#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/05/2010 17:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αναγκαίο έκτακτο μέτρο η φθηνή εργασία»«Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες», τόνισε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

"Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

www.skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/05/2010 17:14:18

  Α γεια σου. Γι αυτό εισάγουν καραβιές λαθρομετανάστες. Το σχέδιο σε πλήρη ανάπτυξη.

 2. Greg avatar
  Greg 26/05/2010 17:18:44

  Οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη έχουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς από την Ελλάδα. Μήπως εννοεί ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Greg 26/05/2010 21:51:55

   Δεν τους συμφέρει να το λένε αυτό.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/05/2010 17:22:42

  Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους οφείλεται σε
  α. κακοδιαχείριση των ταμείων
  και
  β. στο δημογραφικό.
  Αντί λοιπόν να στηρίζεται η ελληνική οικογένεια με μέτρα τύπου Πούτιν βάλλεται ευθέως και προτιμάται η εισαγωγή λαθρομεταναστών.

  Μιλάμε για συστηματική ανθελληνική αφελληνιστική πολιτική.

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 26/05/2010 17:39:27

  Ανταγωνιστικότητα χωρίς εξαγωγές δεν γίνεται. Και για να είσαι επιτυχής στις εξαγωγές χρειάζεσαι 3 πράγματα:
  1. Να καλύψεις κενό στην διεθνή αγορά, δηλαδή να παράγεις προιόντα που η ζήτησή τους είναι υψηλή σε σχέση με την προσφορά.
  2. Να είναι σχετικά φθηνά σε σχέση με την ποιότητα, δηλαδή να διατηρείς χαμηλό σχετικό κόστος παραγωγής και να επιζητείς λογικό, διατηρήσιμο κέρδος - με κατά το δυνατόν λιγότερους μεσάζοντες και φθηνά μεταφορικά.
  3. Μεγιστοποίηση και σταθεροποίηση της ποιότητας, πάντοτε σε σχέση με την τιμή.
  Σε όλο αυτό το πλέγμα, το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόστος της εργασίας είναι υπαρκτό, αλλά όχι το άπαν. Να σκεφθεί κανείς μόνον, τι έξτρα κόστος παραγωγής και εμπορίας δημιουργούν τα υπέρογκα μεταφορικά ("κλειστό" επάγγελμα), η υπερτιμημένη γή και ακίνητα για αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία επιχειρήσεων κτλ, το διαρκές "οργανωτικό" κόστος σε χρήμα και χρόνο (λόγω δυσλειτουργίας υπηρεσιών, αναξιοπιστίας συνεργαζόμενων εταιριών κτλ), για να μη μιλήσουμε για το "λαδάκι".
  Η ελαχιστοποίηση αυτών των παραγόντων κόστους στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω: Σκέφθηκε κανείς γιατί βλέπουμε π.χ. στις κεντροευρωπαικές χώρες, τους αποθηκευτικούς εταιρικούς χώρους να είναι σχεδόν πάντα δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, επιδιώκοντας το ελάχιστο μεταφορικό κόστος;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Sic transit gloria mundi 26/05/2010 17:50:41

   Και 4ον αλλά 1ο ιεραρχικά υποτιμημένο νόμισμα, γεγονός αδύνατο μέσα στη γερμανική ευρωζώνη.

   Αλλά και από τα 3 κριτήρια που παραθέτεις η Ελλάδα δεν πληροί ούτε ένα αυτή τη στιγμή, και προτιμά την εύκολη λύση, τη συμπίεση του εργατικού κόστους.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ αλλενάκι 26/05/2010 18:10:02

