#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/01/2012 13:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπτυξιακό Μοντέλο για την Ελλάδα του 2021Τον καιρό της κρίσης, όλοι μιλούν για την κρίση ως ευκαιρία. Και η καταληκτική κουβέντα όλων των οικονομολόγων είναι ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη. Πολύς λοιπόν λόγος γίνεται για την ανάπτυξη.

Δεν θα αναφερθώ στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και την φορολογία εδώ. Θα παρουσιάσω όμως αμέσως παρακάτω κάποιες αδρές σκέψεις μου τι σημαίνει για μένα ανάπτυξη, με τα μάτια στο 2021, τη χρονιά ορόσημο που στην τελευταία ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ως χρονιά πραγμάτωσης των οραμάτων και των προσδοκιών όλων των Ελλήνων.

Το αναπτυξιακό μοντέλο που έχω κατά νου, εδράζεται σε εννέα βραχίονες για τους οποίους παραθέτω μια περιορισμένη και για αυτό, ατελή, περιγραφή – αναφορά. Ευελπιστώ να μπορέσω να εξειδικεύσω με πιο αναλυτικές προτάσεις – δέσμες ιδεών, προκειμένου να δοθεί πεδίο γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

Ενεργειακή αυτοτέλεια

Ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεκινήσει αν η χώρα δεν έχει ενεργειακή αυτάρκεια. Αν δεν παράγει δηλαδή φθηνή ενέργεια και άμεσα αξιοποιήσιμο ενεργειακό φορτίο, κατάλληλο να σηκώσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Και έχουμε τέτοιο, άφθονο και φθηνό, στα τεράστια λιγνιτικά μας κοιτάσματα, τα οποία σήμερα, στο όνομα μιας ασαφούς και δήθεν ευαισθητοποιημένης περιβαλλοντικά πολιτικής, τα θέτουμε στο περιθώριο, απαξιώνοντας παραγωγικές μονάδες, προσωπικό και τεχνολογίες. Στη εξίσωση πρέπει να μπει ακόμη και η εξορρυκτική δραστηριότητα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που ακόμη βρίσκεται στη χώρα μας σε εμβρυικό στάδιο. Δεν συνιστά παραίτηση από δικαιώματα, ούτε υποδούλωση σε ξένες δυνάμεις, αν συντονισμένα και με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η χώρα μας επιτέλους ξεκινήσει σταδιακά και με τη βοήθεια αμοιβαία επωφελών συμφωνιών με συμμάχους και εταίρους και με το αζημίωτο για εμάς, την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα αν αυτές οι πολιτικές συνοδεύονται από ανακήρυξη ΑΟΖ και πιο ενεργή προστασία των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της χώρας μας. Διότι και από αυτούς έχουμε και μάλιστα πολύ. Το Project Helios μπορεί να περιμένει, μέχρι τουλάχιστον να υλοποιηθεί με όρους που να ικανοποιούν και τον παραγωγό (Ελλάδα) και όχι μόνο τον καταναλωτή (Γερμανία)..

Διατροφική αυτάρκεια

Σε μια παλαιότερη ανάρτησή μου είχα μιλήσει για την πολιτική σε αυτό το επίπεδο. Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η χώρα να καταστεί διατροφικά αυτάρκης. Οι εξελίξεις στην οικονομία επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος αυτός εκτός από οικονομικό αποτέλεσμα έχει πλέον και κοινωνική διάσταση. Το πρώτο βήμα για να αισθανθούμε δυνατοί, ειδικά σε περίοδο κρίσης, είναι να νιώσουμε ότι μπορούμε να παράξουμε και να ζήσουμε από τη γη μας και τις θάλασσές μας. Η γη και η θάλασσα, έχει θρέψει Έλληνες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πέραν των προφανών οικονομικών πλεονεκτημάτων της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, προσθέστε ακόμη ότι η  διατήρηση του πληθυσμού στις αγροτικές – ημιαστικές περιοχές περιορίζει την αστυφιλία, προάγει την κοινωνική ειρήνη, μειώνει το μέσο κόστος διαβίωσης, συμβάλλει στην οικονομική ευεξία των απομακρυσμένων περιοχών, αποτελεί στρατηγικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ειδικά στις νησιωτικές περιοχές και στην ηπειρωτική παραμεθόριο.

Τουριστικές Υπηρεσίες.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά έχω βαρεθεί την αναρχία και την αισθητική κακοποίηση των rooms to let, όπου κάθε καλοκαίρι συνωστίζονται αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλού βαλαντίου τουρίστες από κάθε μεριά του πλανήτη, κυρίως όμως από τους Βόρειους, καταναγκασμένους εταίρους μας. Τον τουρισμό τον εννοώ ως ένα ποιοτικό προϊόν που η ελληνική πολιτεία πρέπει να το πουλά σε συνειδητοποιημένους τουρίστες και με αυξημένη προστιθέμενη αξία. Με κίνητρα για επενδύσεις μεγάλων μονάδων, αλλά και με μέριμνα για ποιοτικές μικρές μονάδες. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με αξιοποίηση του προσκυνηματικού, του περιβαλλοντικού, του συνεδριακού τουρισμού αλλά και αυτού της κρουαζιέρας και των πόλεων. Ακόμη και με μακρά ενοικίαση και αξιοποίηση βραχονησίδων και νησίδων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας. Δεν με ενδιαφέρει τόσο να καταγράφω ετησίως αύξηση των αφίξεων. Με ενδιαφέρει να καταγράφω ετησίως αύξηση της ετήσιας κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης στη χώρα από τους επισκέπτες της. Το ανθρώπινο δυναμικό το έχουμε, τον φυσικό πλούτο τον διαθέτουμε, καιρός να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας.

Παιδεία – Πολιτισμός

Το πραγματικό πυρηνικό όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής πολιτείας. Απίστευτα τεράστιες επιστημονικές πηγές από την αρχαιότητα ως σήμερα μένουν αναξιοποίητες. Με αναμόρφωση και νέο όραμα η Ακαδημία Αθηνών μπορεί να προσφέρει τεράστιο πολιτιστικό και επιμορφωτικό έργο αντί της σημερινής της κατάστασης, που ομοιάζει περισσότερο με άσυλο γερόντων. Με άνοιγμα της Παιδείας σε ξένα, ακόμη και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστήμια, με ανταλλαγή καθηγητών, με τη δημιουργία σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα, ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα και δη στην περιφέρεια της χώρας, μπορεί να τονωθεί όχι μόνο το παραγόμενο επιστημονικό έργο αλλά και οι τοπικές οικονομίες. Ακόμη και η ενεργότερη σύνδεση της πολιτιστικής μας βιομηχανίας με άλλες, πιο πεζές βιομηχανίες, όπως αυτή του κινηματογράφου, μπορούν να κατατάξουν τη χώρα στο χάρτη με τους ιδανικούς προορισμούς του Hollywood για τη δημιουργία ταινιών, ιδίως αφού τα τελευταία χρόνια οι ταινίες με θέμα Χλαμύδα – Σανδάλι έχουν πέραση. Περιβάλλον έχουμε, τα αρχαία τα έχουμε, υποδομές σίτισης – ενδιαίτησης έχουμε, άφθονο φυσικό φως έχουμε, ιδανικές καιρικές συνθήκες έχουμε, τεράστια γκάμα ιστοριών και μύθων από τις οποίες μπορούν να γραφούν χιλιάδες σενάρια έχουμε, γιατί να μην αξιοποιήσουμε το πυρηνικό μας όπλο σε ένα κόσμο που διψάει για Ελλάδα;

Ναυτιλία – Ναυπήγηση

Ανάπτυξη για μένα στον κλάδο αυτό είναι (α) να έχω υπό ελληνική σημαία και τα 4500 ελληνόκτητα πλοία, (β) να τα έχω επανδρωμένα κατά πλειοψηφία με Έλληνες ναυτικούς, (γ) τουλάχιστον το 10% ετησίως αυτών να ναυπηγείται ή να συντηρείται – επισκευάζεται στην Ελλάδα. Δύσκολο θα μου πείτε. Ίσως. Αλλά προκλητικό. Δεν στέκομαι μόνο στον πολιτικό αντίκτυπο της προβολής σημαίας στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Το εγχείρημα είναι και οικονομικά ενδιαφέρον. Αυξάνεις την απασχόληση, μειώνεις ανεργία, τονώνεις τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος πρέπει να δώσει έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση, στη μείωση του κόστους διατήρησης σημαίας, στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία ναυτιλιακών κέντρων, αλλά και καταλυτικά να επέμβει στην συνεννόηση εφοπλιστών – πλοιοκτητών και ναυτικών. Το οικονομικό αποτέλεσμα της προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα περίπου 50.000 με 70.000 χιλιάδων Ελλήνων σε συνδυασμό με την άνθιση των παραναυτικών – παραναυτιλικαών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, μπορεί να συμβάλλει στην οικονομικά αποδοτική απασχόληση πάνω από 500.000 επαγγελματιών και υπαλλήλων.

