#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/02/2013 11:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπροσαρμογή του μνημονίου ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας«Τοποθετηθείτε επίσημα για τον λάθος πολλαπλασιαστή». Αυτό ζήτησε από του υπουργούς Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα αναπροσαρμογής του μνημονίου εξαιτίας του λάθους που έκανε το ΔΝΤ.

Ο Έλληνας υπουργός, ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα οικονομικής πολιτικής από τη συζήτηση για τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, το οποίο πρακτικά σημαίνει χαλαρότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

«Το Ταμείο πρέπει να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις ανέφερε ο κ. Στουρνάρας», μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έκθεση του ανώτατου οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος στους υπολογισμούς του για την Ελλάδα. Ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ. Έκανε λάθος το ΔΝΤ στην Ελλάδα ή όχι; Από την κυβέρνηση αλλά και από την πλευρά του κ. Στουρνάρα δεν έγινε γνωστό αν η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε σε αυτές τις αιτιάσεις ή αν προτίθεται πράγματι να προβεί σε επίσημη δήλωση για το «λάθος» στον πολλαπλασιαστή.

Η νέα στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση γίνεται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα καθώς είναι γνωστές οι ακαμψίες των χαρτογιακάδων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ανγνωρίζουν το λάθος οχυρώνονται πίσω από νομικίστικες δικαιολογίες αλλά και από παραδοχές ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και σε ανώτερο επίπεδο για τη διόρθωση του λάθους, χωρίς να ζητά κατάργηση του μνημονίου αλλά διόρθωση βασικών στόχων. Άλλωστε, ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δε βγαίνει λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης της οικονομίας. Με τα έσοδα να κινούνται ήδη κάτω από τη βάση, ο μεγάλος τρόμος της κυβέρνησης είναι ένα νέο σκηνικό εκβιασμών για λήψη μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να προτείνει στην τρόικα μείωση ορισμένων έμμεσων φόρων καθώς η αύξησή τους δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως για παράδειγμα ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στην εστίαση. Θα μπορούσαν να είναι μέτρα στο πλαίσιο της αλλαγής του μνημονίου με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cresswell avatar
  cresswell 12/02/2013 12:32:26

  Προσωπικά, θυμάμαι τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει πομπωδώς στη Βουλή πως "τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι εντός στόχων".

  Όταν ένας υπουργός αναλώνει το κεφάλαιο της πολιτικής του αξιοπιστίας σε μικρά και μεγάλα ψέμματα, με ποιον τρόπο μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη; Γιατί το όποιο επόμενο μέτρο που θα προτείνει θα γίνει αποδεκτό;

 2. euagelos avatar
  euagelos 12/02/2013 12:39:04

  "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και σε ανώτερο επίπεδο για τη διόρθωση του λάθους".
  Κι αν της πουν ΟΧΙ?
  Γιατί δεν παίρνει η ίδια την πρωτοβουλία να διορθώσει τα "λάθη" έστω και μονομερώς? Δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό? Μήπως έγινε η πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης και καταργήθηκαν τα εθνικά κοινοβούλια και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων από κυρίαρχα κράτη?
  Από όσο ξέρω όχι ακόμα.
  'Αρα, οφείλει ακόμα να κυβερνάει στο όνομα του ελληνικού λαού και του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματος και όχι του ΔΝΤ ή της ΟΝΕ ή οποιουδήποτε τρίτου. Αλλιώς ας διαγράψουν τα άρθρα του ισχύοντος Συντάγματος και στη θέση τους να βάλουν ένα μόνο άρθρο που να λέει ότι υπέρτατοι νόμοι του ελληνικού κράτους είναι πλέον κάθε μνημόνιο και κάθε δανειακή σύμβαση που υπογράφεται από τον εκάστοτε υπουργό οικονομικών.
  Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, 1ον για νομιμοποιούνται αυτά που συμβαίνουν μπρος τα μάτια μας και 2ον για έχουμε ως λαός μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασής μας.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ euagelos 12/02/2013 12:55:24

