23/11/2009 23:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακαλούνται οι άδειες των κολεγίωνΕρώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε υποβάλει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την έκδοση αδειών λειτουργίας σε όλους τους φορείς της «άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης», τα αποκαλούμενα «Κολέγια», που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.

Σήμερα Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας. Κατόπιν αυτού η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου διαπίστωσε, δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε εις βάρος της χώρας τα εξής:

Α) Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη-συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005.

Β) Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του Ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τα δύο παραπάνω μεγάλης σημασίας ζητήματα, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων μόλις έχει στη διάθεσή του τα επίσημα και ακριβή κείμενα των αποφάσεων.

Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο και Υπουργούς και με την παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μελών.

Το πλαίσιο των συνολικών δράσεων που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Απάντηση Σπηλιωτόπουλου

Ο τέως υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε έκπληξη για την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει, «έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολλεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολλέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους. Διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νόμο 3696/2008 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη».

«Η υπουργός, έχοντας μπροστά της όλο το χρονικό περιθώριο από την 8η Οκτωβρίου, αντί να εξετάσει σχολαστικά, ως όφειλε, τους φακέλους των αιτηθέντων κολλεγίων και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων δεν πληρούσαν τοις προϋποθέσεις του νόμου, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο».

»Την καλούμε να μας απαντήσει δημοσίως εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια θετική θέση που είχε και ως αρμόδια επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αδειοδότηση των κολλεγίων ή, όντας σήμερα υπουργός, άλλαξε άποψη προτιμώντας να κερδίσει χρόνο. Παράλληλα, την καλούμε δημοσίως να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την ενσωμάτωση ή μη της οδηγίας 2005/36/ΕΚ που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Karmacedon avatar
  Karmacedon 24/11/2009 00:26:21

  Κριμα για ολους εμας που πηγαμε σε κολλεγια , Ζητω ο Σοσιαλισμος !!!

 2. αντί avatar
  αντί 24/11/2009 00:51:50

  Οι "άδειες" του Άρη καλώς ανακλήθηκαν, αλλά θα μας κυνηγήσει πάλι η Ευρώπη.

 3. Αχιλλέας avatar
  Αχιλλέας 24/11/2009 08:25:27

  Θέλω να προσθέσω ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπναδρέου το κολλέγιο Αθηνών τελείωσε και συνέχισε σπουδές στο εξωτερικό αν αυτό λέει κάτι στον Anonymous...

  Πιστεύω ότι όλοι αυτοί που κρύβονται πίσω από τον ΑΣΕΠ για να δικαιολογήσουν τις προσλήψεις στο Δημόσιο είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα. που άφησαν πολλούς ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες απέξω απ τη χώρα γιατί πολλοί από αυτούς δεν είχαν τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο και το πτυχίο τους δεν αναγνωρίστηκε από το δικατσα, που δεν αναγνωρίσανε ανθρώπους με φαντασία, όρεξη για δουλειά, ανθρώπους που δούλεψαν πραγματικά σκληρά στη ζωή τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζείν.

  Αυτούς τους ανθρώπους τους πετάμε έξω, τους φερόμαστε σαν σκουπίδια για να εξασφαλίσουνε μόνιμη δουλειά στο δημόσιο όλοι αυτοί οι άχρηστοι που πέρασαν κάποια σχολή στην Ελλάδα για να μπορούνε να κάθονται και να τους πληρώνουνε όλοι αυτοί που τους πέταξαν έξω και τους φέρθηκαν σαν σκουπίδια.

  Αυτή είναι η Ελλάδα κύριοι και κυρίες. Η χώρα της διαφθοράς, του υπερβολέματος, του δεν βαριέσαι, του φραπέ.

  Ζήτω οι άχρηστοι!

 4. Λεμονόκουπα avatar
  Λεμονόκουπα 24/11/2009 15:09:06

  Δεν είναι δυνατόν να γίνονται στο πάρα ένα των εκλογών τέτοια πράγματα δεν είναι fair πολιτικά αυτό που έκανε ο Αρούλης.

  Τώρα για το πρέπει να πάρουν άδεια γιατί τα ιδιωτικά δεν ξέρω πόσο τελικά θα το αποφύγουμε οπότε αν και διαφωνώ με ιδιωτική ανώτατη παιδεία, η σκληρή συντεχνία που κυκλοφορεί στα Ελληνικά πανεπιστήμια και εκ των πραγμάτων αν θέλει κάποιος πάει στο εξωτερικό για ανώτατες σπουδές καλό είναι τουλάχιστον τα χρήματα να μένουν στην Ελλάδα και να βρουν δουλειά και πολλά ελληνόπουλα ως καθηγητές.

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2009 15:24:31

  Συγγνώμη αλλά για ποια αποστήθιση μιλάμε; Μαθηματικά, φυσική, χημεία, έκθεση μπορείς να αποστηθίσεις; Αρχαία ελληνικά και λατινικά μπορείς να αποστηθίσεις; Μια ιστορία και μια βιολογία έχουν κάποια αποστήθιση και φυσικά και αυτό είναι απόδειξη της εργατικότητας του κάθε μαθητή.

  Μάθαμε να τα κάνουμε "όσα δεν φτάνει η αλεπού" και μας φταίει μετά η "αποστήθιση".

  Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και καλά μυαλά σε όσους δεν πετυχαίνουν στις πανελλαδικές, αλλά κατά τεκμήριο οι πολύ καλύτεροι είναι όσοι πετυχαίνουν εδώ στις πανελλαδικές. Και που όταν βγουν μετά κάνουν τα διδακτορικά και κάνουν καριέρες έξω, όχι απευθείας. Όσοι πηγαίνουν να σπουδάσουν τρία χρόνια οικονομικά στην Αγγλία, παίρνουν και ένα μάστερ για να ισοφαρίσουν τα τέσσερα χρόνια του ελληνικού πανεπιστημίου και γυρίζουν στην Ελλάδα σε κακό χάλι, ψυχολογικό και σωματικό, από τις καταχρήσεις και τις ανισορροπίες που ζουν εκεί.

  Ε, μα βέβαια, το "παιδί" πρέπει να σπουδάσει στο Πανεπισήμιο. Χάλασε ο κόσμος αν δεν είναι για σπουδές, ενώ είναι το παιδί του γείτονα. Χάλασε ο κόσμος αν βγάλει κάποιο ΙΕΚ ή γίνει υδραυλικός. Έρμη ελληνική οικογένεια...

 6. ΦΏΤΙΟΣ ΑΘΑΝ. avatar
  ΦΏΤΙΟΣ ΑΘΑΝ. 24/11/2009 17:54:11

  Ασφαλείς πληροφορίες από τό Υπουργείο λέγουν πώς υπηρεσιακός παράγων δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από τόν Αρούλη γιά να προωθήση τό θέμα.Γιατί άραγε ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.