#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2013 11:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακοινώθηκε η επιλογή του TAPΗ κοινοπραξία Shah Deniz II επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής BP Γκόρντον Μπιρέλ.

Η κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco West.

"Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά, επιλέξαμε το ισχυρότερο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπιρέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία Nabucco West αναφέρει ότι θα επιδιώξει "την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου".

"Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Η κοινοπραξία Nabucco απαρτίζεται από τις εταιρείες OMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία) Botas (Τουρκία), GDF Suez (Γαλλία).

Σαμαράς: Η Ελλάδα στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων

Την «πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz.
Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πρόκειται για «τεράστιο έργο» και επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση».

«Η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, την επιλογή της αζέρικης κοινοπραξίας φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ υπέρ του προγράμματος του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, χαιρέτισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση αυτή αποτελεί  «ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 28/06/2013 11:19:03

  Εύγε, Αντώνη Σαμαρά. Ας ελπίσουμε πως θα έχει θετική γεωπολιτκή συνέχεια.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/06/2013 11:32:52

  God bless America.

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ ψυχραιμια 28/06/2013 14:07:32

   ++++++++++++++++

   Το αέριο είναι πολύ στο Leviathan και απο κάπου πρέπει να περάσει για τας Ευρώπας .....................

 3. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 28/06/2013 12:49:52

  Αρκετά θετική εξέλιξη!

 4. dioklis avatar
  dioklis 28/06/2013 13:01:01

  Από ότι διαβάζω τίποτα θετικό δεν προκύπτει και γεωπολιτικά οφέλη πως είναι δυνατόν να προκύπτουν ? Ποιος από εσάς που γράφεται για γεωστρατηγικά οφέλη, θα μου επέτρεπε να σκάψω την αυλή του και να περάσω έναν σωλήνα από το εδαφός του χωρίς να έχει κανένα όφελος ?

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ dioklis 28/06/2013 14:16:17

   Τώρα στα σοβαρά εσύ δε βλέπεις κανένα γεωστρατηγικό όφελος ή απλά έγραψες ένα σχόλιο απλά για το γράψεις;

 5. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 28/06/2013 13:15:03

  Κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το έργο και που θα ήθελα από όποιον γνωρίζει:

  1. θα παρέχεται φυσικό αέριο από τον αγωγό στην Ελλάδα?

  2. Πόσο είναι το τίμημα για την εκχώρηση διέλευσης που θα πληρώνει η Εταιρία σε ετήσια βάση στο ελληνικό δημόσιο?

  3. Με ποιά διαδικασία θα επιτευχθεί η απαλλοτρίωση ιδιωτικών εδαφών και ποιός θα είναι κύριος του Έργου στην Ελλάδα?

  4. Το εργατικό προσωπικό και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού προβλέπεται να είναι αμιγώς ελληνικά κι αν όχι σε ποιό βαθμό?

  5. Έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη κι αν όχι πότε θα γίνει?

  ευχαριστώ εκ των προτέρων

 6. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 28/06/2013 14:01:17

  Να βάλουμε μεταλλευτικά δικαιώματα στην εκσκαφή για στον αγωγό, να ζητήσουμε πέντε παρατηρητές για να σιγουρευτούμε ότι οι μπουλντόζες δε θα τρακάρουν με τις φάλαινες, να απαιτήσουμε οι Αζέροι να προσλάβουν τη Ζωή για νομικό σύμβουλο και τον Σακκά για υπεύθυνο ασφαλείας και να απαιτήσουμε η Περιβαλλοντική Μελέτη να εγκριθεί από το σύνολο των καθηγητών, λεκτόρων, βοηθών και καθαριστριών όλων των πολυτεχνικών, οικονομικών, νομικών και οδοντιατρικών σχολών της χώρας.

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ MAYRO XABIARI 28/06/2013 17:08:44

   Τον Κρίτωνα δεν τον έβαλες... Θα του κακοφανεί άμα το μάθει, στο λέω!
   Με όλο το θάρρος, επιτρέπονται τέτοια λάθη?

  • makis Stefanatos avatar
   makis Stefanatos @ MAYRO XABIARI 28/06/2013 20:40:32

   Προφανώς η δομημένη σκέψη δεν συγκαταλέγεται στα δυνατά σας σημεία..τώρα αν η αυτογελιοποίηση είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε σημαντικός, είναι κάτι που πραγματικά ούτε μπορώ ούτε θέλω να σας στερήσω...

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ makis Stefanatos 28/06/2013 23:28:36

    Το αντίθετο το σχόλιό του ήταν πολύ πνευματώδες, όπως τα περισσότερα που γράφει. Νομίζω το τελευταίο που θα τον ένοιαζε είναι η δική σας ενόχληση που παρακινείται αποκλειστικά από τον ειρωνικό τρόπο που σχολίασε έμμεσα ένα γελοίο κόμμα όπως ο σύριζα και την περιβαλλοντική παράνοια των ''τοπικών'' κοινωνίων που θυμούνται συνήθως το περιβάλλον όταν πάει να γίνει μια σημαντική επένδυση καίγοντας τόνους λάστιχα για να τη σταματησουν, στον ''αγώνα'' τους για να μην καταστραφεί...το περιβάλλον! Με λίγα λόγια περιέγραψε σύγχρονο λουδιτισμό των λαϊκών και περιβαλλοντικών...αγωνιστών! Απορώ γιατί σας πείραξε τόσο;

    • makis Stefanatos avatar
     makis Stefanatos @ Συριζαλβανία του Χότζα 29/06/2013 11:09:35

     Εμένα αγαπητέ μ' ενδιαφέρει αυτή η παράταξη να γλυτώσει από πρακτικές και συνήθειες του παρελθόντος και όχι τι λέει το κάθε κόμμα.. Είναι πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα για να κάνουμε "πλακίτσα" με το τι λέει ή πιστεύει όποιος πολιτικός αντίπαλος...και όπως λένε οι γερμανοί "φίλοι" μας "Vertrauen ist gut, Kontroll ist besser"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.