   Ἡ Κυβέρνηση εἶναι τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.Ὅμως εἶναι ὑποχρεωμένη,ἐκ τῶν μνημονίων,νά λαμβάνει ἐντολές ἄνωθεν γιά νά ἀσκήσει τήν ὅποια οἰκονομική πολιτική.
   Ὅσο γιά τά ἄρθρα τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος δέν χρειάζεται νά καταργηθοῦν,ἀπλῶς παρακάπτονται.Τό ἄν μπορεῖ νά νομιμοποιηθεῖ αὐτή ἡ πράξη,αὐτό εἶναι ἄλλη ἱστορία...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Κυθήριος 12/02/2013 13:03:05

    "Απλώς" δεχόμαστε το ένα, "απλώς" δεχόμαστε το άλλο, και δεν τρέχει κάστανο. Τελικά, έχουν δίκιο όσοι λένε τους Έλληνες μαλθακούς και καναπεδάτους. Αν δεν ήμασταν τέτοιοι, δεν θα δεχόμασταν τίποτε έτσι "απλώς"...

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Αυριανιστής 12/02/2013 16:04:33

     Τό ''ἀπλῶς'' ἐλπίζω νά κατάλαβες ὅτι τό σημειώνω εἰρωνικά...
     Κατά τά ἄλλα,πές μας τή γνώμη σου,πῶς θά ἔπρεπε νά εἴμαστε γιά νά μήν χαρακτηριζόμαστε ''μαλθακοί καί καναπεδάτοι'';
     Διότι ἐγῶ δέν θεωρῶ τόν ἑαυτό μου τέτοιο...

   • euagelos avatar
    euagelos @ Κυθήριος 12/02/2013 13:13:55

    Προφανώς η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής που λέγεται Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι η συνεχής και χρόνια παράκαμψη/παραβίαση άρθρων του Συντάγματος σε μια Πολιτεία, θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ίδια της την υπόσταση... Είναι απλώς μια "άλλη ιστορία"..., αρκεί να διασωθούν οι... καταθέσεις σε ευρώ.
    Και εσείς Κυθήριε πιστεύετε πως έχετε μια κυβέρνηση η οποία λαμβάνει εντολές άνωθεν (και ερήμην του λαού) για να ασκήσει πολιτική, δέχεστε ότι παραβιάζει κατ'επανάληψην το Σύνταγμα , αλλα ταυτόχρονα είναι του ελληνικού λαού! Δε νομίζετε πως πάσχει λογικώς αυτό που λέτε?

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ euagelos 12/02/2013 13:26:19

     Εἶναι τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ,γιατί ὁ ἴδιος μέ δημοκρατικές διαδικασίες τήν ἐξέλεξε.Καλῶς ἤ κακῶς αὐτή εἶναι τῶρα.
     Νά μεμφθοῦμε τίς προηγούμενες κυβερνήσεις πού μᾶς ἔφεραν σ' αὐτήν τήν τραγική κατάσταση,ὤστε ἡ πολιτική τῆς κυβέρνησης νά καθορίζεται σύμφωνα μέ τούς ὑπολογισμούς-σωστούς ἤ λάθος- καί τά κελεύσματα τῆς τρόϊκας,νομίζω εἶναι ἀνεδαφικό.Τό μόνο πού ἀπαιτοῦμε εἶναι νά τιμωρηθοῦν οἱ ὑπεύθυνοι αὐτῆς τῆς τραγωδίας,ἤ κάποιοι ἀπ' αὐτούς τέλος πάντων..
     Κατά τά ἄλλα δέν διαφωνῶ μαζί σας,νά προσθέσω μόνο,γιά νά μήν παρεξηγηθῶ,στό ''μιά ἄλλη ἱστορία'',τόν χαρακτηρισμό,''πονεμένη''...

