Αναπόφευκτη η σύγκρουση με τους δανειστές;
18/11/2014 11:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπόφευκτη η σύγκρουση με τους δανειστές;

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει σε σύγκρουση με τους δανειστές, να μην κλείσει καμιά συμφωνία μέχρι τις 8 ή 18 Δεκεμβρίου, να τελειώσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους και με τη νέα χρονιά η χώρα να βρίσκεται στον αέρα.

Αν και θα πρέπει να αποφεύγουμε τις προβλέψεις σε ότι αφορά την τρόικα, ίσως τώρα μπορούσε να κάνουμε μία. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει σε σύγκρουση με τους δανειστές, να μην κλείσει καμιά συμφωνία μέχρι τις 8 ή 18 Δεκεμβρίου, να τελειώσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους και με τη νέα χρονιά η χώρα να βρίσκεται στον αέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με το που θα ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές ο Σαμαράς θα πάει στους βουλευτές και θα τους πει: «Κύριοι η συμφωνία με την τρόικα ναυάγησε, η χώρα είναι στον αέρα, αποφασίστε τι θέλετε. Να πάμε σε εκλογές να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ας καεί η χώρα; Ή να συνεχίσουμε, να κλείσουμε τη συμφωνία, να στηριχθούμε όπου και όποτε το χρειαστούμε και να βρούμε την τελική λύση για το χρέος»;

Θα είναι το δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αυτό να το θυμάστε. Λίγο πολύ το περιέγραψε πριν μερικές μέρες και ο Βενιζέλος ο οποίος είπε ότι ακόμη και να μην κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου υπάρχει χρόνος.

Άραγε τι θα κάνουν οι βουλευτές που τώρα το σκέφτονται αν θα ψηφίσουν ή όχι για Πρόεδρο; Θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές; Θα βάλουν σε κίνδυνο ότι επιτεύχθηκε και παράλληλα θα θέσουν σε κίνδυνο την… σταθερή θεσούλα τους στο Κοινοβούλιο;

Πάντως, κάπως έτσι οδηγούνται τα πράγματα αφού οι τροικανοί στέλνουν τελεσίγραφα να συμμορφωθούμε εντός 48 ωρών λες και είναι εκβιαστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δανειστές πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ενώ απαιτούν νέα αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις.

Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου έχει σκοπό τον συντονισμό των κινήσεων καθώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Αν και στην κυβέρνηση δεν θέλουν οριστική ρήξη με την τρόικα εντούτοις υπάρχει μια ατμόσφαιρα που «μυρίζει μπαρούτι». Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χαρακτηριστικά: "Τα περιθώρια στενεύουν και εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας".

Ο κ. Χαρδούβελης, ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο από την τρόικα, στον απόηχο διαρροών από τις Βρυξέλλες ότι ενός 48 ωρών θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικα, ώστε να μπορεί να ικανοποιηθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, τονίζοντας όμως με νόημα πως σε κάθε διαπραγμάτευση, υπάρχουν και όρια, αναφερόμενοι στο χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης. Το μεγάλο αγκάθι στη φάση αυτή είναι πως θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στο 3% του ΑΕΠ, από περίπου 1,8% που εκτιμάται πως μπορεί να "κλείσει φέτος, "με δεδομένες τις ενστάσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου τα παζάρια με την τρόικα είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού, που θα γίνει την Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση. Αγκάθι είναι ασφαλώς πότε θα εκταμιευτούν οι δόσεις, τι θα κάνει το ΔΝΤ αλλά και πότε θα ξεκινήσει ένας διάλογος για την πιστωτική γραμμή και για το χρέος.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι αγορές επιδοκιμάζουν την ελληνική προσπάθεια και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι όχι οι ίδιες οι εκλογές αλλά τι θα γίνει μετά. Χαρακτηριστική η αναφορά της Goldman Sachs. Η τράπεζα επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκλογές, με αφορμή την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι επαρκής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα χρειαστεί την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι δεδομένη. Η εκλογική διαδικασία από μόνη της δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Ωστόσο οι αγορές ανησυχούν είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει συνέχεια της πολιτικής, θα διακοπεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία και μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Φυσικά, η πολιτική αστάθεια που δεν θα ακυρώσει την βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η αστάθεια θα μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη: Πρώτον, από το 2015 και μετά, η δημοσιονομική προσαρμογή μειώνεται σημαντικά. Δεύτερον, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις στο μέλλον. Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να διευκολυνθούν τώρα που οι ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί. Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η δημοσιονομική δυναμική και η δομή του χρέους έχουν θετικές τάσεις, υπό την προϋπόθεση οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που είναι συνυφασμένο σε γενικές γραμμές με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους διεθνείς δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ avatar
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ 18/11/2014 12:12:42

  Και αν και πάμε για εκλογές το αποτέλεσμα πιο θα είναι?

