#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/12/2013 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναντιστοιχία κοινοβουλευτικής και συνδικαλιστικής επιρροής καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑΣε λίγα 24ωρα το 2013 φεύγει και στον πολιτικό στίβο αφήνει έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έστω και ασθμαίνοντας δείχνει να αλλάζει το κλίμα των δημοσκοπήσεων υπέρ του, κατακτώντας την πρωτιά και διαμορφώνοντας μια διαφορά στήθους απ’ τη ΝΔ. Ωστόσο τα ποσοστά που καταγράφει παραμένουν πολύ χαμηλά, ουσιαστικά στα επίπεδα του 20%. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μεγάλη αδυναμία να συσπειρώσει εκλογικά δυνάμεις στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων,  πέραν των ορίων που συσπείρωνε πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτή η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα ρεύμα κοινωνικής υποστήριξης της πολιτικής του και εμπιστοσύνης των πολιτών στη στρατηγική που ακολουθεί, κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις εκφράζεται ανάγλυφα στην αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινητοποιήσει τους πολίτες και καταγράφεται στις εκλογικές μάχες που έδωσε σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και στις εκλογές των επαγγελματικών επιμελητηρίων το 2013. Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν πολύ έστω και απ’ αυτό το δημοσκοπικό 20% και φυσικά δεν καταγράφεται ως «αξιωματική αντιπολίτευση», αντίθετα καταλαμβάνει τρίτες, τέταρτες θέσεις κλπ.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν τα συνέδρια τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ. Στο συνέδριο της ΓΣΕΕ τον προηγούμενο Μάρτιο η Αυτόνομη Παρέμβαση συγκέντρωσε το 10% περίπου αυξάνοντας τις έδρες της στη νέα διοίκηση της Συνομοσπονδίας σε 5 από 3 που είχε. Άνοδος μεν, αλλά απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχα στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση, ωστόσο και εδώ όπως και στην περίπτωση των εκλογών για τη ΓΣΕΕ, τις μεγάλες απώλειες που σημειώνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ τις καρπώνονται «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια που προέρχονται απ’ τους κόλπους αυτών των παρατάξεων του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.

Απ’ τις περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις στο χώρο των εργαζομένων που να αντανακλούν τη θέση του στο πολιτικό σύστημα ήταν στο χώρο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου κατάφερε σε συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κερδίσει τη διοίκηση της ΟΛΜΕ και να εκλέξει στη θέση του προέδρου τον Θ. Κοτσυφάκη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετική σε σχέση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι η εικόνα στο χώρο των μικρομεσαίων. Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ το Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την δεύτερη θέση με 22% περίπου. Ενώ σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σε επίπεδο τοπικών σωματείων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων πλειοψηφίες. Μάλιστα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 προήλθε απ’ το χώρο των μικρομεσαίων.

Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα σε επίπεδο επιμελητήριων. Στο οικονομικό επιμελητήριο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 7% και κατέλαβε την 5η θέση, ενώ και στο τεχνικό επιμελητήριο, η επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 7% και την τρίτη θέση.

Ουσιαστικά στο χώρο των εργαζομένων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρή αδυναμία ακόμα και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης ότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αφορούν σε ένα πολύ μικρό μέρος της εργατικής τάξης που είναι συνδικαλισμένο περίπου το 10%. Αντίστοιχα τα στοιχεία δείχνουν γενικότερη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει δυνάμεις σε κινηματικό επίπεδο και απ’ το χώρο της διανόησης στους επιστημονικοτεχνικούς κλάδους. Στο μόνο χώρο που υπάρχει αντιστοιχία των αποτελεσμάτων των συνδικαλιστικών με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση στο επίπεδο του κοινοβουλίου είναι στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

Ένας ακόμα δείκτης για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι εκλογές στους δικηγορικούς και ιατρικούς συλλόγους την άνοιξη.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό κοινοβουλευτικό επίπεδο σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον. Αυτό που σίγουρα σημαίνουν είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει κοινωνικά ερείσματα και στηρίγματα που θα τον βοηθήσουν να παγιώσει μακροπρόθεσμα τη θέση του ως κόμματος εξουσίας στο πολιτικό σύστημα, αν δεν αλλάξει ριζικά σε όφελος του ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα στο επίπεδο των μαζικών φορέων.

