18/11/2008 19:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναμένονται προφυλακίσεις για την Ζήμενς

Αντιπερισπασμό στην υπόθεση του Βατοπεδίου με αναζωπύρωση του σκανδάλου της Ζήμενς και προφυλακίσεις εμπλεκομένων στα μαύρα ταμεία μεθοδεύει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του http://www.antinews.gr/ οι έρευνες της δικαιοσύνης επιταχύνονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση που πιέζει η κυβέρνηση ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν επίσης ακόμα και προφυλακίσεις γνωστών εμπλεκομένων που απασχόλησαν επανειλημμένως τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου, Debevoise & Plimpton, την περίοδο  1998-2000 έχει αποδειχθεί η κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών που αφορούσαν την σύμβαση «8002» του ΟΤΕ, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4Ι, τα αντιαεροπορικά Patriot και άλλα έργα. Τα ποσά αυτά κατέληξαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μετρητών και επιταγών, στους εξής εμπλεκόμενους:

1.Πρόδρομο Μαυρίδη. Πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» της Siemens για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

2.Αντωνία Μάρκου. Η συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ, έχει καταγγείλει ότι πληρεξούσιος του λογαριασμού ήταν το στέλεχος τότε της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου. Κατήγγειλε επίσης, ότι το λογαριασμό της είχε ανοίξει το 1993 ο μέχρι προ μηνών αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, κ. Δ. Νέγρης.

3. «Franz». Κωδική ονομασία που αποδίδεται στον αντιπρόεδρο του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Σκαρπέλη.

4. «Samos». Ο λογαριασμός αποδίδεται στον Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens Hellas και υπεύθυνο για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών προτού τον αναλάβει ο κ. Π. Μαυρίδης,.

5. «Νίκος». Ο λογαριασμός αποδίδεται στο επίσης πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, κ. Εμμανουήλ Σταυριανού.

6. Χρήστο Καραβέλλα, πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Hellas, μαζί με τον κ. Γεωργίου, στη δεκαετία του 1990 και στη σύζυγό του, Μάρθα Καραβέλλα.

7. Όσον αφορά το Μιχάλη Χριστοφοράκο, η Debevoise & Plimpton αναφέρει ότι κατόπιν αιτήματός του, η μητρική εταιρεία στη Γερμανία διοχέτευσε από τα «μαύρα ταμεία» της σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε offshor εταιρείες 11.116.084 ευρώ.

8. Δέκα λογαριασμοί είναι άγνωστο σε ποιους ανήκαν και αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/11/2008 19:58:33

  Τα ονόματα δε μας λένε τίποτε. Τα λεφτά τα πήραν. Ωραία σε ποιους τα έδωσαν εν όλω ή εν μέρει?

 2. Factorx avatar
  Factorx 18/11/2008 20:00:33

  Εξάκτινε, να γράφουμε και ό,τι νάναι έ;

 3. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 18/11/2008 20:15:56

  Η αναζωπύρωση της SIEMENS δεν προκειται α τους σώσει. Ο ΓΑΠ καθαρισε νωρίς σουτάροντας επι τοπου τον τσουκατο και δηλώνοντας οτι θα τον ακολουθησει οποιος εμπλακει στο μέλλον. Χαρη θα του κάνουν θα ξεφορτωθεί διαφορους που δεν τους θέλει και θα κάνει και επιδειξη πυγμης σαν αδιαφθορος τιμωρός. Η ΝΔ πως θα διαχειριστει τα δικά της απλυτα?? Αλα Βατοπεδι φαντάζομαι οπότε......

 4. Factorx avatar
  Factorx 18/11/2008 20:26:22

  @περαστικέ: Το πρόβλημα του Καραμανλή δεν είναι ο ΓΑΠ. Η Αγία Οικογένεια ειναι

 5. Νἰκος avatar
  Νἰκος 18/11/2008 21:11:13

  Αυτο ΠαραγονταΧ, πως το αξιολογεις;

  Απο την Μ. Τζιμα, υπ.Μακεδονίας-Θράκης:
  ΠΗΓΗ: greece-salonika.blogspot.com

  "Επανεμφάνιση της.. "ασύμμετρης απειλής" ,λόγω ανάμειξης κάποιου εξωτερικού παράγοντα βλέπει,εμμέσως πλην σαφώς,ο υπ.Μακεδονίας-Θράκης πίσω από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων και τις "επιθέσεις" στην κυβέρνηση!
  Συγκεκριμένα,με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" απαντάει ως εξής στην ερώτηση"Βλέπετε γενικότερα το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση να έχει γίνει στόχος επιθέσεων;" :

  * Σαφέστατα έχει γίνει στόχος επιθέσεων. Μου προξενεί εντύπωση πως μετά το άνοιγμα Καραμανλή στη Ρωσία άρχισαν τα όργανα. Κρίνοντας το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, βλέπω πως μετά τις εκλογές του 2007 και τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία η κυβέρνηση δέχεται επίθεση, άλλοτε δικαιολογημένη άλλοτε όμως κυρίως άδικη.
  Δικη μου προσθηκη: Αληθευει ναι η οχι το παραπανω;

  Συνδέει δηλαδή ξεκάθαρα την αποκάλυψη των σκανδάλων στα οποία φέρονται αναμεμειγμένα κυβερνητικά στελέχη με πιθανή συνομωσία εναντίον της κυβέρνησης της χώρας!Κι αν αυτό ακουγόταν ως ψίθυρος μεταξύ των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης είναι η πρώτη φορά που κάποιος βουλευτής και μάλιστα εν ενεργεία υπουργός,προχωράει σε μια τέτοια δήλωση.
  Βέβαια ακολουθεί άλλη μια ερώτηση η οποία αναφέρεται άμεσα στον αμερικανικό παράγοντα:
  -Το 1993 πληροφορηθήκαμε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές από τον αμερικανό πρέσβη. Μήπως πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται η αμερικανική ενόχληση για την ελληνορωσική προσέγγιση;

  * "Όχι, δεν το βάζω σε αυτή τη διάσταση. Λέω ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Τα όργανα στη ΝΔ άρχισαν από τότε.."


