Ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και αναδόμηση της ΝΔ σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός
17/06/2014 08:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και αναδόμηση της ΝΔ σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός

Βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι, εκτός τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, να θέσει και το πλαίσιο για τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ.

Τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, εντός του οποίου θα πραγματοποιήσει τη μετεξέλιξή της, μελετά η ΝΔ, αλλά υπό άλλο σχέδιο και όχι αυτό που ήταν εδώ και καιρό γνωστό, δηλ. της «Νέας Ελλάδας». Και αυτό, διότι όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στο Βήμα της Κυριακής στη συνέντευξή του - και όπως εμείς επιμέναμε τόσον καιρό- η «Νέα Ελλάδα» δεν είναι όνομα κόμματος, αλλά το όραμά του για την επόμενη περίοδο και τη μεταμνημονιακή εποχή, είναι το σχέδιο για τη χώρα.

Βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι, εκτός από την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προετοιμασία για τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, είναι να θέσει και το πλαίσιο για τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τρεις βασικοί παράγοντες θα επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού σκηνικού:

Πρώτον, η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω μνημονίου, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και αφήνει πίσω της το μνημόνιο

Δεύτερον, η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος για να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό πεδίο με άλλα χαρακτηριστικά και διαφορετική φιλοσοφία

Τρίτον, οι εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους που θα καθορίσουν και εν πολλοίς την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Ως τέταρτη παράμετρο οι ίδιοι θέτουν τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε σχέση με τον κύκλο των εσωτερικών θεμάτων που θα ανακινήσει η κυβέρνηση, στον οποίο περιλαμβάνονται η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός, όπως διατείνονται οι συνομιλητές του, επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτά τα μέτωπα και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αλλαγών που θα επιχειρήσουν σε κρίσιμους τομείς οι παλαιοί αλλά και οι νέοι υπουργοί: Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Υγείας Μάκης Βορίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια. Βεβαίως καθοριστική θα είναι και η συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που όμως θα έχει τον αυστηρό έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου που βάζει «τοποτηρητές» σε κρίσιμα πόστα.

Σε αρκετές δραστηριότητας αυτών των υπουργείων η κυβέρνηση αναμένει ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι αναμενόμενες ρυθμίσεις στα πλαίσια προώθησης των προαπαιτούμενων που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα όπως π.χ. η «μικρή ΔΕΗ», είναι ενδεχόμενο να τροφοδοτήσουν κατ’ αρχήν ορισμένες«παραδοσιακές» συνδικαλιστικές αντιδράσεις και ενδεχομένως παροδική κοινωνική αναταραχή.

Μ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kokos avatar
  kokos 17/06/2014 08:59:21

  ανέκδοτο ε? σαν τον ανασηματιμό ενα πράγμα?

  • N. avatar
   N. @ kokos 17/06/2014 18:04:13

   Oρκίζομαι ότι διάβασα "ανασημιτισμό" και άρχισα να γελάω

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/06/2014 11:27:09

  ερώτηση αφελούς: γιατί δεν το ξεκίνησε πιο νωρίς αρχίζοντας από την...κυβέρνηση; τι χρωστάμε να βλέπουμε τους γιακουμάτους και τους άλλους του κομαμτικού σωλήνα; ΣΥΝΤΑΓΝΑΤΙΚΗ αλλαγή ΤΩΡΑ, για να απαλλαχθεί η χώρα από τον θανάσιμο κομματικό εναγκαλισμό. τέρμα η πολιτική ως επάγγελμα. μόνο 2 θητείες και με ΕΡΓΟ, ειδάλλως. αυτά, κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να κάνεις κ. σαμαρά.

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 17/06/2014 12:36:32

  ''Βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι, εκτός από την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προετοιμασία για τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, είναι να θέσει και το πλαίσιο για τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ''. Μεχρι να γινει αυτο θα καταρρευσει το μαγαζι με τον Παπαμιμικο μεσα ! Να δω τι θα κανει με το ΙΔΚΚ ποιον θα βαλει Προεδρο και εαν θα απομακρυνει την Γεν Δντρια Πυργιωτη απο εκει και μετα θα σας πω τι εκβαση θα εχει η ολη προσπαθεια και εαν θα εχει την υποστηριξη μας η οχι . Σε αναμονη λοιπον !