    Το ιαπωνικό yen πάντως είναι συγκριτικά υπερ-υπερτιμημένο σήμερα, κατά πώς λένε ακόμη και μονεταριστές, αλλά οι σαμουράι από εξαγωγές πάντα σκίζουν. Αυτοί άν δεν προσέχουν τα "παράπλευρα κόστη"! Ακόμη και αρνητικό πληθωρισμό διαθέτουν, επί δεκαετίες, ακόμη και η διαρκής ύφεση δεν τους χαλάει ιδιαίτερα. Έχουν βέβαια τερατώδες δημόσιο χρέος, αλλά στις δικές τους τράπεζες το χρωστάνε. Αυτές, τις στγαστικές τους φούσκες τις έφτιαξαν στη δεκαετία του '70 αλλά τις ξεφούσκωσαν σιγά σιγά, οι τυχερές. Η υποτίμηση νομίσματος ως "κοστολογικό όπλο" είναι bon pour l' Orient, δεν κάνει για πρίγκηπες όπως η αφεντιά μας. Δεν υπάρχει 4η εντολή προς επίδοξους καλούς εξαγωγείς εν Ευρώπη, εκτός άν γουστάρουμε Κινεζικά βασανιστήρια.
    Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 26/05/2010 18:14:26

    Έσκιζαν , όχι πια, γιατί είχαν χτίσει καλό brand name.
    Δεν υπάρχει ιαπωνικό προϊόν γνησιο made in Japan.
    Eίναι όλα made in Malaysia, made in China, made in Korea.

    Επίσης έχουν άλλη κουλτούρα σα λαός. Όλη τη μέρα την περνάνε στο μετρό από και προς τη δουλεία τους.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 26/05/2010 18:21:53

    Έσκιζαν, γιατί ειχαν χτίσει γερό brand name.
    Δεν υπάρχει πλέον γνήσιο made in Japan προϊόν.
    Όλα είναι Μαλαισία, Κίνα, Κορέα.
    Έχουν και άλλη εργασιακή κουλτούρα, η ζωή τους είναι μετρό-δουλεία-μετρό.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Sic transit gloria mundi 26/05/2010 19:01:58

   Ο Έλληνας έχει μάθει να δουλεύει διαφορετικά. Κάποτε είπα σε κάποιον για οργανωμένα logistics και με πήρε στο δούλεμα. Μου λέει είσαι σοβαρός; Βρίσκεις ένα χάλασμα, το νοικιάζεις κοψοχρονιά και κάνεις τη δουλειά σου.

   • ποσα απιδια βανει ο σακος avatar
    ποσα απιδια βανει ο σακος @ anonymous 27/05/2010 08:33:12

    διόρθωση:

    Ο οχι πλήρως απο-οθωμανισμένος νεο-έλληνας έχει μάθει να δουλεύει διαφορετικά. Κάποτε είπα σε κάποιον για οργανωμένα logistics και με πήρε στο δούλεμα. Μου λέει είσαι σοβαρός; Βρίσκεις ένα χάλασμα, το νοικιάζεις κοψοχρονιά και κάνεις τη δουλειά σου.

 5. Greg avatar
  Greg 26/05/2010 18:07:59

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές γιατί λειτουργούν ακριβώς όπως λειτουργεί το δημόσιο. Με σόγια στα Δ.Σ. Δείτε από περιέργεια ονόματα στα Δ.Σ. τυχαίων εταιριών, θα σας θυμίσουν τον διαγωνισμό για το μουσείο Πέλλας! Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα, "τρέχουν" επιχειρήσεις 200 εργαζομένων, αποφοιτά ο γιος από την γυμναστική ακαδημία, καλό παιδί δεν λέω, τον βάζει ο μπαμπάς διευθυντή μάρκετινγκ! Αποτέλεσμα; Δεν έχει την παραμικρή επαφή με το αντικείμενο ούτε καν θεωρητικά, ενώ σε ερωτήσεις και προτάσεις των υφισταμένων του, ο διευθυντής-γιος τους αλληλο-παραπέμπει σε μεταξύ τους συνεννοήσεις! Στην αποθήκη υπεύθυνος ο μπάρμπας και στην γραμματεία η ανιψιά και ας ξέρει αγγλικά τουριστικά.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Greg 26/05/2010 18:16:36

   Έτσι λειτουργούν, αλλά βλέπεις, τώρα όλοι αυτοί οι τέως "επιχειρηματίες", τη μόνη ελληνική λέξη που προφέρουν είναι "πούλα-πούλα". Θα τους μείνει ο Πρόεδρος, ως αναμνηστικό παλαιών ευτυχών εποχών. Ελπίζω μόνον στους νέους αγοραστές που έρχονται, ή θά ρθουν απ' έξω ή από δώ. Οι παλιοί της γενιάς "Ζωζώς Σαπουντζάκη" ξόφλησαν. Είδατε ο Βγενό; Κομμάτι επιθετικός, αλλά τουλάχιστον δεν είναι παρακμίας.