     • euagelos avatar
      euagelos @ Κυθήριος 12/02/2013 14:09:42

      Δηλαδή η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση ώστε να παραβιάζει συνειδητά το Σύνταγμα επειδή κάποιες άλλες κυβερνήσεις δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους? Από πότε η επαναφορά της ομαλότητας περνάει μέσα από την παραβίαση του Συντάγματος? Αυτό δε στέκει! Τότε σε τι διαφέρει από 'κείνες τις "κακές" κυβερνήσεις από τη στιγμή που κι αυτή συνεχίζει να παραβιάζει το Σύνταγμα όπως εκείνες? Απλώς και μόνο επειδή το παραβιάζει επειδή της το λεν "άνωθεν"? Αλήθεια τι "άνωθεν" μπορεί να υπάρξει πάνω από μια εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση σε μια δημοκρατική χώρα?
      Η τιμωρία των "υπευθύνων" μπορεί να γίνει μόνο αν εφαρμοστεί το Συνταγμα και ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία, γιατί εκείνοι οι "υπεύθυνοι" που φέραν εδώ τα πράματα, έπερναν και 'κείνοι εντολές άνωθεν και παραβίαζαν συστηματικά το Σύνταγμα και το πολίτευμα.
      Θα διαφωνήσω μαζί σας στο ότι το μόνο που θέλουμε είναι "να τιμωρηθοῦν οἱ ὑπεύθυνοι αὐτῆς τῆς τραγωδίας". Θα έλεγα πως αυτό πάντα προκύπτει φυσιολογικά όταν και εφόσον αποκαθίσταται η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
      Συνεπώς, το μόνο που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να επιθυμούμε από την τρέχουσα αλλά και από κάθε κυβέρνηση, είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος πάνω στο υπάρχον Σύνταγμα.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ euagelos 12/02/2013 14:49:16

      Καί ἐρχόμαστε ἀγαπητέ euagele στό κρίσιμο ἐρώτημα: ποιός θά ἐλεγξει τήν κυβέρνηση,τήν ἑκάστοτε κυβέρνηση,πού παραβιάζει διάφορα ἄρθρα τοῦ Συντάγματος;
      Ὁ λαός; Μά ὁ λαός τήν ἐξέλεξε!
      Ἡ δικαιοσύνη,ἤ μιά ἄλλη κυβέρνηση ἐγκαθιδρυομένη μέ ὄχι δημοκρατικές διαδικασίες;
      Ὁ ἄνωθεν ἔλεγχος λοιπόν γιά τήν κυβέρνηση προκύπτει ἀπό τήν δραματική ἀνάγκη της γιά δανεισμό,λόγω τῆς πτώχευσής της,καί,ἡ τρόϊκα πού τήν δανείζει,δέν τήν ἐνδιαφέρουν ποιές πρακτικές χρησιμοποιεῖ ἡ κυβέρνηση νά ἐφαρμόζει τήν πολιτική της (τῆς τρόϊκας),ἀρκεῖ νά ἐφαρμόζονται τά μέτρα γιά νά ἐκταμιεύονται οἱ δόσεις.
      Θλίβομαι πού τό διαπιστώνω,ἀλλά ἡ παραβίαση τοῦ Συντάγματος γιά τήν τρόϊκα εἶναι λεπτομέρειες...
      Λέτε τέλος, ὅτι ἡ τιμωρία τῶν ὑπευθύνων προκύπτει φυσιολογικά ὅταν καί ἐφόσον ἀποκαθίσταται ἡ λειτουργία τοῦ δημοκρατικοῦ πολιτεύματος.πολύ σωστά,ἀλλά γιατί αὐτό δέν συμβαίνει πάντοτε;