  ΣΧΟΛΙΟ

  Επιτέλους ακούσαμε από επίσημα χείλη αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε. Αν ψάξουμε στο Διαδίκτυο θα δούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο καλούπι των "παρδαλών" εξεγέρσεων που συγκλόνισαν τις "Δημοκρατίες" της πρώην Σοβιετικής Ενωσης απο την Rose της Γεωργίας μεχρι την Orange εξέγερση της Ουκρανίας. (κλικ). Μισθοδοτημένοι απο το USAID και τα παρακλάδια της CIA το NED (National Endowment of Democracy) και Freedom House (κλικ) οι οπαδοι του εκλεκτού των ΗΠΑ (Yushchenco) δημιούργησαν το απαραίτητο χάος ώστε η εγκυρότης του αποτελέσματος των εκλογών να αμφισβητηθεί και να δώσει αφορμή για την μη αναγνώριση του εκλεγμένου προέδρου (Yanukovych). Χιλιάδες κουβέρτες,σκηνές και τσάμπα γεύματα μοιράστηκαν στους διαδηλωτές ώστε να την αράξουν έξω από την Βουλή, όλα πληρωμένα από το USAID. Οι τεχνικές και ο τρόπος των "παρδαλών" εξεγέρσεων ακολουθούν το δοκιμασμένο πείραμα της ανατροπής του προέδρου του Ιράν Μοσαντέχ το 1952 στην επιχείρηση Ajax. Τότε, όπως και σήμερα, χιλιάδες κομπάρσοι πληρώθηκαν απο την Αγγλική MI6 και την CIA για να παίξουν τους αγανακτισμένους μπροστά απο τα ΜΜΣ(κοταδισμού) της εποχής να βαδίσουν στα ανάκτορα και να ανατρέψουν τον Μοσαντέχ.

  Ο Καρμανλής πρέπει να ανατραπεί(κλικ). Ολος ο θίασος ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ είναι επί σκηνής. Οι κομπάρσοι Ανάρχες, , ΑντιεξουCIAστές βρίσκονται με τις μολότοφ πάρα πόδα και έτοιμοι να ρίξουν τα συγκεκριμένα ποσά βίας για να δημιουργηθεί το απαραίτητο χάος ώστε οι πολίτες διαβουκολημένοι απο την βουκέντρα της νεοταξίτικης φράκCIA των ΜΜΣ(κοταδισμού) να διαλέξουν τους εκλεκτούς που θα ξαναβάλουν την Ελλαδα στο μαντρί.

  Το έχει η μοίρα των Καραμανλή.

  Ο Καραμανλλής Α΄ έκανε άνοιγμα στον De Gaulle και Ευρωπαϊκή Κοινότητα την εποχή που ο στρατηγός και η κοινότητα ήταν τα μαύρα πρόβατα του αμερικανισμού και άρπαξε τον "ανένδοτο αγώνα" και την δολοφονία Λαμπράκη. Το αποτέλεσμα να φύγει "νύχτα" σαν Τριανταφυλλίδης και εμείς να αρπάξουμε τα 7 χρόνια φαγούρας . Είναι πολύ μεγάλη η σύμπτωση για να περάσει απαρατήρητη. Οι πρωτεργάτες του "ανένδοτου αγώνα", όσοι ζουν, είναι τα πλέον παθιασμένα φερέφωνα της Νέας Τάξης πχ ο κύριος Καρκαγιάννης της Καθημερινής. Όπως o Daniel Cohn-Bendit, ο κόκκινος Ντάνι του Μάη 68. Τότε βοήθησε να μετριαστεί η αίγλη του στρατηγού De Gaulle και να χάσει την ισχύ του. Σήμερα είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της κάθε αυθαιρεσίας του αμερικανισμού, από τους βομβαρδισμούς της Σερβίας μέχρι την γενοκτονία στο Ιράκ και Αφγανιστάν και μώκο για το δράμα του Παλαιστινιακού λαού.

  Ο Καραμανλής Β' έκανε άνοιγμα στον Πούτιν και πρέπει να φύγει. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2007 όταν πριν απο τις εκλογές οι χωματερές συντονίστηκαν και συγχρονίστηκαν και κάηκε όλη η Ελλάδα. Εκείνη η απόπειρα απαλλαγής απο τον Καραμανλή Β' παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ντόπιας φρακCIAς να παρουσιάσει τις φωτιές σαν αποτέλεσμα ολιγορίας της κυβέρνησης απέτυχε. Απέτυχε γιατί οι Ελληνες είδαν. Οι Ελληνες ήταν εκεί. Δεν πα να έλεγαν οι διάφοροι εγκάθετοι απο εφημερίδες και τηλεοράσεις για την αποτυχία της κυβέρνησης ή ότι άλλο κατέβαζε ο συφιλιδικός τους εγκέφαλος. Οι Ελλήνες από την μία άκρη στην άλλη άκρη της χώρας βλέπανε τις φωτιές να ακολουθούν η μία την άλλη και κατάλαβαν. Ο Καραμανλής κέρδισε.

  Αν νομίζεται ότι το έβαλαν κάτω, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Αν νομίζεται ότι παραιτήθηκαν από την προσπάθεια αποπομπής του, σας γελάσανε. Τα σκάνδαλα άρχισαν να ξεπηδάν το ένα μετά το άλλο, όπως στην Ουκρανία, στην Γεωργία....