Κάλχας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris avatar
  aris 30/12/2013 18:38:25

  Aγαπητέ Κάλχα συγχαρητήρια! Είναι το πρώτο σοβαρό πολιτικό σχόλιο κατά του Σύριζα που διαβάζω στο Antinews απο το 2009 μέχρι σήμερα, που δεν αναφέρεται σε γραφικές συνιστώσες και δεκαπενταμελή συμβούλια...
  Πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα για το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και χρειάζεται σοβαρή ανάλυση. Εχει όμως αναμφισβήτητα και ένα θετικό. Διαψεύδει αυτούς που ισχυρίζονται οτι ο Σύριζα εκτός απο Πασοκολαμόγια έχει μαζέψει και συνδικαλιστοπατέρες...

  • Αντιγραικύλος avatar
   Αντιγραικύλος @ aris 30/12/2013 19:19:47

   Συνδικαλιστοπατέρες στον Σύριζα..;

   Για όνομα του Θεού..

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ aris 30/12/2013 23:19:12

   Το ανάποδο ακριβώς! Έπαψαν οι εργαζόμενοι να εμπιστεύονται αυτούς που ήταν πριν στο πασόκ και τώρα στο σύριζα. Και τρώει ο δεύτερος την μεγάλη ήττα λόγω αυτού...

 2. MCA avatar
  MCA 30/12/2013 19:53:23

  Ο συνδικαλισμός των ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτος. Εκτός εάν οι της ΔΕΗ θεωρούνται ως τέτοιοι…..
  Συνεπώς είναι ανούσιο να μιλάμε εάν ένα κόμμα έχει ρεύμα ή όχι εκεί, γιατί απλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
  Για το δημόσιο είναι πλεονέκτημα για ένα κόμμα να μην έχει ψηλά ποσοστά στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ.
  Όποιος μπλέκει με τις συντεχνίες των μικρομεσαίων, καλό ξεμπέρδεμα. Με βάση το άρθρο μόνο εκεί έχει έρεισμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Για τα μεγάλα συμφέροντα, μόνο όταν κάποιος αναλάβει την κυβέρνηση ξεκαθαρίζει το τοπίο….

 3. fontas avatar
  fontas 30/12/2013 20:04:03

  Μα το θέμα είναι απλό.Σε συνδικαλιστικά όργανα επαγγελμάτων της πιάτσας(μηχανικοί,οικονομολόγοι) που υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν 24 ώρες την μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πατώνει γιατί μάζεψε όλους τους πρώην κηφήνες του ΠΑΣΟΚ του δημοσίου.

 4. Greg avatar
  Greg 30/12/2013 21:18:15

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε έπαψε να είναι ένα κλαμπ μεγαλοαστών ψευτοαριστερών ¨διανοούμενων" των πανεπιστημίων, της "κουλτούρας" και των επιχειρήσεων (κυρίως εντάσεως κεφαλαίου) οι οποίοι ευνοήθηκαν από τη μεταπολίτευση και μετά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έψαχναν στη συνεργασία αυτήν την αποδοχή της αριστεράς και του φωτοστέφανου που της φόρεσαν οι κυβερνήσεις από το ΄74 και μετά.

  Η δημιουργία και η διατήρηση συνδικαλιστικών οργανώσεων με υψηλό βαθμό διείσδυσης στους εργαζόμενους απαιτεί πολλή και πολυετή δουλειά, ενέργεια που απεχθάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που έχει επιτύχει απόλυτα σε αυτόν τον τομέα.

 5. tassos avatar
  tassos 30/12/2013 21:47:30

  Λίγο - πολύ ξέρουμε πώς λειτουργούν τα πρωτοβάθμια Σωματεία. Δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθει ε΄δω και 10ετίες, η νοοτροπία και ο τρόπος λειτουργίας θα περάσουν χρόνια να αλλάξουν , χωρίς να σημαίνει ότι θα πάρει ¨εδαφος¨ο ΣΥΡΙΖΑ.

