#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2013 22:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανασχηματισμός ante portasΗ κλεψύδρα άρχισε να «μετράει» το χρόνο για τον ανασχηματισμό που είναι ante portas. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει έτοιμο το σχέδιο για τις αλλαγές στην κυβέρνησή του, αν και θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Ο Α. Σαμαράς θέλει ένα σχήμα αξιόμαχο για τους δύσκολους μήνες που έρχονται και όλοι στο στενό περίγυρο έχουν αντιληφθεί ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι όσο ποτέ αναγκαίος για να προχωρήσει η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει κολλήσει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν, ο ανασχηματισμός οριοθετείται αμέσως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και περί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ώστε να λυθούν οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται και να δοθεί οριστικό τέλος στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ο Α. Σαμαράς είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες μια σειρά από συναντήσεις με όλες τις ηγεσίες των υπουργείων και διαπίστωσε ότι πολλά απ’ όσα έχει πει δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιδεικνύουν πρωτοφανές άγχος και τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους για μια καλή κουβέντα, ένα παραπολιτικό και μια θετική αναφορά.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, όπως λένε οι συνεργάτες του, και αρκετά πιο απελευθερωμένος από την πρώτη κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου, θα φτιάξει μια κυβέρνηση μάχης.

Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου έχουν μπει εδώ και καιρό διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί που δεν είχαν την διάθεση να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια και στο νέο σχήμα θα τοποθετηθούν πρόσωπα που θα προχωρήσουν τάχιστα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσει τις επιλογές του Πρωθυπουργού είναι ο "πολιτικός τσαμπουκάς" που πρέπει να έχουν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Κλειδί για το εύρος του ανασχηματισμού θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και ο Βενιζέλος μάλλον θα πάει σε επιλογές, παρόμοιες με αυτές της συγκρότησης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Ο χορός της ονοματολογίας

Πολλά ακούγονται για τα ονόματα όσων μένουν, των νέων που θα δοκιμαστούν, αλλά και των προσώπων που θα κουνήσουν…μαντήλι!

Αμετακίνητοι εμφανίζονται ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Πολύ ψηλά είναι οι μετοχές του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, που έχει «απλωμένο τραχανά» και πολλά μέτωπα ανοικτά και δεν θα μετακινηθεί.

Στα πόστα τους παραμένουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Πολλές σκέψεις υπάρχουν για τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και το επικρατέστερο σενάριο είναι να διαχωριστεί το υπουργείο και να συσταθεί εκ νέου το υπουργείο Υποδομών, άρα να μείνει στον τομέα της ανάπτυξης.

Πολλά προβλήματα έχουν διαγνωστεί στα υπουργεία Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός έχει καλή εικόνα για τον Θανάση Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλλον δεν θα γίνουν αλλαγές και θα παραμείνει μαζί με τον αναπληρωτή του, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Αντώνης Μανιτάκης, είναι στο … «κόκκινο», αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίσταση ή όχι του Φ. Κουβέλη.

Εκνευρισμός υπάρχει εδώ και καιρό για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός για διαφορετικούς λόγους τόσο ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος (λέγεται ότι θα μετακινηθεί), όσο και ο αναπληρωτής του Μάριος Σαλμάς, αλλά και η υφυπουργός Φ. Σκοπούλη.

Από εκεί και πέρα, προβλέπεται ενδεχομένως «σφαγή» υφυπουργών, αλλά ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο και όσα κυκλοφορούν είναι ευσεβείς πόθοι και επιθυμίες διαφόρων!

Μάρκος Αυρήλιος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 23/02/2013 23:43:32

  ῎Αν ἀπεφάσιζε καί σέ ἕνα 15μελές σχῆμα μέ τεχνοκράτες , τόσο τό καλλίτερο!

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 24/02/2013 09:23:17

  Μπα και στο Υπουργειο Εργασιας & Κοινωνικης Ασφαλισης πανε ολα καλα ? Quo Vadis Σαμαρα !

 3. yannidakis avatar
  yannidakis 24/02/2013 09:48:16

  "βράβευση τσι μέρας" για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.

  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ".