  Ο Ζαχόπουλος εκπαραθυρώθηκε άλλα δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν μπλεγμένος και ο Τατούλης, το δικό μας το παιδί.

  Ακολούθησε η Siemens αλλά ξεχάστηκε και αυτό. Βλέπεται τα είχαν πιάσει και οι δικοί μας και που να τα ψάχνεις τώρα.

  Τελευταίο το Βατοπαιδι ,εδώ πάμε καλύτερα. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Οι εγκάθετοι βυσσοδομούν κατά του Καραμανλή και κατά της Εκκλησίας. Τους ενοχλεί η Εκκλησία αφάνταστα. Από τον Μακαριστό Χριστόδουλου, ο Θεός να τον αναπαύει, το έργο του δεν πήγε χαμένο, που τον τίμησε και το State Department μνημονεύοντας το Άγιο όνομα του στις εκθέσεις του μέχρι τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, η Εκκλησία είναι το εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Τάξης.

  Αν η πολιτική είναι η συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα Η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Μία καλό ταϊσμένη πέμπτη φάλαγγα (εννοει τους Ρεπουσοδημοβερεμηδες μαλλον) δουλεύει ακούραστα να μετατρέψει τον Ελληνα άνθρωπο από υποκείμενο της Ιστορίας σε ανεγκέφαλο καταναλωτικό αντικείμενο".

 6. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 18/11/2008 21:25:36

  Ολα καλά βρε νικο αλλα κα η ανατροπη του καραμανλη το 63-64 πρωτοβουλία των Αμερικάνων Ελεος!!! Ουτε ασχετοι ειμαστε ουτε αδιαβαστοι ουτε εσυ ουτε οι υπολοιποι εδω γύρω.

 7. nikos 1 avatar
  nikos 1 18/11/2008 21:28:07

  Νικο έχεις ξεχάσει στο παραμύθι σου να προσθέσεις και την ουσία ότι η ανικανότητα του άρχοντα είναι αυτή που φέρνει την ανασφάλεια στο σπίτι, χωριό κράτος .

 8. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 18/11/2008 21:34:29

  Μέχρι τώρα νομιζα οτι τα ειχα ακουσει όλα απο την Δεξια. Ομολογώ πως αντιαμερικανό τον Παππου Καραμανλη δεν περίμενα να τον βγάλουν. Θα τριζουν τα κοκκαλα της εθνικοφρόνου παραταξεως και του ιδιου για μηνες. Ακου να δεις !!! Αυτοι που δεν τολμούσαν να κλάσουν χωρις να ρωτησουν την πρεσβεία!!! Οσο για τις πίπες περι συνωμοσίας εναντιον του ΚΚ του Β του ανίκανου τι να πω Οι πίπες ειναι πίπες!!!!

 9. Nick avatar
  Nick 18/11/2008 21:40:35

  Το ότι υπάρχει Νταβα-CIA το ξέρουμε. Αλλά όχι και να τα ρίχνουμε όλα στους άλλους επειδή

  1) Δεν μπορούν να εισπράξουν τους φόρους
  2) Να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες
  3) Να μειώσουν τη γραφειοκρατία
  4) (προσθέσατε όσα θέλετε).

  Άσχετο, στον Intrakomη Δράκουλα οι εργαζόμενοι θα κάνουν απεργία!

 10. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/11/2008 21:42:28

  Εξάκτινε, να γράφουμε και ό,τι νάναι έ;

  Να ναι φρέσκα τουλάχιστον.


  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα λεφτά τα κράτησαν οι αναφερόμενοι στο άρθρο. Τα έδωσαν πιο πέρα. Εκεί είναι το σκάνδαλο.

 11. Νἰκος avatar
  Νἰκος 18/11/2008 21:46:24

  Παιδες, δεκτες οι βολες, αλλα

  Εγω μετεφερα μονο τι ειπε επισημως μελος της κυβερνησης. Το επισημως ειναι η λεξη-κλειδι. Ασχετο αν διαφωνω με πολλα, οπως επισημανε δις ο "περαστικος ξανα".

  Ανεξαρτητως των λεπτομερειων, οι συμπτωσεις αληθευουν ναι ή ου; Ας μου απαντησει καποιος επ'αυτου.

  Νικο1, καμμια διαφωνια σε ο,τι εγραψες. Ποτε δεν ισχυριστηκα οτι ο ΚΚ ο νεωτερος ειναι ηγετης ή ικανος, το απεδειξε αυτο αλλωστε. Ουτε ειμαι ΝΔ (Μπρρρρ!) Αλλα αυτο απο μονο του δεν αναιρει τις συμπτωσεις.

 12. Νἰκος avatar
  Νἰκος 18/11/2008 21:50:28

  "Περαστικε ξανα" λες οτι "Οσο για τις πίπες περι συνωμοσίας εναντιον του ΚΚ του Β του ανίκανου τι να πω Οι πίπες ειναι πίπες!!!!"

  Δεν απαντας στο ερωτημα μου. Υπεκφευγεις. Ας ειναι. Οσο για τον πρεσβυτερο, οι γνωσεις μου για την περιοδο αυτη ειναι λιγες οποτε αφηνω το βημα σε επαιοντες.

 13. Lara avatar
  Lara 18/11/2008 22:01:31

  Oi γνωσεις ολων μας ειναι μηδαμινες, γιατι αυτη την εποχη κυριαρχουσε μια ακρατη λογοκρισια στον Ελληνικο τυπο.
  Πολλες αληθειες εβγαιναν στα ξενα φυλλαδια, αλλα στην Ελλαδα Χουντα.