 6. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 30/12/2013 21:57:27

  Όντως σοβαρή πρσπάθεια ανάλυσης, όπως αναφέρει κι ο aris.
  Ο τρόπος προσέγγισης, όμως, φαίνεται παραδοσιακός.
  Οι συνθήκες σήμερα διαφορετικές και η ψυχολογία των πολιτών πολύπλοκη.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την διαμαρτυρία, τον θυμό, αλλά και την προσμονή για κάτι νέο, για νέες πολιτικές επιλογές και πρακτικές, καθώς και για την υλοποίηση αυτών που το ΠΑΣΟΚ το 1981 έταξε και ο Κ. Καραμανλής το 2004 υποσχέθηκε.
  Στην Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ συνδικαλισμός!
  Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δεν είναι παρά παρακρατικά και παρασιτικά κυκλώματα. Είναι τα υποζύγια της κυρβενοεξουσίας.
  Ευχή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πέσει στην αγκαλιά του συνδικαλιστικού παρακράτους. Καλό για τον ίδιο και για την χώρα.
  Αν δεν υποκύψει, μπορεί να επιτύχει ως κυβερνητική δύναμη.
  Βέβαια το βαθύ κρατός θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να τον προικίσει με το στελεχικό του δυναμικό!
  Η παραγωγική αστική τάξη γνωρίζει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον τον θεωρεί και σύμμαχο για την διάλυση των παρασιτικών της τμημάτων. Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα, δλδ. τον ιδιωτικό, τον θεωρούν σύμμαχό τους.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κινητοποιήσει τις παραγωγικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Αν δε βοηθηθεί κι από τις έντιμες δυνάμεις της ΝΔ - συγκυβέρνησει - τότε μπορεί να έχουμε ομαλή πορεία προς τα εμπρός.
  Οι έντιμες δυνάμεις της ΝΔ και της συντηρητικής παράταξης έχουν μοναδική ευκαιρία να απεγκλωβιστούν και να πράξουν αυτά που πρέπει για την αναγέννηση του Έθνους.

  • παραμεθοριος avatar
   παραμεθοριος @ Μανιάτης 30/12/2013 23:27:20

   μπραβο μανιατη για το γεναιο σχολιο.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Μανιάτης 30/12/2013 23:40:59

   "Βέβαια το βαθύ κρατός θα προσπαθήσει ....."
   Το ακούσαμε και αυτό ! Βαθύ κράτος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ !!!!
   Το βάθος (στο βαθύ κράτος) είναι εξουσία,
   η οποία συναρτάται άμεσα από το ΧΡΗΜΑ.
   Αυτό το τελευταίο, στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ δεν θα το βρείς.
   @Μανιάτη. γύρω σου, σφυρίζουν οι πάσες από τις μίζες εκατομμυρίων,
   σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με το συνδικαλισμό.
   Εκεί επικεντρώσου και θα διαπιστώσεις το βάθος το αμέτρητο !!!

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ roadrunner 31/12/2013 02:48:12

    Οι μιζες οταν επεφταν σε οργανισμους , μελη στις επιτροπες διαγωνισμων οπως επισης και στις επιτροπες παραλαβης εργων ηταν και συνδικαλιστες. Ολοι ηταν στο κολπο. Η σας φαινεται καθαρο το εφαπαξ ενος υπαλληλισκου συνδ/λιστη και νυν βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ?
    Ενα εκ. Ευρω δεν παιρνουν οι αντιπροεδροι Πολυεθνικων κολοσσων. Η μηπως οι ακαδημαικοι που πολλοι απο αυτους ειναι στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εβαλαν το δακτυλο στο βαρελι με το μελι των διαφορων χρηματοδοτουμενων προγραμματων. Ξεχνατε τα περι WC και δωρων του Πρυτανη στην Β. Ελλαδα? Ξεχνατε οτι ο αρχισυνδικαλιστης της τ. ΕΡΤ διωκεται για παρανομα επιδοματα? Ξεχνατε οτι οι Φωτοπουλοι ηταν κρατος στην αμαρτωλη ΔΕΗ? Ή ξεχνατε οτι η μαζα μετακινηθηκε απο το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ . Η μαζα που προερχεται απο κομματικη πελατεια και που προσπαθει να διατηρησει τα προνομια που τοσα χρονια της προσφερε ο κομματικος μηχανισμος.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ roadrunner 31/12/2013 10:57:18

    Το βαθύ Κράτος στη χώρα μας είναι πλέγμα συντεχνιακών κομματικών και οικονομικών εξουσιών. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ είναι μέρος αυτού με θεσμική υπόσταση. Έχουν επιτυχει να καθορίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, να τις επιβάλλουν ή να τις αποτρέπουν. Αποτελούν το χώρο πραγμάτωσης των πελατειακών συναλλαγών και πρωταγωνιστούν στην διαπλοκή μέσω των ΔΕΚΟ και των μηχανισμών του Κράτους που ελέγχουν.
    Π.χ. δεν είδα μια φορά την ΑΔΕΔΥ να αγωνίζεται κατά της ανομίας και υπέρ μιας σύγχρονης κι αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Μανιάτης 31/12/2013 12:06:54

     Ki όμως @Μανιάτη,
     έχεις εξαιρετικά πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα, συνδικαλιστή
     (και μάλιστα κορυφαίο συνδικαλιστή στο σωματείο του),
     που έβγαλε στη φόρα τον "λαδιάρη¨ του Αγλαϊα Κυριακού.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ roadrunner 02/01/2014 11:27:19

      Μα δεν είναι το πρόβλημα τα πρόσωπα, αλλά η νοοτροπία και το θεσμικό πλαίσιο.
      Και βέβαια υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο συνδικαλισμό, όπως και παντού.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Μανιάτης 31/12/2013 02:55:32

