#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2012 18:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπόφευκτη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέουςΜικρότερη απ’ ό,τι εκ πρώτης όψεως φαίνεται και… ακριβοπληρωμένη είναι η «ανάσα» που δίνει στην ελληνική οικονομία η συμφωνία για το «κούρεμα» των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, το περιβόητο PSI, η οποία θα περιορίσει το δημόσιο χρέος της χώρας μας κατά 103-107 δισ. ευρώ (50% του ΑΕΠ) μόνο στα χαρτιά.

Το γεγονός αυτό και τα σοβαρότατα εγγενή προβλήματα στη συνταγή του Μνημονίου έχουν ήδη οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο να αμφιβάλλουν έντονα για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στο τελευταίο Γιούρογκρουπ της 21ης Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικά, αναλυτές της JP Morgan και του Ινστιτούτου Peterson θεωρούν αναπόφευκτη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει πλέον «κούρεμα» και στα δάνεια του επίσημου τομέα (OSI), δηλαδή της Τρόικας.

Ακόμα και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους αφήνει ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για την ανάγκη πρόσθετης δανειακής στήριξης της χώρας μας το 2015, καθώς ούτε η πρόσφατη συμφωνία φέρνει πιο κοντά τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Με βάση την επίσημη πρόσκληση προς τους ομολογιούχους, την οποία δημοσιοποίησε προχθές το απόγευμα η κυβέρνηση, αν η συμμετοχή κυμανθεί μεταξύ 75%-90%, θα εξεταστεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) που μόλις ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Ωστόσο, έτσι η ανταλλαγή των ομολόγων θα μετατραπεί από εθελοντική σε υποχρεωτική, πιθανότατα θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, θα πυροδοτήσει αποπληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) και θα εξαρτήσει τις ελληνικές τράπεζες για ένα διάστημα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παροχής ρευστότητας.

 

 

Νέος δανεισμός 70,7 δισ. ευρώ, άπιαστο όνειρο η ρευστότητα

 

Από το νέο Μνημόνιο, την έκθεση βιωσιμότητας διά χειρός της ίδιας της Τρόικας και την επικαιροποίηση έγκυρων εκτιμήσεων για τις συνέπειες του «κουρέματος» προκύπτει ότι:

 

1. Για να απομειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 103-107 δισ. ευρώ μέσω του PSI, η Ελλάδα προχωρά σε νέο δανεισμό συνολικού ύψους 70,7 δισ. ευρώ:

@ 35 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.

@ 30 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στους ιδιώτες πιστωτές σε βραχυχρόνιους τίτλους του EFSF, εν είδει «προεξόφλησης» για το 15% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.

@ 5,7 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δεδουλευμένων τόκων στο πλαίσιο του PSI.

 

2.Το διευρυμένο «κούρεμα» προκαλεί αυξημένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες επίσης θα χρειαστεί να καλύψουν την «τρύπα» που προκύπτει εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο των BlackRock/Bain. Η Τρόικα ανέβασε το συνολικό ποσό που εκτιμά ότι θα απαιτηθεί για το σκοπό αυτό από τα 40 δισ. ευρώ στα 50 δισ. Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν την εκτίμηση αυτή υπερβολική.

 

3.Το πρόβλημα των τραπεζών αντιμετωπίζουν επίσης ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και επιμελητήρια. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με το Μνημόνιο, ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος, το οποίο θα μεταβιβάσει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς δημόσια περιουσία ώστε να καλύψουν τις απώλειές τους. Οι τελευταίες αναμένεται να κυμανθούν από 12 ως 18 δισ. ευρώ, εντείνοντας την πίεση για αύξηση των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

4. Ο «λογαριασμός» από τις παραπάνω κεφαλαιακές ανάγκες θα πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, επιβαρύνοντας το χρέος και αυξάνοντας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το έλλειμμα.

 

5. Ωσότου αναδιαταχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όσο δεν γίνεται πράξη ένα «σχέδιο Μάρσαλ» με αναπτυξιακή κατεύθυνση, η ρευστότητα θα παραμένει άπιαστο όνειρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης.

 

6. Τις συνέπειες του «κουρέματος» θα υποστούν και απλοί ιδιώτες που επένδυσαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Από το «ψαλίδι» του «haircut» δεν εξαιρούνται ούτε τα ομόλογα που είχαν λάβει οι φαρμακευτικές εταιρίες για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων ούτε τα ειδικά ομόλογα που πήραν εν είδει αποζημίωσης οι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής. Επίσης, θα απομειωθούν τα ομόλογα που είχαν δοθεί ως εγγύηση για δάνεια των ΔΕΚΟ. Την εξαίρεση των φυσικών προσώπων που κατέχουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους έχουν ζητήσει τόσο ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) όσο και η Euroshareholders, οργανισμός που εκπροσωπεί 30 συνδέσμους μετόχων από κράτη της Ε.Ε.