  Καληνωρίσματα :[

 4. timoros avatar
  timoros 24/02/2013 09:53:04

  Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση, όταν γράφεται τη λέξη κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να μπαίνει σε εισαγωγικά. Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας που όλοι ζούμε τα τελευταία χρόνια.

  • Ronin avatar
   Ronin @ timoros 24/02/2013 15:48:01

   touche....

 5. tak avatar
  tak 24/02/2013 10:35:50

  Για να δούμε τι θα δούμε!

 6. nikos avatar
  nikos 24/02/2013 13:40:29

  @φωτεινη :Μα η "κυβερνηση" είναι 15μελες.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ nikos 24/02/2013 17:37:43

   ῎Οχι "συριζοσυνιστῶσες" nikos, ὑπουργούς. Γιά 15μελεῖς συνιστῶσες ἔχει πατέντα μόνο ὁ ἀλέξης! :D

 7. victoria (true) avatar
  victoria (true) 24/02/2013 13:57:58

  Από ενδιαφέρον για το αντικείμενο... για πείτε μας, ποιο πρόβλημα ακριβώς "έχει διαγνωσθεί" στο ναυτιλίας;

 8. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 24/02/2013 14:08:14

  Πότε θα το δούμε αυτό το πολυπόθητο μικρό και ευέλικτο σχήμα δε ξέρω...

  Αντί να συγχωνεύονται Υπουργεία και υπηρεσίες, δημιουργούνται κι άλλα! Μοναδικό κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση εσωκομματικών ή διακομματικών ισορροπιών.

  Είναι δυνατόν να υπάρχουν 3 Υπουργεία με τρεις υπουργούς και πολυ περισσότερους αναπληρωτές και υφυπουργούς για τον τομέα της διοίκησης του κράτους και της ασφάλειας (διοικητικής μεταρρύθμισης, εσωτερικών και προστασίας του πολίτη!!!);;;;

  Δηλαδή είναι δύσκολο να υπάρξει ένα υπουργείο εσωτερικών υποθέσεων, με έναν υπουργό και 3 υφυπουργούς με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες;;;;

  Γιατί πρέπει να υπάρχει υπουργείο Ναυτιλίας;;;; Δεν μπορει να υπάγεται στο ανάπτυξης με δικό του υφυπουργό;;;;

  Είναι αδύνατον για την κεντρική κρατική μηχανή να συντονίσει τις υπηρεσίες της σε μία παραγωγική και ευέλικτη βάση με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη!!!

  Ο καθένας θέλει δικά του βιλαέτια και όλο και μεγαλύτερη διάχυση εξουσιών και αρμοδιοτήτων για να καθίσταται ο ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος των υπηρεσιών και των πεπραγμένων από δύσκολος εώς αδύνατος.

  Το μάθαμε το παραμυθάκι.

 9. submarine avatar
  submarine 24/02/2013 16:08:52

  Στο ναυτιλιας πρεπει να αφησει τον Μουσουρουλη το μονο που εκανε ειναι να αλαξει τον νομο μαζι με τους Λιμενικους για την αντιστοιχια των διπλωματων αυτων που προερχονται απο το Πολεμοκο Ναυτικο σε συνεργασια μαζι με τον αλλο αστερα τον Ελευσινιωτη .Ενω αλλα ειπε ο πρωθυπουργος γιαυτο το θεμα στη ΕΑΑΝ

 10. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 24/02/2013 17:50:41

  Κράτα Ρουπακιώτη, εξάλλλου κουρεύτηκε, και διώξε Μανιτάκη. Ο τελευταίος έχει δουλειά. Πρέπει να ολοκληρώσει τη νουβέλα με τίτλο " Οι δεκάδες μετακλητοί και Εγώ".

 11. Κώστας Π. avatar
  Κώστας Π. 25/02/2013 13:47:38

  Απορία ψάλτου, βηξ...
  Οι πραγματικές επιδόσεις των μελών του κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Σαμαράς κρίνει και θα αποφασίσει. Όλα τα άλλα είναι ελπίδες και ευσεβείς πόθοι των υπό απομάκρυνση ή υπουργοποίηση πολιτικών.
  Μπορούμε εμείς με βάση τα κριτήρια του Σαμαρά να ασχοληθούμε σοβαρά με τον ανασχηματισμό;;;
  Αν ναί, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν Μέσα στην φιλόξενη ιστοσελίδα του antinews.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.