06/05/2010 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπόφευκτη η στάση πληρωμών;

Κυκλοφορεί από την φίλη μας την Izabella Kaminska, ένα χαρτί, που υποτίθεται έχει γραφεί από Έλληνα της Goldman Sachs, που αναφέρει ότι η αναδιάρθωση των €250 δις του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι η μεγαλύτερη δουλειά που έχει γίνει  (20+ 0,08% του 250 + 3% του 100 + 4,5% του 80, χαμός, πολλά λεφτά – τυχαία, και δικά μου, τα νούμερα). Η Ρωσία και η Αργεντινή ήταν από 60 δις. Λέει ότι αρκετά από τα λεφτά είναι στα ακίνητά μας και τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας, θεωρεί ότι η στάση πληρωμών είναι αναπόφευκτη, και την ζημιά θα την πάθουν οι ξένοι πιστωτές και όχι οι ντόπιοι. Κάπως ερμηνεύω ότι βλέπει αναπόφευκτη σύγκρουσή συμφερόντων μεταξύ Αμερική και Β. Ευρώπης και  PIIGS. Θεωρεί ότι όλη η ταραχή είναι για τον πλούτο και τα συμφέροντα 20 ελληνικών οικογενειών, δεν διαφωνώ, και ανυπομονώ να δω το άρθρο στο διαδίκτυο για να σας το στείλω.

τ. Felix Rohatyn ( είπαμε… ψευδώνυμο είναι, εγώ είμαι …άλλος)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/05/2010 13:11:35

  Δεν θα μας σώσει τελικά το πακέτο ΔΝΤ (σαν τα πακέτα Ντελόρ ακούγεται)

  Το έχουν καταλάβει όλοι ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ γίνεται για να βγεί παραδάκι από τα γνωστά λαμόγια. Για την πατρίδα ρε γαμώτο. χο! χο!

  • donaE avatar
   donaE @ Orestios 06/05/2010 14:00:51

   Με ολη την σημασια της λεξεως...

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 06/05/2010 13:55:17

  Δείτε κι αυτό, του spiegel.de :
  Χρέος PIIGS σε Γερμανικές (μόνον!) τράπεζες
  h**p://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-54553-6.html
  H Ελλάδα είναι μόνον μικρή κυρυφή ενός τεράστιου παγόβουνου.
  Τό ίδιο λέει και η Kaminska και ο Roubini και η Credit Suisse.
  Και φυσικά η Goldman Sachs το ξέρει! Τη θέλει τη (ΜΙΚΡΗ) δουλειά, το θέμα είναι όμως τι θα γίνει με τη ΜΕΓΑΛΗ: Θα αρχίσει ν' αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ;
  Ο πλούτος των 20 Ελληνικών "οικογενειών" (και των αρκετά περισσότερων Ιταλικών Ισπανικών κτλ) είναι όντως αλληλένδετος με τα ομόλογα: Άν αυτά υποβαθμισθούν, μαζί με τους πιστωτές, ίσως σωθεί και ο πλούτος των "οικογενειών". Άν όμως "χάσει τη δουλειά" η Golddman ...

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 06/05/2010 14:00:42

  Σύγκρουση συμφερόντων είναι, αλλά το χρέος των PIIGS το έχουν τράπεζες της Β. Ευρώπης κυρίως! Ο Σόιμπλε λέει ανοιχτά σήμερα ότι η αναδιάρθρωση είναι καταστροφή - και το θέμα δεν είναι πιά η Ελλάδα. Ο νοών νοείτω, αλλά οι με πολύχρωμους κομματικούς φακούς δεν καταλαβαίνετε!

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 06/05/2010 14:06:13

  Ότι τα λεφτά που λείπουν είναι στα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιων Ελλήνων (όχι "μας" βέβαια!), είναι το μόνο βέβαιο!
  Επίσης είναι βέβαιο, ότι άν γίνει στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση, αυτά τα λεφτά που λείπουν θα τα πληρώσουν οι πιστωτές. Εμείς θα πληρώσουμε το κόστος της αναδιάρθρωσης. Και οι καταχραστές θα κρατήσουν τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, και θα χαίρονται!
  Τόσο απλό!

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 06/05/2010 14:10:42

  Όλη η υστερία υπέρ της στάσης πληρωμών από αμερικάνικες ρεπουμπλικανίζουσες εταιρείες και από "γαλανόλευκα" αμερικανάκια, έχει τελικά την εξήγησή της: Οι δούλοι βάζουν τα δυνατά τους για τ' αφεντικά τους!

 6. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 06/05/2010 14:47:58

  "Είναι πολλά τα λεφτά Γκουίντο! Το κακό είναι ότι ο Νικολά, η Κριστίν και ο Βόλφγκανγκ το είχαν καταλάβει από την αρχή. Την πατήσαμε."
  Τα ίδια θα λένε κι εδώ, κατόπιν εορτής.

 7. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/05/2010 15:27:22

  Επειδη οπως λεει και το ψευδωνυμο μου δεν διαθετω παραπανω τον μεσο κοινο νου για καντε τα πιο λιανα.
  Ειναι καλυτερα να χρεωκοπησουμε δλδ ?

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ koinos_nous 06/05/2010 16:29:26

   Για ποιούς (και γιατί) είναι καλύτερο να χρεωκοπήσουμε;
   Και για ποιούς όχι.
   This is the real question!