   Μα ηδη εχει πεσει στην παγιδα του συνδικαλισμου ο ΣΥΡΙΖΑ. ΕΡΤ , Φωτοπουλοι, Τσουκαλαδες και τοσοι αλλοι απο την Πανεπιστημιακη κοιν.
   Ηδη ο Αλεξης τρεχει και υποσχεται στους παντες τα παντα. Οπου διαμαρτυρια ο Αλεξης πρωτος. Με επιστημονικο συνεργατη εργατολογο που υπαρχουν καταγγελιες μεγαλης φοροδιαφυγης. Εδω ακομα και το φοροδιαφευγοντα / κλεφτη ταβερνιαρη της Υδρας υποστηριξαν. Αυτα ειναι δειγματα ελπιδας η δειγματα επιστροφης στο παρελθον και στα λαθη που μας οδηγησαν εδω?

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Ρεαλιστης 02/01/2014 11:39:15

    Αυτός είναι ο κίνδυνος για όλες τις προσπάθειες ποιοτικών αλλαγών. Οι πόρνες της εξουσίας.
    Έχουμε τόσο πολύ μολυνθεί από τις παρακμιακές νοοτροπίες που η "κραυγή" θεωρείται ηρωισμός.
    Το πρωτεύον στην πολιτική πράξη είναι η ηθική νομιμοποίηση. Πώς να συλλάβεις τον ταβερνιάρης, όταν ως Κράτος είσαι ταβερνιάρης.
    Θέλω να ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική δύναμη σε συνεργασία με τα έντιμα τμήματα της ΝΔ θα μπορέσει να κάνει ενα βήμα εμπρός. Έστω ένα. Ο Μεσσίας πέθανε!

 7. mara M. avatar
  mara M. 30/12/2013 22:17:39

  ΑΔΕΔΥ στην τρίτη θέση. Κατάλαβες ποιοι είναι οι δυο πρώτοι ή......;

 8. enas mixanikos avatar
  enas mixanikos 30/12/2013 22:22:36

  Ποιοι μηχανικοί?

  Νοέμβρη μήνα είχε εκλογές. Με 70% αποχή βγαίνουν τέτοια συμπεράσματα? Ας σοβαρευτούμε....

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 30/12/2013 22:48:10

  Οι καθηγητές έχουν μακράν, την πολυπληθέστερη ομοσπονδία.
  Πολιτικά συμπεράσματα συγκρίνοντας την επιρροή Σύριζα στην ΟΛΜΕ με τα άλλα μικρότερα σωματεία, θα ήταν μόνο λίγο αξιόπιστα.

  • tassos avatar
   tassos @ roadrunner 31/12/2013 00:20:56

   Τι γίνεται εκεί στον ...πέρα κάμπο με τους Αγροτοσυνδικαλιστές; ΄Εχει να πει κανείς τίποτε από την συγκυβέρνηση;

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ roadrunner 31/12/2013 00:28:17

   Συμφωνώ,κάθε σύγκριση συνδικαλιστικων αποτελεσμάτων και κοινοβουλευτικών ποσοστών είναι αποτυχημένη.
   Απόδειξη οτι το ΠΑΣΟΚ του 4% συνδικαλιστικά σαρώνει τα πάντα στη Β.Ελλάδα στα περισσότερα επαγγέλματα

 10. xbab avatar
  xbab 30/12/2013 23:24:33

  Σε κάποιο καφενείο της επαρχίας:
  "Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον συμπαθώ, αλλά στις προσεχείς εκλογές θα τον ψηφίσω για να φύγουν(...άλλη λέξη χρησιμοποίησε) ετούτοι!"
  ...Δύσκολα τα πράγματα και εκτιμώ πως η κατάσταση έγινε μη αναστρέψιμη(δυστυχώς), ας είμαστε ρεαλιστές.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ xbab 31/12/2013 00:39:02

   Καφενείο;Μα αυτή είναι η επίσημη διακήρυξη της Αξ.Αντιπολίτευσης
   Τόσο μα τόσο φτωχή πολιτικά...

 11. EP avatar
  EP 02/01/2014 10:53:36

  Δείτε τι έγινε με τους πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές της ΕΡΤ! Πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ ...
  Καλφαγιάννης, Αβράτογλου, Φραγκιαδάκη, Κασιμάτης, Κούνης, και πολλοί άλλοι..................
  Ρωτήστε τους απολυμένους της ΕΡΤ (ειδικά αυτούς που τους ψήφιζαν και τους στήριζαν) θα σας πουν :
  ΜΑΚΡΙΑ .......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.