#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2011 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστάτωση στο Πεντάγωνο για μισθούς και συντάξεις

Χρυσώνουν το χάπι στους στρατιωτικούς με εθελοντική παραμονή έως 40 χρόνιαΜε ευνοϊκότερη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τον τρόπο εξέλιξης, κρίσεων και σταδιοδρομίας των στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων επιχειρείται να χρυσωθεί το χάπι στους στρατιωτικούς εν όψει της λαίλαπας του νέου ειδικού μισθολογίου το οποίο είναι προ των πυλών. Οι μειώσεις αποδοχών ενδέχεται να ξεπερνούν το 20% του εισοδήματος σήμερα.

Με το νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς, εκτιμάται ότι ορισμένα επιδόματα θα καταργηθούν και θα παραμείνουν αυτά του χρόνου υπηρεσίας (είναι παγωμένο από τον Ιούλιο), της θέσης ευθύνης και της ειδικής απασχόλησης. Είναι άγνωστο πώς θα επανακαθοριστούν, όπως επίσης σε τι βαθμό θα περικοπεί το πτητικό επίδομα (θεωρείται βέβαιο), αν θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό τα οδοιπορικά ή αν θα κοπούν και τι θα γίνει με τις μισθολογικές προαγωγές.

Την επερχόμενη καταιγίδα των μέτρων για τους στρατιωτικούς που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο συνδέουν αρκετοί με το σχέδιο το οποίο έστειλε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία το ΓΕΕΘΑ, σε μια προσπάθεια έστω και περιορισμένης ανακοπής της δυσαρέσκειας. Το σχέδιο όμως του ΓΕΕΘΑ λόγω ασαφειών και ατυχών διατυπώσεων στο συνοδευτικό έγγραφο που διέρρευσε προκάλεσε αναστάτωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκετά φέρονται μάλιστα να έφτασαν στο… παρά πέντε υποβολής παραίτησης, αφού η εθελοντική παραμονή έως τα 40 χρόνια υπηρεσίας στην παράλληλη επετηρίδα ερμηνεύτηκε ως υποχρεωτική, με κατάργηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια που έχουν θεμελιώσει όσοι μπήκαν στο Στράτευμα μετά το 1987.

Με σκοπό να κατευνάσει την αναστάτωση των στρατιωτικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε με «non paper» ότι το σχέδιο με το οποίο το ΓΕΕΘΑ επιχειρεί αλλαγές σε συνεργασία με τα τρία Γενικά Επιτελεία (θα υποβληθούν θέσεις και προτάσεις έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου) αφορά μόνο τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων του νόμου 3883/2010 και δεν έχει καμία σχέση με θέματα  συνταξιοδοτικά τα οποία ρυθμίζονται με το νόμο 3865/2010.

Οι εισηγούμενες τροποποιήσεις αφορούν ιδίως στους βαθμούς από συνταγματάρχη και ανωτάτων, τους οποίους η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά αν δεν επιλεγούν για προαγωγή, όπως συμβαίνει σήμερα, αντιθέτως εφόσον το επιθυμούν τους παρέχεται η δυνατότητα ή να δηλώσουν αποστρατεία ή να συνεχίσουν μέχρι και τα 40 χρόνια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν και για τα στελέχη βαθμού ανθυπολοχαγού μέχρι και αντισυνταγματάρχη.

Τέλος οι υποχρεωτικές αποστρατείες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δικαίωμα παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις έως και 40 χρόνια με πλήρη εφαρμογή της παράλληλης επετηρίδας και κατάργηση των υποχρεωτικών αποστρατειών, αλλά και κρίσεις για προαγωγή ανά διετία στους ανώτατους αξιωματικούς προβλέπει το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που αφορά στην προώθηση αλλαγών στον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών. Συγκεκριμένα με το εν λόγω σχέδιο προτείνονται τα εξής:

* Κατάργηση του διαχωρισμού παλαιών και νέων αξιωματικών (πριν και μετά το 1987) και ένταξη όλων στις διατάξεις του νόμου 3883/2010. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα μπορούν να φθάσουν μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη στα 53 χρόνια της ηλικίας τους.

* Η υπηρεσία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποστρατεύσει κανέναν αξιωματικό. Ή θα τον προάγει στον επόμενο βαθμό ή θα τον διατηρεί στην παράλληλη επετηρίδα.

