#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2012 16:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακούφιση των ασθενέστερων και μείωση των φόρων οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησηςΑποκαλυπτικό είναι το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, για την πορεία πλεύσης της νέας κυβέρνησης. Το κείμενο που παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος» (γιατί άραγε στη συγκεκριμένη εφημερίδα κι από ποιον διέρρευσε προτού δοθεί επισήμως;) έχει πολλά θετικά σημεία, αρκετές γενικές κουβέντες και κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων διότι είναι «θολά», όπως το μεταναστευτικό και οι ΑΟΖ (σχετικά δημοσιεύματα έχει κάνει το antinews).

Το καλύτερο από την προγραμματική συμφωνία είναι ότι η κυβέρνηση δίνει σήμα για μειώσεις στους φόρους, κάτι που θα μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και τους πολίτες οι οποίοι ζουν σε... εθνική κατάθλιψη.

Επίσης, σημαντική είναι η συμφωνία για το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 και μετά, για κυβέρνηση μακράς πνοής, οι μεγάλες αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα, η πρόβλεψη ότι θα λειτουργήσει μακριά από κομματικά φέουδα, η διακήρυξη ότι θα υπάρχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος κ.λπ.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προβλέψεις για αποκατάσταση των αδικιών χαμηλοσυνταξιούχων, πολυτεκνικά επιδόματα με άμεσα δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, αλλαγές στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας, δίκαιη κατανομή των πόρων της ΚΑΠ.

Προβλέπει επίσης τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων σε σύνδεση με την ανάπτυξη, κατάργηση – συγχώνευση δημόσιων οργανισμών αλλά όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα: Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι από το 1974 και μετά. Δήμευση περιουσιών που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα. Ήταν μια πάγια δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για μη πολιτικά θέματα, κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή βουλευτών σε επιτροπές.

Πλαφόν στις συντάξεις, επανεξέταση των όρων χρηματοδότησης των κομμάτων με μείωση των κονδυλίων, περικοπές στους συνεργάτες στα υπουργεία.

Αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σημασία έχει ότι στο κείμενο αναφέρεται πως θα γίνει συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. Πρόκειται κι εδώ για μια «διπλωματική» αναφορά ώστε να υπάρξει συμφωνία και με όσους αντιδρούν.

Δεν υπάρχει όμως καμιά αναφορά σε εξεταστική επιτροπή για όσους οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό ναυάγιο. Κι εδώ είναι ένα πρόβλημα αφού όλα τα στελέχη της ΝΔ προεκλογικά δεσμεύτηκαν για έρευνα σχετικά με την οικονομία.

Ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η προώθηση μέτρων ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά η Ν.Δ., κινήσεις που συναρτώνται με τη διάρκεια της επιμήκυνσης του μνημονίου.

Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι τα μέτρα μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα για τη διετία 2013-14, και τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, αν και οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την επιμήκυνση που θα κερδίσει η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι η περίοδος εφαρμογής τους να επιμηκυνθεί μέχρι το 2016.

Ακόμη, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα να αποδεχθεί αλλαγές στο φορολογικό τομέα, όταν την ίδια στιγμή το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει την κατάρτιση νέου φορολογικού, με περικοπές φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη φορολογία, η νέα κυβέρνηση καλείται τώρα να εφαρμόσει:

- Την άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23%, που είναι σήμερα).

-    Τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% σε 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% σε μια τριετία.

-    Τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 για τη μεθεπόμενη, αλλά μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων.

-    Την αντικατάσταση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.

- Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% για το 2013.

-  Τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%, από 45% που φτάνει σήμερα.

- Τη μείωση των τεκμηρίων.

- Τη ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επόμενων μηνών, ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτης εισφοράς του 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και του 2011 και φόρου εισοδήματος για το 2011, ώστε οι φορολογικές επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν συνολικά το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει μετακύλιση της επιπλέον επιβάρυνσης για αργότερα, ακόμη και στα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 22/06/2012 16:39:58

  Πάλι τα ίδια με το φορολογικό. Ενιαίο συντελεστή να τελειώνουμε. Γιατί πρέπει εγώ να πληρώνω τα διπλάσια από μιά επιχείρηση, μπορεί να μου το εξηγήσει κανείς;!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ σιδεράκιας 22/06/2012 18:22:52

   Διότι δεν δημιουργείς θέσεις εργασίας οι οποίες πληρώνουν φόρους πολλαπλάσιους. Στοιχειώδες, έτσι;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 22/06/2012 18:23:37

    και διότι δεν παιρνεις τα ίδια ρίσκα που παιρνει κάποιος που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ Νίκος Αργεάδης 22/06/2012 20:41:02