 Μάριος Ροζάκος στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. LambrosG avatar
  LambrosG 25/02/2012 18:39:37

  "Με βάση την επίσημη πρόσκληση προς τους ομολογιούχους, την οποία δημοσιοποίησε προχθές το απόγευμα η κυβέρνηση,..."

  ΔΕΝ έχει απευθυνθεί ΚΑΜΜΙΑ πρόσκληση μέχρι σήμερα, αφού στην χθεσινή ανακοίνωση τύπου (press release) του ΥΠ.ΟΙΚ. αναφέρεται ρητώς:
  "No offer or invitation to acquire or exchange any securities is being made pursuant to this announcement in any jurisdiction. Nothing in this announcement constitutes an invitation to participate in any of the transactions referred to in this announcement which will only be made through an invitation memorandum made available by the Hellenic Republic."

 2. Κλεόστρατος avatar
  Κλεόστρατος 25/02/2012 19:52:17

  Σε κάθε περίπτωση τα ψέματα τελειώνουν.
  Μέχρι τις 11 Μαρτίου θα ξέρουμε επιτέλους τι γίνεται με το PSI και ίσως λυθούν και αρκετές απορίες μας για το τι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα

 3. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 25/02/2012 20:30:24

  Μα γιατί σκατά κούρεμα μιλάμε όταν μπήκαμε σε αυτή την περιπέτεια με χρέος 110% και με το κούρεμα το χρέος θα "μειωθεί" στο....120% το μακρινό 2020;;;

  Γιατί δεν κουρεύουν το χρέος ώστε να φτάσει στο 120% όχι σε 1ο χρόνια αλλά αύριο; Γιατί δεν το κουρεύουν καλύτερα στο 80% νάμαστε σίγουροι;

  Ρητορικές οι ερωτήσεις βέβαια....

 4. mx avatar
  mx 25/02/2012 21:52:26

  apo to noembrio to legame......anadianomi eisodimatos ginetai

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/02/2012 22:14:06

  Η μοναδική υπηρεσία πού μπορεί νά αποφασίσει πότε ένα γεγονός μπορεί νά χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός (χρεοκωπία) είναι η ISDA. Έτσι έχει ρυθμισθεί καί αυτός είναι όρος απαράβατος γιά τούς κατόχους ασφαλίστρων κινδύνου (CDS ).
  Η International Swaps Derivatives Association” (ISDA) ιδρύθηκε τό 1985 από τίς μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες καί σήμερα ανήκουν στήν ISDA οι μεγαλύτερες τράπεζες τού κόσμου. Δηλαδή οι τράπεζες πού έχουν εκδώσει τά περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) είναι καί εκείνες πού αποφασίζουν πότε ενεργοποιούνται.
  Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) δέν θεωρείται από τήν ISDA πιστωτικό γεγονός (αυτοί έχουν καί τό μαχαίρι καί τό πεπόνι). Τό πρόβλημα θά δημιουργούνταν, άν η Ελλάδα έκανε επίσημη στάση πληρωμών. Δέν νομίζω ότι οι διεθνείς τραπεζίτες θά τό επέτρεπαν ποτέ. Ο κίνδυνος νά ακολουθήσουν καί άλλες χώρες τής ευρωζώνης παραείναι μεγάλος. Άσε πού μόνον η ελληνική στάση πληρωμών φθάνει νά δυναμιτίσει τό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τό κόψιμο τού ΔΝΤ δέν είναι τυχαίο καί οι εκβιασμοί στό ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι απερίγραπτοι. Η Merkel μέ τόν Schäuble ρισκάρουν πολλά καί η άποψή μου είναι ότι θέλουν νά πάρουν εκδίκηση από τούς αγγλοσάξωνες γιά τήν «αναγκαστική» διάσωση τών τραπεζών τους καί ευρύτερα τών ευρωπαϊκών τραπεζών τής ευρωζώνης πού τούς «επέβαλε» τό αγγλοσαξωνικό τραπεζικό κατεστημένο. Η ρήξη μέ τό city of London είναι ουσιαστική καί η μελλοντική ισορροπία ισχύος σέ εξέλιξη.
  Σύμφωνα μέ τήν „Welt Online“, από μια επιστολή τού γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, όπου ο Υφυπουργός Hartmut Koschyk παραθέτει αριθμούς σε μιά "αναφορά στην BaFin", ο συνολικός όγκος των CDS δέν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Συγκεκριμένα καί μέ ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου 2011, ο συνολικός όγκος των CDS είναι συνολικού ύψους: Σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 76,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σέ πορτογαλικά ομόλογα 66,5 δισ. δολάρια. Σέ ισπανικά ομόλογα 160,2 δισ. δολάρια. Σέ ιταλικά ομόλογα 301,4 δισ. δολάρια καί σέ ιρλανδικά ομόλογα 42,4 δισ. δολάρια.
  Μπορεί οι καθένας νά βγάλει τά συμπεράσματά του γιά τό πόση πυρίτιδα είναι συγκεντρωμένη καί τί θά συμβεί άν πυροδοτηθεί.