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 12:20:43

  Η σύγκρουση θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας και ειδικά μέσα εδώ στο ANTINEWS, επισημαίνοντας ότι σκοπός της Τρόικας είναι το να κερδηθεί χρόνος ώστε οι Δανειστές μας να προλάβουν να θωρακιστούν για κάθε ενδεχόμενο Crexist! Όπερ και εγένετο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Μέρκελ, περί διάσωσης της Ευρωζώνης και την μαρτυρία του πρώην Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, περί του τρόπου αντιμετωπισης της Ελλάδος στην έναρξη της κρίσεως! Δυστυχώς η Κυβέρνηση άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο πάνω στον επικοινωνιακό τομέα περί των μνημονίων και της εξαθλίωσης των πολιτών.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 17:31:00

   Ο ΦΠΑ 13% στην εστίαση, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η μη αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, και τώρα οι 100 δόσεις είναι κόντρα στο θέλημα της τρόικας. Από πέρυσι ο Σαμαράς αλλάζει πράγματα χωρίς να τους ρωτάει και εκ του αποτελέσματος είχε δίκιο πάντα. Τους πονάει αφάνταστα αυτό τους τροϊκανούς και ειδικότερα την πλευρά του ΔΝΤ που όπου νάναι χάνουν τη δυνατότητα εκβιασμών και μερικού ελέγχου στη χώρα. Και το κόβω να θέλουν να ρίξουν το Σαμαρά και να μας ρίξουν σε περιπέτειες πάλι για να μη χάσουν το στόχο τους που είναι τα κοιτάσματά μας. Που τα επιθυμούν και εταιρίες από τις ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι για να μην έχουν εξάρτηση από Ρωσία. Απλά με τους Ευρωπαίους μπορούμε απλά να τους το δώσουμε φθηνά. Οι ΗΠΑ δε θέλουν να τα έχουμε με τίποτα. Αυτοί ήθελαν να τα μοιραστούμε με τους Τούρκους στο Αιγαίο, όπως τα ίδια λένε για την Κύπρο άλλωστε. Δύσκολη κατάσταση.

 3. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 18/11/2014 12:34:22

  Το νέο τελεσίγραφο της τρόϊκα, η νέα της απαίτηση για τη ρύθμιση των 72-100 δόσεων είναι εξοργιστική, είναι απαράδεκτη. Οι δανειστές ξεπέρασαν τον εαυτό τους, απαιτώντας από την Ελληνική Βουλή να νομοθετήσει για τρίτη φορά, μέσα σε λίγες μέρες, για το ίδιο θέμα. Αν δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι εξευτελίζουν πλήρως την κυβέρνηση είναι ηλίθιοι ή μήπως το κάνουν επίτηδες, επειδή θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλα "παράξενα" σχέδια. Καπάκι, ήρθαν και οι δηλώσεις Ντράγκι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναγκαία, ούτε χρήσιμη. Τι θέλουν επιτέλους από τον Ελληνικό λαό;

 4. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 18/11/2014 12:37:50

  ''...οι τροικανοί στέλνουν τελεσίγραφα να συμμορφωθούμε εντός 48 ωρών λες και είναι εκβιαστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δανειστές...'' XoXo! Ε, πες τους τοκογλύφους επί τέλους ελεύθερα! Μονάχα οι τοκογλύφοι εκβιάζουν κα απειλούν τη ζωή του ...υπόχρεου. Οι ...δανειστές που θέλουν να βοηθήσουν, συζητούν, διαπραγματεύονται, υποχωρούν και συμβιβάζονται καμιά φορά. Δεν επιβάλουν με τη βία τις θελήσεις τους.....

 5. GregA avatar
  GregA 18/11/2014 12:44:21

  Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι αυτοεγκλωβίστηκε στη λογική των 180 και το άγχος της αποφυγής των εκλογών. Αντί αυτού και αντί να παζαρεύει με τη τρόϊκα, έπρεπε να διαμορφώσει ένα στιβαρό και άμεσα εφαρμόσιμο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελληνικής οικονομίας και να το προβάλλει στον Ελληνικό λαό, αλλά και στη τρόϊκα, προβάλλοντάς το σαν τη μόνη ελπίδα τόσο για την δημοσιονομική αξιοπιστία, όσο καιγια την ανατροπή της οικονομικής και κοινωνικής δυσπλασίας που έχει πνίξει τη πατρίδα μας. Δυστυχώς ακολουθήσαμε τις επιταγές του πασοκ, αντί να εφαρμόσουμε αυτά που όριζα το DNA της παράταξης. Τώρα όμως είναι πολύ αργά και δεν υπάρχουν περιθώρια για πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα πλέον εξαρτώνται από τη τρόϊκα και τα παιχνιδάκια της, αλλά και τις επιθυμίες του τσίριζα που δεν πρόκειται να δώσει σανίδα σωτηρίας στη συγκυβέρνηση. Και κάτι τελευταίο. Ας μαζέψει κάποιος επιτέλους τον άδωνι που περιφέρεται στα κανάλια σαν γραφείο τύπου της τρόϊκα.