Τεχνολογία – Τηλεπικοινωνίες – Εφαρμογές.

Με ανθρώπινο δυναμικό εξαιρετικά εξοικειωμένο με αυτούς τους τομείς της οικονομίας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, είναι να απορεί κανείς γιατί ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έδωσε την ευκαιρία που ζητά ο κλάδος αυτός της οικονομίας. Είναι αδιανόητο το επιστημονικό μας δυναμικό να μη μπορεί να εκφράσει τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά του. Τα τεχνολογικά πάρκα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Κίνητρα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που υπηρετούν αυτόν τον κλάδο να εγκατασταθούν στη χώρα και να επενδύσουν στις τεχνολογίες. Αλλά και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα πρέπει να μπουν στις εξελίξεις δυναμικά. Δορυφορικά συστήματα, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, λογισμικό, συστήματα πληροφορικής, νανοτεχνολογία, μικροϊατρική, ρομποτικές εφαρμογές, βιοϊατρική, γενετική τροφίμων, κλπ θα καταστήσουν τη χώρα πρωτοπόρο τεχνολογικά και θα της δώσουν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εξωτερικό.

Πολεμική Βιομηχανία

Εξειδικευμένο μέρος του αμέσως ανωτέρω κλάδου είναι ο τομέας των στρατιωτικών εφαρμογών και της πολεμικής βιομηχανίας. Η χώρα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες παγκοσμίως εξειδικευμένου και τεχνολογικά προηγμένου στρατιωτικού υλικού. Και όμως, από τις προμήθειες απουσιάζουν χαρακτηριστικά τα ελληνικής προέλευσης, σχεδιασμού και παραγωγής συστήματα και εφαρμογές. Προγράμματα αιχμής τεχνολογίας μένουν στα συρτάρια. Στις εταιρίες του κλάδου πρέπει να δοθεί η ευκαιρία τους. Να συμμετέχουν ενεργά με τα προϊόντα τους στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας που πρέπει να είναι και στο μέλλον προσανατολισμένος σε απειλές που ακόμη δεν έχουν εκλείψει και να λαμβάνουν το μέρισμα της εμπιστοσύνης της πολιτείας με διαφανή συμβόλαια και διαδικασίες που θα εμπεδώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους και παραγωγών και θα τους επιτρέψουν την συνέχιση της ανάπτυξής τους εγχωρίως, τροφοδοτώντας έναν από τους πιο απαιτητικούς πελάτες παγκοσμίως αλλά και εξωχωρίως, με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές υλικού και την παγκόσμια αγορά.

Υποδομές

Η χώρα είναι εκ της θέσεώς της και της κατασκευής της μια πρόκληση για οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στις υποδομές. Διαθέτει προκλητικό χερσαίο κορμό με διαρκή υψομετρική εναλλαγή αλλά και αρχιπελαγική δομή. Μειονέκτημα θα πείτε. Θεωρώ πως όχι. Είναι θέμα και εδώ προτεραιοτήτων. Δρόμοι, Λιμάνια, Αεροδρόμια, Εμπορικός Σιδηρόδρομος για μαζική εξαγωγική χερσαία μεταφορά προς Βορρά και Ανατολή, με κόμβους – κλειδιά σε λιμάνια και αεροδρόμια, είναι παράγοντες που βοηθούν την εξωστρέφεια της χώρας και την αναγάγουν σε διαμετακομιστικό κέντρο παγκοσμίως. Τοποθετούν την Ελλάδα ξανά στο χάρτη. Η οικονομική ωφέλεια προφανής ακόμη και για τα δορυφορικά επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που κινούνται σε επάλληλους κύκλους γύρω από αυτή την οικονομική δραστηριότητα.

Τράπεζες – Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Δεν είμαι από κείνους που ρίχνουν το ανάθεμα στις Τράπεζες. Είναι εύκολη ρητορεία και δημαγωγική προσέγγιση να βρίζεις κάτι που γνωρίζεις ότι στο τέλος το χρειάζεσαι απελπισμένα. Προτιμώ μια άλλη προσέγγιση. Αυτή της έντιμης συνεννόησης κράτους – τραπεζιτών. Άλλωστε και οι δύο, ξεκινούν με βασική παραδοχή την οικονομική ωφέλεια. Το κράτος πρέπει να διαθέτει στους κόλπους του οργανωμένο, ισχυρό και παραγωγικά προσανατολισμένο τραπεζικό σύστημα. Και οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι χωρίς ανάπτυξη, οικονομική πρόοδο και κοινωνική ειρήνη, οι εργασίες τους διακυβεύονται. Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ανωτέρω οκτώ δραστηριοτήτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Τα κεφάλαια που απαιτούνται πρέπει να αναζητηθούν πρωτογενώς από το εγχώριο σύστημα, το οποίο πρέπει να στηριχθεί με κατάλληλες πολιτικές. Η ανατροφοδότηση του τραπεζικού μας συστήματος με το μέρισμα επιτυχίας της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και του λαού της είναι το καύσιμο της τραπεζικής και χρηματοοικονομικής δράσης του κλάδου. Για την οικονομία της κουβέντας υπενθυμίζω ότι και εδώ διαθέτουμε όχι μόνο τις υποδομές αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Συμπέρασμα

Η χώρα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Η κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε μπορεί να αναστραφεί πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζονται μερικοί και να αποδώσει ωφέλειες για όλους τους κοινωνικούς εταίρους στη χώρα μας. Τι χρειάζεται επομένως;

Για μένα δύο βασικά πράγματα.

Πρώτον, αλήθειες, κυρίως από το πολιτικό σύστημα και για το πολιτικό σύστημα. Τα σκάνδαλα, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις ανοησίες, τις μικροπρέπειες του παρελθόντος πρέπει να τα μάθουμε, να τα κατανοήσουμε, να ωριμάσουμε μαζί τους και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να τιμωρήσουμε αλλά κυρίως, να γυρίσουμε σελίδα. Θα μας κάνει καλό και ατομικά, στις δικές μας μικρότητες, τις δικές μας μικροπαρανομίες και μικροπρέπειες, στις δικές μας ατέλειες.

Δεύτερον, πρόγραμμα και όραμα. Οι επερχόμενες εκλογές που αργά ή γρήγορα θα επισυμβούν, είναι ίσως οι πιο κρίσιμες από την επταετία. Γιατί εν πολλοίς, θα καθοριστεί από το αποτέλεσμά τους, η πορεία των Ελλήνων ως κοινωνικό σώμα, ως οικονομική μονάδα και ως εθνική συλλογική ομάδα ανθρώπων, στις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να αποφασίσουμε σωστά και μυαλωμένα και για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να έχουμε λόγο και γνώση. Τα πολιτικά προγράμματα δεν αρκεί να εξαντληθούν στις ξεπερασμένες ρητορείες για το ποιος είναι καλύτερος. Απαιτείται επεξήγηση πολιτικών, δράσεων και ενεργειών, ώστε να κρίνουμε τι μας βγάζει από τη δίνη, τι μας κάνει αξιοπρεπείς, τι μας δίνει μέλλον, τι εν τέλει, μας αξίζει ως έθνος.