 14. Anendotos avatar
  Anendotos 18/11/2008 22:07:40

  @περαστικός ξανα

  Αντιαμερικανός, όχι, δεν ήταν ο Κων.Καραμανλής. Αλλά ούτε και ο άνθρωπος των αμερικανών στην Ελλάδα, όπως τον παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ μετέπειτα. Αυτός άλλωστε, ήταν και ένας από τους λόγους που έφυγε νύχτα από την Ελλάδα. Δηλαδή, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ο αντιαμερικανός και ο Καραμαν η ορντινάτσα των Αμερικάνων; Εντάξει, είπαμε, αλλά όχι κι'ετσι. Δηλαδή, ο Γ.Παπ. ήταν αντιαμερικανός; Μην τρελλαθούμε.

 15. tiramola avatar
  tiramola 18/11/2008 22:13:17

  @Νικος
  Την ιδια μεθοδο χρησιμοποιουν και στις αλλες χωρες της Μεσογειου Ιταλια, Ισπανια , Ν.Γαλλια....
  Την μεθοδο της φωτιας το καλοκαιρι...

 16. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 18/11/2008 22:56:45

  Ο Γέρος ήταν Αγγλία και, κυρίως, αντι-κομμουνιστής, (: Βάρκιζα). Ο Καραμανλής ήταν Αμερική. Οι Αμερικανοί τον επέβαλαν στο Παλάτι. Ο Ανδρέας δεν ξέρω τι ήταν, ΑΛΛΑ οι Αμερικανοί έδωσαν το ΟΚ, γιατί κι αυτός ήταν ορκισμένος αντι- κομμουνιστής. Θεωρούσε, σαν οικονομολόγος, λάθος την μαρξιστική ανάλυση. ΑΝ δεν υπήρχε, τότε, ο Ανδρέας, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να τον ...εφεύρουν. Μπορεί, όμως, να ήξερε πολύ καλά πόσο ανάγκη τον είχαν, και να τους "έπαιζε". Μιλάω, βέβαια, για την πρώτη περίοδο ΠΑΣΟΚ.

 17. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 18/11/2008 23:02:13

  Κατά τα άλλα, τα μιζαριστά ζημενσικά, έρχεται η ώρα του φοβερού και τρομερού ..."ΜΟΥΡΓΟΥ" και πάλι, -μου φαίνεται!

  Ίδωμεν...

 18. ... avatar
  ... 18/11/2008 23:03:55

  Νίκο μπορείς κάλλιστα να πας να διαβάσεις διάφορα ποστς του politis-gr. Χρησιμοποιεί την ίδια προπαγάνδα( ότι δηλαδή τον ΚΚ τον χτυπάνε λόγω Ρωσίας κλπ)... Θα βρεις κι άλλες "συμπτώσεις". Είναι αστείο βέβαια να τα πιστεύουμε.

 19. Νἰκος avatar
  Νἰκος 19/11/2008 00:39:05

  "Είναι αστείο βέβαια να τα πιστεύουμε".

  Καμμια αντιρρηση τριτελειε (#18...):

  Αλλα το ερωτημα παραμενει και κανεις δεν το απαντα επι της ουσιας. Ειναι οντως τυχαια ολα αυτα; Ή τα συμβαινντα συμφερουν και στους φιλους μας περαν της λιμνουλας του Ατλαντικου; Ποσοι πιστεουν οτι ο ΓΑΠ δεν θα υπακουσει στα κελευσματα τους; Οπως εκανε με την Τουρκια; Οπως, και οπως τοσες φορες; Ελατε τωρα.

  Τιραμολα, δεν ξερω τι θες να πεις. Εξηγησε το σε παρακαλω.

  Παρεπιπτοντως, μπορει κανεις να μου συστησει κανενα καλο βιβλιο της εποχης εκεινης με αναφορες στις πηγες; Δεν θελω μονο υποκειμενικες ερμηνειες διχως πηγες.

 20. Νἰκος avatar
  Νἰκος 19/11/2008 00:42:52

  "ΑΝ δεν υπήρχε, τότε, ο Ανδρέας, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να τον …εφεύρουν".

  Ναι, ετσι ακριβως ειναι Νηπιε... Στον Ανδρεα οι υπερατλαντικοι φιλοι μας πρεπει να στησουν μνημειο προσφορας.

  Ο Ανδρεας ξεδοντιασε την τοτε αριστερα και την εβαλε στο "μαντρι" και απο τοτε τμημα της εγινε Αμερικανοτσολιαδικο. Τι πιο ασφαλης και αποτελεσματικος φερετζες να καπελωσουν οι ηγεμονιστες τις πολιτικες διαδικασιες στην Ελλαδα απο αυτη; Σατανικο σχεδον.

 21. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 19/11/2008 01:29:33

  Ο παππους καραμανλής ήταν ανθρωπος των αμερικανών αλλα ταυτοχρονα ηταν ρεαλιστής και αρκετα εξυπνος για να καταλαβαίνει οτι το εξαλλο μετεμφυλιακό κράτος της δεξιας δεν περπατούσε. Συγκρπουστηκε με το Παλατι και εφυγε εχοντας προβλέψει τη συνέχεια. Ο Παπανδρεου δεν ηταν ουτε αντιαμερικανός ουτε αντιδυτικός. Εξεφραζε την λαική απαιτηση για εκδημοκρατισμό και φιλελευθεροποιηση. Από την άλλη ομως ούτε οι Αμερικανοι της δεκαετίας του 60 ειχαν καμια σχέση με τους σημερινούς. Στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου δεν ανεχόταν τιποτα λιγότερο από πράκτορες πουτ εκτελουν διαταγές. ετσι οπως εβλεπαν τα πραγματα τότε οποιοσδήποτε εκτος από τους εξαλλους αντι-κουμουνιστες ήταν εχθρός , εν δυναμει συμμαχος των ρώσων , συνοδοιπόρος.