     • euagelos avatar
      euagelos @ Κυθήριος 12/02/2013 17:11:50

      Δε συμβαίνει πάντοτε (μάλλον ποτέ) διότι έχουμε χρόνια να δούμε δημοκρατία σε αυτό τον τόπο. Από την άλλη, ο λαός μεν εξέλεξε την κυβέρνηση (την κάθε κυβέρνηση) αλλά πάντα η κυβέρνηση τον εξαπατά ΑΜΕΣΩΣ μόλις αναλάβει την εξουσία και μάλιστα ατιμωριτί εξαιτίας νόμων που φτιάχνουν "κακοί" συνταγματολόγοι που συγκυβερνούν μαζί με "καλούς" πρωθυπουργούς οι οποίοι τάζουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν ποτέ με τους "κακούς". Χαρακτηριστικό της φυλής το ψέμα? Πιθανότατα.
      Για το θεσμό της δικαιοσύνης δε γίνεται λόγος από τη στιγμή που εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε κυβέρνηση μέσω υπουργείου. Υπάρχει για να διευκολύνει τις διαδικασίες που ορίζει η κυβέρνηση και να λύνει τις μικροδιαφορές μεταξύ των... πληβείων.
      Άρα ο λαός τίθεται στο περιθώριο συνεχώς και συστηματικά. Όταν λοιπόν ο λαός τίθεται συνεχώς στο περιθώριο, ή εξαγοράζεται η ψήφος του εξαιτίας του ασφυκτικού για την επιβίωση περιβάλλοντος που φροντίζουν οι κυβερνήσεις να δημιουργούν, δεν μπορούμε να τον δείχνουμε με το δάχτυλο ότι αυτός τάχα τους εξέλεξε, άρα φέρει την ευθύνη. Έχει τόση ευθύνη όση συμμετοχή είχε στη λήψη των αποφάσεων.
      Η τήρηση του Συντάγματος είναι για την τρόικα λεπτομέρεια ακριβώς επειδή της δόθηκε δικαίωμα να τη θεωρεί ως τέτοια. Εδώ ρε συ δε λογαριάζεις εσύ ο ίδιος το Σύνταγμά σου και θέλεις να το σεβαστώ εγώ που στο κάτω-κάτω έρχομαι ως κατακτητής (Για το δόκιμο της λέξης "κατακτητής" μια αναδρομή στις "παρεμβάσεις" του ΔΝΤ στις χώρες όπου το "καλούν να τις σώσει", το αποδεικνύει).
      Άρα δεν είναι η ανάγκη για δανεισμό ή η πτώχευση αιτία της υποτέλειας και της τσαλαπάτησης της υπόστασης της χώρας, αλλά είναι αυτή η τσαλαπάτηση του πολιτεύματος και η περιθωριοποίηση του λαού και της δημοκρατίας από τους ντόπιους κυβερνώντες αιτία της υποτέλειας στα ξένα συμφέροντα. Και γι'αυτό δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα καλό για τους κατοίκους αυτού του τόπου με τη συνέχιση αυτής της τακτικής. Οι λαοί προκόβουν όταν η ηγεσία τους έχει πραγματικά κοινά συμφέροντα μαζί τους και εργάζονται από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα περί λαθών που μας επιβλήθηκαν και... εμείς το πήραμε χαμπάρι μόνον όταν το παραδέχτηκαν οι "άνωθεν" και τώρα εκλιπαρούμε να μας τα διορθώσουν κι αυτοί δε θέλουν, είναι κραυγαλέα ομολογία εθελοδουλείας και πάλι ερήμην του λαού. Διότι πουθενά το διεθνές δίκαιο δεν αναφέρει ότι όταν υπάρχει ένα χρέος, αυτομάτως τίθεται και ζήτημα εξανδραποδισμού του οφειλέτη. Εδώ παίζεται με τη συμμετοχή μας "ο έμπορος της Βενετίας" μόνο που ο Σάιλοκ δείχνει να δικαιώνεται στις απαιτήσεις του.
      Και γι'αυτό, φταίει σχεδόν εξολοκλήρου η απομάκρυνση των ηγετών από το σώμα της κοινωνίας και η προσκόληση σε στενά ιδιοτελή συμφέροντα, ντόπια και διεθνή.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ euagelos 12/02/2013 18:24:29

      Σίγουρα ἡ ἀνάγκη γιά δανεισμό τῆς χῶρας καί ἡ πτώχευσή της δέν εἶναι ἡ αἰτία γιά τήν ὑποτέλειά της καί γιά τόν ἐξευτελισμό της.Τά αἴτια εἶναι βαθύτερα,ἀνάγονται στήν κακοδιαχείριση καί διάθεση γιά παράνομο πλουτισμό-κοινῶς νά τά φᾶνε-τῶν διαφόρων κυβερνῶντων καί ἡ κακή ἐκτίμηση τοῦ λαοῦ ἤ ἡ παραπλάνησή του,ἀπό αὐτούς τούς ὁποίους ψηφίζει γιά νά τόν κυβερνήσουν.
      Ὅμως,κατά τή γνώμη μου,αὐτή ἡ κατάντια,τῆς πτώχευσης,ἐνισχύει αὐτήν ἀκριβῶς τήν ὑποτέλειά μας.
      Σέ βαθμό τέτοιο πού,πιστεύω,γινόμαστε ἔρμαια στίς ὀρέξεις τῶν δανειστῶν,οἱ ὁποίοι μπορεῖ νά ἔχουν τή διάθεση νά σώσουν τή χῶρα,ἀλλά δέν τούς νοιάζει νά καταστραφοῦν οἱ πολίτες της..