  • costasnik avatar
   costasnik @ GregA 24/11/2014 18:44:17

   Συμφωνώ σε όλα και για τον άδωνι

 6. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 18/11/2014 13:49:16

  Φαίνεται καθαρά πως οι "Δανειστές" προσπαθούν να δικαιώσουν όσους τους αποκαλούν "τοκογλύφους", "αρπαχτικά", "εγκληματίες", "ναζιστές" και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα. Το ανησυχητικό είναι πως τους σιγοντάρουν οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε με δηλώσεις και ανακοινώσεις, καθιστώντας ολοφάνερη την παρέμβαση της Γερμανίας και την παρασκηνιακή της ανάμειξη στην άκαμπτη στάση της Τρόικα. Εξακολουθώ, όπως έχω ήδη γράψει, να πιστεύω πως η απαγκίστρωση από το ΔΝΤ (δηλ. από το Αμερικανικό σκέλος της εποπτείας) αποτελεί κορυφαίο λάθος. Θα βρεθούμε στα σαγόνια μιας ανεξέλεγκτης Πρωσσικής ελεγκτικής μηχανής που θα μας καταστρέψει. Η σύγκρουση μας με την Γερμανία, δίχως τις Αμερικάνικες πλάτες δεν θα βγάλει πουθενά, εκτός από έναν πιθανό διαμελισμό μας από τα ξαδελφάκια των Γερμανών δηλ. τους Τούρκους. Οι Γερμανοί αταβιστικά είναι ανθέλληνες και το παλαιό σχέδιο τους για την Ελλάδα της Μελούνας θεωρώ πως ξαναβρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αν θέλουμε να τους φέρουμε σε δύσκολη θέση πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζήτησε η Κυβέρνηση, δηλαδή να κρατήσουμε ΜΟΝΟ την εποπτεία και την χρηματοδότηση του ΔΝΤ...........

 7. ΑΧΙΛΛΕΥΣ. avatar
  ΑΧΙΛΛΕΥΣ. 18/11/2014 14:17:54

  "Άραγε τι θα κάνουν οι βουλευτές που τώρα το σκέφτονται αν θα ψηφίσουν ή όχι για Πρόεδρο; Θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές; Θα βάλουν σε κίνδυνο ότι επιτεύχθηκε και παράλληλα θα θέσουν σε κίνδυνο την… σταθερή θεσούλα τους στο Κοινοβούλιο;" Να λοιπόν η κατάληξη της κυβέρνησης Σαμαρά. Θα τολμήσουν οι βολευτάκηδες να μείνουν άνεργοι? Διότι προφανώς και να υπάρχει ο "κουμπαράς" δεν επαρκεί να τους πείσει να ξαναψηφίσουν, μετά κι απο την νέα παγκόσμια ξεφτίλα, την τρόικα...Ιτε παίδες Ελλήνων, για να ξέρουμε σίγουρα ποιούς έχουμε διορίσει αντιπροσώπους μας...