 22. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 19/11/2008 01:32:43

  @ Νικος
  εγω τουλάχιστον σου απάντησα ευθέως
  Αυτά τα σενάρια ειναι πίπες , ανάξια λογου κατασκευασματα προπαγανδιστών της πλάκας. Ουτε συμπτωσεις υπάρχουν, ούτε τίποτα. Υστατες προσπάθειες μιας παραταξης να επιπλευσει αφού εχει δαπανησει το χρόνο της το ηθικό της άλλοθι και τα πολιτικά της επιχειρηματα.

 23. Le canard avatar
  Le canard 19/11/2008 02:14:52

  "νήπιος γέρων" Says:Ο Γέρος ήταν Αγγλία και, κυρίως, αντι-κομμουνιστής, (: Βάρκιζα).

  Ναι, αλλά ήδη από το μέσον των '50 η αγγλική επιρροή είχε δώσει τη θέση της στην αμερικανική επικυριαρχία.

  "νήπιος γέρων" Says:Ο Καραμανλής ήταν Αμερική. Οι Αμερικανοί τον επέβαλαν στο Παλάτι.

  Ναι, τον επέβαλαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκανε ειδικά στο τέλος ό,τι ήθελαν ("ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο", παρακράτος, παλάτι, Τριανταφυλλίδης).

  Ο Γ.Παπανδρέου έκανε, δηλαδή, αντίσταση στους αμερικανούς;

  Αν ήταν ο Καραμανλής ο άνθρωπος των αμερικανών στην Ελλάδα, τότε τι ήταν το παλάτι, οι στρατηγοί και οι συνταγματάρχες;

  Ο Κ.Καραμαν έχει τεράστιες ευθύνες για την υποτροπή, την επικυριαρχία των αμερικανών και την κατάληξη στη χούντα. Ναι, ξεκίνησε ως επιλογή τους. Αλλά μην βλέπουμε μονοσήμαντα τα πράγματα. Κάποια τσίπα Ελληνα πολιτικού και προσωπικής πολιτικής αξιοπρέπειας την είχε πάνω του. Οπως και ο Γ.Παπ. Αν και τι ψάχνουμε να βρούμε σε μια περίοδο που οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί, και τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας είχαν ευχαρίστως αποδεχθεί να είναι υποτελείς μιας ξένης δύναμης. Νοοοτροπία ξενοδουλείας που δυστυχώς -αν και σε μικρότερο βαθμό- επικρατεί μέχρι σήμερα. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να κρίνουμε τους πολιτικούς -κι'αυτούς- μέσα στις ειδικές συγκυρίες που δρούν. Και να τους επικρίνουμε δριμύτατα βέβαια. Διότι η Ελλάδα πληρώνει έως τώρα εκείνες τις εποχές της ανωμαλίας.

 24. thanos avatar
  thanos 19/11/2008 03:17:42

  1) Αχχχχχ..αυτος ο στρατηγος ανεμος τι μας κανει.

  2) Ειμαστε εις την Δυσην και ανηκομεν εις την Δυσην.Δεν μου φαινεται για αντιαμερικανος, ο μεγας ευναρχης.

 25. thanos avatar
  thanos 19/11/2008 03:32:59

  Αν οι Αμερικανοι επιβουλεβονται τον ΚΚ,φταιει ο ιδιος.Πρωθυπουργος νεος στην πιατσα, για να μας δειχει ποσο προοδευτικος ειναι μας ειπε την παπαρα πως διαβασε τον Μarx...και πως θα κανει μουσειο στη Μακρονησο. Μα καλα βρε μεγαλε στο Boston τι σε μαθανε? φαε τωρα τον Εφραιμ στη μαπα.

 26. thanos avatar
  thanos 19/11/2008 03:44:08

  20# Νίκος Says:
  November 19th, 2008 at 12:42 am

  Βρε Νικο πιο πανω ζητας να σου συστησουν κανενα Βιβλιο της εποχης εκεινης.Βλεπω το
  βρηκες αμεσως στις σκεψεις καποιου αλλου.Σου συνιστω οσο μπορεις διαβασε Γιωργαλα και καπου καπου και λιγο Ανδρουτσοπουλο, και μη σου διαφυγει το τελευταιο του Αβερωφ "Φωτια και τσεκουρι".Τοτε θα νιωσεις πραγματικος ελληνας.

 27. Νίκος avatar
  Νίκος 19/11/2008 06:20:24

  Θανο,
  αν εχεις κατι ουσιαστικο να πεις πεστο, οι αντιδεξιες (ΠΑΣΟΚικες) παπαριες μ' αφηνουν αδιαφορο. Η οικογενεια μου εχει παλια δημοκρατικη παραδοση και δεν το επαιξε σολιαληστρικα ή δεξια για ιδιον οφελος. Αλλα σε καταλαβαινω, ερχεσαι απο χαμουτζιδικη μαλλον παραδοση οψιμως και καιροσκοπικα προοδευτικη.
  Αν δεν καταλαβαινεις πως και γιατι ωφελουνται οι Αμερ. τοτε λυπαμαι. Και ο ΓΑΠ να ηταν παλι τα ιδια θαλεγα αν και το ενστικο μου μου λεει οτι θα εδινε γη και υδωρ.
  Οσον αφορα στο διαβασμα, ολες οι πηγες δεκτες. Βγαλε τις κομματικες παρωπιδες για να ξεστραβωθεις λιγο. Εχετε καταντησει την Ελλαδα περιγελω ολων. By the way, ξεχασες το Μαρκεζινη, απο του καλυτερους οικονομολογους.

