατει να δανειστει αυτονομα και επαιτει.
  Απλα οι πολιτικες ελιτ αντιστεκονται και καθυστερουν τις δραματικες αλλαγες
  ελπιζοντας σε καταρρευση της ευρωζωνης και θα πουν ''α, ειδατε δε φταιμε εμεις
  αλλα ηρθε η συντελεια''
  Ο πνιγμενος απ τα μαλλια του πιανεται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.