#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/04/2009 13:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεβάζουν το Χρηματιστήριο για να «ξεφορτώσουν»;

Αεροσκάφος... καθέτου απογειώσεως θύμιζε χθες ο τραπεζικός κλάδος, «φλερτάροντας» ξαφνικά με το παλαιό limit-up (άνοδος 7,44%), στη δεύτερη καλύτερη επίδοση από την αρχή του χρόνου, χωρίς εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που θα δικαιολογούσαν τέτοια κύματα ευφορίας.

Τα χρηματιστηριακά γραφεία, εξίσου αιφνιδίως, κατακλύσθηκαν από φήμες και σενάρια για ένα... ζεύγος τραπεζικών deal, που αν επιβεβαιωθεί ότι επίκεινται θα αλλάξουν το χάρτη του τραπεζικού κλάδου:

1.      Για το πρώτο «ζευγάρι» (Alpha-Marfin) τα σενάρια που διαδόθηκαν έκαναν λόγο για «κυκλωτική κίνηση» Βγενόπουλου, με την Αγγελική Φράγκου και το IRF σε ρόλο... δούρειου ίππου. Η πληροφορία περί απόκτησης μετοχών που αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από το 1% της Alpha (4 εκατ. μετοχές) ήταν αρκετή για να θυμηθούν πολλοί «παίκτες» τις παλαιές μεθόδους «πολιορκίας» του Mr MIG, που είχαν εφαρμοσθεί με επιτυχία για τις εξαγορές της Λαϊκής και της Εγνατίας.

2.      Για το δεύτερο «ζευγάρι» (Εθνική-Πειραιώς), οι φήμες περί προσέγγισης επανήλθαν δυναμικά στο χρηματιστηριακό παρασκήνιο, παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα είχαν διαψευσθεί. Μάλιστα, σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία είχε εκδοθεί και... πόρισμα για τη σχέση ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των δύο ομίλων (ένα προς δύο)!

Οι επιφυλακτικοί στα «άγρια» σενάρια και τις απότομες ανόδους, αν και εύχονται όπως όλοι την ευόδωση των προσδοκιών για εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων, επισήμαιναν ορισμένα στοιχεία που ίσως δείχνουν ότι οι μικροεπενδυτές βρίσκονται μπροστά σε μια καλοστημένη παγίδα. Δηλαδή, η  ξαφνική έξαρση της σεναριολογίας για τις τράπεζες να αποτελεί «δόλωμα» για την προσέλκυση των Ελλήνων ιδιωτών, ώστε να διευκολυνθεί το «ξεφόρτωμα» από τους ξένους.

http://www.sofokleous10.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 09/04/2009 14:32:10

  Μήπως , λέω μήπως , δεν είναι προς διευκόλυνση των ξένων χαρτοφυλακίων τα οποία άλλωστε έχουν ήδη καταγράψει ζημιές από τον Σεπτέμβρη που πουλούσαν σαν να έρχεται ο 3ος ΠΠ αλλά είναι προς διευκόλυνση των εγχώριων μεγαλοπαικτών οι οποίοι αγόραζαν σαν τους ηλίθιους τις μετοχές που πουλούσαν οι ξένοι τον Σεπτέμβρη ??

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2009 15:52:19

  Και εγώ θα ήθελα να με πάρει η Εθνική, και να πάρω και καμιά καρέκλα που ήδη γνωρίζω, χε χε χε.

  Και την Αλφα ποιός θα την πάρει τότε? ή καθάρισε αυτή αλλιώς.

  Το κράτος έδωσε 40κάτι δις κρατικά ομόλογα στις τράπεζες. Με υψηλό ελληνικό επιτόκιο. Οι τράπεζες έδωσαν τα ομόλογα αυτά στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έδωσε ισόποσο χαμηλότοκο χρήμα στις τράπεζες.

  Συμπέρασμα: Πληρώνουμε εμείς καπέλο στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει με φτηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες.

  Καλύτερα θα ήταν να μας φορολογούσαν απ' ευθείας και να πληρώσουμε εμείς τις τράπεζες. Θα ήταν φτηνότερο και θα είχε αμεσότητα.

  Κάποιος να μας πει πως δένει και με την επαναγορά ιδιών μετοχών που απαγορεύτηκε αφού είχε τελειώσει.

  Ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και υπάρχει απελπισία, το ξέρω... Ότι πρέπει να σωθούν οι τράπεζες επίσης το ξέρω. Το γιατί ανεβαίνει το ασανσέρ θα σας το πω όταν πέσει.