 28. Lara avatar
  Lara 19/11/2008 06:55:43

  Νηπιος Γερων και Le Canard σωστοτατοι

 29. thanos avatar
  thanos 19/11/2008 07:11:53

  27@Νίκος Says:
  November 19th, 2008 at 6:20 am

  Φιλε Νικο ειμαι ευτυχης εδω που μενω,δεν εχω την αναγκη κανενος κομματος απο Ελλαδα και δεν αποβλεπω σε τιποτα απο τη μαμα Ελλαδα.Το να ειναι καποιος πολιτικοποιημενος δεν νομιζω να ειναι κακο.Οπως επισης κακο δεν ειναι να εχει καποιος τις δικες του πολιτικες πεποιθησεις.Το εαν εγω προερχομαι απο χαμουτζιδικη παραδοση ειναι δικος μου λογαριασμος.Εσυ ομως που προερχεσαι απο δημοκρατικη οικογενεια γιατι το παιζεις Νεοελληνας "φασουλης" ξερολας? Ναι φιλε χαμουτζης απο το Επταπυργιο ειμαι,αν ξερεις κατα που πευτει...εχω δει πολλα, εχω ζησει πολλα στο πετσι μου και σου ευχομαι ποτε να μην τα δεις στη ζωη σου.Καιροσκοπους προοδευτικους μπορεις να βρεις στον κυκλω σου,γιατι στον δικο μου υπαρχουν μονο παραθεριστες απο Μακρονησο και Ικαρια.Οι αντιδεξιες (ΠΑΣΟΚικες) παπαριες,ηταν κατι το αστειο και δεν υπηρχε προθεση να υποτιμησω την νοημοσυνη σου.Επειδη εισαι νεος ως φαινεται, δεν σε περνω στα σοβαρα για αυτα που εγραψες.Και κατι ακομα ποτε σου μην επαναπαυεσαι στο ενστικτο.
  "messure twice and cut once" Have a nice day.

 30. Jiovani avatar
  Jiovani 19/11/2008 08:25:41

  Πάντως παιδιά και
  τα κοινά κλεφτρόνια, όταν τα πιάνουν -ακόμη και επ' αυτοφώρω-
  συνομωσία της ασφάλειας καταγγέλουν και
  νομική πλάνη αφού καταδικαστούν...

 31. Νικόλας avatar
  Νικόλας 19/11/2008 08:34:31

  @ Νίκος
  Άντε να δεχτούμε ότι οι πυρκαγιές ήταν "Ασύμμετρη απειλή" και ότι άλλες παπ...ιες έλεγε τότε ο Βύρωνας.
  Αλλά για το Βατοπέδι; Οι Αμερικανοί το έστησαν αυτό το story;
  Δηλαδή πήγαν στον Εφραιμ και του είπαν κοίτα Άγιε Πατέρα πρέπει να κάνεις αυτό και αυτό.
  Και μετά υποχρέωσαν τους υπουργούς να διευκολύνουν τον Άγιο Πατέρα.
  Και όλα αυτά για να κρατάνε στο χέρι τον Καραμανλή Β'!!!!
  Μωρε μπράβο τους αν είναι αυτοί από πίσω... Μιλάμε για μεγάλα σαΐνια!!!

 32. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/11/2008 11:01:51

  Ο Ανδρεας ξεδοντιασε την τοτε αριστερα και την εβαλε στο “μαντρι” και απο τοτε τμημα της εγινε Αμερικανοτσολιαδικο. Τι πιο ασφαλης και αποτελεσματικος φερετζες να καπελωσουν οι ηγεμονιστες τις πολιτικες διαδικασιες στην Ελλαδα απο αυτη; Σατανικο σχεδον.

  Μα σε όλη την Ευρώπη το ίδιο έγινε και χωρίς Ανδρέα. Μάλιστα στην Ευρώπη είχε ξεκινήσει από το 60 αυτό και στην Ελλάδα λόγω χούντας ήρθε μετά το 74. Ξεφούσκωσε λίγο γρηγορότερα στην Ευρώπη και το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.

 33. Le canard avatar
  Le canard 19/11/2008 11:13:02

  # Jiovani Says:Πάντως και
  τα κοινά κλεφτρόνια, όταν τα πιάνουν -ακόμη και επ’ αυτοφώρω-συνομωσία της ασφάλειας καταγγέλουν και
  νομική πλάνη αφού καταδικαστούν…


  Σωστός ο Τζιοβάνι. Ταιριάζει απόλυτα και με την περίπτωση του Κωστάκη. Και βέβαια, όταν κάνεις το ένα λάθος (μόνο λάθος;) μετά το άλλο, είναι σίγουρο ότι θα το εκμεταλλευτούν και πολλοί άλλοι που θα ήθελαν να σε στριμώξουν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα αμερικανάκια και τον Καραμαν.

 34. ... avatar
  ... 19/11/2008 13:14:32

  Νίκο θα σου κάνω την ίδια ερώτηση, αντεστραμμένη, δηλαδή, γιατί όχι τόσο καιρό;

 35. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 19/11/2008 13:39:35

  Νίκος Says:
  "“ΑΝ δεν υπήρχε, τότε, ο Ανδρέας, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να τον …εφεύρουν”.

  Ναι, ετσι ακριβως ειναι Νηπιε… Στον Ανδρεα οι υπερατλαντικοι φιλοι μας πρεπει να στησουν μνημειο προσφορας".

  Νίκο, προς απογοήτευσή σου, μάλλον, θεωρώ τον Ανδρέα τον πλέον αντιαμερικανό πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το λέω, εξ άλλου, έμμεσα: "Μπορεί, όμως, να ήξερε πολύ καλά πόσο ανάγκη τον είχαν, και να τους “έπαιζε”".

