#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2014 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ 

Τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει τα πυρά του προς την κυβέρνηση, αν και σε όχι ιδιαίτερα οξυμένους φραστικά τόνους όπως σε άλλες φορές στο παρελθόν, κατηγορώντας την πως παρέχει «συγκάλυψη» στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αφορμή τη δικαστική διερεύνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παράλληλα χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη υπόθεση «κορυφή του παγόβουνου» για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, καταγγέλλοντας πως επίκειται σε «εξευτελιστικές τιμές» επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ρωτά «ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;».

Με αφορμή αυτές τις τελευταίες εξελίξεις έρχεται ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν παρατηρητικοί σχολιαστές των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται η παραδοχή πως μετά το PSI ήταν αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες  από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια».

Η αξιωματική αντιπολίτευση με επίσημη ανακοίνωσή της τις προηγούμενες μέρες που επαναλαμβάνεται και στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα εστιάζει στο ζήτημα, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Οικονομικού Τύπου, ότι «αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης έχουν απορροφηθεί τα 40 δις ευρώ απ’ τις συστημικές τράπεζες και επίκειται σύμφωνα πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση ανάκτηση των μετοχών των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών σύμφωνα με διαδικασίες κατά τις οποίες τελικά στο δημόσιο θα επιστραφούν το πολύ 18 δις ευρώ, που σημαίνει ζημιά που θα επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο χρεώνοντας στο δημόσιο χρέος το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην μεθόδευση που προωθείται για άμεσο ξεπούλημα των τραπεζών, που αποσκοπεί αποκλειστικά στην επιβίωση και ενδυνάμωση της ντόπιας τραπεζικής ολιγαρχίας εις βάρος των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Παράλληλα, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στην διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές το Ελληνικό Δημόσιο, και θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπαίτιους οι σοβαρότατες ευθύνες, που τους αναλογούν».

Από τους πιο διεισδυτικούς παρατηρητές των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι ενώ σε όλες τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως παραπάνω γίνεται λόγος για το δημόσιο χαρακτήρα των τραπεζών (αν και μιλάει μόνο για τις συστημικές τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί) εντούτοις εάν προχωρήσει η διαδικασία που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τοποθετείται για την παραμονή των τραπεζών αυτών στο δημόσιο και για ακύρωση κάθε διαδικασίας επανιδιωτικοποίησης. Είναι χαρακτηριστική απ’ αυτή την άποψη η τοποθέτηση πως ουσιαστικά περιορίζεται να τονίσει ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων».

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ρητά όπως σε άλλες παρελθούσες φορές πως αυτή η διαδικασία που περιγράφει γίνεται υπό την επιτήρηση της τρόικας και φυσικά όταν μιλάει για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών αποφεύγει να μιλήσει για το πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο όντας η χώρα μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης όπου ισχύουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον των αντιφάσεων της πολιτικής που επαγγέλλεται για μια άλλη οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ. Εστιάζει λοιπόν στη διαδικασία καταγγέλλοντας «αμαρτωλό τρίγωνο τραπεζών – κομμάτων εξουσίας – επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων» προσπαθώντας να αποφύγει τη διατύπωση θέσεων που τον ρίχνουν κατευθείαν πάνω σε κυβερνητικές θέσεις απ’ τη στιγμή που ο ίδιος θέλει στο επίπεδο της ηγεσίας του να δηλώνει πολιτική δύναμη που εγγυάται την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισημαίνεται από καλά γνωρίζοντες την οικονομική επιστήμη «για να έχει υπόσταση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ή να δεχτεί την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ή να δεχτεί καθ’ ολοκληρίαν το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, ωστόσο σ’ αυτή την περίπτωση έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των Βρυξελλών για την τραπεζική ένωση».

Πάντως αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Γιάννης Δραγασάκης έχει μιλήσει απερίφραστα για σταδιακή επαναφορά των τραπεζών που ανακεφαλαιοποίθηκαν στους ιδιώτες μετόχους με το δημόσιο να ασκεί πιο αποτελεσματική εποπτεία στη λειτουργία τους.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 15/01/2014 15:40:55

  Να ρωτήσουμε καλύτερα τον ..άνεμο προς τα πού θέλει να γυρίσει το ..ανεμοδούρι;;;;