 3. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 09/04/2009 17:57:52

  Εγώ αναρωτιέμαι ποιος είναι ο έξυπνος που αγοράζει τα limit up πανάθεμά τα , ξένοι πάντως δεν είναι στάνταρ , μακάρι να μην είναι ηλίθιοι μικροεπενδυτές αλλά πολύ φοβούμαι πως άλλος μεγάλος παίκτης (οι πολλοί μικροί φτιάχνουν ένα μεγάλο) δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή . Αρχαίε έχεις ακούσει εσύ τίποτα ?

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2009 18:57:44

  greekpoliticalreview ξέρω μόνο αυτό που έγραψα παραπάνω(και ότι υποτίθεαι έχει γίνει και σε άλλες χώρες) δηλαδή επιδότηση των τραπεζών αλλά μέσω ΕΚΤ για να φαίνεται λιγότερο αντιλαϊκό ή φορομπηχτικό.

  Δεν έχω δει ακμιά ανάκαμψη σε κανένα κομμάτι της ελληνικής αγοράς. Εταιρίες που περίμεναν να την βγάλουν με 10 και 20% περικοπές, ξέρουν ότι πάνε για 30 και 40%. Οι απολύσεις θα επιταχυνθούν, τα κανόνια ακούγονται πιο κοντά.

  Από την θετική πλευρά, αν φοβόμουν ότι θα σκάσει αύριο η Τράπεζα Χ, αναβάλλεται ή ματαιώνεται. Η Τράπεζα Ψ ακούγεται ή διαρρέεται ότι απορροφηθεί από την Ζ.

  Υπάρχει η θεωρία των προσδοκιών. πείσε το λαό ότι όλα θα πάνε καλά και θα πάνε λιγότερο άσχημα από αν πιστεύει ότι θα είναι χάλια. Τι να πω, "η αγορά έχει δίκιο" η Ελληνική τρεφεται με μπανάνες και φυστίκια αλλά και ξένες ανεβαίνουν. Ο χρυσός πέφτει γιατί πουλάνε. Νομίζω ότι ανεβαίνει το συστημικό ρίσκο, κοινώς, αν σκάσει, θα σκάσει περισσότερο, αλλά προφανώς προσπαθούν να πείσουν ότι με ΠΟΛΛΗ ρευστότητα θα συνέρθει.

  Δεν ξέρω, δεν υπάρχει προηγούμενο, πιστεύω πειραματιζόμαστε, χωρίς προηγούμενο. Εγώ δεν θα αγόραζα μετοχές, και πιστεύω πάνω απο 50% πιθανότητα ότι θα ξαναξεφουσκώσει (όσο και αν τρομπάρουν)

  Πολλά λόγια σου είπα για να πω δεν έχω ιδέα..., αλλά μάλλον απαισιόδοξος είμαι.

 5. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 09/04/2009 19:39:52

  Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες Ελλάδας με έξω. Οι Έλληνες market makers δεν έχουν τόση εξουσία όσο έχουν οι ξένοι που το φυσάνε το θέμα. Οι δικοί μας δεν μπορούν αν ανεβάζουν τόσο πολύ το Χ.Α με ανταλλαγές μετοχών μεταξύ τους. Κατ 'εμέ κάτι άλλο παίζει κι ελπίζω να μην είναι μικροεπενδυτές κι έχουμε πάλι δράματα.

  Πάντως αν η μέση πτώση τζίρου πανελλαδικά παραμείνει στο 30% (που είναι τώρα) οι παπάδες της Τήνου θα κάνουν τρελές δουλειές από τις λαμπάδες-τάματα.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2009 19:52:35

  φσντάσου τάμα για να μην σκάσουν οι μεταχρονολογημένες, ή για να ανανεωθεί το βραχυπρόθεσμο... βρε μπάς και οι μηχανισμοί στις εκκλησίες που λέει ο factorx ήταν τάματα???

  Νομοτελειακά, τέτοιες μέρες οι μικροεπενδυτές την πληρώνουν...

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2009 20:17:27

  και πρόσεξε, απαγορεύεται το short selling! Το συλλαμβάνεις;; Μου θυμίζει την τελική μονομαχία στο Gladiator με τον Maximus να έχει το handicap...

  Δεν μπορείς να τους τα χώσεις και να εκτονωθείς... Αχ γιατί γεννήθηκα συντηρητικός...

 8. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2009 20:46:36

  διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης καταστάσεων κρίσης ρευστότητας (stress testing) που καλύπτουν όχι μόνον τις άμεσες ανάγκες αλλά και τις ανάγκες σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και, κατά το δυνατόν, τη συσχέτιση της ρευστότητας με τους λοιπούς κινδύνους, συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/04/2009 20:51:22

  ποτέ δεν είναι αργά ...