 8. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 14:33:38

  Οι πολυαγαπημένοι εταίροι, δεν πρόκειται ποτέ να πάψουνε να επιθυμούν να μας κρατούν υποταγμένους πλήρως, ούτε και πρόκειται να σταματήσουνε να μας πατάνε ευγενικά, με τη λασπωμένη τους μπότα στο λαιμό. Ας το πάρουμε απόφαση. Τα επιφανειακά φτιασίδια (οι στα λόγια ανακάμψεις, αναπτύξεις, επενδύσεις και λοιπά… φαντάσματα) στο παραμορφωμένο πρόσωπο της πραγματικότητας, δεν έχουνε νόημα πια. Η αυτοπαραπλάνηση δεν οδηγεί, παρά στη σίγουρη συντριπτική ήττα και στη βίαιη προσγείωση. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η παρούσα συγκυβέρνηση, δεν είναι εξουσιοδοτημένη απ΄ τον Ελληνικό λαό να υπογράψει το νέο Μνημόνιο που μας σερβίρουν οι πολυχρονεμένοι μεγαλόψυχοι …δανειστές, υπό τη μορφή της εύπεπτης (;) "γραμμής στήριξης". Οι δε βολεμένοι χαραμοφάηδες Δ.Υ βολευτές, οι ασυνείδητοι καιροσκόποι στων οποίων τη ....σοφή κρίση επίκειται η καθοριστική απόφαση για την τύχη της πατρίδας (με γνώμονα φυσικά όπως πάντα το προσωπικό τους άθλιο μικροσυμφεροντάκι), είναι παντελώς αναξιόπιστοι και ακυρωμένοι εν τη πλειοψηφία τους, στη συνείδηση όλων μας… Μονόδρομος λοιπόν κατά τη γνώμη μου οι εκλογές για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, σαν ύστατη ασπίδα προστασίας της αξιοπρέπειάς του, απέναντι στις συνεχείς προσβολές των αδίστακτων εκβιαστών. Μπορεί τις εκλογές να μην τις επιθυμεί τώρα, μπορεί να τις θεωρεί επιζήμιες, αλλά έχει καθήκον πια εδώ που έχουμε φτάσει, να ζητήσει την έγκριση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών για τους παραπέρα χειρισμούς και να μην καταδεχτεί να"οχυρωθεί" άκομψα πίσω απ΄την υποκριτική προσυπογραφή 20 τυχοδιωκτών, που δεν πρόκειται να τον θωρακίσουν επαρκώς, απέναντι στις αισχρές έξωθεν πιέσεις. ΄Η ο Ελληνικός λαός θα επιβραβεύσει τις μέχρι σήμερα επιλογές του Πρωθυπουργού, ή θα τις απορρίψει… Πρέπει να τολμήσει επί τέλους να κάνει την κρίσιμη ερώτηση και να δεχτεί με σεβασμό και ανωτερότητα, την απάντηση που εκκρεμεί. Όποια κι αν θα είναι αυτή…..

  • foros1 avatar
   foros1 @ Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 16:34:41

   όταν γράφετε για "παραπέρα χειρισμούς", υποθέτω ότι αναφέρεστε στην πλήρη υποταγή στην τρόικα; αυτοί έχουν τον τρόπο να μας πιέζουν ασφυκτικά. εμείς είμαστε τόσο αδύναμοι ώστε να μην μπορούμε να βρούμε κάτι ώστε να τους αποκρούσουμε; είναι τόσο παντοδύναμοι; ή μήπως είναι ανεπαρκείς για τέτοια σύγκρουση το πολιτικό προσωπικό μας;

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ foros1 18/11/2014 21:22:20

    '' όταν γράφετε για "παραπέρα χειρισμούς", υποθέτω ότι αναφέρεστε στην πλήρη υποταγή στην τρόικα;'' ''Παραπέρα χειρισμοί'' είναι οι οποιοιδήποτε χειρισμοί. Είτε προς υποταγή, είτε προς απεξάρτηση. Όσο και να σε πιέζουνε πάντως, αν το τίμημα της υποχώρησης είναι η μόνιμη υποδούλωσή σου, και δρόμος να μην υπάρχει, υποχρεούσαι να τον δημιουργήσεις.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 17:35:11

   Θα είχε κάνει 10 φορές εκλογές σε 2 χρόνια τόσες φορές που ήταν σε κρίσιμο σημείο η διαπραγμάτευση αν είχε τη λογική αυτή. Δεν προχωράνε έτσι οι χώρες αγαπητή. 4ετία για να δείξει το έργο του και μετά ας τον κρίνουμε όσο αυστηρά θέλουμε ακόμη και με το μεγάλο ελαφρυντικό ότι είχε το πασόκ να του πηγαίνει κόντρα σε όποια σοβαρή αλλαγή ενοχλούσε τους πρώην πασόκους-νυν συριζαίους...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 18/11/2014 21:33:25

    ''Δεν προχωράνε έτσι οι χώρες αγαπητή. 4ετία για να δείξει το έργο του και μετά ας τον κρίνουμε όσο αυστηρά θέλουμε...'' 4ετία αγαπητέ για να μην κοροϊδευόμαστε, δικαιούνται μόνον αυτοί που τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα τις προεκλογικές δεσμεύσεις των προγραμμάτων, για τα οποία ψηφίστηκαν. Γιατί από ότι όλοι καταλαβαίνουμε, ούτε με ψέματα και καραγκιοζιλίκια ''Δεν προχωράνε οι χώρες''. Ελαφρυντικά δυστυχώς, δεν υπάρχουν όταν καταστρέφονται από τις επιλογές σου εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

 9. Padron avatar
  Padron 18/11/2014 15:09:44

  Αφ'ενός η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στα διεθνή μέσα, ότι όπως προκύπτει κι από τα οικονομικά στοιχεία, είμαστε η μόνη χώρα με έστω και ισχνή ανάπτυξη, οπότε υφεσιακά μέτρα είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να παρθούν. Αφ'ετέρου, όπως έχουμε συμφωνήσει πριν το τέλος του Μνημονίου πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ρητά και κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, και δεν είναι μόνο η Ελληνική που δεν κάνει όσα έχει συμφωνήσει. Στο G20 δεν έφαγε μόνο ξύλο ο Πούτιν, αλλά και η Μέρκελ για τη δογματική και καταστροφική εμμονή της στη λιτότητα. Κι όπως ξαναέγραψα, οι "εταίροι" καίγονται για νέα συμφωνία πριν το 2014.

