21/10/2010 10:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, για τα μάτια του κόσμου

H αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το β’ εξάμηνο του 2011 (ήταν για νωρίτερα αλλά φοβήθηκε την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπως γράφουμε σε άλλη ανάρτηση) είναι ένα καθ’ όλα δίκαιο μέτρο, υπό σοβαρές προϋποθέσεις ωστόσο. Στόχος είναι να πιαστεί το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στην κτηματαγορά και που είναι πολύ, διότι άλλα δηλώνονται στο συμβόλαιο και άλλα μπαίνουν στην  τσέπη των κατασκευαστών, και μάλιστα αφορολόγητα.

Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η εξομοίωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ώστε ότι πληρώνεται να φορολογείται.

Ωστόσο, η κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι και ένα βαρύ φορολογικό φορτίο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και υποψήφιους αγοραστές. Αυτόματα γίνονται ακριβότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι κληρονομιές, οι γονικές παροχές και οι δωρεές. Αυτόματα αυξάνονται και τα δημοτικά τέλη, λόγω ΤΑΠ αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες γίνονται πλούσιοι στα χαρτιά καθώς μπορεί να έχουν μια απαξιωμένη περιουσία με μεγάλη αντικειμενική αξία.

Επομένως, για να γίνει αύξηση των αντικειμενικών θα πρέπει να συνοδεύεται από γενναία μείωση των φόρων μεταβίβασης και ακόμη πιο γενναία αύξηση των αφορολόγητων ποσών για δωρεές, κληρονομιές, γονικές παροχές ώστε να μην αναγκάζονται πατεράδες να πληρώνουν ένα σκασμό φόρους για να δώσουν στο παιδί τους ένα σπιτάκι.

Θα τολμήσει η κυβέρνηση να το κάνει αυτό ή θα υπερισχύσει η φοροεισπρακτική λογική. Υπάρχει βέβαια και η μεσοβέζικη λύση που πάλι βολεύει την κυβέρνηση που θέλει να αυξήσει τους φόρους.

Να κάνει δηλαδή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, για τα μάτια του κόσμου να μειώσει κάπως τους φόρους και ο τελικός λογαριασμός στον πολίτη να είναι βαρύς.

Μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση πάει αφού αλλιώς δεν μπορεί να εισπράξει από αλλού χρήματα. Το μόνο που θα καταφέρει πάντως είναι να διαλύσει ακόμη περισσότερο την οικοδομή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thanos avatar
  thanos 21/10/2010 13:54:21

  Αν δεν κάνω λάθος θα επιβληθεί αύξηση 30% (μεσοσταθμικά) στις αντικειμενικές αξίες από 1/1/2011, όχι στο Β εξάμηνο.

 2. loretta avatar
  loretta 21/10/2010 14:21:54

  απορω γιατι εχουμε ολο αυτο το μπαχαλο...απλα τα πραγματα...ουτε αντικειμενικες ουτε τιποτα...πληρωνω φορο αναλογα μα την αξια που αγοραζω.(και την αξια την οριζει η ελευθερη αγορα με προυποθεση φυσικα να λειτουργει καθαρα ο ανταγωνισμος και η αναπτυξη).μια φορα στην αγορα και μια φορα στην πωληση...στις περισσοτερς χωρες του κοσμου αυτο γινεται...η ψωροκωσταινα γιατι αυτο ειμαστε γιαυτο παει κατα διαολου.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ loretta 21/10/2010 14:55:30

   Kαι ποια είναι η αξία που αγοράζω? Αυτό που δηλώνω? Αυτό γινόταν παλιά και μετά ερχόταν ο έφορος και σου έλεγε αγόρασες τόασο κι όχι τόσο κι άρχιζαν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Καλώς υπάρχουν οι αντικειμενικές αξίες και καλώς είναι χαμηλότερες συνήθως 20-30% από τις τιμές αγοράς. Μόνο που σήμερα δεν "αγορά" δεν υπάρχει. Οταν κλείνουν επιχειρήσεις, ξενοικιάζονται μαγαζιά οι τιμές πεφτουν, καταρρέουν, κανείς δεν πουλαει παρά μόνο αν είναι υποχρεωμένος να "σκοτώσει" το ακίνητο του.
   Αύξηση αντικειμενικών αξιών όπως και οποιαδήποτε περαιτέρω φορολόγηση (άλλο πράγμα το χτύπημα της φοροδιαφυγής) είναι καταστροφική. Διότι ως γνωστόν αν αυξήσεις τον φορολογικό συντελεστή στο 100% τα φορολογικά σου έσοδα θα είναι ένα ολοστρόγγυλο... μηδενικό.

 3. tony avatar
  tony 23/10/2010 00:03:41

  Αντικειμενική άξια=Διατίμηση.
  Μόνιμη στρέβλωση διαχρονική.
  Το αποτέλεσμα της καταστροφικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.