     • euagelos avatar
      euagelos @ euagelos 12/02/2013 20:02:37

      Χαχαχα ωραία σωτηρία! Με καταστροφή των ανθρώπων. Μα τα βουνά, οι κάμποι, οι θάλασσες, τα βοσκοτόπια, τα χωράφια δεν έχουν σχέση με την έννοια "σωτηρία". Εκεί θα 'ναι και σε χίλια χρόνια εκτός κι αν η φύση αποφασίσει αλλιώς. Το πολύ - πολύ να αλλάξουν ιδιοκτήτες που πάλι δεν τα ενοχλεί. Κάτι άλλο θα'χουν στο νου τους οι... φίλοι "δανειστές" όταν μιλούν για "σωτηρία". Εδώ που τα λέμε, στην πραγματικότητα ούτε οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σωτηρία. Από τι να σωθούν? Από την αμαρτία, θα έλεγε η θρησκεία και η θεολογική οικονομία. Τελικά όμως, πάντα η μόνη σωτηρία που χρειάζονταν ήταν η απαλλαγή από αυτούς που αυτοανακυρήσονται "σωτήρες" και στο όνομα της σωτηρίας... γεμίζουν τις τσέπες τους!

   • Αριστος avatar
    Αριστος @ Κυθήριος 12/02/2013 13:23:05

    Είναι άλλη ιστορία αγαπητέ Κυθήριε και σαφώς εναποτίθεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων όταν και όποτε αυτοί αποφασίσουν να τον χρησιμοποιήσουν. Ως τότε όλα τα ψηφίσματα και οι υπουργικές κλπ. αποφάσεις της "βουλής" είναι υπό αίρεσιν, ιδίως οι παράνομες πράξεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας...

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Αριστος 12/02/2013 14:52:43

     Συμφωνῶ ἀγαπητέ Αριστε,φοβᾶμαι ὅμως ὅτι ὁ πατριωτισμός τῶν Ἑλλήνων δέν θά εἶναι ποτέ μαζικός καί ἐνωτικός...

 3. daresome avatar
  daresome 12/02/2013 13:22:51

  Μήπως να ζητήσει καλύτερα να διορθωθεί το άλλο "λάθος", που ήταν η συνεχής υποχώρηση του ΔΝΤ στην επιμονή της ελληνικής πλευράς να μειώνει το έλλειμμα με οριζόντιες περικοπές και νέους φόρους αντί να συρρικνώσει το κράτος και να πατάξει τη φοροδιαφυγή ? Λέω εγώ τώρα ....

 4. Γεωργία avatar
  Γεωργία 12/02/2013 14:10:08

  Αναπροσαρμογή του μνημονίου λέει ότι ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας.
  Η Τρόικα το ξέρει;

 5. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 12/02/2013 18:29:34

  Ας μαζεψει το στουρναρι τον ΓΓ του υπουργειου που βγηκε και ειπε οτι οι μισθοι στην Ελλαδα συνεχιζουν να ειναι πολυ υψηλοι και επηρεαζουν πολυ ασχημα την ανταγωνιστικοτητα και ας αφησει το παραμυθι της επαναδιαπραγματευσης...

  Αληθεια, ο ΓΓ εχει αποψη για τους μισθους που ειναι "υψηλοι" και βαλτωνουν την ανταγωνιστικοτητα, αλλα τι εχει να πει για το επιπεδο των τιμων; Για το που πηγαν οι μεχρι τωρα μειωσεις μισθων αφου στις τιμες φαινεται οτι δεν εχουν παει; Για τα περιθωρια κερδους καθαρα απο φορους που ειναι τα μεγαλυτερα σε ολη την ηπειρο της Ευρωπης (στοιχεια Eurostat); Για την πανυψηλη αξια του νομισματος που σκιζει τα ιματια του να διατηρησει εντος του την Ελλαδα; Γιατι και αυτα επηρεαζουν την ανταγωνιστικοτητα αλλα και η ανυπαρκτη καινοτομια και οργανωση και οι φοροι και η γραφειοκρατια και ο μοναδικος στον κοσμο ΚΒΣ αλλα για αυτα δεν βλεπω να ανησυχει... Βεβαια, πολυ καλα μας κανει. Αφου εχει βρει κοροϊδα...