Η πολιτική δύναμη που δεν συνειδητοποιήσει την χρησιμότητα που έχει στον επικείμενο εκλογικό αγώνα, η επεξεργασία και κατάθεση ενώπιον του εκλογικού σώματος, ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου, η παρουσίασή του, με την αναγκαία εξειδίκευση ανά τομείς, στους κοινωνικούς εταίρους και η διαλεκτική και καλόβουλη συζήτηση μαζί τους, για την βελτίωση ή αναπροσαρμογή του στις τρέχουσες ανάγκες και συνθήκες, ίσως, κατά τη γνώμη μου, απωλέσει ένα καταλυτικής σημασίας πολιτικό πολλαπλασιαστή εκλογικής ισχύος και κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και την Ιστορία, ως πολιτική δύναμη ατελέσφορη και ανίκανη να προσφέρει βιώσιμη και αξιοπρεπή διέξοδο και όραμα. Και ας απαιτείται αρχικώς και μέχρι την ολοκληρωμένη υλοποίηση αυτής της προοπτικής, η εφαρμογή, προσωρινώς, και περιοριστικών μέτρων.

 Ierofantis.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 01/01/2012 13:38:36

  Kαλά όσα έγραψες και σωστά. Αλλά αυτή η χώρα δυστυχώς έχει και πολιτικούς δεινοσαύρους οι οποίοι δημιουργούν διαρκώς στεγανά και δεν αφήνουν τους νέους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όλα αυτά που περιέγραψες προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη βρισκόμαστε στην εποχή των πολιτικών φατριών, του φανερού ή συγκεκαλυμμένου κομματισμού, της μίζας και της λειτουργίας της δικαιοσύνης ως διακοσμητικού στοιχείου.

  • ΛΕΩΝΙΔΑΣ avatar
   ΛΕΩΝΙΔΑΣ @ EΛΛΗΝΑΣ 01/01/2012 18:01:32

   ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΔΩ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΖΑ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΑΠΛΑ ΩΣ ΤΑ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΟΠΟΤΕ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΓΓΛΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΕΙΝΑ....

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ EΛΛΗΝΑΣ 02/01/2012 00:32:08

   Αγαπητοί φίλοι, οι πολιτικοί δεινόσαυροι μόνο με ένα τρόπο αποσύρονται.

   Με τη ψήφο σας.

   Καλή και δημιουργική Χρονιά και στους δυό σας.

   • jctergal avatar
    jctergal @ Ιεροφάντης 02/01/2012 13:55:38

    +1000 το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκκαθαριστεί από τη σαβούρα. Μεγάλη κουβέντα Ιεροφάντη

    Πρέπει να φύγουν οι δεινόσαυροι. Ο κόσμος είτε θα διώξει τους άχρηστους είτε θα βυθιστεί μαζί τους στην καταστροφή.

 2. Δαναός avatar
  Δαναός 01/01/2012 13:41:00

  Καλή χρονιά Ιεροφάντη! Θα σταθώ στο:Παιδεία – Πολιτισμός. ' Με άνοιγμα της Παιδείας σε ξένα, ακόμη και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστήμια ".
  Απλά: Ηλεία, Αθήνα, Δελφοί, Κνωσσός, Δωδώνη, Δίον, Φίλιπποι κ.α. Πανεπιστημιακά κέντρα με διεθνές κύρος εργαστήρια έρευνας και σπουδής ενός σπουδαίου Πολιτισμού. Μια ιδέα λέω.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Δαναός 02/01/2012 00:35:32

   Και τι ιδέα! Η Χαϋδελβέργη και το Κεϊμπριτζ θα ωχριούν...!

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/01/2012 14:03:03

  Μεγάλε Μύστη Καλή Χρονιά !
  Οι άξονες που καταγράφεις, σε μια ολιστική προσέγγιση του αναπτυξιακού ζητούμενου, καλύπτουν, με αξιοζήλευτη πληρότητα, όλο το φάσμα της ευκταίας οικονομικής στρατηγικής.
  Μόνο που μια τέτοια Ελλάδα, ανεξάρτητη και ισχυρή, δεν είναι επιθυμητή, κατηγορηματικά στο εξωτερικό, σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό.
  Συνεπώς ο προβληματισμός μετατίθεται στο πεδίο Πολιτική.
  Ποιες κοινωνικές δυνάμεις και ποιος/ποιοι πολιτικοί χώροι, και με ποιους τρόπους, θα επιβάλουν όσα κατέγραψες.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Προφήτης 02/01/2012 00:37:21

   Αχ, βρε Προφήτη, μαχαίρι στην πληγή οι κουβέντες σου...!

 4. ΜΠ avatar
  ΜΠ 01/01/2012 14:17:43

  Ιεροφάντη Καλή Χρονιά !
  Η τοποθετησή σου είναι πραγματικά εύστοχη και πολύ μεστή. Πράγματι, οι άξονες που αναφέρεις είναι οι πλέον βαρυσήμαντοι για την εξέλιξή μας ως Χώρας. Με μία μικρή διαφορά όμως: είναι ΆΜΕΣΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΉ η διεξαγωγή ΕΚΛΟΓΏΝ στο χρόνο που αρχικά καθορίστηκε, το Φεβρουάριο δηλαδή, ανεξάρτητα από το PSI. Το γράφετε και το διαβάζουμε και δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι το PSI πάνε να μας το κάνουν πακέτο με τη νέα δανειακή. Αυτό λοιπόν θα σημάνει το τέλος μας ως Χώρας, διότι όλοι ξέρουμε τί σημαίνει νέα δανειακή και PSI με Αγγλικό Δίκαιο, σωστά;;;
  Όσοι λοιπόν από εσάς είστε κοντά στον Πρόεδρο και του μεταφέρετε τον παλμό μας, τον παλμό και τις ανησυχίες και τις αγωνίες της βάσης, πείτε του να σκεφτεί πολύ καλά να δώσει παράταση στις Εκλογές έστω και μία εβδομάδα. Εάν όλα αυτά ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή ως έχει τώρα, θα είναι πολύ αργά μετά για οτιδήποτε. Η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή δεν θα έχει λόγο να γίνει αφού αυτή θα έχει ήδη ψηφιστεί, έτσι δεν είναι;;; Τότε πια όλα αυτά στα οποία αναφέρεσαι θα έχουν περάσει σε ξένα χέρια.
  Εκλογές εδώ και τώρα λοιπόν, αν θέλουμε όλα αυτά στα οποία ΠΟΛΥ σωστά αναφέρεσαι.
  ΜΠ

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 01/01/2012 14:28:26

  Χρόνια πολλά Ιεροφάντη.
  Ας τα αναγνώσουν αυτά εκείνοι που πρέπει.
  Οι ιδέες, όσο καλές κι αν είναι, πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξεις στο πεδίο της πολιτικής. Ιδού η Ρόδος.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/01/2012 01:31:03

   Καλή Χρονιά και σε σένα Γιάννη.

 6. Σ.Κ. avatar
  Σ.Κ. 01/01/2012 14:56:41

  Η Τουρκία έχει εκπονήσει και υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο «Στρατηγικό Όραμα Τουρκίας 2023», το οποίο κινείται κινείται στους εξής έξι βασικούς άξονες:
  •Διεθνείς σχέσεις
  •Διεθνής ασφάλεια
  •Εσωτερική πολιτική
  •Οικονομία
  •Εκπαίδευση-Επιστήμες-Τεχνολογία
  •Πολιτισμός

  Η επιτυχία των παραπάνω θα κριθεί από τις εξής παραμέτρους:
  •Προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα,
  •Ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, με θετικό αν γίνεται πρόσημο,
  •Μείωση του εξωτερικού χρέους σε λογικά επίπεδα (κάτω του 25%),
  •Απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας,
  •Ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια ή και να είναι σε θέση η Τουρκία να κάνει εξαγωγές,
  •Απόκτηση ικανότητας παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας,
  •Αύξηση του ΑΕΠ στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών καθώς και δίκαιη διανομή του.

  Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο Όραμα για την Ελλάδα του 2021 ή ελίτ για να την υλοποιήσει; Πολύ αμφιβάλλω....

