#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/01/2014 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστάτωση στη Μόσχα από το «σκάνδαλο Κάντα»Μεγάλη «πρεμούρα» φαίνεται ότι έχει προκληθεί στη Μόσχα από τις καταθέσεις του Αντώνη Κάντα, αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργών Αμύνης, Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, για μίζες που σχετίζονται με προμήθειες ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα. Προχθές, λοιπόν, Κυριακάτικα, και εν μέσω διακοπών (ρωσικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με το παλαιό ημερολόγιο) που τίποτα δεν κινείται σε ολόκληρη τη Ρωσία, ο παντοδύναμος κρατικός φορέας εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων, «Rosoboronexport», έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Οργανισμός βγάζει επίσημη ανακοίνωση για δημοσιεύματα στον Τύπο, και ειδικά για την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, οι υποθέσεις που ο Α.Κάντας εμπλέκει άτομα που σχετίζονταν με ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες και φορείς, είναι η αγορά του αντιαρματικού μεγάλου βεληνεκούς, Kornet-Ε (ίσως το καλύτερο όπλο στον τομέα του, παγκοσμίως), και η προμήθεια των πεπαλαιωμένων αντιαεροπορικών συστημάτων, OSA. Χθες πάντως, ένα επίσης πρόσωπο, ο χαρακτηριζόμενος ως «Ζήγρας Νο2» (ο Ζήγρας ήταν κουμπάρος του Α.Τσοχατζόπουλου, που τον «έδωσε»), Γιώργος Καμάρης, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι επιστρέφει στο Δημόσιο 7,5 εκ. ευρώ, που φέρονται να είναι μίζα για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα TOR Μ1. Για την αγορά αυτή είχε συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή το 2004, που στοχοποίησε τους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Ανακοίνωση-απόδειξη μεγάλου ενδιαφέροντος

Από το πνεύμα και τις αναφορές της  Rosoboronexport στην ανακοίνωσή της, προκύπτει πεντακάθαρα το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας για την Ελλάδα. Ωστόσο, σαφείς απαντήσεις στις αναφορές Κάντα, δεν δίδονται, και σίγουρα η εταιρεία δεν πείθει. Η ανακοίνωση της Rosoboronexport είναι τυπική , ενώ δηλώνει απλά ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις και τις συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων.

Ειδικότερα αναφέρεται: «Η Rosoboronexport και οι φορείς, οι οποίοι αποτελούν τον κρατικό φορέα εξαγωγών οπλικών συστημάτων (σ.σ.Rosoboronexport) –μεταξύ αυτών και η Rosvooruzenie (σ.σ.προκάτοχος της Rosoboronexport), δεν έχουν σχέση με τις μνημονευόμενες από τα ΜΜΕ προμήθειες αντιαρματικών όπλων, Κορνέτ-Ε, και των συστημάτων OSA. Τα Κορνέτ παραδόθηκαν κατόπιν συμβολαίου με ένα από τα υποκείμενα της Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας (σ.σ.προφανώς εννοεί κάποια από τις πολλές εταιρείες που συμμετέχουν στον κρατικό φορέα-στέγη, Rosoboronexport), το 2000-2002, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Οσον αφορά τα OSA, εδόθησαν στην Ελλάδα μετά ως πρώην περιουσία του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Rosoboronexport υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτή που πούλησε τα οπλικά συστήματα. Κάτι φυσικό, αν ληφθεί υπόψιν ότι η εταιρεία, υπό την οποία βρίσκονται σήμερα οι περισσότερες ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, συνεστήθη το 2000. Τότε, λίγο μετά την άνοδο Πούτιν στην εξουσία, το Κρεμλίνο πήρε τον έλεγχο των εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων, που έως τότε λυμαίνονταν τα διάφορα κυκλώματα. Αυτά ακριβώς δηλαδή, που την εποχή του Γιέλτσιν, ήλεγχαν την Rosvooruzenie, προκάτοχο της Rosoboronexport. Η Rosvooruzenie πάντως, επουδενί είχε το πάνω χέρι σε όλες αυτές τις εταιρείες που ελέγχει σήμερα η Rosoboronexport. Πολλές από αυτές ήταν παντελώς ανεξέλεγκτες και έκλειναν μόνες τους τις πωλήσεις. Έτσι, και η συμφωνία για την αγορά των TOR-Μ1 έγινε με την βιομηχανία, Αντέϋ, και όχι με την Rosoboronexport. Όσον αφορά τους Κορνέτ-Ε, η αγορά φαίνεται ότι επίσης υπεγράφη με μια από τις πολύ καλές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, το «Σχεδιαστικό Γραφείο της Τούλα». Τους OSA πράγματι η Ελλάδα τους πήρε μετά τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά, λόγω της παλαιότητάς τους, χρειάζονταν εκσυγχρονισμό.

