21/03/2013 18:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστάτωση στην Κύπρο από πληροφορίες για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας (βίντεο)Πολύ βρόμικο παιχνίδι επιβίωσης, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, παίζεται τις τελευταίες ώρες στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου. Διαρροές για λουκέτο στο μία ή στην άλλη τράπεζα, εξαγορές, απώλειες καταθέσεων και μια σειρά από σενάρια που έχουν προκαλέσει πανικό στην Κύπρο με ουρές στα ATM για αναλήψεις μετρητών, με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, προβλήματα στην αγορά και ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα.

Από χθες τα σενάρια για τις τράπεζες έδιναν κι έπαιρναν σε μια λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κυπριακό τραπεζικό λόμπι με διασυνδέσεις και μέσα στην κυβέρνηση διέρρεε τα σενάρια περί εξαγοράς από ρωσικά κεφάλαια. Όταν το σενάριο διαψεύστηκε το πρωί της Πέμπτης βγήκε ένα άλλο σενάριο. Η πτώχευση της Λαϊκής τράπεζας και ουσιαστικά η απώλεια καταθέσεων για όσους έχουν ποσά πάνω από 100.000 ευρώ που δεν είναι εγγυημένα.

Όπως γράφει το ΒΗΜΑ, η κυπριακή κυβέρνηση προκρίνει την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, παράλληλα με τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να βρεθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η τρόικα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της Λαϊκής Τράπεζας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού διασπάται σε «καλή» και «κακή». Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι καταθέσεις έως και το επίπεδο των 100.000 ευρώ, και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ η παλαιά τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση.

Το προϊόν της εκκαθάρισης θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση κατά προτεραιότητα των καταθετών με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, εκτός της νέας τράπεζας που δημιουργείται θα τεθούν περίπου 500 εργαζόμενοι.

Με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει με τον τρόπο αυτό θα βρεθούν τα 2 από τα 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθούν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, το 100% των καταθέσεων της Λαϊκής στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι «είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μετά την είδηση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τράπεζα που ωθούνται στην απόλυση συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι περίπου 500 υπάλληλοι της Λαϊκής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής όπου σε λίγο προγραμματίζεται να ξεκινήσει συνεδρίαση για την έγκριση της δημιουργίας ταμείου Αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα,έκκληση να υιοθετηθεί άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και το οποίο θα διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας απευθύνει η Τράπεζα Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cyprusnet avatar
  cyprusnet 21/03/2013 18:43:45

  Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μεταφέρονται στην κακή τράπεζα και θα κουρευτούν έως και 90%.  Με την κίνηση αυτή, η Κύπρος ουσιαστικά "γλιτώνει" περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έπρεπε να βρει για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.  Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, λένε ότι η κυπριακή Βουλή δεν έχει ψηφίσει νομοσχέδιο περί καλής και κακής τράπεζας. Προξενώντας εντύπωση σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, για το πώς είναι δυνατό να αποφασίζεται το σπάσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, όταν δεν υπάρχουν τέτοιες επίσημες αποφάσεις από την κυπριακή Βουλή.
  Έχει αναφερθεί από το πρωί στο σενάριο περί διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή τράπεζα.
  Όπως έγραφε, αυτό πρακτικά σημαίνει:
  1) Για τις καταθέσεις (έως 100.000 ευρώ): Διασφαλίζονται από το πρώτο ευρώ και δεν θα υποστούν κανένα κούρεμα. Αυτό αφορά απλές καταθέσεις και προθεσμιακές των φυσικών προσώπων, όπως επίσης και καταθέσεις των επιχειρήσεων.
  2) Για τα δάνεια: Τα χαρτοφυλάκια των δανείων μεταφέρονται αυτομάτως στην νέα τράπεζα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει κανονικά τη δόση του.

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ cyprusnet 21/03/2013 19:02:40

   Τσίρκο έγινε η κατάσταση.

   Μετά από τέτοιες αλλοπρόσαλες αποφάσεις είναι που δεν θα μείνει φράγκο στις Κυπριακές τράπεζες.

   Θα είχε γίνει το κούρεμα θα είχε περάσει η κρυάδα και τώρα θα συνέχιζε η ζωή τον δρόμο της.

   Δεν ξέρω αν μπορείς κάποιος να σώσει από την καταστροφή ότι έχτιζε η Κύπρος τρεις δεκαετίες τώρα.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ aris. aold 21/03/2013 19:39:30

    Κάνεις λάθος όταν λες θα γινόταν το κούρεμα και όλα θα ήταν ΟΚ!!!!!!!!!

    Από μόνη της η σοβαρή ευρωπαική πρόθεση για κούρεμα καταθέσεων είναι και ήταν αρκετή να επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα αξιοπιστίας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και έχω την εντύπωση ότι (και) αυτός ήταν ο στόχος.