 7. unfair avatar
  unfair 01/01/2012 15:06:30

  Ανάπτυξη! μαγική λέξη! σχεδόν ισοδύναμη της ελπίδας που μας λείπει.
  Όμως, για να επιτευχθεί, χρειάζεται δουλειά!, σοβαρότητα, προγραμματισμός, υπευθυνότητα. Έχεις δίκιο όταν λες, πως υπάρχουν κ άνθρωποι κ πεδίο ώστε να πραγματοποιηθεί το αναπτυξιακό μοντέλο που αναφέρεις, όμως το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" έχει διαβρώσει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών αυτής της χώρας, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει η βάση για να στηριχθούν οι βραχίονες που προτείνεις.
  Πρώτο βήμα για μένα θα ήταν να υπάρξει σταθερότητα! να σταματήσει η κατρακύλα που βιώνουμε καθημερινά. Κ γι' αυτό, υπάρχει μόνο μια λύση. Να υπάρξει κάποιος να πει: "Φτάνει πια!" Εδώ βάζουμε τελεία! Κ αυτό, κ προς τους έξω, κ προς τους μέσα! Να αναγνωρίσουμε, πως ο "αέρας" που μας έμεινε, δεν φτάνει για όλους κ κάποιοι, θα πρέπει να αρκεστούν με πιο λίγα.
  Καλή χρονιά! κ συγχαρητήρια για ακόμη ένα πολύ καλό άρθρο.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ unfair 02/01/2012 00:39:14

   Καλή Χρονιά και σε σένα unfair.

   Ας ελπίζουμε ότι το έθνος μας έχει δυνάμεις. Πολλές φορές είναι κρυμμένες.

 8. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 01/01/2012 16:05:36

  Eνδιαφέρον...
  Νέα χρονιά, νέα σχέδια για το μέλλον αφού το παρελθόν τελείωσε πλέον ανεπιστρεπτί με την φυγή και της οικογένειας Παπανδρέου που τόσο ακριβά πληρώσαμε...Ας προσθέσω και εγώ τις σκέψεις μου κι ας γίνει μόνο ενα μικρό τους ψήγμα πραγματικότητα:
  Α. ΠΑΙΔΕΙΑ.
  Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης (και του κόσμου νομίζω) που έχει ακόμα «πανελλαδικές εξετάσεις» για την είσοδο των νέων στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είναι δηλαδή η μόνη χώρα στην οποία η επιλογή των κατάλληλων και ικανών σπουδαστών για μια Πανεπιστημιακή σχολή γίνεται ερήμην της σχολής αυτής αλλά και κυρίως ερήμην της επιθυμίας των ιδίων των ενδιαφερομένων αφού τα «μόρια» τους στέλνουν τυχαία σε οποιαδήποτε σχολή ανά την επικράτεια!!! Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι επίσης μοναδική χώρα στην άνθιση της παραπαιδείας και της φοιτητικής μετανάστευσης. Στην Ελλάδα σήμερα είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο «παιδείες». Η ιδιωτική (νηπιαγωγείο-δημοτικό-γυμνάσιο-Λύκειο-φροντιστήρια-ιδιαίτερα-ιδιωτικά κέντρα σπουδών-σπουδαία ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού) για τους έχοντες πολίτες Α’ κατηγορίας, και η δημόσια «δωρεάν παιδεία» για τους πολίτες Β’ κατηγορίας και τους μετανάστες. Η μεν ιδιωτική παιδεία είναι η καλύτερη δυνατή και κατά κανόνα εξασφαλίζει τα «φιλέτα» της αγοράς εργασίας σ’ όσους μπορούν να την ακολουθήσουν. Το μόνο της πρόβλημα είναι ότι δεν κατάφερε να έχει φανερά και εντόπια ιδιωτικά Πανεπιστήμια, λόγω του συντάγματος και των αντιδράσεων της αριστεράς. Η δημόσια παιδεία βρίσκεται σε διαρκή αποσύνθεση τα τελευταία 30 χρόνια, με προσωπική ευθύνη των Ανδρέα και Γεωργίου Παπανδρέου. Αν χάσει και το τελευταίο της οχυρό (τα δημόσια Πανεπιστήμια) είναι καταδικασμένη σε πλήρη διάλυση. Οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η σφοδρότητα της σύγκρουσης για την παιδεία σε μια τόσο πλαδαρή εποχή που ζούμε. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά τι διακυβεύεται σ’ αυτή τη μάχη. Η κλασσική μαρξιστική ανάλυση θα μας έλεγε ότι μια συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ενδιαφερθεί για την «άλλη» παιδεία των ταξικών της αντιπάλων, τη στιγμή μάλιστα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση επι 20 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε τίποτε σ’ αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτή άνοιξε το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία, τόσο με την αδιαφορία της για την δημόσια, αλλά και κυρίως με την νομιμοποίηση της παραπαιδείας ψηφίζοντας κατά κόρον νομικίστικα τρυκ (περί ΙΕΚ, παραρτημάτων, φροντιστηρίων κλπ.) Όμως επειδή θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα ακόμα και μια συντηρητική κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται ότι η απαξίωση της Δημόσιας παιδείας, ενώ φαινομενικά φαίνεται να διευκολύνει την ιδιωτική, στην πράξη αντιτίθεται στην βασική αρχή του νεοφιλελευθερισμού που λέει ότι όσο μειώνεται η συμμετοχή των ανταγωνιζομένων τόσο μειώνεται και το τελικό όφελος. Αν καταστήσουμε τον δρόμο για τα «δικά μας παιδιά» εύκολο και σίγουρο, είναι βέβαιο ότι θα κατασκευάσουμε «μπουνταλάδες» εγχώριας κατανάλωσης, τους οποίους η «παγκοσμιοποίηση» θα σαρώσει στο πρώτο δυνατό φύσημα, αφού θα είμαστε η μόνη χώρα που θα έχουμε αυτό το «εκπληκτικό» εφεύρημα να έχουμε ως κύρια παιδεία του κράτους την ιδιωτική παιδεία-παραπαιδεία!!! Για να το πω απλά είναι σαν σε μια κούρσα που τρέχουν κανονικά 100 παιδιά από κάθε κοινωνική τάξη, εμείς να βάζουμε να τρέξουν μόνο τα 5 δικά μας και να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί τερμάτισαν στους 5 πρώτους!!!

  Ερχόμενοι στο πρόβλημα της παιδείας μας, μπορούμε να το συνοψίσουμε ως εξής:

  1. ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ
  2. ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  3. ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  4. ΤΑΥΤΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
  5. ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ.

  Η Λύση κατά την άποψή μου είναι η εξής:
  1. ΑΜΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ με ταυτόχρονη ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (καθιέρωση διετούς ΑΣΚΗΣΕΩΣ και ΑΥΣΤΗΡΩΝ εξετάσεων αδείας επαγγέλματος

  Αυτή η ενέργεια θα οδηγήσει το σύστημα της παραπαιδείας σε κατάρρευση και θα θέσει γονείς και καθηγητές και μαθητές προ των ευθυνών τους όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι σπουδές που θα ακολουθήσει ο μαθητής δεν καθορίζονται από μια εξέταση ικανότητας απομνημόνευσης μιας ώρας ενώπιον αγνώστων εξεταστών, αλλά από όλους τους παραπάνω παράγοντες με βάση την επιθυμία και τις ικανότητες του μαθητή. Πχ. Ενας μαθητής του 15 στη Γαλλία (που είναι πολύ καλός) δεν διανοείται να πάει ιατρική, χωρίς κανεις να του το απαγορεύει, γιατί ξέρει ότι θα ήταν μάταιος κόπος αφού δεν είναι άριστος με 19-20. Αν παρά ταύτα είναι ξεροκέφαλος και επιμείνει ή τον αναγκάσουν οι υπέρμετρα περήφανοι γονείς του, μόλις τελειώσει το Α’ έτος εγκαταλείπει (μαζί με το 50% περίπου των φοιτητών όλης της Γαλλίας).
  (Ο συνωστισμός στούς πρωτοετείς δεν θα διαρκέσει πάνω από 2-3 χρόνια οταν αντιληφθούν οι πάντες οτι, όπως σε όλη την Ευρώπη, το πτυχίο δεν εξασφαλίζει χρήματα αλλά είναι από τις πλέον επισφαλείς επενδύσεις ).
  Η πρότασή μου αυτή εχει συμπτωματικά πολλά κοινά σημεία με την πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη και των άλλων 80 ή 150 καθηγητων Πανεπιστημίου που είναι και οι πλέον αρμόδιοι επί του θέματος . Είναι αλήθεια περίεργο γιατί καμμία κυβέρνηση δεν τους ακούει…Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πάλι ευθύνεται το περίφημο πολιτικό κόστος. Ποιος τολμά να τα βάλει με το πανίσχυρο καρτέλ των «λάθρα διαβιούντων» μέσω της παραπαιδείας? . Όμως εδώ πρόκειται για μέγα πολιτικό σφάλμα. Οποιος Ελληνας πολιτικός τολμήσει να σπάσει αυτό το απόστημα, θα δεχτεί τα χτυπήματα του «καρτέλ», αλλά θα κερδίσει για πάντα το 90% του Ελληνικού λαού ανακυρησσόμενος ΕΘΝΑΡΧΗΣ . Αν ο ΣΑΜΑΡΑΣ πιστεύει αλήθεια ότι το μέλλον των λαών (και το οικονομικό) είναι η παιδεία, η λύση είναι στα χέρια του. Αν δεν την δώσει, η παιδεία θα είναι το πολιτικό του τέλος όπως θα ήταν και για τον ΚΩΝ/ΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (Τεμπονέρας-Κατράντζος) αν δεν ξεσπούσε τότε ο πρώτος πόλεμος στο Ιράκ…