 6. Greg avatar
  Greg 26/05/2010 18:34:25

  Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιη η μαζική μετανάστευση των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό. 25 ετών, πτυχίο ΑΕΙ, άριστα δύο ξένες γλώσσες, είναι νέοι 100% περιζήτητοι στην Ευρώπη. Να κάνουν τί στην Ελλάδα με μισθούς ΔΝΤ και εργασιακό περιβάλλον Κωνσταντάρα;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Greg 26/05/2010 19:00:08

   Οι των θετικών επιστημών (πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί και κομπιουτεράδες) θα βρουν δουλειά.
   Οι άλλοι δε θα βρουν τίποτε. Είναι πάρα πολύ δύσκολα κι έξω ακόμη και για θέσεις που απαιτούν λιγότερα προσόντα από αυτά που έχεις.

   Π.χ. οι δύο ξένες γλώσσες που λες είναι αυτόματα μία. Γιατί όταν πας στη μια χώρα όλοι μιλάνε τη γλώσσα της. Τα Ελληνικά δεν ενδιαφέρουν κανένα οπότε μένει μόνο η άλλη γλώσσα. Οπότε στα μάτια τα δικά τους μιλάς μια ξένη γλώσσα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Greg 27/05/2010 12:06:52

   Συμφωνώ με τον Ανώνυμο, και μάλιστα εν μέρει μόνο. Όχι μόνο "οι άλλοι δεν θα βρουν τίποτα", αλλά στην Ευρώπη πια δεν θα βρουν δουλειά ούτε οι των θετικών επιστημών. Ρίξε μια ματιά στους μηχανικούς, να δεις σε τι χώρες βρίσκουν δουλειά τους τελευταίους μήνες -πάντως, όχι σε δυτικοευρωπαϊκές. Ακόμα και στο Ντουμπάι -που άντε κάνε τον πολιτικό μηχανικό εκεί, στους 50 βαθμούς υπό σκιά- οι ευκαιρίες στον τεχνικό κλάδο έχουν υποχωρήσει δραματικά.

 7. Greg avatar
  Greg 26/05/2010 19:34:33

  Δεν μιλώ για μένα, αλλά για ανθρώπους που έμειναν εδώ, για άλλους που έφυγαν ή το σκέφτονται ακόμη. Κοινός ηλεκτρολόγος 34 ετών, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Γερμανία κάνει παπάδες. Το ίδιο και κορίτσι-περίγελος παλιότερα εδώ, ζει τώρα στο Λονδίνο με 4 χιλιάδες λίρες μηνιαίο μισθό. Φίλος με διδακτορικό, 35 ετών, δουλεύει στην Αθήνα σε σούπερ μάρκετ -διοικητικό προσωπικό- για 800 ευρώ. Πουθενά δεν είναι εύκολα, αλλά στον δυτικό κόσμο, έχω ζήσει και εγώ, ζητούν κάτι συγκεκριμένο, αν μπορείς να το κάνεις αποκλείεται να αποτύχεις αρκεί να είσαι τυπικός. Δεν χρειάζεται ούτε γνωριμίες ούτε να είσαι καπάτσος ούτε καν έξυπνος πολλώ δε μάλλον εξυπνάκιας.

