#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2013 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανασχηματισμός: Ναι; Όχι; Και γιατί;Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...Ε! Κάποια φορά θα τους «κάτσει» ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα επικοινωνιακά του «φερέφωνα»!

Αφού δεν ευοδώθηκαν οι σεπτεμβριανοί μύχιοι πόθοι του alter ego του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Δατσέρη –τότε που...ανασχημάτιζε μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντας εμμέσως και ζήτημα πρωθυπουργού- ανέλαβε τώρα  αυτοπροσώπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να «προπαγανδίσει» τον ανασχηματισμό.

Ίσως για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η μεσσιανική αντίληψη που έχει για τον εαυτό του. ΄Άλλως πως δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι μπορεί –λογικά σκεπτόμενος οποιοσδήποτε- να θεωρηθεί ως αφετηρία ανασχηματισμού το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος του 12% (εκλογικό ποσοστό) είναι τώρα διατεθειμένος να αλλάξει πρόσωπα. Θα αποτελούσε δε παγκόσμια πρωτοτυπία τον ανασχηματισμό να μην τον κάνει ο Πρωθυπουργός, αλλά ένας άλλος αρχηγός, έστω και κόμματος που μετέχει σε σχήμα συγκυβέρνησης.

Πάντως, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να απαντούσε σε κάποια νεότερη συνέντευξη του ο Ευ.Βενιζέλος, γιατί του πήρε τόσο καιρό (περί το οκτάμηνο) να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα συμμετοχής «πολιτικών προσώπων», όταν πριν τέτοιο σενάριο το ξόρκιζε. Θα είχε όντως ενδιαφέρον να μάθουμε τι του άλλαξε τη γνώμη... Έστω οκτώ μήνες μετά!

Και τούτο, διότι, θα μπορούσε κάποιος κακεντρεχής να ισχυριστεί ότι η εμμονή του Βενιζελικού περιβάλλοντος στον ανασχηματισμό, «κρύβει» μικροκομματικές σκοπιμότητες: πχ να θέτει σε επιφυλακή ή «στρατηγική» γυμναστική τα στελέχη του προκειμένου με το δέλεαρ της κυβερνητικής συμμετοχής να μην αντιδρούν στις κινήσεις του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Να τους έχει δηλαδή σε... «καταστολή».

Αναμένοντας την απάντηση Βενιζέλου στο πιο πάνω ερώτημα, μπορούμε να αναρωτηθούμε κάτι άλλο όμως. Ας υποθέσουμε ότι όντως γίνεται ανασχηματισμός και όντως το ΠΑΣΟΚ θέλει να μετάσχει με «πολιτικά πρόσωπα», ποια θα είναι αυτά; Αυτά που φέρουν το βάρος της απίστευτης εκλογικής συντριβής; Αυτά που φέρουν το βάρος της ολέθριας πολιτικής του 2009-2012; (Ενδεχομένως κάποιος τώρα να αντιτάξει: κι αφού ήταν τόσο καταστρεπτικό το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ γιατί ο Σαμαράς συνεργάζεται μαζί του; Σωστό ερώτημα! Διότι λίγη σημασία έχει πια αν καταστρέφεται και ποιό κόμμα. Σημασία έχει να μην καταστραφεί η χώρα. Αυτός είναι ο στόχος. Και η Εθνική Αποστολή του Σαμαρά και των υπουργών του είναι αυτή: να συγκροτήσουν έναν νέο «Ιερό Λόχο» ταγμένο στην ύψιστη αποστολή της Σωτηρίας της χώρας. Γι αυτόν το σκοπό, ουδείς περισσεύει...).

Επανερχόμαστε στο ερώτημα, λοιπόν. Ποια πολιτικά πρόσωπα θα διαθέσει το ΠΑΣΟΚ; Τα πρόσωπα που αποδοκιμάστηκαν; Τους...αδιάβαστους; Ή αυτούς που έκαναν τη διαδρομή...Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο να φαίνεται σαν διαδρομή «Κολιάτσου-Παγκράτι»; Ή μήπως ως πολιτικά πρόσωπα, νοούνται όσα συνθέτουν τη νέα κομματική νομενκλατούρα της Ιπποκράτους; Αυτά που επί σειρά ετών εμφανίζονται ως «Σωτήρες» -πχ Φώφη Γεννηματά- επειδή...έτσι πρέπει; ή μήπως οι ανατέλλοντες αστέρες του κόμματος, που πάντως ανατράφηκαν στους κομματικούς σωλήνες και αναπτύχθηκαν σαν πολιτικά υβρίδια στο προστατευμένο περιβάλλον του ΠΑΣΟΚικου κρατισμού;