  2. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ (και ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ) ΣΤΗ Μ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ (αναγνώριση όλων των χρόνων εργσίας ως συντάξιμα-πρίμ παραγωγικότητας
  κ.α. ).
  Είναι προφανές ότι παιδεία δεν γίνεται με την αφρόκρεμα των καθηγητών στα ιδιαίτερα, τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια….
  3. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (Με σημαντική συμμετοχή των μαθητών και των γονέων στην κρίση των καθηγητών)
  4. ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ απο την Γ΄ γυμνασίου μέχρι και μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και στα μεταπτυχιακά τμήματα (π.χ.μηδενισμός κόλλας γραπτου σε οποιαδήποτε βαθμίδα σε περίπτωση αντιγραφής).

  Αυτά πιστεύω είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν ΑΜΜΕΣΑ για την διασωση της παιδείας πριν σκεφτούμε τι θα κάνουμε για την βελτίωσή της και για την εξεύρεση του καταλληλότερου για την Ελλάδα εκπαιδευτικού συστήματος. Στή συνέχεια ας αντιγράψουμε προσωρινά το ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ εκπαιδευτικό σύστημα που είναι σήμερα το καλύτερο στον κόσμο, απο το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, στό μέτρο των δυνατοτήτων μας και όταν το φτάσουμε, θα αναζητήσουμε και το ακόμη καλύτερο.

  Β. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
  Συμφωνώ απόλυτα με τα αναφερθέντα στο άρθρο και επαυξάνω: Nα δοθούν "όλα τα λεφτά" στην έρευνα για ενέργεια απο πυρηνική σύντηξη που είναι σαφέστατα το μέλλον...επίσης στην έρευνα για ΚΑΘΑΡΗ Πυρηνική ενέργεια απο ΘΟΡΙΟ σε συνεργασία με την Ινδία που ο πρόεδρός της είναι πυρηνικός φυσικός και κατέχει καλά το θέμα (έχει Νόμπελ επ' αυτού) και τέλος χρήμα στην έρευνα για αφαλάτωση και εν γένει σοφή διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και κάθε μορφής ανακύκλωση.
  Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  H μόνη αποτελεσματική μέθοδος εξασφάλισης κοινωνικοοικονομικής ισορροπίας στη χώρα, που στην Ευρώπη εφαρμόζεται μεθοδικά εδώ και πενήντα χρόνια.
  Η πρώτη σοβαρη νύξη στο θέμα έγινε και στη χώρα μας δυστυχώς επί Χούντας (Γεωργαλάς) και βεβαίως εγκαταλείφθηκε αμμέσως με την πρώτη αψιμαχία με τα κακώς νοούμενα "συμφέροντα". Γύρω στο 1960 όταν το Λονδίνο και το Παρίσι είχαν το Κυκλοφοριακό πρόβλημα και το "Νέφος" απο την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάλεσαν τους Πολεοδόμους και αναζήτησαν λύσεις . Οι λύσεις ήταν λίγο-πολύ κοινές: Mεταφορά θέσεων εργασίας στην περιφέρεια με τη δημιουργία 5-6 "περιφερειακών πρωτευουσών" ήτοι πόλεων που θα υπερβαίνουν την κρίσιμη μάζα πληθυσμού και θα καθιστούν την επαρχιακή πόλη τοπική πρωτεύουσα.
  Για την Αγγλία αυτός ο Πληθυσμός ήταν περίπου 700-800 χιλ κάτοικοι και για τη Γαλλία 900-1000 χιλ. κάτοικοι. Για την Ελλάδα θεωρώ οτι είναι 200-250 χιλ. κάτοικοι. Στή συνέχεια και επειδή το θέμα ήταν επείγον μετέφεραν τις επιχειρήσεις με το πολυπληθέστερο προσωπικό στις επιλεχθείσες επαρχιακές πρωτεύουσες μέσα σε 5-7 χρόνια αφού πρώτα εξαπέλυσαν σ' αυτές τις πρωτεύουσες οικοδομικό οργασμό κατοικιών μέσω μικτών επιχειρήσεων ΟΕΚ-ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ. Ετσι σε διάστημα 5-7 ετών λύθηκε τόσο το κυκλοφοριακό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων όσο και το πρόλημα της ερήμωσης της υπαίθρου.

  Δ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Πέραν των όσων πολύ ορθά ανέφερες και κυρίως όσων ο αγαπητός Δαναός συμπλήρωσε προσθέτω και εγώ τά παρακάτω: ANΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ με την ανέγερση στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ουρανοξύστη-παγκοσμίου πνευματικού-συνεδριακου κέντρου που θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα είναι μόνιμη έδρα παγκοσμίων συνεδρίων θετικών και θεωρητικών επιστημών και τεχνών.

  Ε.ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  Δεν μπορείς να φτιάξεις κράτος χωρίς να έχεις στη διοίκηση τους ικανώτερους των Ελλήνων. Ο Ντεγκώλ ανέλαβε τη Γαλλία σε μια κατάσταση παρόμοια με τη δική μας σήμερα. Η λύση που έδωσε στη δημόσια διοίκηση ήταν το “μπάιπάς” . Εβαλε σχεδόν όλους τους υφιστάμενους σε εφεδρεία ή σύνταξη και προσέλαβε με σύστημα “πανελλαδικών” εκ των αρίστων, όσους είχε ανάγκη το κράτος. Παράλληλα ίδρυσε την ΕΝΑ (Ecole Nationale d’ Administration) με ” πανελλήνιες” δυσκολώτερες και απο τα πολυτεχνεία, απ’ όπου προέρχοται κατα κανόνα ολοι οι υπουργοί και τα ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Πχ. προκειμένου να προσλάβει 3000 καθηγητές Μ. Εκπαίδευσης το Γαλλικό κράτος στο τέλος της σχολικής χρονιάς προκυρήσσει “πανγαλλικές” εξετάσεις εφ΄όλης της ύλης του Πανεπιστημίου μεταξύ των διπλωματούχων όλων των Πανεπιστημίων της χώρας. Στα πρώτα 3000 άριστα γραπτά αποκαλύπτονται τα ονόματα και αυτοί οι ήδη διπλωματούχοι αποκτούν το τίτλο του καθηγητού Μ. εκπαίδευσης. Οι αποτυχόντες κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ή ψάχνουν άλλη εργασία ή ξαναδοκιμάζουν την επόμενη χρονιά. Ετσι δεν υπάρχουν φροντιστήρια και παραπαιδεία αφού οι άριστοι των καθηγητών είναι στο δημόσιο και οι Γάλλοι δεν χρειάζεται να κλέβουν την εφορία για να πληρώνουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους.Εκτοτε το σύστημα αυτό ισχύει στη Γαλλία με αποτέλεσμα να είναι ίσως η πιο αποδοτική κρατική μηχανή στην Ευρώπη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ. (πχ. ο ΟΣΕ της Γαλλίας ανταγωνίζεται με επιτυχία την air-France με τραίνα που τρέχουν με 500 χλμ την ώρα (TGV) και τα εξάγουν μέχρι και στο Τέξας των ΗΠΑ. Εκτός απο την άρση της μονιμότητας που είναι ο πρώτος νόμος που θα πρέπει να ψηφιστεί, μαζί του θα πρέπει να ψηφιστεί και ο νόμος για σύνδεση του μισθού και των πριμ με την παραγωγικότητα η οποία τουλάχιστον για 3 χρόνια θα πρέπει να μετριέται με” το κομμάτι ” και με θέσπιση ελάχιστης απόδοσης που όποιος δεν την φτάνει θα απολύεται και τη θέση του θα καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, όπως στον ιδιωτικό τομέα.
  Γιά την πάταξη της γραφειοκρατίας θεωρώ εκ των ουκ άνευ την θέσπιση προθεσμίας απο 15 έως 30 ημέρες εντός του οποίου η υπηρεσία οφείλει να απαντήσει στό αίτημα οιασδήποτε αδείας για οιανδήποτε επένδυση ή εργασία, άλλως, αν δεν απαντήσει η υπηρεσία, να θεωρείται με απόλυτα δική της ευθύνη, ως καταφατική η απάντησή της. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ. οΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ.
  Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι πολιτικοί και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ που να μην την θεωρούν Προτεκτοράτο και την εξουσία γρήγορο και εύκολο πλιάτσικο.
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΤΣΙΠΡΑΣ KAI ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ) που δεν απορρίπτει την Ευρώπη.
  Με Αυτοδυναμία ο Σαμαράς, αφ’ ενός θα έχει όλους τους άλλους απέναντι και στο εσωτερικό του τους πλιατσικολόγους που θα διαγκωνίζονται να αρπάξουν γρήγορα ό,τι προλάβουν όσο κρατάει η αυτοδυναμία…