 10. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 15:14:25

  Δυστυχώς , μιά σύγκρουση με τους δανειστές σήμερα πιά θα θεωρηθεί απο τον περισσότερο κόσμο σαν "προεκλογική" Κάθε μέρα που περνάει , ή , για να ακριβολογούμε ,κάθε δόση του ΕΝΦΙΑ που έρχεται , ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ισχυρότερος και πλησιάζει στην αυτοδυναμία. Και ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι Εθνική Συμφορά - όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981 και πολύ χειρότερα.. Εκλογές ΤΩΡΑ λοιπόν!

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 16:44:38

   Αγαπητέ "Απονενοημένος Διάβημας" Αντίπαλός μας (των Ελλήνων) δεν είναι ο Συριζα. Αλλά τα οικονομικά μας προβλήματα που εμείς δημιουργήσαμε. Και τα εκμεταλεύνται εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Ακόμη και οι υπαίτιοι αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς δεν έχουμε τα κότσια (μια συμπαγή και ισχυρή κυβέρνηση) να αντιδράσουμε κατάλληλα. Η συγκυβέρνηση δεν εμπνέει και δεν προσφέρει καμιά εναλλακτική πρόταση αντίδρασης. Η (εκάστοτε) πρόταση του Συριζα δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Παρά τη κοσμογονία που συμβαίνει δίπλα μας έχει καθηλωθεί στο ανάδελφο 26-28%. Και χωρίς συμμάχους. Οι πολίτες το κατάλαβαν ότι "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" γιαυτό και εκφράζονται(;) με αυτά τα ποσοστά. Δυστυχώς φαίνεται ότι ψηφίσαμε τους αντιπροσώπους που μας αξίζουν

   • ΝΙΚΟΣ Κ. avatar
    ΝΙΚΟΣ Κ. @ Σωκράτης 18/11/2014 21:41:28

    Δικαιώνεις έτσι απόλυτα τον Τσίπρα που ζητάει εκλογές για να δούμε είναι αλήθεια στο 26-28% όπως λένε οι καναλάρχες, ή έχει ήδη αυτοδυναμία όπως ακούγεται απο τις ξένες πρεσβείες και όπως είναι κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών σήμερα?

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Σωκράτης 18/11/2014 22:49:44

    Συμφωνώ απόλυτα ,ιδίως στο "τα οικονομικά μας προβλήματα που εμείς δημιουργήσαμε". Αλλα φοβάμαι πως θα...δημιουργήσουμε κι' αλλα ,γιατί δύσκολο το βλέπω να μην είναι πρώτος ο Συριζα. "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα", σίγουρα.

 11. Τhe Camel avatar
  Τhe Camel 18/11/2014 15:41:10

  Εμείς μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη αλλά στις δυτικές κοινωνίες τα συμβόλαια, οι συμφωνίες τηρούνται. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια συμφωνία για να κάνει π.χ. 100 πράγματα για να πάρει χαμηλότοκο δάνειο και εν συνεχεία να λάβει μια προληπτική πιστωτική γραμμή και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ομως, η κυβέρνηση αδυνατεί να τιμήσει αυτή την συμφωνία για πολιτικούς λόγους. Ποιος έχει άδικο οι δανειστές που ζητάνε να τηρηθεί η συμφωνία ή εμείς που θέλουμε και προληπτική γραμμή και ελάφρυνση του χρέους αλλά χωρίς να τηρήσουμε πολλά απ' αυτά που δεσμευθήκαμε με υπογραφή; Αν δεν μας αρέσει η συμφωνία, ας την τελειώσουμε και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αν την θέλουμε τότε ας την τηρήσουμε. Δεν μπορεί να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Τhe Camel 18/11/2014 16:27:54

   Πόσο είναι αλήθεια ''έγκυρες'' οι συμφωνίες που υπογράφονται με το πιστόλι στον κρόταφο; Δεν αποτελούν οι ...συμβάσεις του είδους, προϊόντα ενός άθλιου εκβιασμού; Αυτός που υπογράφει δεμένος και απειλούμενος μιά διαθήκη, εκχωρώντας στον απατεώνα εκβιαστή την περιουσία του αντί πινακίου φακής, αν προσβάλει σε μελλοντικό δικαστήριο τη διαθήκη κι αμφισβητήσει την εγκυρότητα της υπογραφής του θα λέγεται....ανακόλουθος, ή μήπως θύμα εγκληματία;