Τι ανασχηματισμός;

Κατόπιν όλων αυτών προκύπτει τι ερώτημα: Να γίνει ανασχηματισμός;

Να το τοποθετήσουμε όμως το ερώτημα στις σωστές του διαστάσεις: ο ανασχηματισμός αν και όποτε γίνει είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη του Πρωθυπουργού. Αυτό το αυτονόητο πρέπει να γίνει αποδεκτό από ΟΛΟΥΣ. Σαφώς ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει σε τούτη την απολύτως δύσκολη συγκυρία να ζητήσει απ όσους μετέχουν στην Κυβέρνηση Ο,ΤΙ καλύτερο διαθέτουν προκειμένου να συστρατευθούν στον Εθνικό σκοπό.

Αλλά το ζήτημα είναι τα πρόσωπα; Ή μήπως η πολιτική; Προφανώς πρέπει να φύγουν ΠΡΩΤΑ όσοι δεν θέλουν, μετά όσοι δεν μπορούν και τέλος όσοι δεν πρέπει να είναι στην Κυβέρνηση (είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν για να χτίσουν προφίλ για την επόμενη ημέρα...)

Είναι σαφές ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά στρατηγικής. Ο Αντώνης Σαμαράς, άλλωστε και ως λάτρης του ποδοσφαίρου γνωρίζει ότι οι ομάδες δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται.

Υπ' αυτήν την έννοια είναι ο μόνος που μπορεί στην παρούσα φάση να εμπνεύσει όραμα για  μια νέα τριπλή πορεία:

-          εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για να μην απολέσει η χώρα την διεθνή αξιοπιστία που κέρδισε με προσωπικό αγώνα το τελευταίο οκτάμηνο

-          άμεσες και δραστικές αλλαγές στο κράτος. Το ζήτημα, παραδείγματος χάριν είναι πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν; Ή τι Δημόσιο και τι Κράτος θέλουμε; Ακόμη κι αν μ' ένα μαγικό τρόπο σβήνονταν τα χρέη μας, σε λίγα χρόνια θα είχαμε νέα! Διότι –αν λειτουργήσουμε κανονικά και χωρίς ιδιότυπες «στάσεις πληρωμών»- η χώρα παράγει ακόμη ελλείμματα....

-          εκπόνηση οραματικής στρατηγικής. Εφόσον εκπληρωθούν τα δυο πρώτα –ή εν πάση περιπτώσει είμαστε σε θέση να πούμε στους δανειστές ότι τα υλοποιούμε κι όχι να τους πουλάμε καθρεφτάκια...- η χώρα μπορεί να βάλει έναν μεγάλο στόχο. Πχ γιατί να μην είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για μια «Νέα Συμφωνία Λονδίνου στη βάση του 1953, όταν η Γερμανία που διέλυσε την Ευρώπη πήρε και γενναίο κούρεμα (άνω του 60%), αλλά και όρο αποπληρωμής του εναπομείναντος χρέους όχι άνω του 5% των ετήσιων εξαγωγών της! Αυτό αποτελεί ΜΙΑ ιδέα.

Προφανώς θα υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες. Για αυτό και θα μπορούσε ο Αντώνης Σαμαράς να «θεσμοθετήσει» «Ομάδες Σοφών» ή ειδικών ανα τομέα που –χωρίς ανταλλάγματα- θα προσφέρουν τις συμβουλές τους σε όλα τα πεδία δράσης: Οικονομία, Ανάπτυξη, Επικοινωνία, Έρευνα, Τεχνολογία κλπ. Το παράδειγμα του μονίμως διαφωνούντος Μπόφινγκερ με την πολιτική της  Μέρκελ, είναι χαρακτηριστικό! Ο «σοφός» παραμένει στο επιτελείο της πάρα τις διαφωνίες τους, διότι είναι χρήσιμο η φωνή του να ακούγεται. Μήπως λοιπόν, ο Αντώνης σαμαράς και το στενό του επιτελείο χρειάζεται να ακούνε και τέτοιες φωνές, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους; Προφανώς η τελική απόφαση θα είναι του Πρωθυπουργού και των επιτελών του και όχι των Σοφών...