    Πολλοί από τους καταθέτες είναι ξένοι δίχως κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με την Κύπρο. Το κούρεμα θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση κεφαλαίων βάσει μιας δικαιολογημένης αρνητικής διάθεσης ή του φόβου για νέο κούρεμα. Και επαναλαμβάνω: η ζημιά και από την απλή πρόθεση για κούρεμα είναι εξίσου μεγάλη.

    Εφόσον το πλήγμα προηγήθηκε, γιατί πριν αρχίσουν να λένε τέτοιες κοτσάνες οι ευρωπαιοι, καμία κρίση αξιιπιστίας δεν υπήρχε, οι Κύπριοι άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν τον βρεγμένο που δεν φοβάται πλέον το νερό.....

   • Μπούμστος avatar
    Μπούμστος @ aris. aold 21/03/2013 19:41:41

    Τι σε κάνει να πιστεύεις πως μετά το κούρεμα κατ'εσε ,κλέψιμο κατ'άλλους ,όλα θα κυλούσαν ήρεμα και δεν σηκώνανε πανικόβλητοι τις καταθέσεις τους στις Κυπριακές τράπεζες ,οπότε το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο και χειρότερο;
    Ας μην ρίχνουμε νερό στο μύλο των μη αλληλέγγυων ευρωκερδοσκόπων .

    • aris. aold avatar
     aris. aold @ Μπούμστος 21/03/2013 19:57:16

     Τα λεφτά που χάνουν τώρα οι καταθέτες της Λαικής που είναι και σε δημόσιο έλεγχο τι είναι;;

     AN

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ cyprusnet 21/03/2013 21:09:20

   Εάν οι Κύπριοι δέχονταν την πρόταση του eurogroup οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ θα κουρεύονταν κατά 9,9%. Τώρα σύμφωνα με τα γραφόμενά σου το ποσοστό θα φτάσει στο 90%. Πότε ήταν καλύτερα; Αυτό όμως δεν έιναι τίποτα μπροστά στον πανικό που θα γίνει. Εάν γίνονταν δεκτό το αίτημα το περασμένο Σάββατο όλα θα είχαν κυλήσει ομαλά μέχρι σήμερα. Κάποια κεφάλαια θα είχαν φύγει όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα ξεπερνούσαν τα 7-8 δις. Σίγουρα θα συρρικνώνονταν το τραπεζικό σύστημα όμως τώρα θα εξαφανιστεί. Διαλέχτε!!!

   • MCA avatar
    MCA @ Δεξιόχειρας 21/03/2013 21:40:56

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου,χάρη στους Γερμανούς είναι τελειωμένο πλέον. Η μόνη περίπτωση σωτηρίας του θα ήταν να το αναλάβει η Ρωσία.

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 21/03/2013 19:33:40

  Θα είναι νομίζω, μη-αναστρέψιμο και ιστορικά καθοριστικό λάθος,
  αν βγει η Κύπρος από το Ευρώ.
  Αν μη τι άλλο, δεν πρέπει επ' ουδενί, να ρισκάρει και πιθανή έξοδό της,
  από την ΕΕ (ακόμη κι αν η πιθανότητα είναι μικρή).
  Με δεδομένη την απροθυμία της Ρωσίας, να στηρίξει την Κύπρο όσο χρειάζεται,
  η Κυπριακή Βουλή (όλα τα κόμματα μάλιστα), θα πρέπει να επαναφέρουν,
  την αρχική απόφαση του Γιουρογκρουπ και να την ψηφίσουν στη δεύτερη εκδοχή της (που απαλλάσσει τους μικροκαταθέτες από τη φορολόγηση).

  Να μείνει στην ευρωζώνη και την ΕΕ και να κερδίσει τρία πράγματα:
  χρόνο, χρόνο, και χρόνο,
  κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των "ενεργειακών εραστών της " και αφήνοντας τους,να περιμένουν να ενδώσει γεωπολιτικά,
  όταν οι συνθήκες αλλάξουν προς το ευμενέστερο, για την νήσο της Αφροδίτης....

 3. Nick avatar
  Nick 21/03/2013 19:49:04

  Εάν ετίθετο εδώ θέμα "κουρέματος" καταθέσεων υπέρ ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, πίστεψε με, εντός 24ώρου θα είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, είτε έλεγε ναι είτε όχι η όποια Ελλαδική κυβένρηση.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Nick 21/03/2013 21:25:48

   "Εάν ετίθετο εδώ θέμα “κουρέματος” καταθέσεων υπέρ ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, πίστεψε με, εντός 24ώρου θα είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, είτε έλεγε ναι είτε όχι η όποια Ελλαδική κυβένρηση"

   Πιθανόν. Αλλά και κάποιο άλλο δραματικό γεγονός ή πρόκληση απο τον πολιτικό κόσμο να συμβεί, μπορέι να καταλήψουμε εκεί.

