27/08/2009 23:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναθεώρηση του «πόθεν έσχες» προτείνει ο ΣιούφαςΑναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες» εισηγούνται με επιστολή τους προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και όλους τους βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστάσιος Νεράντζης.

Συγκεκριμένα προτείνουν τις εξής τροποποιήσεις:

Ο εκλεγόμενος, για πρώτη φορά, βουλευτής να υποχρεούται, εντός της νόμιμης προθεσμίας, σε υποβολή λεπτομερούς καταλόγου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, προσδιορίζοντας αναλυτικά καθένα από τα στοιχεία της, καθώς και τους τίτλους και την πηγή προελεύσεως του εισοδήματος κτήσεως, καθενός από αυτά.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δηλώσεων, προτείνεται να διατηρηθεί μεν η παρούσα Επιτροπή, με συμμετοχή των αρχαιοτέρων βουλευτών καθενός από τα εκπροσωπούμενα στη Βουλή κόμματα, αλλά ν’ αυξηθεί ο αριθμός των ανωτάτων δικαστικών που μετέχουν σ’ αυτήν, σε τρόπο ώστε εκείνοι να έχουν την πλειοψηφία.
Μετά την αρχική αυτή δήλωση λεπτομερούς περιουσιακής κατάστασης, ο υπόχρεος δεν θα υποβάλλει (και μάλιστα κάθε χρόνο όπως τώρα) νέα, παρά μόνο εάν και εφόσον αυξομειωθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο η δηλωθείσα αρχική περιουσιακή κατάσταση. Θα αρκείται σε μόνη υποβολή καταστάσεως των πάσης φύσεως εισοδημάτων του. Η παράβαση της τελευταίας αυτής υποχρέωσης πρέπει να επισύρει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις, ποινικές και αστικές (π.χ. ο παραβάτης να υποχρεούται σε καταβολή μέχρι του τετραπλασίου της αντικειμενικής αξίας του αποκρυβέντος ακινήτου ή του ποσού του τίτλου. Σ’ αυτή την περίπτωση, σε δημοσιότητα θα υπόκειται μόνο η δήλωση περί μεταβολής, όχι δε, εκ νέου, και η αρχική.
Να υπάρχει στο έντυπο της δήλωσης ειδικό ερώτημα, εάν τυχόν ο υπόχρεος συμμετέχει σε «εξωχώριες» (off shore) επιχειρήσεις ή διατηρεί λογαριασμό στην αλλοδαπή, με λεπτομερή προσδιορισμό εκάστου τούτων.
Να τροποποιηθεί η κείμενη βασική νομοθεσία, σε τρόπο ώστε να επεκταθούν, και επί των συζύγων των βουλευτών, οι απαγορεύσεις που ισχύουν για εκείνους, περί συνάψεων χρηματιστηριακών συναλλαγών (άρθρο 7 παρ. 1) και συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες (άρθρο 7 παρ. 2 του Ν. 3213/2003).
Σε περίπτωση επανεκλογής, μετά μακρά ή βραxεία απουσία από τη Βουλή, ο υπόχρεος ασφαλώς και θα περιλάβει στη νέα δήλωσή του και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία απέκτησε κατά το διάστημα που δεν είχε τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς και τις τυχόν μεταβολές των παλαιών.
Επειδή, η απόλυτη επαπειλή επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις του νόμου τούτου (ακόμη και εξ’ αμελείας) οδηγούσε, μέχρι τώρα, στην πλήρη ατιμωρησία, γι’ αυτό και προτείνεται να θεσπιστούν ποινικές κυρώσεις μόνο σε βάρος εκείνου που παραλείπει να υποβάλει εντελώς ή να υποβάλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία, που επηρεάζουν ουσιωδώς το περιεχόμενο της δήλωσης.
Να αυστηροποιηθούν εξαιρετικά οι κυρώσεις, για τη μη υποβολή δήλωσης.
Να θεσπισθεί ότι, τόσο η φορολογική δήλωση, όσο και η δήλωση περιουσιακής καταστάσεως του υποχρέου θα αφορούν το αυτό διάστημα, από 1ης Ιανουαρίου, μέχρι 31ης Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. dr.thess avatar
    dr.thess 28/08/2009 08:35:01

    ποθεν εσχες και παπαριές....οσο ο βουλγαρακης και ρουσόπουλος ειναι στη βουλη και οχι στη φυλακη εγω αποδειξεις δεν κοβω

  2. γάιδαρος avatar
    γάιδαρος 28/08/2009 09:24:31

    Βγάλτε τα E9 και τις επωνυμίες των ιδιόκτητων offshore σε κοινή θέα στο διαδίκτυο, για όλους τους λεβέντες και μην ανησυχείτε. Εμείς θα βγάλουμε άκρη γιατί τους περισσότερους τους ξέρουμε από τότε που βρωμούσαν τα χνώτα τους από την πείνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.