 10. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 09/04/2009 22:19:17

  Καλά τώρα... stress testing συστήνει η Τ.Ε σε ποιόν ρε Ορέστιε? Στον Μήτσο τον εργολάβο με τις πέντε τσάπες ή στον Τάσο με τα πέντε rooms to let στην Ικαρία? Οι εταιρίες που, έστω, γνωρίζουν τον συγκεκριμένο όρο δεν χρειάζονται τεστ ρευστότητας ανεβάζουν 0,5% τους καταλόγους τους και λένε στην τράπεζα να πάει από κει που ρθε.

  Πάντως αρχαίε η περιοχή που έβαλαν τα "άγια γκαζάκια" απ' ότι λέει ο Ευαγγελάτος μαστίζεται από τις απολύσεις οπότε ποτέ μην λες ποτέ (χεχεχε).

 11. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2009 22:54:15

  Δεν ξέρω, περιμένω από εσένα και τον αρχαίο να το εξηγήσετε καλύτερα. Γνωρίζετε περισσότερα από εμένα.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2009 23:31:07

  δεν ξέρω τι προτείνει η Ελλάδος, αλλά δεν θέλει φιλοσοφία. Βλέπεις 1-2 μήνες μπροστά, σε εβδομαδιαία η καθημερινή βάση. Προγραμματίζεις εκταμιεύσεις (δώρα Πάσχα, ΔΕΗ. ΙΚΑ, πρωτες ύλες) και εισπράξεις (αν είσαι στους τυχερούς). Μερικά είναι βέβαια και αδιαπραγμάτευτα, μερικά αβέβαια (πόσα σουβλάκια θα πουλήσεις την Τρίτη;), μερικά απρόβλεπτα (τάδε έσκασε κανόνι, ή η επιταγή χ πήδηξε). Και βλέπεις αν έχεις θετικό ταμείο ή αρνητικό, και κάνεις σενάρια για αν ξέρεις που θα ζοριστείς και πως θα το καλύψεις. Βασικά θέλει κοινό νου και πολλή ειλικρίνεια.

  Εεεεκ θα έχω εφιάλτες...

 13. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2009 23:42:53

  Ασκήσεις επί χάρτου δηλαδή. Αναρρωτιέμαι αν προοιωνίζονται δυσάρεστες καταστάσεις, γιατί στην χώρα μας δεν συνηθίζουμε να προνοούμε και να προετοιμαζόμαστε έγκαιρα.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2009 23:47:08

  μπα, οι περισσότεροι "μεγάλοι" και πολλοί μικροί είναι σοβαροί και τις κάνουν. Το δύσκολο είναι η ειλικρίνεια, αφού όλοι οι "μάνατζερς" είναι συνηθισμένοι να ωραιοποιούν ή να αισιοδοξούν. Οι κυνικοί και οι κατάμαυροι απαισιόδοξοι είναι για αυτήν την δουλειά. Και πρέπει να είσαι και αμείλικτος στις εναλλακτικές λύσεις αν η άσκηση επί χαρτου λέει "κόκκινο" την παραάλλη Παρασκευή.

  Άστα, θα δείς πολλούς με κατάθλιψη ή αντίστοιχη ψυχασθένεια σε 12 μήνες (και να κρατήσει, ούτε να το σκεφτόμαστε -- εύκολο να το σχολιάζεις, δύσκολο στην πραγματικότητα)

 15. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2009 23:51:33

  Ευχαριστώ για την διευκρίνιση.

 16. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 10/04/2009 02:09:42

  Να μην έχεις εφιάλτες γιατί μόνο οι νοικοκύρηδες θα επιβιώσουν από αυτό το τουρλουμπούκι που υφιστάμεθα.

  Και μετά από δυο ποτά σε ειδυλλιακό jazz bar το μόνο που με φοβίζει είναι η Ελληνική ιδιαιτερότητα των πελατών μου που μου λένε "Άσε την επιταγή να σκάσει και πήγαινε στο νομικό σου τμήμα ,χέστηκα" την ώρα που και λεφτά έχουν και τζίρους . Απλά εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Και προσωπικά η αλήθεια είναι ότι δεν μου καίγεται καρφί γιατί και ανοιχτά όρια έχω όσα θέλω (ακόμα και τώρα) και τα υπόλοιπά πελατών μου είναι στα ίδια επίπεδα με του 08' , οι υπόλοιποι όμως που επιπλέουν τι να κάνουν με τέτοια αντιμετώπιση ?

  Ελλαδάρα ολέ !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.