17/11/2009 15:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ισραήλ-ΠαλαιστινίωνΜετά τη προχθεσινή δήλωση των Παλαιστινίων, ότι σκοπεύουν να κινηθούν μονομερώς προς τον ΟΗΕ, προκειμένου να αναζητήσουν την επίσημη αναγνώριση του κράτους τους, οι Ισραηλινοί πέρασαν στην αντεπίθεση ανεβάζοντας τους τόνους. Ο «δεξιός» υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ Gilad Erdan,  ανέφερε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα προχωρήσει στη προσάρτηση περιοχών της δυτικής όχθης,  δήλωση δηλαδή που σίγουρα θα κλιμακώσει τις ήδη αυξημένες εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών.  Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά..  μπορεί  και να διακοπεί η μεταφορά χρημάτων από το Ισραήλ στην παλαιστινιακή Αρχή» , αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα που οι Ισραηλινοί εισπράττουν για λογαριασμό της παλαιστινιακής Αρχής και που αποτελεί όρο,  βάσει των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών.  Εκτός από τα παραπάνω, ο Erdan απείλησε και με το ενδεχόμενο απαγόρευσης ή περιορισμού των μετακινήσεων των Παλαιστινίων προς τη δυτική όχθη. Ένας άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος όμως, ο  υπουργός Εμπορίου, που είναι  μέλος του πιο μετριοπαθούς, κεντροαριστερού εργατικού κόμματος, δήλωσε πως αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο και συμμετέχει.

Η παραπάνω ρητορική έρχεται σε μια περίοδο που όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ άρχισαν να γέρνουν προς το Ισραήλ, όσον αφορά στην οικιστική του πολιτική, που αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους. Οι Αμερικανοί επιμένουν πως δεν έχουν αλλάξει θέσεις. Η πρόσφατη όμως δήλωση επαίνου της υπουργού Εξωτερικών Hillary Clinton προς το Ισραήλ, ερμηνεύθηκε από πολλούς, ως ξεκάθαρη υπαναχώρηση από τις προηγούμενες θέσεις που είχαν εκφραστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα. Σε συνέχεια των δηλώσεων της Αμερικανίδας υπουργού, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas ανέφερε πως δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, προβάλλοντας ως λόγο την αγανάκτησή του σχετικά με τις εξελίξεις της όλης προσπάθειας ειρήνευσης. Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και η διεθνής κοινότητα, βλέπουν την συνεχιζόμενη οικιστική επέκταση του Ισραήλ ως παράβαση των διεθνών νόμων και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η μονομερής όμως αναζήτηση επίσημης κρατικής υπόστασης εκ μέρους των Παλαιστινίων, θεωρείται απίθανη. Σύμφωνα με τη  Wall Street Journal, «Μια τέτοια κίνηση δεν θα συνοδευτεί από  καμία πρόοδο στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, απλά αντιπροσωπεύει την αγανάκτηση των Παλαιστινίων σχετικά με τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών που γίνονταν με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ».

The Christian Science Monitor

Δύσκολη η επίτευξη ειρήνης στη Παλαιστίνη

 

Στο μεταξύ, όπως γράφουν οι NY Times, οι προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα, προκειμένου να πετύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, έχουν στεφθεί από αποτυχία. Όπως όλα δείχνουν η γενικευμένη βία, η καχυποψία, η επέκταση των οικιστικών σχεδίων, και η κατασκευή του τείχους μήκους 400 χιλιομέτρων που ανέγειραν οι Ισραηλινοί, συντείνουν στη διατήρηση κλίματος αμοιβαίας εχθρότητας και σποραδικών συγκρούσεων.

Το τείχος, από μόνο του, αποδεικνύει πως το Ισραήλ δεν έχει καμιά διάθεση να εγκαταλείψει τα οικιστικά του σχέδια. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ομπάμα θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες του για ειρήνη στη περιοχή, και αντ`αυτών, να αρχίσει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανακωχής ή έστω «επιβεβλημένης συμφιλίωσης».

Η ειρήνη άλλωστε, δεν συμβαδίζει με τοίχους και φράγματα. Μια ανακωχή όμως ίσως. Και από ότι δείχνουν οι εξελίξεις, αυτό πρέπει να είναι και ο στόχος των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.