  ΥΓ. Ο ορισμος της ανταγωνιστικοτητας ειναι: Η ανταγωνιστικοτητα ειναι η δυνατοτητα μιας χωρας να διαθετει τα προϊοντα της διεθνως και ταυτοχρονα να αυξανει το βιοτικο επιπεδο των κατοικων της. Επομενως, ας βρουν αλλη καραμελα, αλλο οικονομικο ορισμο να καταστρατηγησουν για να αναφερονται στις κτηνωδιες τους. Τα ιδια κανανε και με την εσωτερικη υποτιμηση που σημαινει ισοποσοστιαια μειωση μισθων και τιμων και αυτοι την χρησιμοποιουν μονο για τους μισθους. Ας σταματησουν επιτελους να διαστρεβλωνουν τους οικονομικους ορους...

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Φοιτητης 12/02/2013 20:01:42

   Μέργος for president! ...

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 12/02/2013 19:14:53

  Δεν μπορώ να καταλάβω, μέχρι προχθές ο Στουρνάρας έσχιζε τα ρούχα του ότι η μόνη οδός είναι αυτή της απαρέγκλιτης τήρησης του Μνημονίου!
  Προς επικουρία τούτου, σαν υπενθυμίζω , σε ερώτηση των Δημοσιογράφων σε τι ενέργειες θα προβεί τώρα που και το ίδιο ΔΝΤ παραδέχεται ότι έσφαλε στους υπολογισμούς, ο κ. Στουρνάρας απάντησε," ΤΙΠΟΤΑ"!!
  Πολύ φοβάμαι ότι είναι ένα πειθήνιο όργανο της Τρόικας και υπό την πίεση των γεγονότων , ίσως και του Σαμαρά , υποχρεώθηκε να κάνει αυτή τη δήλωση.
  Μακάρι να διαψευσθώ!!!

  • euagelos avatar
   euagelos @ ΝΤΙΝΟΣ 12/02/2013 20:29:43

   Μπορεί και να διαψευστείς, αλλά τότε θα τον απομακρύνουν δια... εκπαραθυρώσεως, για να αντικατασταθεί από κάποιον που δε θα σε διαψεύσει!
   Αν δε σε ενοχλεί η γνώμη μου, δεν ξέρω αν είναι πειθήνιο όργανο της τρόικας, αλλά η έως τώρα πορεία του από την εποχή Σημίτη έως σήμερα δείχνει πως θέτει τα συμφέροντα των νομισματικών/τραπεζικών μηχανισμών της ευρωζώνης πολύ πάνω από τα διαχρονικά εθνικά (ελληνικά) συμφέροντα. Αυτό δε θα ήταν τόσο δυσάρεστο αν ήταν η εξαίρεση ή αν αποτελούσε τμήμα μιας μειοψηφίας. Το δυσάρεστο είναι πως μάλλον αποτελεί τμήμα της πλειοψηφίας των μελών των ηγεσιών της τελευταίας εικοσαετίας καθώς όχι μόνο ανέχονται, αλλά και προωθούν συστηματικά αυτή την τακτική.

 7. Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
  Σκαρλάτος Νικόλαος 12/02/2013 19:25:26