  *****

  Δεν κατηγορώ κανέναν απ' όσους ανέφερα για τίποτα. Αναφέρω στεγνά τις πεποιθήσεις τους, για να μπορεί ο καθένας να τις έχει σαν δεδομένα στην όποια αναδρομή ή ανάλυση της μεταπολεμικής ελλ. Πολιτικής σκηνής.

  Ο Le Canard λέει: "Κάποια τσίπα Έλληνα πολιτικού και προσωπικής πολιτικής αξιοπρέπειας την είχε πάνω του (ο ΚΚ). Όπως και ο Γ.Παπ.". Πιστεύω πως όλοι όσοι κυβέρνησαν από το 1821 την Ελλάδα είχαν, -όχι μόνον αυτοί. Το ότι ο καθένας είχε διαφορετική πολιτική επιλογή, ήτοι ήταν Αγγλόφιλος, Ρωσόφιλος, Γαλλόφιλος, Γερμανόφιλος, Αμερικανόφιλος, ή, στο τέλος τέλος, αντι- κομμουνιστής και φιλοκομμουνιστής, φυσιολογικό είναι.

  Με την έννοια ότι τα μεγάλα κράτη διαμορφώνουν διαφορετικές πολιτικές στην γεωπολιτική, οι οποίες, λόγω αντιπάλων συμφερόντων, είναι αντικρουόμενες και εναλλασσόμενες σύμφωνα με την περίσταση. Συχνότατα, δε, παίρνουν και ιδεολογικό μανδύα. Άλλοτε μπορεί να συμφέρει να είσαι με τους μεν, για το καλό της Πατρίδας, και άλλοτε με τους δε. Το αν η επιλογή των πολιτικών στην συγκεκριμένη κάθε φορά περίσταση ήταν σωστή ή λάθος, κρίνεται, βραχυπρόθεσμα, από τους πολίτες και, μακροπρόθεσμα, -που έχει και αξία-, από την Ιστορία.

  Όταν γράφω ότι ο Γέρος ήταν αγγλόφιλος, ή ο Καραμανλής Αμερικανόφιλος, δεν το γράφω απαξιωτικά, αλλά πληροφοριακά. Εξ άλλου, μιλάμε για μια ΤΡΑΓΙΚΗ ιστορία, εκ των πραγμάτων: η τότε πλειοψηφία της λαϊκής βούλησης ήταν αντι- Δυτική, που μεταφραζόταν "φιλορωσική- φιλοκομμουνιστική", και το συμφέρον της Ελλάδας, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ, φιλο- Δυτικό!

  Δηλαδή, δεν μπορείς να απαξιώσεις όσους ΤΟΤΕ πολεμούσαν με νύχια και με δόντια για τον Κομμουνισμό στην Ελλάδα, όπως, όμως, πρέπει να δώσεις και τα εύσημα σε όσους διαισθάνονταν και μάχονταν μέχρι τελευταίας ρανίδας, για το αντίθετο: "TRAGEDY"- ελληνική η λέξη...

  Η ψυχή, η καρδιά, είναι με τους τότε κομμουνιστές. Το πνεύμα και η λογική με τους τότε αντικομμουνιστές. Ποιος είναι, λοιπόν, πιο πατριώτης από τους δυο; ΚΑΝΕΙΣ, a priori και γενικά! ΟΛΟΙ, εξατομικευμένα και ειδικά, ΑΝ η προσωπική Ιστορία τους το δείχνει.

  Είναι ώρα να παραδεχτούμε ότι, οι ιδεολογικοί αντίπαλοί μας είχαν λαμπρές στιγμές, όπως και ότι κι εμείς κάναμε λάθη. ΔΙΟΤΙ αυτή είναι, απλά, Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Όποιος κινείται πέρα απ' αυτήν την Αλήθεια είναι ιδεολογικός αντίπαλος του όποιου νέου Πατριωτισμού- Εθνισμού αναζητάμε, ως εθνικό όραμα για τον 21ο αι. Είναι όλοι οι περιχαρακωμένοι, οι γαντζωμένοι, οι πιασμένοι από τα μαλλιά της κομματικής ιδεολογίας, ΛΌΓΩ ατομικής πνευματικής ανεπάρκειας, πολιτικής δειλίας και κοινωνικού βολέματος.


  Το ανεκτίμητο προνόμιο όποιας ψυχής ενσαρκώνεται στην Ελλάδα είναι η ΙΣΤΟΡΙΑ των Ελλήνων. Ακολουθώντας την Ιστορία σαν μίτο της Αριάδνης, μπορούμε να φθάσουμε πίσω στον Ανδρέα, στον ΚΚ, στον Γέρο, στον Εμφύλιο, στον Β΄ και Α΄ Παγκόσμιο, στο "αθάνατο κρασί του 21", στην Τουρκοκρατία, στην Ρωμαιοκρατία, στον Αλέξανδρο, στους Περσικούς, στον Χρυσούν Αιώνα, στον Όμηρο, τον Ησίοδο και τους Ολυμπιακούς του 776 π.Χ.: την ΑΡΧΗ των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

  Μετά, και έως τον 13ο αι. π.Χ. και τα "Τρωικά", μπαίνουμε σε ένα χώρο- χρόνο που μέχρι τον 19ο αι. θεωρούνταν "Μυθολογία". Έκτοτε, ΟΜΩΣ, λόγω Σλήμαν, προσαρτήθηκε στην Ιστορία, (: αν και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει αρκούντως αυτό). Από κει και κάτω χρονικά, οι κάτοικοι της χώρας δεν λέγονταν, ΚΑΝ, Έλληνες. Αναλαμβάνει, δε, η Ελληνική Μυθολογία να μας τους γνωρίσει και να κατατάξει τους πρώτους εξ αυτών στους ΘΕΟΥΣ: "Άνθρωποι και θεοί εν γένος έσμεν", (Πίνδαρος). Ξέρουμε και τα ονόματά τους, φυσικά: ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και η ΠΥΡΑ γέννησαν τον ΈΛΛΗΝΑ...