Η Rosoboronexport, επίσης, αφού αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με τη ρωσική και τη διεθνή νομοθεσία», υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει «την πολιτική της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης». Δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα, τονίζοντας ότι «χάρις στην ευελιξία που επέδειξε η ρωσική πλευρά, στάθηκε δυνατόν να οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προμηθειών ανταλλακτικών για τα συστήματα που είχε πάρει η Ελλάδα προηγουμένως, κάτι που διασφαλίζει τη μαχητική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τις επιτυχημένες δοκιμές του συστήματος S-300, τον Δεκέμβριο». Και καταλήγει η εταιρεία: «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιτυχίες της Rosoboronexport στην Ελλάδα γίνονται στόχος του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Δύο πρόσωπα-κλειδιά

 

[caption id="attachment_242029" align="alignnone" width="600" caption="Kornet"][/caption]

Όπως και να’χει, ο Α.Κάντας στις καταθέσεις του στοχοποίησε για μίζες τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο (ιδιοκτήτη της εταιρείας, Scorpion) για τα Κορνέτ-Ε, και τον Λάμπρο Μπαρτζώκα, εκπρόσωπο της Rosoboronexport στην Ελλάδα για τα OSA (ο Κάντας τον παρουσίασε ως «υπάλληλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosvooruzenia). Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, υπάρχει ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης έγγραφο που δείχνει ότι ένα εκατομμύριο ευρώ «έσπρωξαν» οι Ρώσοι στον Κάντα, μέσω λογαριασμού στις ΗΠΑ. Αναμένεται επίσης, το άνοιγμα άλλων λογαριασμών, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν μίζες άλλων τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κ.Δαφέρμος είχε πάρει αρκετές δουλειές από τα υπουργεία Αμύνης (πχ. Κορνέτ) και Δημόσιας Τάξης (πχ. πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα). Το 2001, κατόπιν εντάλματος των ιταλικών αρχών, συνελήφθη στην Τουρκία, όταν βρέθηκε εκεί για να επισκεφθεί το Πατριαρχείο (ήταν «μέγας δωρητής»). Η ιταλική εισαγγελία τον κατηγορούσε για υπόθεση παράνομης μεταφοράς μεγάλης ποσότητας όπλων στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία, στη δεκαετία του 1990. Τελικώς, τα ιταλικά δικαστήρια τον αθώωσαν.

 Ο Λ.Mπαρτζώκας, γιός πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη, σπούδασε χημικός στην ΕΣΣΔ, και δούλεψε στην εμπορική εταιρεία του ΚΚΕ, ΒΕΚ, μέχρι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Κατόπιν, άρχισε να συνεργάζεται στενά με την Rosabaronexport. Τυπικώς, το όνομά του ενεπλάκη και στην υπόθεση των TOR-Μ1, όταν στις 16 Mαΐου 2003 συνεστήθη η εταιρεία Industrial Solutions για την εξυπηρέτηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της αγοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων. Κατά πληροφορίες, επί κυβερνήσεως ΝΔ, μετείχε ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις που έγιναν με το υπουργείο Αμύνης, προκειμένου να υπογραφεί νέα συμφωνία με τη χώρα μας και να λυθούν τα τεράστια προβλήματα του παρελθόντος με τις συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους TOR. Ο ίδιος μάλιστα, σε κρίσιμες στιγμές των συνομιλιών, φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο.


 Νέες-παλιές αποκαλύψεις

Την υπόθεση των ΤΟR-M1 επανέφερε ο Γεώργιος Καμάρης. Να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι, οπότε η Δικαιοσύνη διεξήγαγε έρευνες για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, απ’ όπου φάνηκε ότι είχαν διακινηθεί τουλάχιστον 12 εκ. ευρώ μέσω της εταιρείας Clavis International LL. Το πιθανότερο, μίζες από την κατασκευάστρια εταιρεία των TOR, «Αντέϋ».