 4. Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά avatar
  Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά 17/06/2014 15:58:57

  Μιας και στους κρίσιμους τομείς βάζετε (και σωστά) και τη Δημόσια Τάξη, μπορεί κάποιος να μας πει για ποιό λόγο η επιχείρηση Ξένιος Δίας έχει σταματήσει για πάνω από ένα μήνα στην Αθήνα..;

 5. blackunder avatar
  blackunder 17/06/2014 16:19:08

  Αυτά είναι στο μυαλό του υπογράφοντος την αναρτηση.

 6. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 17/06/2014 17:26:41

  Kύριε Πρωθυπουργέ μου, πολύ σας παρακαλώ βάλτε και την θέσπιση γενικού πλαίσιου στην Παιδεία, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δέκα φορές έχουν αλλάξει τα πράγματα στον τομέα αυτό από πασοκ και μετά και τώρα πάλι με τον Λοβερδίσκο. Ελεος!

 7. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 17/06/2014 18:01:14

  Στο νέο σύνταγμα θα προβλέπεται η θεσμοθέτηση υποχρεωτικών δημοψηφισμάτων μετά από μάζεμα 100 χιλιάδων υπογραφών και το δεσμευτικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα; Θα προβλέπεται η απαγόρευση κατάθεσης ελλειμματικών προϋπολογισμών; Θα προβλέπεται η δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου; Αν δεν προβλέπονται αυτά και άλλα παρόμοια, τότε δεν θα πρόκειται για νέο σύνταγμα, αλλά για το ίδιο σύνταγμα με άλλα λόγια... Όσο για την αναδόμηση της ΝΔ, βεβαίως, πρέπει να ξαναγίνει πλήρως δεξιό κόμμα, όχι κατά το ήμισυ... Όσο αριστεροφέρνει η ΝΔ, τόσο στέλνει τον κόσμο προς την αριστερά. Ο κόσμος δεν θέλει τους τάχα, θέλει τους γνήσιους. Αν η ΝΔ γίνει και πάλι γνήσιο δεξιό κόμμα, τότε θα ξανακερδίσει όλον τον δεξιό χώρο, που προφανώς τον μισό τον έχει χάσει. Αν επιμένει αριστερόστροφα η ΝΔ, τότε απλά θα χάνει ψήφους και θα τους στέλνει στον Τσίπρα. Τί έχει να μας πει η ΝΔ δηλαδή με τις αριστερές στροφές της; Ότι η σωστή πολιτική είναι η αριστερή; Αν αυτό έχει να μας πει, τότε γιατί να μην ψηφίσουμε Σύριζα; Σύντροφοι της ΝΔ, δεν παραμυθιάζεται ουδείς αριστερός ώστε να ψηφίσει ΝΔ. Μόνο τους δεξιούς χάνετε με αυτά τα καμώματα. Ξυπνάτε. Και στο κάτω-κάτω, αν η πλειοψηφία των Ελλήνων κουκουεδίζει, με γειά της με χαρά της, ας γίνει επιτέλους Κούβα η Ελλάδα να τελειώνουμε και με αυτό το άγχος. Αν τόσα καταλαβαίνουν οι Έλληνες, ώστε να νομίζουν ότι η αριστερή πολιτική μπορεί να επιλύσει το οιοδήποτε πρόβλημα, ας το δοκιμάσουν στο πετσί τους, να καταλάβουν. Η ΝΔ ένα και μόνο σύνθημα πρέπει να έχει, την ρήση της Θάτσερ: Ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων... Κρίμα για την Ελλάδα, ο κύριος πολιτικός εκπρόσωπος (ακόμα, για την ώρα) της δεξιάς να μην μπορεί να αρθρώσει δεξιό λόγο αλλά να τραυλίζει αριστεροαδέξιους λαϊκισμούς. Κρίμα.

  • George N avatar
   George N @ Νέστωρ 17/06/2014 20:56:14

   Μια και αναφέρατε την Lady. Για τα concencus politics: "Standing in the middle of the road is very dangerous; you get knocked down by the traffic from both sides" "To me, consensus seems to be the process of abandoning all beliefs, principles, values and policies. So it is something in which no one believes and to which no one objects." Για το σύνταγμα: "Constitutions have to be written on hearts, not just paper"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.