#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2010 08:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναχώματα του ΠΑΣΟΚΟι πρώτες ορατές συνέπειες της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό ξεκινούν από προϋπάρχουσες αντιθέσεις, που στα συμφραζόμενα του κραχ γίνονται αποσχιστικές.

Και συχνά δημιουργούν αναχώματα, με όρους κοινωνικής μετατόπισης...

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως το ίδιο το σύστημα φτιάχνει για το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να θωρακίσει το κόμμα, για να περιορίσει τα "ρεύματα" της βάσης του που μετακινούνται προς τα αριστερά και προς τα δεξιά του πολιτικού συστήματος...

Στην Αριστερά, η διχοτόμηση προϋπήρχε και εκρήγνυται τώρα με την κρίση (ως μη όφειλε, θα έλεγε κανείς με μια πρώτη ματιά). Αλλά εδώ μένει να δούμε την πολιτική πορεία της «Δημοκρατικής Αριστεράς» σε σχέση με τις εξελίξεις. Με δεδομένο ότι το θέμα της χρεοκοπίας και των αποικιακών όρων δανεισμού της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι κυρίαρχο για πολύ καιρό ακόμα, αναρωτιέται κανείς πώς θα δημιουργήσει το νέο κόμμα χώρο για τον εαυτό του. Και εδώ είναι προφανές ότι η διάσπαση έχει να κάνει με τα διαφορετικά πολιτικά ρεύματα και τις κοινωνικές ομάδες που συσπείρωνε ο Συνασπισμός, αλλά είναι ασαφές το πού πάει. Το κάλεσμα του Λεωνίδα Κύρκου ήταν κάλεσμα συστράτευσης με το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη ομιλία του Φώτη Κουβέλη ήταν αντιπολιτευόμενη και θα μπορούσε να είχε εκφωνηθεί χωρίς ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ -«φλερτάροντας» με τους Οικολόγους Πράσινους, που όμως φαίνεται πως ζουν παρόμοια διλήμματα. Κάποιοι εκτιμούν ότι για τη ΔΑ ανοίγεται ή ο δρόμος της ΑΕΚΑ του Νίκου Μπίστη από τη μία, ή της επαναφοράς με κάποια μορφή στον ΣΥΝ -ιδίως αν διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή αναδιαμορφωθεί εκ βάθρων ο χώρος...

Το πολιτικό σκηνικό, πάντως, αναδιατάσσεται: αν προστεθούν στα παραπάνω η διαγραφή των τριών από το ΠΑΣΟΚ, η διαφαινόμενη δημιουργία εθνικονεοφιλελεύθερου μετώπου μεταξύ ΠΑΣΟΚ / ΛΑΟΣ (και Ντόρας Μπακογιάννη;), οι κινήσεις του Αλέκου Αλαβάνου με τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η καταγραφόμενη κατακλυσμιαία τάση για αποχή / λευκό / άκυρο με οριακά χαμηλά ποσοστά για όλα τα κόμματα, βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολιτικού τυφώνα, που έρχεται ως συνέπεια του οικονομικού.

Είναι αβέβαιο τι θα μείνει να στέκεται, όταν ολοκληρωθούν οι θυελλώδεις ανατροπές. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τίποτα απολύτως δεν είναι βέβαιο και το μέλλον δεν είναι απλώς θολό, αλλά μαύρο... Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως θα υπάρχει καν κοινοβούλιο του χρόνου, πως δεν θα έχουν καταρρεύσει τα πάντα, ή πως παγκόσμιες εξελίξεις δεν θα έχουν ξαναθέσει τα ζητήματα σε τελείως διαφορετική βάση. Η σημερινή (και η αυριανή αναμφίβολα) πολιτική κινητικότητα αναδιατάσσει το σκηνικό ενόψει νέων -όχι μόνο πολιτικών αλλά και κοινωνικών- συνθέσεων, ενόψει νέων κοινωνικών εξελίξεων και συμμαχιών που θα ορίσουν το τοπίο μετά την καταστροφή.

Το μόνο σίγουρο, το μόνο αναπόφευκτο, είναι η ένταση των κοινωνικών αγώνων παράλληλα με τη διεύρυνση της ανασφάλειας και της εξαθλίωσης.

Κάτι που  θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς του πόλου απο-ΔΝΤποίησης που ελπίζει κανείς πως θα σχηματιστεί -και γρήγορα.

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mm avatar
  mm 06/07/2010 08:44:52

  Για τους σκεπτόμενους αριστερούς, η κίνηση Κουβέλη δεν έχει απολύτως κανένα πολιτικό βάρος.

 2. αφισοκολλητης avatar
  αφισοκολλητης 06/07/2010 09:07:18

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενα αριστερο κομμα που θελει να συν-κυβερνησει και οχι απλα να γκρινιαζει.....καιρος ειναι να ενηληκιωθει η αριστερα

 3. Κικη avatar
  Κικη 06/07/2010 09:52:52

  ακριβως,κανενα .
  Αλλωστε το περιμεναμε απο καιρο ,μονο που αλλαξαν τα πραγματα και τωρα δεν τους παιρνει να ενταχθουν στο ΠΑΣΟΚ,απο το 85 μετα την διασπαση της ΕΑΡ το προσπαθουν να τους παρουν συντεταγμενα ομως για να πιασουν και ποστα.Καλα πεστε στον Κυρκο, Κουβελη,Λυκουδη σε τα μας τα λενε αυτα.