  Δηλαδή, το να ομφαλοσκοπούμε και να κοκορομαχούμε για το ποιος έχει πολιτικό δίκιο τα τελευταία 4,5 ή 20 χρόνια είναι αστείο, μπροστά στα 187 του νεοελληνικού κράτους. Κωμικό, επίσης, το να εστιάζουμε μόνο στην Ιστορία των τελευταίων 187 χρόνων, ΑΝ συγκριθεί με το σύνολο των 2874 ιστορικών χρόνων. Όπως, επίσης, είναι ανόητο το να βάζουμε στο μικροσκόπιο μόνο αυτά τα 2874 χρόνια και να αφήνουμε ανεξερεύνητα τα χιλιάδες υπόλοιπα του Θησέα, του Μίνωα, των Πελασγών, των Κουρητών, των Τελχινών, των Κορυβάντων, των Ηλιαδών, του Λίνου, του Ορφέα, του Ηρακλέα, του Προμηθέα, του γιου του, Δευκαλίωνα, και του εγγονού του, Έλληνα.

  ΔΕΙ ΔΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, για το νυν έθνος των Ελλήνων, και όχι χρημάτων, πλέον! Σαν πάμπτωχοι Έλληνες και, επί πλέον, σκλαβωμένοι, επιβιώσαμε 1967 χρόνια. Από το 1821 μέχρι και το 60 ή το 70 ή το 80, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς, τα καταφέραμε και πάλι σαν φτωχό έθνος. Από τότε που άρχισαν να πέφτουν τα "πακέτα" της ΕΕ, άρχισε και η κατρακύλα. Μήπως, τελικά, η έννοια της Ελλάδος, η Ελληνικότητα, το έθνος μας, είναι "προγραμματισμένο" να λειτουργεί και να αποδίδει ΜΟΝΟ ως λιτο-δίαιτο; Μήπως, η φτώχια ταιριάζει στην Ελλάδα, όπως το πένθος στην Ηλέκτρα; ΜΗΝ ΨΕΧΝΑΜΕ ότι, τα εκατομμύρια σε περσικό χρυσάφι κατόρθωσαν αυτό που δεν κατόρθωσαν τα εκατομμύρια όπλα των Περσών- Ασιατών- Μάγων- Θεοκρατών...

  ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ

  102. «Μια και με προτρέπεις, Βασιλιά, να σου πω οπωσδήποτε την ΑΛΗΘΕΙΑ, .. μάθε αυτό:

  ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΣΥΝ-ΤΡΟΦΟΣ ΤΉΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΗΣ, την αγωνιστικότητα της όμως την έχει αποκτήσει από αλλού. αυτή δηλαδή είναι δημιούργημα της σοφίας των Ελλήνων και ενός απαράβατου κανόνα ζωής τους, (: "ΝΟΜΟΣ"). Και ακριβώς την αγωνιστικότητά της αυτήν χρησιμοποιώντας ως όπλο η Ελλάδα, αποκρούει και κρατά μακριά της τόσο την φτώχεια όσο και την σκλαβιά", (Ηρόδοτος, "Πολύμνια").

 36. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 19/11/2008 13:46:36

  Στο "Επιμύθιον" μιλάει ο Δημάρατος στον Ξέρξη.

 37. Νἰκος avatar
  Νἰκος 19/11/2008 18:13:36

  Νικολα (#31) "Αλλά για το Βατοπέδι; Οι Αμερικανοί το έστησαν αυτό το story";

  Το ξαναλεω οτι δεν διαφωνω με τα επι μερους με τους περισσοτερους "συνδαιτημονες" του ιστολογιου. Συμφωνω.
  Αλλο πραγμα λεω και μαλλον δεν με καταλβαινει κανεις. ΟΙ Αμερικανοι δεν χρειαζεται να στησουν ιστοριες, εχουν τους ντοπιους χρησιμους ηλιθιους, ειτε ειναι ΝΔ ειτε ΠΑΣΟΚ ειτε ΤΣΥΡΙΖΑ ειτε ο,τι δηποτε, που με φιλοσοφια το (οσα αρπαξουμε και οσα φαει ο ...κο...ος μας", στηνουν ιστοριες για δικους τους στενα κομματικους λογους. Ας θυμομαστε οτι τα ελλαδικα κομματα ειναι σε παιγνιο μηδενικου αθροισματος. Για να κερδισουν καποιοι πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μα χασουν οι αλλοι. Καλσσικο ακραιων επιπτωσεων παραδειγμα η Κυπρος το "74 με τους μεμετηδες να καραδοκουν διοτι εχουν ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, οχι τις αρχιδιες των επι τοις γονασιν σχεδιαζοντων ελλαδικων αλιτ.

  Νηπιε (#35) "Νίκο, προς απογοήτευσή σου, μάλλον, θεωρώ τον Ανδρέα τον πλέον αντιαμερικανό πρωθυπουργό της Ελλάδας".

  οπως παντα η γνωμη σου ειναι στιβαρη. Συμφωνω με το παραπανω, αλλα τα ιδια γεγονοτα μπορουν να ερμηνευθουν με διαφορετικους τροπους. Απλα λεω οτι οι διαφορετικοι τροποι δεν αλληλοαναιρουνται. Η επικρατουσα ερμηνεια ειναι αυτη που εχει εντεχνα επιβληθει απο τον ηγεμονα. Ο δε αντιαμερικανισμος του Ανδρεα (στο ονομα του οποιου ο πατερας μου επινε κρασι, λαβαρο στο σπιτι) ηταν απλα χρησιμο εργαλειο για τις επιδιωξεις του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.