Την Clavis εκπροσωπούσε ο Γ.Καμάρης, με εντολή, όμως, του φυλακισμένου σήμερα, και άλλοτε διευθυντή εξοπλισμών, Ι.Σμπώκου. Το ποσόν αυτό, φέρεται να είχε «προωθηθεί» στην εταιρεία από τον Βλάση Καμπούρογλου, το όνομα του οποίου επίσης είχε αναφερθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τους TOR-M1. O τελευταίος προ μηνών βρέθηκε –κάτω από άγνωστες συνθήκες- νεκρός στην Τζακάρτα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 14/01/2014 10:20:48

  Η Ελλάς είναι η μόνη απο τις "παλιές" χώρες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί Ρωσικά οπλικά συστήματα ,και για τον λογο αυτό είναι πολύ σημαντική για τους Ρώσους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 14/01/2014 11:51:14

   Είναι και η πρόσβαση στη Μεσόγειο με τα λιμάνια μας, όπως και η θέση μας κοντά στη Μέση Ανατολή.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 14/01/2014 16:21:57

    Είναι ,αλλα πιό πολύ πιστεύω είναι θέμα πελατολογίου...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/01/2014 13:20:52

  Ξέρει κανείς πως μεταφράζεται στα ρώσικα το Ελληνικόν "παμπέρ κουτουσουντά ρούς ρουμπλεσί, ροκετλέρ ιτσίν SS-300";

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 15/01/2014 00:22:44

   Βρήκα το γενικό πάντως: Burada iyi rüşvet = Вот хороший взятки = Εδώ η καλή δωροδοκία
   Μπουραντά ιγί ρουσφέτ, λοιπόν.
   Άχ, πως να ξεχωρίσεις τους μπουραντάδες από τους σοσιαληστές;
   Σύντροφοι Ρούσιοι, δεν ανοίγετε το παλιό το γκούλαγκ στη Σαχαλίνη; Του τσάρου.
   Γιατί το άλλο, του Στάλιν, μου φαίνεται λίγο παιδική χαρά για τους κυρίους.

 3. ναι μεν αλλά. avatar
  ναι μεν αλλά. 14/01/2014 14:27:35

  http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2014/01/kornet-e.jpg΄
  "Kornet"

  Όχι...... Milan είναι. Επίσης τα Κορνετ ήταν απλώς καλά και φθηνά, ειδικά πριν από 10+ χρόνια. Είχαν και παρωχημένη τεχνολογία για τα τότε δεδομένα (SACLOS). Τώρα πιά είναι απλώς ΟΚ. Για βεληνεκές και fire-and-forget τεχνολογία ας κοιτάξει κανείς τις εκδόσεις των Spike και Javellin.

  "Η Ελλάς είναι η μόνη απο τις “παλιές” χώρες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί Ρωσικά οπλικά συστήματα ,και για τον λογο αυτό είναι πολύ σημαντική για τους Ρώσους."

  Μόνη; Σε καμία περίπτωση. Είναι και η Τουρκία απ' τη δεκαετία του '90. Έχουν oπλοπολυβόλα PKM, μέχρι ΑΤ πυραύλους Kornet-E ή Konkurs, τροχοφόρα ΤΟΜΠ BTR-80A και ελικόπτερα Mil Mi 17.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ναι μεν αλλά. 14/01/2014 14:45:09

   Ξεχάσατε τα MiG-29 που κληρονομησε η Ομοσπονδιακή Γερμανια απο την πρώην Ανατολική Γερμανία.
   Βέβαια, με την σχετικά πρόσφατη προμήθεια των 100 περίπου Eurofighter Typhoon (Αγγλο-Ισπανο-Ιταλο-Γερμανική παραγωγή), τα Γερμανικά Mig 29 "μετατέθηκαν" στην Πολωνική αεροπορία (νέα χώρα του ΝΑΤΟ), όπου συνεχίζουν να είναι επιχειρησιακά στην 41η Πτέρυγα Μάχης της Π.Α.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Uncle Stgm 14/01/2014 16:32:48

    Γι'αυτό εγραψα για παλιές χώρες του ΝΑΤΟ . Οι νεώτερες τέως του Ανατολικού μπλόκ φυσικό είναι να έχουν Ρώσικα συστήματα.

    Ναι ,είναι και η Τουρκία ,αλλα όχι με τόσο κρίσμα συστήματα όσο εμείς. Πχ ,όταν κάνουν παρουσίαση για Α/Α συστήματα σε κάποιο πελάτη ,μπορούν να πούν, ορίστε, ή ΄Ελλάδα είχε Patriot, και όμως πήρε S-300! (το πως τα πήρε δε θα το πούνε!).

 4. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 14/01/2014 18:08:11

  Παρακαλῶ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ καί ἄ λαμόγια νά πληρώνουν γιά διαμονή σέ GRAND LUX HOTEL


  ᾿Ανοῖξτε πολλές φυλακές γιά ὅλα τά σιχαμερά ἁρπακτικά καί νά πληρώνουν γιά τήν διαμονή τους ὅσο πλήρωναν στά πεντάστερα ξενοδοχεῖα τῆς Εὐρώπης. Νά προηγηθῆ βεβαίως ἡ ἐπιστροφή στό κράτος ὁ χορός τῶν ἰλιγγιοδῶν ποσῶν τῶν μιζῶν πού τσέπωναν σάν τά στραγάλια. :mrgreen:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.