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 02/01/2012 00:48:05

   Ενδιαφέρουσες και αξιοπρόσεκτες οι προτάσεις σας κύριε Παππά.

   Καλή Χρονιά να ευχηθώ.

   Υ.Σ. Υπάρχουν ακόμη Έλληνες, που δεν θεωρούν τη χώρα Προτεκτοράτο και Βιλαέτι

 9. Αρτα-Ξερξης avatar
  Αρτα-Ξερξης 01/01/2012 16:19:59

  Εγω ξερω οτι τα χρονια εχουν περασει και η ζωη φευγει! Καλα ολα αυτα παιδια, αλλα με τα ελεεινα λαμογια που κυβερνουν αυτη την αθλια χωρα, η αναπτυξη εαν και οποτε θα ερθει θα ειναι παλι για τους λιγους και τους κολητους. Για μας που εχοθμε την ατυχια να ζουμε σ'αυτη την χωρα και να μας κυβερνουν τετιοα σκουλικια ειμαστε τελειωμενοι. Αναπτυξη το 2021...... Αντε γεια λοιπον και καλη χρονια. Ο θεος να μας λυπηθει!!!

 10. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 01/01/2012 16:41:52

  Αγαπητέ Αρτα-Ξερξη,
  Μη θυμώνεις. Εχουμε και παιδιά και εγγόνια που έρχονται.
  Τουλάχιστο ας αφήσουμε σ' αυτά την ελπίδα. Δεν σε παρηγορεί αυτό?
  Ας έχουμε μια καλή χρονιά με υγεία πανω απ' όλα και κάτι θα σκαρφιστούμε πάλι για να την σκαπουλάρουμε . Και μην ξεχνάς: "Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει"

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 12/01/2012 12:58:30

   Η ελπίδα δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως δημιουργεί ψευδαισθήσεις (στις οποίες βουτηγμένος είναι πολλαπλώς ο κόσμος μας).
   Των αρχαίων μας προγόνων η σκέψη αν μή τι άλλο κάθε άλλο παρά από ελπίδα και μεσσιανισμούς διακατεχόταν.
   Έβλεπαν το χάος και το αντιμετώπιζαν θαρραλέα.
   Αλλά αυτό απαιτεί άλλη πολιτική για την παιδεία, άλλη κοσμοθεωρία, αποσύνδεση του υπουργείου παιδείας από το θρησκευμάτων, αποσύνδεση του μεσσιανισμού και της σωτηριολογίας από την δημόσια ζωής.
   Ένας ουρανοξύστης που θα εγερθεί και θα ονομάζεται πχ Πλατωνική Ακαδημία δεν θα μας "σώσει".
   Η ίδια η Παιδεία στην Ελλάδα -και όχι μόνο- έχει πρόβλημα, αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρετε.
   Παιδεία και θεοκρατία δεν νοείται. Αλλιώς είμαστε στο Μεσαίωνα. Και δεν έχουμε κάνει τίποτε άλλο πέρα από ψηλά κτίρια και βιομηχανίες.
   Ο εντυπωσιασμός με την ουσία και το περιεχόμενο όχι μόνο δεν έχουν σχέση -τις περισσότερες φορές- αλλά το πρώτο λειτουργεί σε βάρος και εναντίον του δεύτερου. Το πιο πιθανό είναι να βολεύει όμως (γιατί άραγε;).

 11. Ευθυμης avatar
  Ευθυμης 01/01/2012 17:04:59

  Καλη χρονια!
  Ενα βασικος αξονας ειναι η εκπαιδευση, που θα "παραγει" προσωπικο ικανο για την αναπτυξη(τεχνολογικα και διοικητικα).
  Ακομη στον ενργειακο τομεα εγω θα προσθετα τη αξιοποιηση της βιομαζας καθως και σε περιοχες την γεωθερμια.
  Ενα ακομη σημαντικο ειναι η αναπτυξη βιομηχανιας (μεταποιητικης,βαριας κτλ.)π.χ παραγωγη πλαστικων ή αλλων παραγωγων πετρελαιου ή και γιατι οχι αυτοκινητων και μηχανηματων.
  Αξιοποιηση μεταλλευτικων και οχι μονον κοιτασματων ανα των Ελλαδικο χωρο.
  Και αν δεν εχουμε ακομη την τεχνογνωσια, υπαρχουν Ελληνες επιστημονες στο εξωτερικο που την εχουν ηδη.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Ευθυμης 02/01/2012 00:48:51

   Καλή Χρονιά αγαπητέ φίλε.