   Νωρίτερα λέγαμε "πραξικόπημα δεν γίνεται, τώρα είμαστε στην ΕΕ" και "πραξικόπημα δεν γίνεται μετά την εμπειρία της 7ετίας".

   Τώρα αυτά για πολλούς (όχι για μένα) έχουν αλλάξει σε: "Μακάρι Θεε μου να γίνει πραξικόπημα να μας σώσει από την ΕΕ" και "τι ωραία που περνάγαμε επι 7ετίας"

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Γιώργος Αχαιός 22/03/2013 03:09:11

    Πολλοι λενε οτι (εχοντας σιγουρη την πρωτη θεση του Συριζα στις επομενες εκλογες) αν με το Τσιπρα τα πραγματα γινουν πολυ χειροτερα (κατι εξαιρετικα πιθανο), τοτε η τελευταια λυση ειναι να αναλαβει ο Στρατός. Προφανως δεν συμφωνω, αλλα το τελευταιο καιρο το πιστευουν αρκετοι...

 4. τάσος avatar
  τάσος 21/03/2013 19:56:23

  η κύπρος εάλω;

 5. stagona udatos avatar
  stagona udatos 21/03/2013 20:10:33

  Μήπως γνωρίζει κάποιος σχετικά με το όριο στα ΑΤΜ της Λαικής το οποίο κατέβηκε στα 260 ισχύει και για τα ΑΤΜ άλλων τραπεζών? Μπορεί κάποιος να βγάλει λεφτά απο άλλη τράπεζα με το γνωστό όριο?
  Τι πράγματα είναι αυτά που κάνουν έλεος και καλά να πάει το όλο θέμα όλοι θα ζούμε με μια ανασφάλεια !

 6. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 21/03/2013 21:14:56

  -Καλώ στο βήμα τη συντρόφισσα Queen of the black side ....
  -Απούσα....
  -Καλώ στο βήμα τη συντρόφισσα Νιόβη....
  -Απούσα...
  Καλώ στο βήμα τη συντρόφισσα Μάγισσα του Οζ...
  -Απούσα...
  -Η συνεδρίαση έλαβε τέλος.

  • τσούχτρα avatar
   τσούχτρα @ Δεξιόχειρας 21/03/2013 21:53:23

   Τελείωσε το ωράριο της, πήγε και στο ΑΤΜ.

  • cresswell avatar
   cresswell @ Δεξιόχειρας 22/03/2013 01:00:53

   Ξέρεις, δεν είναι όλοι σε υπηρεσία όλο το 24ωρο. Μπορεί και να απουσιάζει κανείς. Υπάρχουν και άλλες δουλειές.

   χαίρομαι να βλέπω ελλαδίτες να επιχαίρουν για τις δυσκολίες της Κύπρου. Να ξέρουμε και τι μας γίνεται.

   Κάποιοι φοβήθηκαν εδώ για τον πλήρη εξευτελισμό της ελλαδικής ηγεσίας. Ξέρεις, η ιστορία διδάσκει. Αν διαβάσεις τα ιστορικά κείμενα, όλοι οι γερμανόφιλοι το χειμώνα του 1942, συμπεριλαμβανομένων των Κουίσλινγκς των Αθηνών, έψεγαν την κυβέρνηση Μεταξά που "έμπλεξε" την Ελλάδα και δεν τήρησε "ευμενη ουδετερότητα" αφήνοντας τα ιταλικά στρατεύματα (και ο Νάσος Θεοδωρίδης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά λέει ...). Βλέπεις, η συντριβή της Γερμανίας δεν φαινόταν στον ορίζοντα ...

   Η Κύπρος θα επιβιώσει. Μην χαίρεσαι. Την αφήσαμε μόνη της το 1974, αφού ανοίξαμε την πόρτα στον Αττίλα. Την αφήνουμε πάλι μόνη της, αφού ανοίξαμε με τον πανηλίθιο ΓΑΠ (τον οποίο εψήφισαν το 44% των συμπολιτών μας) την κερκόπορτα στην αυτοκρατορία του χρήματος ...

   Δεν πειράζει. Μην χαίρεσαι. Θα επιβιώσει η Κύπρος. Η Ελλάδα μάλλον τετέλεσται ....

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ cresswell 22/03/2013 03:00:34

    Δεν υπαρχει Ελληνας ειτε στην Ελλαδα, ειτε εκτος Ελλαδας που na επιχαιρει για τις δυσκολιες που περναει η Κυπρος. Ασε τις διχαστικες μπουρδες φιλε ...troll-cresswell.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ cresswell 22/03/2013 10:31:32

    Συγγνώμη ξέχασα, εγώ είμαι ο ταγματασφαλίτης ο προσκυνημένος, το τσιράκι των νεοναζί.

 7. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 21/03/2013 21:17:33

  Σωστό!

 8. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 22/03/2013 07:24:49

  Κι ὅμως ὑπάρχει φίλε Μικρασιάτη,διάβασες χθές φαντάζομαι κάποιον ''Τί νά λέμε''...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.