 4. δημης avatar
  δημης 06/07/2010 11:10:00

  Όλες οι κινήσεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ .....
  Κόλπα φτηνά μεταμφιέσεις για να κρύψουν την γύμνια τους...
  Οι πολιτικοί ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ο κόσμος τους ακολουθεί στήνουν ακόμα τα κουρελιασμένα σκηνικά με τα ΜΜΕ...
  Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σύρονται πίσω από τους Εργαζόμενους ...
  Σαν σε ορχήστρα αποτελούν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ενα είδος αποσβεστήρα ταλαντώσεων (αμορτισέρ στην καθαρεύουσα ).....

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 12:14:11

  Ισως εμφανιστούν και άλλα κόμματα, αν κριθεί ότι τα υπάρχοντα δεν αρκούν για να ενισχύσουν το καταρρέον πολιτικό σκηνικό. Είναι και τα "νέα" κόμματα αυτά ένα μέρος από τα "ρέστα" που ποντάρει το σύστημα στον "μεγάλο τελικό" που πλησιάζει. Τα ρέστα της επιβίωσής του.

  Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, κόμματα και πρόσωπα, παίζει λοιπόν τα ρέστα του, στην προσπάθειά του να διατηρηθεί και να συνεχίσει να υπάρχει.

  Και τα πιο επικίνδυνα "ρέστα" θα τα παίξει, όταν έρθει η ώρα, το κυβερνητικό κόμμα, όποιο και να είναι αυτό, με την συνήθη πρόφαση: "Ο λαός μας επέλεξε. Εχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε την ομαλότητα, την τάξη και μπλα, μπλα, μπλα".

  Μέχρι τότε οι μη κυβερνητικές παρατάξεις θα συνεχίσουν τον καβγά για το ποιος έκανε την μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα. Κεφαλές και οπαδοί. Τηλεοπτικά και στα καφενεία. Ευτυχώς αυτοί οι καβγάδες απαξιώνουν κατά έναν μαγικό τρόπο, ακόμη περισσότερο παρατάξεις και σύστημα.

  Ολα βαίνουν λοιπόν προς την τελική σύγκρουση. Δυστυχώς. Ισως και ευτυχώς. Την σύγκρουση που θα απειλήσει την "ομαλότητα και την τάξη" των "εγγυητών" που "επέλεξε" ο λαός.

  Και στην σύγκρουση αυτή μπορεί τα κόμματα να είναι πολλά, οι παρατάξεις όμως της σύγκρουσης θα είναι μόνο δύο: Οι εκμεταλλευτές και οι υπάλληλοί τους (με χορηγούς γνωστούς) από την μια και ο λαός από την άλλη ολομόναχος. Σαν τον μονομάχο.

  Ο λαός που για άλλη μια φορά απροετοίμαστος, ανώριμος, απαίδευτος και ακαθοδήγητος δεν θα ξέρει τι να κάνει, τι να πιστέψει, τι να απαιτήσει, τι να αλλάξει και τι να διατηρήσει. Και πολύ φοβάμαι πως απλώς θα αφηνιάσει, θα τα "τσαλαπατήσει" (θρακιώτικο ρήμα) όλα και μετά θα πάει στη γωνιά του να γλύψει τις πληγές του. Αν δεν του σβερκωθεί κάνας σωτήρας με στολή ή κάτι παρόμοιο.

  Βοήθειά μας.


  Θραξ Αναρμόδιος

 6. theokot2002 avatar
  theokot2002 06/07/2010 17:52:13

  Τα σενάρια που καταγράφει ο Θ. στο αρχικό κείμενο είναι ημιτελή.
  Ξεχνάς ότι η δημιουργία κομμάτων ή οποιουδήποτε μηχανισμού δεν βασίζεται μόνο στην συμφωροντολογική πρακτική που ανεφέρεις. Συνήθως προκύπτει από κοινωνικές "ανάγκες" ή κενά. Εάν το αποτέλεσματ της δημιουργίας τους καταλήγει ή καταλήξει πάντοτε στα ίδια τότε έχεις δίκιο.
  Προφανώς όμως αυτό δεν συμβαίνει. Η κοινωνική εξέλιξη ή μετεξέλιξη μας αποκαλύπτει πολύ μεγάλο αριθμό αντίστοιχων προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα (ΕΛ. Αριστερά, ΠΟΛΑΝ, ΑΚΟΑ, Ταύροι κλπ κλπ)αλλά και λίγων που καθόρισαν και καθορίζουν το σημερινό γίγνεσθαι.
  Γι αυτό η προσπάθεια μετασχηματισμών πρέπει να είναι συνεχής. Μόνον έτσι έχουν ελπίδες/πιαθνότητες οι κοινωνίες να εξελιχθούν σε κάτι καλύτερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.