 12. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 01/01/2012 17:54:07

  Ιεροφάντη,καλή χρονιά,σου εύχομαι πάνω απ'όλα υγεία και ό,τι επιθυμείς!!Διάβασα τις ενδιαφέρουσες σκέψεις σου.Όπως πάντα,διεξοδικές και αναλυτικές.Δεν διαφωνώ,σε γενικές γραμμές.Η επόμενη δεκαετία πρέπει να έχει σχέδιο,όραμα και κυρίως να περιλαμβάνει αλήθειες που οφείλει να πει το πολιτικό σύστημα,πρώτα απ'όλα για τον εαυτό του,για ν'αποκτήσει τη παντελώς χαμένη αξιοπιστία του.Ο επίλογός σου ταυτίζεται με τη πεποίθησή μου.Από κει και πέρα θέλω να τονίσω τα εξής,εν συντομία:
  Η χώρα,εκτός της έλλειψης μακροπρόθεσμης στρατηγικής,χωλαίνει και σε διέξοδες βραχύβιες κινήσεις.Για να γίνω πιο σαφής,από τα μέσα Ιανουαρίου και το επόμενο δίμηνο,η χώρα καλείται να λάβει σπουδαίες και μεγάλες αποφάσεις.Ως γνωστόν,έρχεται η τρόικα,ξανά.Πάλι,θα μας βάλει το μαχαίρι στο λαιμό.Νέα,σκληρότατα,απάνθρωπα μέτρα ή αποβολή από ευρώ.Εκεί,τι θα κάνει η ελληνική πολιτική ηγεσία;Πως θα κινηθεί;Το παρελθόν μας έχει φανερώσει πως δεχόμαστε,αμέσως,τους εκβιασμούς και τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας.Η στάση Σαμαρά ποια θα είναι;Κάποιος,βέβαια,θα ισχυριστεί πως επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση.Μέχρι εδώ,ωραία.Όμως,ο εκβιασμός του ΔΝΤ,της ΕΚΤ,της Γερμανίας και λοιπών θα είναι ωμός και θα πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις.Μεγάλο κομμάτι αλήθειας αναφέρει η κεντρική ανάρτηση του Antinews και αφορούσε ''τη τελική λύση για την υποταγή της Ελλάδας που προωθεί η τρόικα''.Φοβάμαι πως κάπως έτσι θα συμβούν τα πράγματα.Λέγεται,από αυτό το διαδικτυακό μετερίζι εδώ και καιρό,πως οι εκβιασμοί θα ενταθούν και τα διλήμματα θα κορυφωθούν,για μια ακόμη φορά.Η πίεση στο Σαμαρά θ'αυξηθεί και ουδείς γνωρίζει αν οι χυδαίοι εκβιασμοί επικρατήσουν.Εκτός των άλλων,φυσικά,υπάρχει και ο χρόνος των εκλογών που παραμένει αβέβαιος,παρ'όλο που η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί τη προκήρυξή τους το προσεχές χρονικό διάστημα.
  Φίλε Ιεροφάντη,προ αρκετών ημερών είχες σχολιάσει πως ''αλλιώς μήπως τελικά ήρθε η ώρα να θωρακιστεί η χώρα με εναλλακτικές λύσεις''.Συγγνώμη που δεν ενθυμούμαι ακριβώς τις τελευταίες σειρές του σχολιασμού σου,αλλά προσπαθώ στο περίπου.Το νόημα πάντως ήταν αυτό.Και φυσικά,δεν ήταν δυνατό να μη το παρατηρήσω.Θεωρώ πως αυτές πρέπει να είναι οι σκέψεις μιας ώριμης και υπεύθυνης ηγεσίας.Και πιστεύω πως στο μυαλό του Σαμαρά γίνονται πολλές σκέψεις.Όμως,πλησιάζει η η ώρα των αποφάσεων.
  Εν κατακλείδι:Η δεκαετία που διανύουμε είναι σημαντική για τη πορεία του έθνους μας.Οι κινήσεις αυτών των μηνών,πολύ πιθανόν,να σημαδέψουν τις εξελίξεις των επόμενων ετών.Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα που αντλεί τη δύναμή της από τη κοινωνία.Το αναφέρω αυτό διότι μερικοί,στα υψηλά κλιμάκια βουλευτών και μεγαλοστελεχών,ίσως,το έχουν τοποθετήσει σε δεύτερη μοίρα...Η μεγάλη παράταξη να μην ξεχνά πως καλές οι αγορές,καλή η πρόοδος του ευρώ,καλή και η ευρωζώνη αλλά πάνω απ'όλα είναι οι άνθρωποι....

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Komis Montechristo 01/01/2012 18:25:05

   Πιάνεις το πρόβλημα. Πρέπει να εμβαθύνουμε στην προβληματική αυτή που παρουσιάζεις.
   Σχετικό το σχόλειο μου στο
   “Τελική λύση” για την πλήρη υποταγή της Ελλάδας προωθεί η Τρόικα

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Komis Montechristo 02/01/2012 00:54:25

   Γειά σου Κόμη μου, Καλή Χρονιά και σε σένα.

   Αυτό το τελευταίο που λές "πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι", πρέπει να είναι η πυξίδα όλων των πολιτικών. Με μια υποσημείωση. Οι άνθρωποι να σκέφτονται και να ενεργούν υπεύθυνα.

   Ο καλός πολιτικός, με κάφρους για λαό, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

   Ούτε ο καλός λαός, με κάφρους πολιτικούς.

   Αναζητείται η χρυσή συνταγή...!

   • Ηρώ avatar
    Ηρώ @ Ιεροφάντης 12/01/2012 13:00:32

    Η χρυσή συνταγή ονομάζεται παιδεία και κοινωνικοποίηση.
    Τα δεινά προέρχονται από το "εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω"

 13. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 01/01/2012 18:51:32

  Καλησπέρα Ιεροφάντη, καλή χρονιά! Πολύ καλό το άρθρο σου με ιδέες, που κάθε λογικός και με αγάπη για την πατρίδα πολιτικός ,δεν θα μπορούσε να τις αγνοήσει. Συμφωνώ επί της ουσίας , αυτό που απομένει είναι η περαιτέρω αναλυτική ανάπτυξη αυτών, εν καιρώ. Θα σταθώ στον επίλογο . Για να επιβιώσουμε σαν κοινωνία θα πρέπει να τιμωρήσουμε τους υπευθύνους μεν ,αλλά και να γυρίσουμε σελίδα δε . Να πάμε παρακάτω κάνοντας νέα αρχή. Οι επερχόμενες εκλογές, είναι πραγματικά κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι αναγκαίο ο πολιτικός φορέας που θέλει να κυβερνήσει ,να δώσει στον κόσμο ένα ολοκληρωμένο πρόγαμμα θέσεων , ιδεών και τακτικής . Αλλά πάνω απ'όλα , να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας . Ποιά είναι η κατάσταση , ποιές δυνατότητες έχουμε , πόσο και τι μπορούμε να διαπραγματευθούμε, τι πρέπει να περιμένουμε , ποιό είναι το μέλλον και τι μας αξίζει. Αυτό σε και με επαφή με τον κόσμο , έξω από γραφεία και κατευθυνόμενα μέσα. Η προσέγγιση του κόσμου απλά και αληθινά , θα δώσει εκλογική ισχύ και αυτοδυναμία . Οτιδήποτε άλλο τετριμμένο και ανούσιο , θα ξεπεραστεί από τα γεγονότα και την πραγματικότητα όχι μόνο ως ανεπαρκές ,αλλά θα καταλήξει και στ'αζήτητα της ιστορίας ,όπως καταλήγει ότι ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρο και στη συνέχεια απογοήτευσε.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Diamond Angel 02/01/2012 00:56:39

   Καλή Χρονιά, Αδαμάντινε Άγγελε.

   Ας επλίζουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι αφετηρία εξελίξεων και σταματήματος της κατηφόρας.

 14. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 01/01/2012 18:57:00

  Μεγάλο σάλτο έκανες αδελφέ Ιεροφάντη, έστω και σαν οραματισμό!
  Και παρ' ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούμε, εν τούτοις για να γίνει οτιδήποτε από τους άξονες που αναφέρεις, πρέπει να γίνει μιά αρχή, όπως αναφέρεις 15 γραμμές περίπου πριν το το τέλος.
  Σήμερα, όχι αυρίο... tomorrow will be too late.
  Μού 'φερε η κόρη μου μια σελίδα από μια εφημερίδα να δω κάτι γελοιογραφίες του "κυρ" και ανάμεσα στις γελοιογραφίες ανακάλυψα το κάτωθι:
  . . . . . . . . . .
  Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.
  Ψωμί αν τρώει αλλά όχι από την σοδειά του.
  Κρασί αν πίνει αλλά όχι από το πατητήρι του.
  Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει την φωνή παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας. Που δεν συμφιλιώνεται παρα μονάχα μες στα ερείπιά του.
  Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.
  Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του.
  Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους.
  . . . . . . . .
  Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζος ποιητής, έκδοση 1923.
  . . . . . . . .
  Πάσα ομοιότης με σύγχρονες (2012) καταστάσεις είναι τυχαία...

  Χαρίλαος

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Χαρίλαος 02/01/2012 01:00:27

   Ιεροφάντης ο...σαλταδόρος.

   Χαρίλαε, Καλή Χρονιά και σε σένα.