  Όταν εκλιπαρείς για δανεικά υποτάσσεσαι στον τοκογλύφο και στους όρους που θέτει. Αυτό βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με το καταστατικό της εταιρείας, όπως είναι και το Σύνταγμα κάθε χώρας, το οποίο καθορίζει τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους, αλλά και με το κράτος ή την Κυβέρνηση τους. Αυτοί συνεπώς που υπογράφουν πρέπει να ξέρουν που βάζουν την υπογραφή τους. Το ΔΝΤ συστήθηκε για να εγγυάται τα χρήματα των δανειστών της ελεύθερης αγοράς και όχι ως φιλανθρωπικό ίδρυμα προστασίας των χωρών. Βοηθά τις χώρες ν' αποφύγουν την πτώχευση για να μη διαταραχθεί η παγκόσμια οικονομική ισορροπία, η οποία μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στηρίζεται στον κανόνα του δολαρίου. Γι' αυτό παρεμβαίνει συχνά και η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη για την κρίση στη χώρα μας και στην ευρωζώνη. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η διοίκηση της Κύπρου παραχωρήθηκε προσωρινά το 1878 στην Αγγλία απο την χρεοκοπημένη Τουρκία μετά τον ατυχή γι' αυτήν πόλεμο με τη Ρωσία, ως αντάλλαγμα για τη εξασφάλιση της ακεραιότητας που της προσέφερε η "εγγυήτρια του τότε ΔΝΤ και κανόνα του χρυσού Μ. Βρετανία". Δεν της επιστράφηκε όμως, όπως όριζε η συνθήκη και έγινε αποικία της Αγγλίας, γιατί η Τουρκία δεν τήρησε τους όρους του "Μνημονίου". Σ' αυτούς τους κανόνες υπακούν οι διεθνείς σχέσεις και όχι στα συντάγματα των χωρών. Αυτά φροντίζουν να τα τηρούν και να μην τα παραβιάζουν αυτοί που βάζουν τις υπογραφές και οφείλουν να λογοδοτήσουν κάποτε οι υπεύθυνοι για την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και για εσχάτη προδοσία. Οι πολλαπλασιαστές δεν ενδιαφέρουν τον Ελληνικό λαό, ο οποίος υφίσταται τις συνθήκες μιας νέας κατοχής στο πετσί του, όπως δείχνει η εικόνα στους δρόμους, χωρίς να έχει εμπλακεί η χώρα σε πόλεμο. Ίσως είναι καιρός μετά απο τρία χρόνια ν' αρχίσουμε να συζητούμε τρόπους αποτίναξης του ζυγού. Χρειάζονται πραγματικοί αρχηγοί και όχι λαϊκιστές κομματάρχες.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Σκαρλάτος Νικόλαος 12/02/2013 20:37:49

   Στη συζήτηση περί τρόπων αποτίναξης του ζυγού θα τεθεί, αν παραστεί ανάγκη, και θέμα απεμπλοκής από την ευρωζώνη ή θα θεωρηθεί δεδομένη η "πάση θυσία παραμονή" πριν την έναρξη της συζήτησης ?

 8. fitsoulas avatar
  fitsoulas 12/02/2013 22:30:55

  Παρακαλώ, ενημερώστε μας τάχιστα αν αυτή η αναπροσαρμογή είναι άλλο πράμα από την επαναδιαπραγμάτευση ή όχι. Με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί και δεν ξέρω να τους ενημερώσω για τις θέσεις του κόμματος.

  • euagelos avatar
   euagelos @ fitsoulas 12/02/2013 22:39:23

   Άλλο! Ξεκάθαρα άλλο πράμα να τους πείτε να μην μπερδεύονται! Ειδικός επί των "επαναδιαπραγματεύσεων" είναι μόνον ο κ.Τσίπρας.

 9. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 12/02/2013 22:46:31

  euagelos:
  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

 10. euagelos avatar
  euagelos 12/02/2013 23:14:01

  Σσσσσ... Μη τα λες αυτά δημοσίως... Εγώ είμαι χρόνιος δραχμικός. Ξέρεις τώρα, λόμπυ της δραχμής και της μιζέριας και τέτοια αντιαναπτυξιακά και αντιεκσυγχρονιστικά πράματα. Αν σε ρωτήσει σχετικά η "Αστυνομία Σκέψης", πες τους πως δε με ξέρεις...

 11. ΝΠ avatar
  ΝΠ 12/02/2013 23:16:46

  Καθυστερεί η φορολογία των εχόντων και η λίστα ή οι λίστες.
  Εννοούμε στην πράξη ,αποτελεσματικά και όχι στην υψηλή φορολογία,
  στην είσπραξη του πίπτοντος χρήματος.
  Επίσης το μέγα θέμα των προμηθειών, της κακοδιαχείρισης και
  της σπατάλης, όπου ...κινείται αρκετό χρήμα.
  Όσο για τους εφοπλιστές,
  κάτι μπορούν να συνεισφέρουν....
  Τι να ζητήσει ο τιμητής της Ν.Δ;

 12. MCA. avatar
  MCA. 13/02/2013 18:27:20

  Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλεύεται οποιαδήποτε ολιγωρία των εταίρων μας και να τους θέτει θέματα ελάφρυνσης των όρων του μνημονίου-δανειακής σύμβασης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.