* Μετά την 35ετία (συν 5 πλασματικά) οι ανώτεροι και οι ανώτατοι αξιωματικοί θα μπορούν να παραμένουν μία ακόμη 5ετία στις Ενοπλες Δυνάμεις σε μη οργανικές θέσεις, μέχρι δηλαδή το 58ο έτος της ηλικίας τους το λιγότερο.

* Δυσμενής κρίση δεν θα υπάρχει. Οσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποστρατεύονται μετά την 35ετία με αίτησή τους ως «ευδοκίμως τερματίσαντες», λαμβάνοντας τον αμέσως επόμενο βαθμό.

* Η προαγωγή από το βαθμό του συνταγματάρχη θα γίνεται με τη συμπλήρωση 31 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας.

* Προάγονται όλοι οι αξιωματικοί (από τις τάξεις του ανθυπολοχαγού) στον επόμενο βαθμό ανεξαρτήτως των οργανικών θέσεων. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει η κρίση κατ’ επιλογήν.

* Οι κρίσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια για τους ανώτατους και όχι κάθε χρόνο όπως ισχύει σήμερα.

* Οι ανώτατοι αξιωματικοί θα μπορούν να παραμένουν στο βαθμό του ταξίαρχου έως και τέσσερα χρόνια, όπως και στο βαθμό του υποστράτηγου, και έως τρία χρόνια στο βαθμό του αντιστράτηγου.

* Καθιερώνεται 3ετής θητεία για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πιθανότατα και για τους αρχηγούς των Επιτελείων.

* Οσοι αποφασίσουν να παραμείνουν 5 χρόνια ακόμη στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην παράλληλη επετηρίδα, θα προάγονται στον επόμενο βαθμό μετά τα τέσσερα χρόνια και θα αποστρατεύονται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» λαμβάνοντας τον αμέσως επόμενο βαθμό.

Κούτρας Ανδρέας στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Malraux avatar
  Malraux 15/12/2011 14:31:41

  Εκείνο που δέν έχει γίνει κατανοητό από το κόσμο, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητά και σκόπιμα θέλει να διαλύσει τη χώρα ολοσχερώς. Αυτό βέβαια δέν μπορεί να γίνει αν δεν απαξιωθούν, συκοφαντηθούν, διαπομπευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μήν ξεχνάμε ότι αμέσως μόλις ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δημοσιογράφοι του συγκροτήματος Λαμπράκη όπως ο Πολίτης αλλά και άλλοι συκοφαντούσαν συστηματικά από τηλεοράσεως τους στρατιωτικούς και τα δήθεν προνόμιά τους, (πχ συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία). Ακολούθησε η εμπαθής πολιτική Βενιζέλου και Μπεγλίτη που κυριολεκτικά εξευτέλισαν τους στρατιωτικούς αλλά και διέλυσαν το στράτευμα, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Πάγκαλος μιλούσε για το πλέον αντιπαραγωγικό κομάτι της κοινωνίας. Επειδή λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιούμε για την ερμηνεία των γεγονότων πρωτίστως την απλή λογική και επειδή αυτοί που λένε ότι δέν ασπάζονται τις θεωρίες συνωμοσίας εννοούν ότι η ανθρωπότητα πορεύεται με το Ευαγγέλιο στο χέρι και ότι προδότες, πουλημένοι,δωσίλογοι κλπ δέν υπάρχουν παρά μόνο στα παραμύθια, πασίδηλο είναι ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου και η δωσιλογική κυβέρνησή του,( συνεχιζόμενη τώρα από την δήθεν μεταβατική Παπαδήμου), αφού έδωσαν την δημοσιονομική κυριαρχία επί της Ελλάδος σε ξένα κέντρα, τώρα θα υλοποιήσουν και τις βαθύτερες προθέσεις τους να παραδώσουν μια ακρωτηριασμένη Ελλάδα. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Η Νέα Δημοκρατία και ο νύν ΥΕΘΑ της τί παριστάνουν;

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ Malraux 15/12/2011 16:14:12

   Τον τροχονομο?

   • kimon avatar
    kimon @ koinos_nous 15/12/2011 21:52:42

    θα τον βρεις;;;;;

 2. jimmys avatar
  jimmys 17/12/2011 06:15:53

  ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ...........ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ .. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ .. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΡΓΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΠΑΝΕΣ .. ΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΡΔΕΙΕΣ ..... ΕΧΕΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ............ ΓΙΟΡΤΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ....... ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ............... ΜΙΩΣΗ 30% ΣΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟ ????????????? ΚΑΛΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ?????????????? ΚΑΛΑ ΤΙ ΑΠΟΔΩΧΕΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ .....??? ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ???
  ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΑΚΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ?????????????????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.