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/05/2010 15:43:25

  Για να ικανοποιήσουμε το περιβόητο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, τινάξαμε το έλλειμμα μας στον αέρα και παραποιήσαμε τους ετήσιους προϋπολογισμούς. Κανένας δεν φταίει για αυτό παρά εμείς οι ίδιοι που θέλαμε ευρωπαϊκά μεγαλεία. Ίσως φταίνε και οι ηγέτες της υπόλοιπης ΕΕ, που αν δεν ήταν αφελείς, τότε γνώριζαν πολύ καλά ότι τόσο η είσοδος της ασθενούς Ελλάδας, όσο και το γενικότερο εγχείρημα του ευρώ θα αποτύχει.
  Στην Αγγλία, βλέποντας τα σημερινά δεδομένα, οι Βρετανοί κοντεύουν να ανακηρύξουν τον τότε ηγέτη τους Gordon Brown ως εθνικό ήρωα επειδή είχε το θάρρος να απορρίψει τα σχέδια του Tony Blair για συμμετοχή τους στην ΟΝΕ.

  Και όλα αυτά επειδή κάποιοι ηγέτες είχαν μεγαλόπνοα σχέδια και ήθελαν να μιμηθούν την οικονομικά παντοκράτειρα Αμερική με το δολάριο της. Ξεχνώντας όμως πως η Αμερική, καλώς η κακώς, είναι ένα ενιαίο κράτος, με μια κυβέρνηση, μια γλώσσα, μια κουλτούρα, και παρά τις όποιες διαφορές (γεωγραφικές, φυλετικές κλπ) με έναν λαό που αποδέχεται το ισχύον πολιτικό και πολιτειακό status quo της χώρας του. Όλα αυτά δηλαδή τα στοιχεία που δεν διαθέτει η Ευρώπη. Και δυστυχώς, όπως δείχνει η επικαιρότητα, το μέλλον του ευρώ αρχικά, και της ΕΕ αργότερα, μοιάζει καταδικασμένο.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Strange Attractor 06/05/2010 16:41:08

   Ποιός Ευρωπαικός λαός δεν αποδέχεται το ισχύον πολιτικό και πολιτειακό κοινό status quo των Ευρωπαικών χωρών;
   Μήν τρελαθούμε κι όλας! Ακόμη και οι Αλβανοί διώξανε τον Χότζα!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Sic transit gloria mundi 06/05/2010 23:03:51

    "...με έναν λαό που αποδέχεται το ισχύον πολιτικό και πολιτειακό status quo της χώρας του" ήτοι ένα κράτος και ένας λαός.
    ΕΕ= πολλά κράτη και πολλοί λαοί.

   • Άργος avatar
    Άργος @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 09:29:06

    "...το ισχύον πολιτικό και πολιτειακό κοινό status quo των Ευρωπαικών χωρών..."

    Δεν είναι το ίδιο, προσπαθεί να πει ο Strange Attractor. Ακόμη κι η Κίνα θεωρεί (3/5/2010) ότι είναι απίθανο να γίνει το ίδιο!

    Διαφορετικής παραγωγικής ικανότητας χώρες εδώ, βαριά βιομηχανία, και μάλιστα, ανταγωνιστική σε άλλα κράτη-μέλη, μαζί με αγροτική και άλλη, ποικίλη αλλά ελάσσονα Οικονομία σε άλλα μέλη, κάτω από σύστημα Αγορών κατανάλωσης, όχι ομοσπονδιακής Οικονομίας όπως το Αμερικανικό. Άλλο αγορές καταναλωτών, κι Αγορές (τράπεζες), κι άλλο Ομοσπονδιακή Οικονομία, Ομοσπονδιακή αγορα και Αγορές κάτω από Μοσπονδιακή Τράπεζα. Η ΕΚΤ δεν έχειτις λειτουργίες της ΑΜερ. Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας - ούτε καν τυπώνει η ίδια (το Ελληνικής κοπής χαρτονόμισμα έχει το "Υ"). Κι άλλα, κι άλλα.

    Μόλις τώρα το συνειδητοποιούν οι αρμόδιοι εδώ.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 10:37:58

    μαλλον δεν καταλαβες τις διαφορές μεταξυ αμερικής και ευρ, ένωσης

 9. Άργος avatar
  Άργος 07/05/2010 09:18:25

  "...την ζημιά θα την πάθουν οι ξένοι πιστωτές και όχι οι ντόπιοι...την ζημιά θα την πάθουν οι ξένοι πιστωτές και όχι οι ντόπιοι..."

  Όχι οι ντόπιοι __πιστωτές__.

  Οι ντόπιοι, θα πάθουν βέβαια.

  Για να ξέρουμε τι λέμε.

  -----------------------

  Τα μεγέθη (έλλειμμα, χρέος) κυρίως μα και οι τάσεις (διάθεση αγορών) δευτερευόντως ήδη __από τώρα__ προδιαγράφουν την στάση πληρωμών, ούτε καν partial default πια. Πότε; Όταν εξαντληθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης. Τότε, και το πακέτο (νέα υποχρέωση) θα πρέπει να πληρώσουμε, και τις τωρινές υποχρεώσεις. Αυτό θα γίνει μόνο με πόρους Ελληνικούς. Που θα βρεθούν αυτοί για το μέγεθος του χρέους όπως θα έχει ανέβει τότε (μέσα στα δύο, τρία επόμενα χρόνια π.χ.), χωρίς Ανάπτυξη, χωρίς ως χώρα να έχουμε παράγει προϊόν τέτοιο που να αξίζει όσο το χρέος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.