   Εννοείται, ότι στα όσα αναφέρεις, συμφωνώ και επαυξάνω

 15. Y. avatar
  Y. 01/01/2012 23:06:19

  Μερικές σημειώσεις
  1. Μήπως η ιδιωτικοποίηση (ολική ή μερική σε τζόϊν βέντουρ) των λιγνιτορυχείων και η ανάπτυξή τους μέσω επενδύσεων (..στο βαθμό που χρήζουν εκσυγχρονισμού), θα βοηθούσε τη κατάσταση στη περαιτέρω αξιοποίηση του λιγνίτη μας?
  2. Τα ευρείας καλλιέργειας, μάλον δε προκρίνονται λόγω διεθνών τιμών, και δικού μας κόστους. Οπωολαχανικά, τοπικές παραγωγές σε επίπεδο επάρκειας, για να αποφευχθεί το κόστος διακίνησης (..στη Κρήτη οι ντομάτες, 0,20 από τον παραγωγό). Από κει και πέρα, σύγχρονα προϊόντα, με εξαγωγικό προσανατολισμό
  3. Επιθετικό, και στοχευμένο μάρκετινγκ. Πε΄ραν του ΕΟΤ, και από τις πρεσβείες μας, ακολούθους κλπ. Δουλειά, όχι μόνο δημ σχέσεις στα καλά αμοιβόμενα εξωτερικά
  5. Πειραιάς, ναυτιλιακό χαμπ ΝΑ Μεσογείου
  7. Το συζήτησε πρόσφατα ο Σαμαράς με το Ισραήλ
  8. Όχι βέβαια με το Μπομπολιστάν και παρόμοιους από το μεγάλο φαγοπότι
  9. Αυστηρός έλεγχός τους, σύμφωνα με τις ρυθμήσεις που ορίζει το κράτος

 16. Y. avatar
  Y. 01/01/2012 23:08:19

  Πολύ καλό άρθρο, ειδικά τα συμπεράσματα.!! ..καλή χρονιά με υγεία

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Y. 02/01/2012 01:02:08

   Καλή Χρονιά και σε σένα Υ.

   Σημειώσεις, δεκτές.

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Ιεροφάντης 02/01/2012 05:30:33

    Αλλιώς χτυπάει στο μάτι το Ιεροφάντης στα ελληνικά, πως να το κάνουμε..
    Καλή χρονιά φίλε,και μακριά από μας οι κακοί οιωνοί!

    • Ιεροφάντης avatar
     Ιεροφάντης @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/01/2012 12:33:40

     Καλή Χρονιά και σε σένα Μακεδόνα μου.

 17. panos avatar
  panos 02/01/2012 12:11:34

  καποτε δεκαετια 60-70 πολλα απο αυτα τα ειχαμε, ή εγινε προσπαθεια να φιαχτουν αλλα τα εφαγε ο ¨"σοσιαλισμος" του ΑΝΔΡΕΑ η κοινωνικοποιηση η αυτοδιαχειρηση , τα κοινωνικα συμβουλια και πολλες αλλας παπαριες που αποχαυνωσαν τον κοσμο,για να βγουν στο τελος, τσουκατοι, σμπωκοι μαντεληδες,ακηδες μακηδες,και το κακο συναπαντημα.και να τα αποτελεσματα .

 18. jctergal avatar
  jctergal 02/01/2012 13:53:42

  Καταρχήν μεγάλο μπράβο στο άρθρο.

  Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της ηγεσίας και όχι να ασχολούμαστε με χαράτσια (που γονατίζουν την οικονομία), έμμεσους φόρους (που αυξάνουν τη φοροδιαφυγή) και ανούσια θέματα (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων π.χ. στα ταξί).

  Ανάπτυξη η μόνη λύση. ΑΕΠ = Δημόσιες Δαπάνες + Επενδύσεις + Εξαγωγές - Εισαγωγές

  Οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να μειωθούν. Επενδύσεις δεν γίνονται, άρα η μοναδική λύση για ανάπτυξη είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια και να υποκατασταθούν εισαγόμενα προϊόντα με Ελληνικά.

  1. (6) Ελλάδα κ πληροφορική

  Η Ελλάδα έχει άφθονο εργατικό δυναμικό, το οποίο εργάζεται με αμοιβές το 1/2 ή και το 1/3 από το αντίστοιχο δυναμικό χωρών όπως Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία κτλ, ενώ υπάρχουν πολλαπλά παραδείγματα επιτυχιών στον κλάδο.

  1.1 Επιτυχίες

  Μπορώ να αναφερθώ σε επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια ως startup από 3 νεαρά άτομα, στον κλάδο των εφαρμογών λογισμικού για φορητές συσκευές (και μάρκετινγκ μέσω των εφαρμογών αυτών).

  Η επιχείρηση αυτή σήμερα απασχολεί πάνω από 500 άτομα σε όλο τον κόσμο, είναι από της μεγαλύτερες (αν όχι μεγαλύτερη στον κλάδο της παγκοσμίως), έχει εισηχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα...

  $200 εκατ. για το 2011.

  Παράλληλα δημιουργήθηκαν άλλες Ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο (τουλάχιστον 20) με 100% εξαγωγικό χαρακτήρα, που απασχολούν πάνω από 2.000 Έλληνες με πωλήσεις πάνω από $0.5 δις.

  1.2 Πρόσφατα Ελληνική εταιρεία ανέλαβε την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την Credit Agricole (μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως με κάποια τρις ενεργητικό)

  1.3 Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού κ συστημάτων για τυχερά παιχνίδια (1η η 2η στον κόσμο) με τζίρο άνω του $1δις και εξαγωγές είναι Ελληνική

  1.4 Τα συστήματα των Ευρωπαϊκών Τελωνείων, υλοποιούνται κατά μεγάλο μέρος από Ελληνική Εταιρεία πληροφορικής

  Πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι ΚΑΙΝΟΤΌΜΕΣ επιχειρήσεις στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού.

  2 άλλοι κλάδοι που ίσως πρέπει να συμπεριληφθούν στο άρθρο είναι

  1. Φαρμακοβιομηχανία + Βιοτεχνολογία
  2. Μεταφορές (αν και το άρθρο αναφέρει την ναυτιλία).

 19. jctergal avatar
  jctergal 02/01/2012 14:06:54

  Ελπίζω οι άνθρωποι του νέου πρωθυπουργού (Σαμαρά) να διαβάζουν αυτές τις γραμμές.

  Μακρόχρονη κ βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με δημόσια έργα στον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι βέβαια πρόβλημα η ισχύς του κλάδου λόγω της διαπλοκής με τα ΜΜΕ, οπότε είναι δύσκολο να "κατευναστούν" τα συμφέροντα αυτά.

  Όμως η 1η προτεραιότητα της ηγεσίας της χώρας θα πρέπει να είναι οι νέες τεχνολογίες. Λογισμικό, συστήματα κτλ.

  Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική πρόταση στο θέμα της διατροφής. Η Ελληνική λύση συνδυάζει

  - Υψηλή ποιότητα
  - Υγεία κ υψηλή διατροφική αξία
  - Φοβερή γεύση

  Σε έναν κόσμο, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι (ειδικότερα από χώρες όπως Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία) εντάσσονται στην μέση τάξη. Η τάξη αυτή θα αναζητήσει υψηλότερη ποιότητα ζωής και θα αναζητήσει τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

  Η χώρα μας διαθέτει:

  - καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, νο3 στην παραγωγή παγκοσμίως
  - υψηλής ποιότητας μέλια, τυριά, κρασιά και πολλά άλλα

  Η χώρα πρέπει να αποκτήσει την οργάνωση, ώστε να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες.

 20. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 03/01/2012 00:54:50

  Αγαπητέ Ιεροφάντη, οι εκθέσεις ιδεών δεν αρκούν πιά. Είμαστε "past the point of no return" που λέει και ο A.L.WEBER στο Φάντασμα της Όπερας. Αυτά τα θέλουν όλοι, αλλά το ΠΩΣ θα τα πετύχουμε αυτά είναι το πρόβλημα.

 21. jctergal avatar
  jctergal 08/01/2012 11:49:49

  Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν ψηφίζοντας ΓΑΠ κ την παρέα του.

 22. ΠΑΛΛΗΞ avatar
  ΠΑΛΛΗΞ 16/01/2012 01:52:54

  Μια ερώτηση στον Ιεροφάντη και Παππά, με τι νόμισμα πιστεύετε ότι θα φέρει εις πέρας τα ελπιδοφόρα προγράμματα που προτείνετε παραπάνω η Ελλάδα μας; Δραχμή ή Ευρώ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.