     επίσης δεν απολαμβάνω τις φοροαπαλλαγές μιάς εταιρείας. Και φυσικά δημιουργώ θέσεις εργασίας, είτε με τους βοηθούς που προσλαμβάνω είτε με τον τεχνίτη μου, είτε με τον προμηθευτή μου. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Οσο ήμουν στη Γερμανία η εφορία δικαιολογούσε ένα ποσό πάγια για τον καθαρισμό της επαγγελματικής μου ενδυμασίας. Δικαιολογούσε ένα ποσό για τη μετακίνησή μου από την κατοικία στην εργασία μου. Κι επειδή δεν είχα όχημα έκανε δεκτές τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Υποτίθεται ότι οι εταιρείες απολαμβάνουν χαμηλότερους συντελεστές για να επανεπενδύουν, ή κάνω λάθος; Συνήθως όμως τα παντελονιάζουν οι επιχειρηματίες....

 2. sotos avatar
  sotos 22/06/2012 16:45:35

  Ωπα ρε παιδια !
  25% του εισοδηματος η εφορια, αντε και 19% ο ΦΠΑ, δηλαδη μονον για εμας δεν θα μενει τιποτα!
  Στο κατω κατω της γραφης, επι Τουρκοκρατιας με 10% χαρατζι καθαριζες.
  Για να σοβαρευτουμε !

 3. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 22/06/2012 18:33:51

  Εγώ απ όλα αυτά, κρατάω το μόνο γεγονός (για τις εξαγγελίες θα περιμένω υπομονετικά να γίνουν "γεγονότα")

  Το γεγονός λοιπόν είναι ότι το κείμενο αυτό, το δημοσίευσε ΤΟ ΒΗΜΑ.
  Και το Antinews, αναγκάζεται να ...αναδημοσιεύσει απο το Βήμα.

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ Ανδρέας 22/06/2012 18:45:34

   Οχι το ΒΗΜΑ αλλά το Εθνος, συγγνώμη... Η ουσία παραμένει ίδια

 4. Βαγκούκος avatar
  Βαγκούκος 22/06/2012 19:33:09

  Μόνο 16 Υπουργοί και τέλος , ούτε υφυπουργοί ούτε αναπληρωτές ούτε τίποτα άλλο και σε όποιον αρέσει.

  1. Υπουργείο Εξωτερικών
  2. Υπουργείο Οικονομικών
  3. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  4. Υπουργείο Εσωτερικών
  6. Υπουργείο Ανάπτυξης,
  7. Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων,
  8. Υπουργείο Περιβάλλοντος
  9. Υπουργείο Εργασίας
  10. Υπουργείο Υγείας
  11. Υπουργείο Γεωργίας
  12. Υπουργείο Δικαιοσύνης
  13. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
  14. Υπουργείο Τουρισμού
  15. Υπουργείο Ναυτιλίας
  16. Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης

  Δημιουργούνται Διευθύνσεις ανά Υπουργείο ως ακολούθως :

  Εσωτερικών : Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  Ανάπτυξης : Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  Παιδείας : Πολιτισμού , Αθλητισμού
  Περιβάλλοντος: Ενέργειας (η Κλιματική Αλλαγή είναι μπαρούφα και δεν θα την αποτρέψει κανένα υπουργείο ή Διεύθυνση)
  Εργασίας : Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας
  Γεωργίας : Αγροτικής Ανάπτυξης , Τροφίμων
  Δημόσιας τάξης : Αντιμετώπισης Λαθρομετανάστευσης.

  Τα , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μπουρδολογία και δεν αποτελούν ούτε διευθύνσεις.
  Το , Προστασίας του Πολίτη ,εννοείται και δεν χρειάζεται.

  Μισές δουλειές άρχισαν να γίνονται. Η ονομασίες σιδηρόδρομοι με ονόματα μπαρούφες (δια βίου , νησιωτικής πολιτικής, προστασίας του πολίτη και άλλες ηλιθιότητες) του ΓΑΠ πρέπει να καταργηθούν ολοσχερώς και όχι μερικώς.

  • Γιαννης Κ. avatar
   Γιαννης Κ. @ Βαγκούκος 22/06/2012 21:30:18

   Μου αρέσει το ΥΣ που έφτιαξες, ειδικά η λακωνικότητα του. Θα σε ψήφιζα. Όντως ο τίτλος του Ανάπτυξης είναι too much. Τρίτο στη σειρά θα έβαζα το Διοικ. Μεταρρύθμισης, ώστε ο 1ος άτυπος Αντ/δρος να προέρχεται από ΝΔ, ο 2ος από ΠΑΣΟΚ και ο 3ος από ΔΗΜΑΡ.