 8. koreatis avatar
  koreatis 27/05/2010 05:31:27

  Μ'αυτα που ειπε ο Sic transit gloria mundi συμφωνω, με τη μονη διαφορα οτι δεν ειναι απολυτως αναγκαιο να πας να καλυψεις κενο της αγορας. Σε καποιους τομεις σιγουρα πρεπει να το κανεις, σε καποιους αλλους οχι. Μπορεις επισης να βγαλεις προιοντα καινοτομα και αποκλειστικα δικα σου. Σε πολλους τομεις. Δες τι γινεται στη Σκανδιναβια με τεχνολογικα προιοντα. Οτι και να κανεις ομως πρεπει να σιγουρευτεις οτι εκμεταλλευεσαι αυτα που εχει να δωσει η χωρα σου (π.χ. knowhow, γεωγραφικη θεση, κλιματολογικες συνθηκες, κλπ) και τα πουλας. Ολοι αυτο κανουν. Π.χ. οταν ηρθαν οι κορεατες και ζηταγανε τα ναυπηγεια για να μεταφερουν knowhow και να αρχισουν νεες κατασκευες. Αυτο θα ηταν καλυψη κενου της περιοχης βασιζομενοι στη γεωγραφικη θεση της χωρας. Στην ευρωπη δεν υπαρχει τετοιου ποιοτικου επιπεδου knowhow σαν των κορεατων (εκτος απο τους γερμανους, φινλανδους, νορβηγους που ομως ειναι πανακριβοι και εξιδεικευμενοι σε τυπους πλοιων). Βεβαια εμεις θελαμε τα υποβρυχια και τις μιζες...αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα.

  Και επαυξανω για τα παραπλευρα κοστη. Κανεις δε μιλαει δημοσιως γι'αυτα. Αλλα εν κατακλειδι, ας υποστηριξουν πρωτα την αναπτυξη εξαγωγικης βιομηχανιας και μετα τα λεμε. Και παραλληλα να εχουμε υποψη μας, οτι εμεις δεν μπορουμε να υποστηριξουμε επενδυσεις εντασεως εργασιας...δεν ειμαστε Κινεζοι. Η οποια βιομηχανικη αναπτυξη πρεπει να ειναι εντασεως κεφαλαιου, υψηλης τεχνολογιας. Εκει μειωνεται ακομα περισσοτερο η συμβολη του εργατικου κοστους στο τελικο και γιγαντωνεται η συμμετοχη των παραπλευρων εξοδων. Οποτε εκει πρεπει να πεσει η προσοχη.

  Οσον αφορα τους ιαπωνες αυτοι οντως εχουν αλλη νοοτροπια ζωης γενικοτερα. Οπως και οι περισσοτεροι ασιατες. Τους εχουν κανει να ζουν για να δουλευουν. Και ειναι και πολλοι ρε παιδια, οχι μια χουφτα ανθρωποι. Αλλες καταστασεις. Τωρα εχουν αρχισει το subcontracting σε φτηνοτερες χωρες γιατι ειναι πανακριβοι αλλα αυτο δεν αλλαζει πολλα στην αναπτυξη τους. Αλλα δεν μπορουμε να συγκριθουμε. Αλλοι λαοι, αλλα ηθη. Γιατι δεν βλεπουμε τους Νορβηγους, τους Φινλανδους π.χ.? Αυτοι ειναι παραδειγματα που μπορουμε να πλησιασουμε. Και πιο κοντα σε νοοτροπια και πληθυσμιακα συγκρισιμοι. Διαπρεπουν οι μαγκες.

  Στην ελλαδα δεν υπαρχει ανταγωνιστικοτητα γιατι οποιος ανοιξει ενα μαγαζι περιμενει σε 1 χρονο να εχει κανει αποσβεση και να εχει παρει και σκαφος. Κερδη της ταξης του 10% ετησιως ειναι απαραδεκτα για τον ελληναρα επιχειρηματια. Δεν του γεμιζουν το ματι. Γιαυτο και πεφτει με τα μουτρα σε οποια "λαμογιά" του βρεθει ευκαιρη για να κονομησει γρηγορα. Στην ελλαδα εχουμε παρεξηγησει την ελευθερια με την ασυδοσια. Και αυτο εχει επεκταθει και στην επιχειρηματικοτητα. Τωρα νομιζετε οτι θα αρχισει η τρομοκρατια στο χωρο εργασιας και η καταργηση των εργασιακων κεκτημενων? Πριν τι γονταν δηλαδη? Αυτο τους εφταιγε και δεν ηταν ανταγωνιστικοι? Αφου την τελευταια δεκαετια ο ιδιωτικος τομεας ειναι κρεατομηχανη. Οτι γουσταρανε κανανε. Και στην τελικη ποιος εχει πει οτι ανταγωνιστικες οικονομιες ειναι μονο αυτες στις οποιες ο υπαλληλος/εργατης ειναι εξαθλιωμενος? Το αντιθετο μαλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.