   • ΝΙΚΟΣ Κ. avatar
    ΝΙΚΟΣ Κ. @ Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 17:40:50

    ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ!!! έχουμε καταλήξει να θεωρούμε τους Γιουνκέρ (Είναι ο λιγώτερο διεφθαρμένος απ΄όλους τους, μιας και αυτός τουλάχιστο παραδέχεται πως ό,τι είναι νόμιμο δν είναι και ηθικό), ως έντιμους δανειστές που έκλειναν τίμιες συμφωνίες με τους Τσοχατζόπουλους, Μαντέληδες και Χριστοφοράκους, και αποδεχτήκαμε ολόκληρο το χρέος χωρίς ποτέ να αναρωτηθούμε αν είναι φουσκωμένο ή παράνομο, έστω εν μέρει. Μόλις μας είπαν τόσα μας χρωστάτε και σας τα δώσαμε για παιδικούς σταθμούς, εμείς απαντήσαμε αμέσως σας εμπιστευόμαστε και δεν χρειάζεται να ελέγξουμε καν το λογαριασμό, θα τον πληρώσουμε στο ακέραιο διότι έτσι τάχα κάνουν οι Ευρωπαίοι...Δεν χρειάζεται να γίνει ούτε καν η "μία και μόνη επιτροπή για το χρέος"...

    • dim avatar
     dim @ ΝΙΚΟΣ Κ. 18/11/2014 19:10:15

     Το 80% - 90% του χρέους δημιουργήθηκε από τα ελλείμματα 30 χρόνων, που έπρεπε να πληρώνουμε 576.000 υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους (976.000 έβγαλε η απογραφή, ενώ χρειαζόμαστε μόνο 400.000 για να λειτουργούμε αποτελεσματικά), επί 30 χρόνια, επί 30.000 ευρώ έκαστος μέσο όρο = 500 δις περίπου... (βγάλε 100 δις, βγάλε 200 δις, βγάλε όσα θέλεις αν πιστέυεις ότι υπερβάλλω στον αριθμό)...
     Βάλε και άλλα 200 δις που χάθηκαν από τα έσοδα, και άρα δημιούργησαν ελλείμματα, και άρα χρέος (το χρέος είναι ο δανεισμός που παίρνεις για να καλύπτεις τα ελλείμματα σου), από 2 εκατ. Ελ.Επ, μικρομεσαίους κλπ, που δήλωναν μόνο όσο το αφορολόγητο, ενώ είχαν φοροαποφυγή πχ 10.000 ετησίως από μη έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων.... Και μετά έλα και σύγκρινε μου αυτά τα δύο μεγέθη (400 δις & 200 δις), με τα 11 δις (ή τα 20 δις ή τα 50 δις ή τα 70 δις, βάλε όποιο νούμερο θες εσύ), που «φαγώθηκαν» από τα μεγαλολαμόγια... Ναι, το κάθε λαμόγιο μπορεί να έφαγε από 5 εκατ., από 10 εκατ. ή από 50 εκατ. και για αυτό πρέπει να βρεθούν όλα αυτά και να πάνε φυλακή όλοι τους. Αλλά η «συνεισφορά» στο χρέος όλων αυτών, είναι ένα ελαχιστότατο ποσοστό, μπροστά στα 10 ή 20 χιλιαρικά με τα οποία «λάδωνε το αντεράκι του» ο κάθε «πελάτης» από αυτούς τους εκατομμύρια ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, επί 30 χρόνια, και που τώρα μόλις είδε οτι με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη μάσα, έτρεξε στο Σύριζα που του τάζει ότι θα του διαφυλάξει όλα αυτά τα κεκτημένα του, που όμως έφερναν (και θα συνεχίζουν να φέρνουν αν εφαρμοστούν) 5 – 15 δις έλλειμμα ετησίως...

     • ΝΙΚΟΣ Κ. avatar
      ΝΙΚΟΣ Κ. @ dim 18/11/2014 21:53:16

      Σεβαστό το δικαίωμά σου να διατυπώνεις οιανδήποτε εκτίμηση για το χρέος και να θεωρείς οτι το 1% των Ελλήνων που κατέχουν το 60% του πλούτου της χώρας, δεν έβγαλε εκτός Ελλάδος και το 60% του χρέους, καθώς και το 60% της φοροδιαφυγής, όπως λέει η λογική, αλλά μόνο το 5-6% όπως λες εσύ. Όμως δεν μπορείς να αρνηθείς οτι η κυβέρνηση, αν και ο Σαμαράς δεσμεύτηκε προεκλογικά , δεν μας είπε ποτέ αν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις σου για το ποιός και πως δημιούργησε το χρέος. Οπότε πώς να σε πιστέψουμε, αφού δεν σε επιβεβαιώνουν οι ίδιοι?