  • Nick avatar
   Nick @ Ιαπετός 26/02/2012 01:31:02

   Λογικό δεν είναι με νύχια και με δόντια να προσπαθούν να αποτρέψουν το "πιστωτικό γεγονός"; Πολλοί φοβούνται το contagion risk, τον κίνδυνο διάδωσης και σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας και κυρίως της Ισπανίας και Ιταλίας.

   Όσων αφορά τα CDS, όντας ανεξέλεκτη αγορα κανείς δεν ξέρει για τι τρισεκατομμύρια δολάρια "αέρα κοπανιστό" μιλάμε, είτε πρόκειται για τα "κανονικά", τα "γυμνά" και πάει λέγοντας.

 6. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 25/02/2012 22:55:28

  Ιαπετος
  Αν ενεργοποιηθουν τα CACs και η ISDA δεν το θεωρησει πιστωτικο γεγονος
  περαν του οτι θα ανοιξει ενας πολεμος δικαστικων προσφυγων εναντιον της Ελλαδος πρωτα και μετα εναντιον των τραπεζων που εχουν εκδωσει τα CDS προκειμενου να αποζημιωθουν οι ομολογιουχοι ΘΑ ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ το συστημα αγορας ομολογων και ο θεσμος των CDS.
  Αυτο αμεσως συνεπαγεται την καταγγελια των συμβολαιων αφου πλεον δεν θα διασφαλιζουν τους κατοχους ομολογων εναντι οποιασδηποτε αθετησης πληρωμων και την κατακορυφη πτωση στις διεθνεις αγορες ομολογων.
  Δεν συμφερει το Διεθνες Χρηματοπιστωτικο Συστημα αυτη η ελελιξη.
  Κατι αλλο θα πρεπει να μηχανευτουν ως τις 15 Μαρτιου, κατι μου λεει οτι τελικα θα δωθει στην Ελλαδα το περιβοητο δανειο γεφυρα.
  Η Ελλαδα δεν θα οδηγηθει σε σταση πληρωμων εξωτ. χρεους εως οτου
  επιλυθει το ζητημα των CDS που κατεχουν κυριως οι Αμερικανικες τραπεζες.
  Μπερδεμενα πραγματα, μπερδεμενοι ντελβεδες που ελεγε και η συγχωρεμενη η Βασιλειαδου στην γνωστη ταινια.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/02/2012 23:26:47

  Υποθέτω ότι τά ασφάλιστρα κινδύνου CDS, όπως τά ξέρουμε σήμερα, καί η έκδοσή τους (άναρχη καί γυμνή) εξυπηρετούσε τό τραπεζικό καζίνο στήν κορὐφωση τής κερδοσκοπικής μανίας. Σέ αυτή τήν μορφή τους δέν έχουν πιά μέλλον. Όσοι κονομήσανε, κονομήσανε καί όσοι χάσανε, χάσανε. Ασχολούμαστε αποκλειστικά μέ τόν δικό μας πόνο τού χρέους καί τίς επιπτώσεις του στήν ζωή μας καί μάς διαφεύγουν τά ουσιαστικά. Ήδη έχουν συμφωνήσει οι 26 χώρες τής ΕΕ (εκτός Αγγλίας) γιά περιορισμό τού χρονιαίου ελλείμματός των στό 0,50%. Έρχεται τάχιστα η θεσμοθέτησή του καί η αναγκαστική λιτότητα στήν ΕΕ. Θά ακολουθήσει καί τό ευρωομόλογο καί η μετατροπή όλων τών χρεών τών κρατών τής ευρωζώνης σέ ευρωχρέος. Τότε θά δούμε τόν Χριστό φαντάρο καί θά καταλάβουμε τί εστί ευρωομόλογο καί τί περιορισμούς στόν δανεισμό τών κρατών καί στόν περιορισμό τού κρατικού χρέους θά προβλέπει. Νά δώ τί θά λένε τότε οι σημερινοί υποστηρικτές του. Άν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί στήν ευρώπη καί δέν γίνει κοινή απαίτηση η ΕΚΤ νά λειτουργήσει σάν Κεντρική Τράπεζα μέ απ' ευθείας χρηματοδότηση τών κρατών (καί όχι μέσω τραπεζών, όπως σήμερα), θά γίνει η ΕΕ η πρώτη επίσημη ομοσπονδία κρατών, επίσημα διοικούμενη από υπαλλήλους τών διεθνών τραπεζιτών.

 8. Nick avatar
  Nick 26/02/2012 01:25:57

  Αν κρίνω την ευφορία του Dallara και cia για την επιτυχία του PSI (χαχαχα!) και την αποστροφή του Μπένυ ότι "δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα η ενεργοποίηση των CDS" (χαχαχαχαχα!), το παρόν χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μερικά μέτρα πριν από τη πτώση στο γκρεμό.

  Είτε γίνει το ένα (ενεργοποίηση CDS) είτε το άλλο (μη ενεργοποίηση CDS) πλέον οι "πυραμίδες" γκρεμίζονται μια δια παντώς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.