   Δεν θα συνένωνα το Ανάπτυξης με το Υποδομών. Είναι υπερβολικά μεγάλο για ένα άτομο. Λογικά θα το σπάσει στον πρώτο ανασχηματισμό. Αντιθέτως, θα ένωνα το ΥΠΕΣ με το ΥΔΤ. Δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο υπουργείο να διοικεί την Αστυνομία. Άλλωστε ταιριάζουν (το ΥΠΕΣ έχει τη νόμιμη μετανάστευση-ιθαγένεια και το ΥΔΤ την παράνομη).

   Στο Περιβάλλοντος θα άφηνα το Ενέργεια γιατί είναι εξίσου σημαντικό.

   Το Τουρισμού ίσως να το άφηνα με τον Πολιτισμό γιατί στην τελική ανάλυση, αυτό πουλάμε. Ή θα το πήγαινα στο Ανάπτυξης. Καλοί οι συμβολισμοί αλλά να έχουν και ουσία.

   Τώρα το ΜΑΘΡΑ, εδώ οι απόψεις διίστανται. Αν είναι το παλιό ΜΑΘΡΑ που δεν έκανε τίποτα και ήταν μόνο για συμβολικούς λόγους, να μου λείπει. Αν του δώσει σοβαρές αρμοδιότητές, το συζητάμε.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 22/06/2012 19:35:14

  Η εκκρεμοδικία και οι συνέπειές της (οικονομικές, κοινωνικές, απρόκλητες ηθικές βλάβες (Τειρεσίας), αποστέρηση φορολογικής ενημερότητας των φορολογικά ενήμερων (ναι, συμβαίνουν και αυτά), καταταλαιπωρούν τους Ελληνες πολίτες. Πέραν όλων των άλλων καθυστερήσεων (απεργίες, αναβολές), στα Αστικά Δικαστήρια, περνούν χρόνια μέχρις ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Οταν οι 8 στις 10 υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη αφορούν το λαθραίο έγκλημα και παραβατικότητα, πότε να βρεθεί χρόνος για τις ελληνικές υποθέσεις; Και δεν συζητάμε για προσφυγές στον Αρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Στις καθυστερήσεις και τις αναμονές, δύο γενιές και βάλε!

 6. Νικολαος avatar
  Νικολαος 22/06/2012 19:55:41

  Τα περισσοτερα αν οχι ολα τα παραπανω μετρα εχουν να κανουν με τη διαθεση των ''εταιρων''να διαπραγματευτουν.Τι ειναι αυτο που κανει την κυβερνηση αισιοδοξη οτι θα δεχθουν να διαπραγματευτουν υπογεγραμενες συμφωνιες, εθνικες και προσωπικες;Ουσιαστικα μονο το ποθεν εσχες μπορει να εφαρμοσει αμεσα.Το σιγουρο ειναι οτι το μεγαλυτερο μερος του κοσμου δεν μπορει ουτε το 25% του εισιδηματος του δεν μπορει να πληρωσει οταν οι μισθοι δεν συμβαδιζουν με το κοστος ζωης.

 7. Ιππολάριος avatar
  Ιππολάριος 22/06/2012 21:01:12

  Νίκο μου, δίχως να επιθυμώ να στοχοποιήσω τα όσα ανέφερες - τα θεωρώ και εγώ
  σωστά -, δεν νομίζεις ότι η διαφορά στη σκάλα φορολογήσεως είναι μεγάλη;

  Από το άρθρο:

  «...- Τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%, από 45% που φτάνει σήμερα.
  - Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% για το 2013....»

  32% - 15% = 17%.

  Κατά την ταπεινή μου άποψη μία διαφορά του 5% είναι αρκετή.

  Διότι διαφορετικά ας πούμε στον πολίτη ότι θα πρέπει να περνάει τον εργάσιμο
  χρόνο της ζωής του κατά 32% με 45% ως δούλος, απ την στιγμή που ο συντελεστής
  φορολογήσεως ενός υπαλλήλου είναι ανάλογος του χρόνου εργασίας του.


  Υ.Γ Ζω στο εξωτερικό,είμαι ελευθερος επαγγελματίας και έχω την δική μου εταιρεία.

 8. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 23/06/2012 01:52:33

  Aμεσα μέτρα για άμεσα αποτελέσματα.Αυτό χρειάζεται. Για να ξεκολλήσουμε απο τον πάτο και να ξαναβρεί την ελπίδα ο λαός.Αλλιώς προετοιμαστείτε για εκλογές σύντομα και αριστερές αυτοδυναμίες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.