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 15/01/2014 17:46:15

  Το πρόβλημα είναι η "Ελληνική ιδιομορφία", και νομίζω αυτό επισημαίνει σωστά η αξιωματική αντιπολίτευση.
  Σε καμμιά χώρα της κρίσης το δημόσιο δεν πουλά μετοχικό στόκ προσωρινά κρατικοποιημένων τραπεζών με ζημία. Θυμίζω Ιρλανδία, Ισπανια, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατα Σλοβενία. Διακρατούν τις μετοχές μέχρι τουλάχιστον να καλυφθεί το κόστος που επωμίστηκε το Δημόσιο.
  Και πουθενά δεν δόθηκαν warrants.
  Η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών στη Σλοβενία εγινε με εθνικούς πόρους αφού ανήγγειλαν κούρεμα των τραπεζικων ομολόγων. Και στο αίτημα των ιδιωτών για warrants, η απάντηση της κυβέρνησης - με σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ - ήταν "forget it" !
  Ευτυχώς, φαίνεται ότι τουλάχιστον η πρόωρη πώληση του δημόσιου μετοχικού στόκ με ζημία (μιλάμε κυρίως προς το παρόν για την Eurobank), δεν θα προχωρήσει. Ο λόγος; Διαφωνεί το ESM και η ΕΚΤ.
  Βέβαια σήμερα εκδηλώθηκε και ο κ. Σάλλας...

  • Νικόλας Π. avatar
   Νικόλας Π. @ Uncle Stgm 16/01/2014 09:27:06

   Πέστα Θείο!...Για να μαθαίνουν.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 16/01/2014 04:11:48

  Εδώ που τα λέμε, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να έχει δίκιο για τις τροποποιήσεις του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  Τέτοιες αιφνίδιες τροποποιήσεις των όρων του παιχνιδιού είναι το λιγότερο ασυνήθεις σε διεθνές επίπεδο και δεν τιμούν ιδιαίτερα την χώρα που τις αποφασίζει. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό θέμα και δεύτερο και εξίσου βασικό είναι, σε τι ακριβώς αποσκοπεί η κυβέρνηση αλλάζοντας τον υπάρχοντα νόμο.

  Το υπάρχον σύστημα βασίζεται στο "καλό σενάριο" για την οικονομία, αλλά καλύπτει και το "κακό". Εάν τα πράγματα πάνε στοιχειωδώς καλά, τότε οι τιμές των τραπεζών θα ανεβούν αρκετά. Οπότε οι κάτοχοι των warrants θα έχουν κάθε λόγο να πληρώσουν τις μετοχές, που δικαιούνται, σε τιμές Μαΐου 2013 συν κάποιον τόκο, διότι θα τις πάρουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα, βγάζοντας αμέσως ένα τεράστιο κέρδος. Το κράτος θα έχει πάρει τα λεφτά του στο ακέραιο, συν μάλιστα και κάποιο τόκο με επιτόκιο που ανεβαίνει κάθε χρόνο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε το κράτος θα πάρει τουλάχιστον την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του Νοεμβρίου 2017. Οπότε και στο καλό και στο κακό σενάριο θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Το σύστημα των warrants είναι ένα έξυπνο σύστημα, που στο καλό σενάριο αφήνει τους πάντες κερδισμένους, ενώ και στο κακό σενάριο επιτυγχάνει τουλάχιστον την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών με προβλέψιμους εγγυημένους όρους.

  Τώρα μας λένε ότι το ΤΧΣ θα δώσει από το ωραίο του απόθεμα ένα σωρό χρήματα για να αγοράσει τα warrants και να πουλήσει μετά τις μετοχές του, που θα τις διαθέτει πλέον ελεύθερα, σε όποιον νομίζει. Δηλαδή και σε τιμή κατώτερη των χρημάτων που έδωσε; Και σε ποιον θα τα πουλήσει; Το ξέρει από τώρα (άρα, τότε, "στήνει" το παιχνίδι υπέρ κάποιων με τα χρήματα του ελληνικού λαού) ή θα το μάθει τότε (άρα, αυτοσχεδιάζει); Ούτως ή άλλως, το να πουλήσει σε τιμή κατώτερη της τιμής κτήσης, όταν με τα warrants και το ανθρωπίνως σχεδόν βέβαιο (πλην συγκλονιστικού απροόπτου) καλό σενάριο, το κράτος θα πάρει όλα του τα χρήματα συν κάποιο καλούτσικο τόκο, θα συναντήσει ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις. Πώς θα δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο;

  Η κυβέρνηση βέβαια πιθανόν να γνωρίζει περισσότερα πράγματα από εμάς. Π.χ. έχει γραφτεί ότι η τρόικα θέλει να συνεχιστεί η μείωση των δανείων έως και το 2017. Μέχρι τότε δηλαδή η χώρα να έχει αρνητική πιστωτική επέκταση. Άρα, να συνεχίζεται η λεγόμενη "εσωτερική υποτίμηση", αφού θα "τρώει" το διαθέσιμο χρήμα η μείωση των δανείων. Τυχόν ταχύτερη ιδιωτικοποίηση μήπως το αλλάξει αυτό; Μακάρι να είναι τέτοια τα κίνητρα, όσο και εάν η καχυποψία λογικό είναι να υπερισχύει σε αυτή τη φάση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.