     • dim avatar
      dim @ ΝΙΚΟΣ Κ. 19/11/2014 01:02:51

      Η μαθηματική επιστήμη δεν είναι "εκτιμήσεις", αποδεικνύει πράγματα από μόνη της. Δε θές 576 χιλ? Βάλε 500 χιλ. Δε θες 30 χρόνια? Βάλε 20 χρόνια. Δε θές 30.000 ετησίως, βάλε 20.000 ετησίως που έπαιρνε ο καθένας. Σύνολο? 200 δις
      Η κρίση που ζούμε έχει ονοματεπώνυμο: Ανδρέας Παπανδρέου: χρέος 1981 = 20% του ΑΕΠ, χρέος το 1989 = 90% του ΑΕΠ.... Σχεδόν πενταπλασίασε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ !!! Μετά το πράγμα δουλεύει από μόνο του. Οι τόκοι επί ενός τέτοιου χρέους σε πνίγουν. Τελος....

     • ΝΙΚΟΣ Κ. avatar
      ΝΙΚΟΣ Κ. @ dim 19/11/2014 10:29:02

      .Για το τεράστιο χρέος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Αμερικάνικης οικογενείας του, των πρακτόρων της CIA, ουδέποτε αμφέβαλλα."Ο,τι φάμε ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώπος μας". Οπως δεν αμφέβαλλα οτι όλοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς και της ΝΔ που τους μιμήθηκαν, όπως ομολόγησε ο Μαντέλης στο δικαστήριο , έπαιρναν ως μίζα το 10% για τα έργα ή τις προμήθειες που υπέγραφαν και που επομένως ήταν υπερτιμολογημένα κατά την βούληση ή την βουλιμία αν προτιμάς του δανειστή και του προμηθευτή, αφού ο αρμόδιος υπουργός ήταν λαδωμένος. Γι αυτό θεωρώ λογικό ότι οι Νταβατζήδες, οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, απο τα 300 δίς του χρέους "έφαγαν" τουλάχιστο τα 200 και το χειρότερο είναι οτι τα έβγαλαν έξω. Με τέτοιο παράδειγμα απο τους άρχοντές του, πως έχεις την απαίτηση να μην φάει κι ο λαουτζίκος τα υπόλοιπα? Οσον αφορά τα μαθηματικά, αυτά δεν μπορούν να ξέρουν πόση μίζα παίρνει ο εκάστοτε Τσοχατζόπουλος, Χριστοφοράκος Κοντομηνάς Φιλιππίδης και σία. Και μην ξεχνάς ο λαουτζίκος σε όλα τα ομοειδή με το δικό μας κράτος, ό,τι μπορεί αρπάζει. Την κρίση των PIIGS δεν την προκάλεσε ο κακός χαρακτήρας των Ελλήνων ούτε η υπερβολική καπατσωσύνη των άχρηστων Δ.Υ. μας. Και φυσικά δεν προκάλεσαν οι κηφήνες του Ελληνικού Δημοσίου την χρεωκοπία του πλέον προηγμένου κράτους της Ευρώπης , της Ισλανδίας που ήδη έχει περάσει στην εποχή του υδρογόνου και τώρα έχει τους καλύτερους πραγματικούς δείκτες κοινωνικής κυρίως και οικονομικής δευτερευόντως ανάπτυξης.

     • costasnik avatar
      costasnik @ ΝΙΚΟΣ Κ. 24/11/2014 19:28:56

      Απόλυτος σύμφωνος για το χρέος που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε το 2004 ένα χρέος 185 δισ. ευρώ (108% ΑΕΠ.) και το παρέδωσε στο τέλος της θητείας της στα 298 δισ. ευρώ (126%)!

 12. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/11/2014 16:06:52

  Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει χειρότερα. Από την άλλη δεν πείθει ότι διορθώνεται η κατάσταση. Η ελάχιστη (εικονική) βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών δεν μετακυλίεται στην καθημερινότητα των πολιτών ως βελτίωση της ζωής τους. Δεν μπορούμε να λέμε στους πολίτες έρχεται η ανάκαμψη και αυτοί να βλέπουν το ύψος των (βαρύτατων) φόρων να ανεβαίνει. Δεν μπορεί να μην διορθώνεται το φορολογικό για την προσέλκυση επενδυτών. Με την ακραία δε κομματική αντιπαράθεση για το παραμικρό, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την απουσία σταθερότητας σε συνδιασμό με την απουσία σταθερού φορολογικού ως τις κύριες αιτίες να μην διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους εδώ.

