22/08/2009 13:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακαλύφθηκαν οι απαρχές της ζωής;Βρέθηκαν επιτέλους για  πρώτη φορά, σε έναν κομήτη, τα βασικά δομικά στοιχεία  των πρωτεϊνών, δηλαδή της ζωής.  Αυτή η ανακάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει τη θεωρία που θέλει τις απαρχές της ζωής να έχουν ξεκινήσει όταν αστεροειδείς και κομήτες συγκρούστηκαν με τον πλανήτη μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων του Goddard των ΗΠΑ, εντόπισαν αμινοξέα γλυκίνης σε κομμάτια από κομήτη που έφερε στη γη το διαστημόπλοιο της  NASA  “Stardust”, to 2006.

«Μαθαίνουμε πολλά για τα οργανικά στοιχεία του πρώιμου ηλιακού  μας συστήματος» λέει η αστροχημικός Jamie Elsila που διευθύνει την έρευνα. Τα αμινοξέα είναι μικροσκοπικά μόρια που όταν είναι μαζί σχηματίζουν αλυσίδες και στη συνέχεια δημιουργούν πρωτεΐνες. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βρει πολλές μορφές αμινοξέων σε αρκετούς μετεωρίτες που καταλήγουν στη γη. Πρόσφατα, οι αστρονόμοι άρχισαν να πιστεύουν πως τα αμινοξέα μπορεί να αιωρούνται στο διάστημα καθώς έχουν εντοπιστεί οι «χρωματικές υπογραφές» της γλυκίνης που αποτελεί και το πιο απλό αμυνοξύ, μέσα στα αστρικά νέφη αερίων.

Αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο, υπάρχει η πεποίθηση πως όταν τα αέρια συμπυκνώνονται σχηματίζοντας αστέρια και πλανήτες, τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής κάνουν την εμφάνισή τους.

Όσον αφορά στο δικό μας ηλιακό σύστημα, τα στοιχεία που παίρνουμε από τους μετεωρίτες, δείχνουν πως υπάρχουν αμινοξέα σε περιοχές του διαστήματος όπου  κινούνται σε τροχιές οι αστεροειδείς. Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για το τι μπορεί να συμβαίνει ακόμη πιο έξω, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνονται οι κομήτες.

Τον Ιανουάριο του 2002, το  διαστημόπλοιο Stardust μπήκε στην ουρά από σκόνη και αέρια που αφήνει πίσω του ο κομήτης Wild 2. Δυο χρόνια αργότερα, το σκάφος  επέστρεψε στη γη, στέλνοντας τα δείγματα που πήρε με αλεξίπτωτο στο έδαφος όπου και τα ανέλυσαν οι ειδικοί. Οι κομήτες πιστεύεται πως διατηρούν αναλλοίωτο  υλικό από το πρώιμο ηλιακό σύστημα, πριν από 4.5 δισ χρόνια!

Μέσα σε μερικούς μήνες οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν στοιχεία γλυκίνης μέσα στο αλουμινόχαρτο της συσκευής που συνέλεξε  το υλικό. Έκτοτε αφιέρωσαν αρκετό χρόνο προσπαθώντας να διευκρινίσουν αν η γλυκίνη αυτή προέρχεται από τον κομήτη ή αν είναι αποτέλεσμα κάποιας  γήινης μόλυνσης.

«Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη για εμάς» λέει η Dr. Elsila. «Μεγαλύτερη πλήξη θα μας προκαλούσε το να μη βρούμε στοιχεία γλυκίνης…». Η Elsila και η ομάδα της  κατάφεραν να αποδείξουν πως η διαστημική γλυκίνη διέθετε βαρύτερες ποσότητες του ισοτόπου «άνθρακας 13» από αυτές που συναντώνται στη γη. Εντόπισαν μάλιστα και το αμυνοξύ beta-alanine, αλλά οι ποσότητες του ήταν πάρα πολύ μικρές ώστε να μπορέσει να υπάρξει επιβεβαίωση της παρουσίας του.

Τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας και θα δημοσιευτούν σύντομα στο επιστημονικό περιοδικό Meteoritics & Planetary Science.

Ο Donald E. Brownlee, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και βασικός συντελεστής στην αποστολή του Stardusτ, ανέφερε πως η ανακάλυψη αποδεικνύει πως οι χημικές αντιδράσεις που παράγουν τη γλυκίνη, και άλλα αμινοξέα, πρέπει να ήταν διαδεδομένες κατά τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ηλιακού μας συστήματος. «Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή αμινοξέων είναι κάτι το σύνηθες» λέει.

(S.A. from NY Times, Huffington Post)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.