ΝΔ: Quo Vadis;

Και για να μην κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του. Το πρόβλημα στον ανασχηματισμό όποτε κι αν γίνει θα το έχει και η ΝΔ. Ίσως και το σημαντικότερο. ΔΙΟΤΙ εν κατακλείδι, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που θα «απολογηθεί» για δυο προγράμματα:

-          εκείνο που δεν ήταν δικό της, αλλά το εφάρμοσε για να σωθεί η χώρα

-          εκείνο που ήταν δικό της και δεν εφάρμοσε για να σωθεί η χώρα!

λλά...και να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα και τη στρατηγική για να οδηγηθεί η Χώρα στην λεωφόρο της Αναδημιουργίας!

ΛΥΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Decodex avatar
  Decodex 08/03/2013 13:54:58

  Το ερώτημα είναι το τι γίνεται πραγματικά και το τι φαίνεται ότι γίνεται....
  Υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα; Ποιος τα ελέγχει και αναφέρει; Σε σχέση με ποιο πλάνο;
  1. Της Τρόικα;
  2. Της Ανάπτυξης;
  3. Αστο να πάει όπως πηγαίνει και βλέπουμε;

  Ποιος τα ελέγχει αυτά; Υπάρχει πλάνο για ανάπτυξη; Ή βαράμε όπου λάχει και ότι έρθει; Γιατί αυτό φαίνεται προς το παρόν (λυπάμαι αλλά μέσω των πληροφοριών που έχω ως απλός πολίτης αυτό καταλαβαίνω).

  Το να αλλάξεις τους υπουργούς/υφυπουργούς δεν έχει κανένα νόημα αν δεν ξέρεις πάνω σε ποιο πλάνο βαδίζεις και τι ΑΚΡΙΒΩΣ θέλεις να επιτύχεις. ΕΣΥ...όχι οι άλλοι (τρόικα, κόμματα, κ.λπ).

  Αν λοιπόν υπάρχει πλάνο αλλά οι υπόλοιποι πετάνε χαρταετό...τότε βάζεις ανθρώπους που να το ακολουθούν ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ (όχι το πλάνο της ΤΡΟΙΚΑ, το δικό σου) και βάζεις ημερομηνίες και στόχους.

 2. GIL avatar
  GIL 08/03/2013 17:07:30

  Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή του ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου (όχι μονο Στουρνάρα, αλλά και του Σ.Ο.Ε), δεν νοείται.
  Θυμάστε εκείνο το "Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα''?.
  Τώρα ήλθε το ''Αντώνη προχώρα, άλλαξε τα όλα''.
  Αναμονή μέχρι να γίνει τίποτα, επιτέλους.
  Μπροστά πάντως διαφαίνεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, που λέγεται Ντόρα.
  Οψόμεθα ες Φιλίππους.

 3. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 08/03/2013 20:01:29

  Το ποσο απασχολει τον κοσμο ο ανασχηματισμος ειναι μεγαλο θεμα....Δεν τρωει δεν κοιμαται κανεις ολοι τον ανασχηματισμο περιμενουν....

 4. kiki avatar
  kiki 08/03/2013 21:38:15

  Όχι γιατί με τα ίδια φθαρμένα υλικά δεν φτιάχνεις νέα οικοδομή...

 5. Νεύτων avatar
  Νεύτων 09/03/2013 11:45:01

  Δυνατή ανάλυση, με στοιχεία συγκεκριμένα, απλωμένη οριζόντια αλλά και κάθετα στο πολιτικό σκηνικό.
  Προσωπικά θα έλεγα, Ναι!
  Για να φύγουμε μπροστά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά με ανθρώπους που θα δουλέψουν επωμιζόμενοι το πολιτικό κόστος και όχι με ερμαφρόδιτες τακτικές που έχουν μόνο έναν σκοπό: την εξασφάλιση της επανεκλογής τους στις επόμενες εκλογές.
  Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πλέον και αυτό το είδος των πολιτικών! Ή κάνω λάθος;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.