 13. common sense avatar
  common sense 18/11/2014 16:24:24

  Είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί. Υπέγραψε με επιπόλαιο τρόπο δεσμεύσεις τις οποίες ήταν αδύνατο πολιτικά να υλοποίησει ποντάροντας στο ότι αν επιτευχθούν κάποιοι στόχοι (π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα) ή περάσουν κάποια ορόσημα (π.χ. γερμανικές εκλογές) οι ευρωπαίοι θα διευκολύνουν την κατάσταση χαλαρώνοντας τους στόχους ή μην επιμένοντας σε κάποια από τα συμφωνηθέντα. Αποδεικνύεται ότι η εκτίμηση αυτή ήταν λανθασμένη. Οι ευρωπαίοι (δηλαδή το βερολίνο) δεν επιδεικνύουν καμία χαλάρωση απαιτώντας μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα, κάτι που είναι προφανως αδύνατο να κάνει ο Σαμαράς 2-3 μήνες πριν από εκλογές αν δεν θέλει να βγάλει τον σύριχα αυτοδύναμο (για την πρωτιά δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον). Λυπάμαι που το λέω αλλά διέξοδος πλέον δεν υπάρχει. Η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω..γκρεμός. Ούτε καν ρέμα. Ο Σαμαράς θα έπρεπε είτε να είχε λάβει ξεκάθαρες και υπογεγραμμένες δεσμεύσεις ότι κάποια προαπαιτούμενα θα αναιρεθούν αν επιτευχθούν κάποιοι στόχοι, ή να είχε προκαλέσει κάποια (ελεγχόμενη έστω) ρήξη νωρίτερα διαβλέποντας έγκαιρα την στάση των πιστωτών (π.χ. μετά τις γερμανικές εκλογές). Ήταν λάθος η όλη στρατηγική. Παίξαμε και χάσαμε και τώρα δεν βλέπω κάποια εφικτή εναλλακτική επιλογή. Ίσως το να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση των όσων ζητάει η τρόικα ώστε να προκληθούν εκλογές και να φορτώσει την ευθύνη των εξελίξεων στην αντιπολίτευση. Κάτι άλλο δεν βλέπω. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η νίκη του σύριζα είναι δεδομένη

  • Yet avatar
   Yet @ common sense 18/11/2014 16:42:58

   ''...να προκληθούν εκλογές και να φορτώσει την ευθύνη των εξελίξεων στην αντιπολίτευση.'' Δεν ...φορτώνονται οι ευθύνες, ούτε και παίζουμε ...μουτζούρη. Μη θεωρούμε τον κόσμο πια τόσο χαζό. Μιά χαρά καταλαβαίνει τα πάντα. Η ζωή του διακυβεύεται και το μέλλον των παιδιών του.

   • common sense avatar
    common sense @ Yet 18/11/2014 17:15:14

    Ακριβώς για αυτό αναφέρω ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι οι εκλογές. Ας αποφασίσει λοιπόν ο κόσμος , ας πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν και ας επιλέξει τον δρόμο του. Τι θα πρέπει δηλαδή να κάνει ο Σαμαράς; Να επιμείνει σε κάτι που δεν βγαίνει και να έχει την μοίρα του πασοκ φτάνοντας σε μονοψήφια νούμερα; Αυτή είναι η στάση που αντιμετωπίζει τον κόσμο ως χαζό για τον οποίο πρέπει να αποφασίζουν οι άλλοι παρά την θέλησή του.

  • ΝΙΚΟΣ Κ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Κ. @ common sense 18/11/2014 22:05:05

   Πολύ ωραία τα λές, φίλε common sense έστω και τώρα, μετά απο σχεδόν 3 χρόνια, όμως εμείς τα λέγαμε απο το 2012 διότι ήταν προφανές οτι ο Σαμαράς πήγε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και προφανώς για να σώσει πρωτίστως τους "ημετέρους "του διότι μου είναι αδιανόητο να πιστέψω οτι αυτό που του λέγαμε τόσοι πολίτες δεν το καταλάβαινε. Πως δεν μπορεί δηλαδή να σώσει μόνο την άρχουσα τάξη και απ' τους υπόλοιπους όσους απομείνουν να σωθούν αν του "κάτσει" κάποιο "τυχερό" όπως λες, (π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα, ή Γερμανικές εκλογές) πράγμα που όσοι ξέρουν έστω και λίγο τους Ευρωκράτες, ξέραμε οτι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί, γιατί τότε θα έπρεπε να σωθούν πρώτα τα υπόλοιπα PIIGS. (για όλους υπήρχαν οι Γερμανικές εκλογές και όλοι έχουν πρωτογενές πλεόνοασμα αλλά κανείς τους δεν διανοήθηκε οτι θα δεχτεί να τους διαγράψει η Γερμανία το χρέος)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.